Saturday 28 July 2012

Πίτα μουσακά

Λένε πως από τις τεμπέλικες συνταγές, συνήθως προκύπτουν απροσδόκητα νόστιμα αποτελέσματα.
Αυτό ακριβώς συνέβη με αυτήν την πίτα.
Κάποια μέρα λοιπόν που είχα προγραμματίσει να φτιάξω μουσακά αλλά βαριόμουν να κάνω μπεσαμέλ, μου ήρθε η ιδέα να κλείσω τον μουσακά μέσα σε φύλλο και να φτιάξω μουσακά μέσα σε πίτα.
Ψιλόκοψα τις μελιτζάνες σε καρεδάκια, τις ανακάτεψα μέσα στον κιμά του μουσακά, πρόσθεσα μια κόκκινη πιπεριά για περισσότερο χρώμα και γεύση, πρόσθεσα και φετούλα που ταίριαξε πολύ νόστιμα και αυτό ήταν.
Έγινε μια πεντανόστιμη πίτα που μας ενθουσίασε όλους με την πλούσια γεύση της.
Για να δούμε τι έκανα η τεμπέλα!
Τα υλικά μας:
(οι δόσεις είναι για το μεγάλο ταψί του φούρνου)
10 φύλλα κρούστας
5 μελιτζάνες τσακώνικες
550 γρ. κιμά
1 κόκκινη πιπεριά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια κονκασέ (400 γρ.)
200 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
1 αυγό
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μισό κουταλάκι κανέλα
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
Επιπλέον
1 κουταλιά λάδι
1 κουταλιά γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
σουσάμι (προαιρετικά)
Πάμε να την φτιάξουμε:
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρεδάκια και τα βάζουμε σε λεκανάκι με νερό να ξεπικρίσουν καλά.
Αφού ξεπικρίσουν, τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι των ζυμαρικών και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο.
Θέλουμε τα καρεδάκια της μελιτζάνας να μαλακώσουν καλά!
Εναλλακτικά μπορούμε να τα λαδώσουμε και να τα ψήσουμε στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Ετοιμάζουμε κατόπιν τον κιμά.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια και την πιπεριά κομμένη σε λωριδίτσες.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον μαϊντανό, την ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι (με προσοχή γιατί θα βάλουμε και την φέτα) και πιπέρι.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα του κιμά.
Κατόπιν προσθέτουμε την φέτα και το αυγό, και ξανα-ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Στο μεγάλο ταψί του φούρνου μας στρώνουμε 6 φύλλα, λαδώνοντας στα ενδιάμεσα.
Από πάνω αδειάζουμε όλη την γέμιση του κιμά, ισιώνοντας την επιφάνεια ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, πάντα λαδώνοντας στα ενδιάμεσα.
Για το τελευταίο φύλλο, ανακατεύουμε σε ένα φλιτζανάκι 1 κουταλιά λάδι με 1 κουταλιά εβαπορέ και με το μείγμα αυτό το αλείφουμε.
Χαράσσουμε την πίτα ελαφρά σε κομμάτια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο.
Καλή επιτυχία!

34 comments:

Selcouth said...

Aμάν, αμάν! Εδώ είμαστε! Ξέχωρα ότι λατρεύω το μουσακά, μου αρέσουν πολύ και οι πίτες. Κι αυτή η πιτούλα φαίνεται... σλουρπ!
Αν είναι όταν σε πιάνουν οι τεμπελιές σου Έλενά μου, να βγάζεις τέτοιες συνταγές, τί να πω; Να σε πιάνουν συχνότερα; Χι,χι,χι,χι!

Καλή σου μέρα και γειά στα χέρια σου!

Μαίρη (Ginger) said...

Aααααα τι υπεροχη ιδέα. Οχι μονο καταχωρειται για δοκιμη αλλα ηδη την εστειλα στη φιλη μου την Αντρέα που εχει το Γυραδικο εδώ στην Ουγγαρία. Ευχαριστουμεεεεεεεεε πολυ!

Ιουλία said...

Καλώς σας ξαναβρίσκω κορίτσια!
Ναι, ναι, εγώ είμαι.
Εχω έρθει μετα από καιρό διακοπές στην Ελλάδα και πέρασα φυσικά να επισκεφτώ το αγαπημένο μου blog.
Ελενα τι απίστευτη ιδέα ο μουσακάς σου σε πίτα!!! Την σημείωσα κι αυτήν και πολλές ακόμα συνταγές.
Καλό καλοκαίρι εύχομαι σε όλες σας.

Irene said...

ως λατρης του μουσακα και των πιτων λεω να την φιαξω συντομα.
τελικα οι πιτες μας γινονται με τα παντα, οπως τα ζυμαρικα για τους ιταλους.
καλο σαββατοκυριακο

ειρηνη

Effie's Sweet Home Designs said...

Ε, όχι και τεμπέλα!!!!
Έχει τον κόπο της η πιτούλα σου!
Αξίζει όμως!!!!!!!
Καλό ΣΒΚ!!!!!!! Φιλάκια!!!!!!!

Ροδανθη said...

Καλημέρα Έλενα,θέλω να μου πείς την συνταγή της τεμπελιάς σου γιατί αν εσύ στην τεμπελιά σου φτιάχνεις τέτοια αριστουργήματα τότε εγω που δεν κάνω τίποτα πρέπει να κρυφτώ χαχαχα!!!!Μπράβο τέλειο και πρωτότυπο θα μπεί στα υπ΄όψην φιλιά καλό σ/κ!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Selcouth μου από τεμπελιές αυτόν τον καιρό με τις ζέστες, δόξα τω Θεώ.
Καλά πάω χα χα χααα!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

ΕΛΕΝΑ said...

Τζιντζεράκι μου να σαι καλά!!!!
Σε ευχαριστώ που θα κάνεις την τεμπέλικη μουσακόπιτά μου διάσημη στην Ουγγαρία;-)
Πολλά φιλάκια!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ιουλίααααααααα!!!
Δεν το πιστεύω που σε ξαναβλέπουμε, που είσαι εσύ τόσον καιρό??
Ακόμα στο εξωτερικό???
Σε πεθυμήσαμε βρε!
Καλές διακοπές, καλά να περνάς!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρήνη μου έχεις απόλυτο δίκιο, οτιδήποτε μπορούμε να το μετατρέψουμε σε πίτα εμείς οι Ελληνες!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι τεμπέλα σου λέω, και με δίπλωμα χα χα χααα!
Ο μόνος κόπος είναι το να τηγανίσουμε τα μελιτζανοκυβάκια, που αν θέλουμε να μην κουραστούμε, δίνω και εναλλακτική.
Τα λαδώνουμε, τα πετάμε σε ένα πυρέξ ή ταψί, και τα ψήνουμε στον φούρνο.
Φιλάκια!

Katerina V *Pause blog* said...

Τι ωραία ιδέα!!Μπράβο φαίνεται απολαυστικότατο!!
Όποτε θέλετε περάστε μια βόλτα,σας έχω βραβειάκια!! Και ένα giveaway σε εξέλιξη μέχρι 19 Αυγούστου!! Καλό σαβ/κο να έχετε φιλιά!!

Κατερίνα

ΕΛΕΝΑ said...

Ροδάνθη μου, δεν έχω συνταγή για την τεμπελιά μου, είμαι αυτοδίδακτη χα χα χααα!!!!
Πάντως η τεμπελο-μουσακόπιτα μας ξάφνιασε ευχάριστα με την νοστιμιά της, και φυσικά θα την ξαναφτιάξω!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι μου σε ευχαριστουμε πάρα πολύ που μας τίμησες!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!!

paraxeno pirouni said...

Μα αυτή η "διασκευή" του μουσακά, ξεπερνάει την original εκτέλεση! Είναι φοβερή ιδέα και μεταφέρεται και καλύτερα από τον μουσακά αφού είναι πίτα, άρα μια χαρά για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις!
Φιλιά, καλό Σ/Κ! :)

Μαριλένα said...

σιγά την τεμπελιά! το ίδιο μπελαλίδικη τη βρίσκω τη συνταγή και το ίδιο εξαιρετικη βεβαίως βεβαίως!!
και αυτή είναι η γνώμη μιας πραγματικά τεμπέλας!!!
φιλιά πολλά πολλά και θα τη δοκιμάσομεν στον ..Φάνη κάποια στιγμή άκρατης εργατικότητας :Ρ

Anonymous said...

Tέλειοοοοοοοο!!!!!!!!

Tante Kiki said...

Καλή μου Έλενα είναι υπέροχη η πιτούλα σου και δεν ξέρω αν βαριόσουν να κάνεις τη μπεσαμέλ...εκείνο που ξέρω είναι ότι είναι μια υπέροχη παραδοσιακή μελιτζανόπιτα της περιοχής μου. Την περίοδο, μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης έτσι την έφτιαχναν την μελιτζανόπιτα... Μούρλια είναι!!! Γεια στα χέρια σου!!!!

Lila Xagorari said...

Kαι γιατί όχι μελιτζανόπιτα? Ταιριάζει περισσότερο νομίζω....εγώ όμως που δεν είμαι τεμπέλα θα ανοίξω δικό μου φύλλο....έτσι είναι οι νοικοκυρές!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Μα τί ιδέα κι αυτή σήμερα, κορίτσια! Πρωτοποριακη!!!

mia maria said...

Πολύ ωραία ιδέα! Να βαριέσαι πιο συχνά:)

Helen Gr said...

Μην το διατυμπανίζεις αυτό το τεμπέλικο, γιατί νόσο νόστιμο που φαίνεται ότι είναι, δεν γίνεται πιστευτό, Ελενάκι!
Να είσαι καλά, τα πάντα είχε η πρότασή σου, πιτούλα πεντανόστιμη! Μου άρεσε εξαιρετικά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σκοτεινούλα δεν ξέρω αν είναι πιο βολική από τον μουσακά, πάντως είναι το ίδιο νόστιμη, και για όσους προτιμούν τις πίτες, σίγουρα μια ωραία ιδέα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριλένα, δεν είναι μπελαλίδικη βρε! χα χα χαα!!!
Στείλε μου τον Φάνη να τον τραπεζώσω, για χάρη του θα φτιάξω και κανονικό μουσακά, για να δεις ότι ενίοτε είμαι και προκομμένη;-)
Φιλιάαααααααα!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Χρυσούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου αν ο τεμπέλικος μουσακάς εξελίχθηκε σε παραδοσιακή πίτα, χαίρομαι πολύ!!
Εγώ να σου πω την αλήθεια, στην μελιτζανόπιτα δεν βάζω κιμά, αλλά πολλές φίλες μου είπαν ότι βάζουν, οπότε νομίζω θα μπορούσαμε να την πούμε και μελιτζανόπιτα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Προκομμένη Λουλουδένια μου, και δεν την λέμε????
Ξερεις να κολλάω στα ονόματα εγώ???
Φύλλο με αυτήν την ζέστη, που να μου τάξεις όλη την παραγωγή σου, δεν ανοίγω λέμε!
Ασε να ψυχράνει λίγο ο καιρός χα χα χαα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Σε ευχαριστούμε πολύ Ευγενία μου!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι κι άλλο???
Θα το προσπαθήσω;-)
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου να μην το λέω λες, ε?? χα χα χααα!!!
Εγινε μια εξαιρετική πιτούλα είναι η αλήθεια!
Σε φιλώ πολύ!

Pela Farsiarotou, φιλολογος/καθηγητρια αγγλικων/ ειδικη παιδαγωγος said...

Γύρισα πεινασμένη από το μπάνιο στη θάλασσα και μου τρέξανε τα σάλια με τη λαχταριστή πιτούλα σου!! εννοείται πως θα τη φτιάξω αλλά προς το παρόν παίρνω 2 κομμάτια!
ααααααχχχχχ γιατί να είσαι τόσο μακριά??????
φιλούμπες πολλές!

Anonymous said...

Πολύ ωραία συνταγή Έλενα, την έβαλα στη λίστα για να τη φτιάξω, ευχαριστούμε! Φιλιά!

Anonymous said...

Τώρα μας τρέλανες! Συνδύασες δύο αγάπες σε μία! Συνέχισε να μεγαλουργείς για να μας δίνεις ωραίες συνταγές! Φιλάκια!!!!

Ozlemaki said...

aman aman! san mpompa einai! ekseretiki geysi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...