Tuesday 6 November 2012

Κοκκινόψαρο στιφάδο

Το κοκκινόψαρο είναι ένα από τα ψάρια που αγαπώ ιδιαίτερα.
Έχει ωραία κρουστή σάρκα, χωρίς πάρα πολλά κόκαλα.
Είναι από τα ψάρια που γίνονται νόστιμα όπως και να μαγειρευτούν.
Σήμερα θα σας δείξω έναν πολύ νόστιμο τρόπο για να μαγειρέψουμε το κοκκινόψαρο. Θα το φτιάξουμε στιφάδο!
Το στιφάδο το έχουμε συνηθίσει με κρεατικά, αλλά πιστέψτε με και πολλά ψάρια δίνουν ωραιότατο στιφάδο!
Γίνεται ένα πεντανόστιμο φαγάκι και δεν μυρίζει την γνωστή ψαρίλα που αποτελεί για κάποιους αποτρεπτικό παράγοντα στο να φάνε ψάρια.
Αντίθετα έχει καταπληκτική μυρωδιά από το κρασί, την ντομάτα, τα κρεμμυδάκια, την δάφνη.
Δοκιμάστε το σαν μια διαφορετική πρόταση μαγειρέματος των ψαριών.
Ας δούμε πως θα το φτιάξουμε!
Θα χρειαστούμε:
2 κοκκινόψαρα 1,5 κιλό περίπου, χωρίς κεφάλια
3/4 - 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
3-4 μέτριες πατάτες
3 σκελίδες σκόρδο μεγάλες, ολόκληρες
1 φλιτζάνι πουμαρό
1 ποτήρι κρασιού, λευκό κρασί
2 μεγάλα φύλλα δάφνης ή 4 μικρά
12 κόκκους μπαχάρι
αλάτι πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη.
ελαιόλαδο
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Αγοράζουμε κοκκινόψαρα φρέσκα ή κατεψυγμένα καλής ποιότητας, χωρίς το κεφάλι τους.
Τα καθαρίζουμε καλά από τα λέπια και τα εντόσθια και τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα βάζουμε στο ταψί που θα τα ψήσουμε.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου και τα σκόρδα, και τα απλώνουμε ανάμεσα και γύρω από τα ψάρια (δείτε εδώ πως καθαρίζουμε εύκολα και χωρίς δάκρυα τα κρεμμυδάκια για το στιφάδο).
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τις διασκορπίζουμε ανάμεσα στα κρεμμύδια.
Αλατίζουμε το φαγητό μας και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε εδώ και εκεί τους κόκκους μπαχάρι και τη δάφνη.
Πασπαλίζουμε με μια πρέζα ζάχαρη το φαγητό.
Ρίχνουμε από πάνω την ντομάτα πουμαρό και το λευκό κρασί.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Δεν προσθέτουμε από την αρχή νερό, παρακολουθούμε το φαγητό μας και αν χρειαστεί θα βάλουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε τα ψάρια μας στους 220 βαθμ. Κελσίου, ως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες και δέσει η σάλτσα.
Χρειάζεται περίπου μια ώρα, ίσως και λίγο περισσότερο.
Όταν αρχίσει το φαγητό μας να παίρνει χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Δέκα λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το ψάρι και τις πατάτες να ροδίσουν.
Προτιμάμε να σερβίρουμε τα μεγάλα ψάρια χρησιμοποιώντας μία ή δύο σπάτουλες φαρδιές και όχι κουτάλια ή πιρούνια. Με τον τρόπο αυτό τα ψάρια θα φτάσουν στο πιάτο μας ακέραια και όχι σπασμένα ή διαλυμένα.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος των ψαριών, μπορούμε με ένα κουτάλι να παίρνουμε ζουμί από το ταψί και να τα ραντίζουμε.
Τα βοηθάμε έτσι να γίνουν πιο νόστιμα.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

45 comments:

Νίκη said...

Καλημέρα Ειρήνη μου,
το σημερινό σου φαγητό μου θυμησε το φανταστικο ροφο στιφαδο που είχαμε φαει στη Σκόπελο, με κρεμυδακια και δαμασκηνα. Το έφτιαξα μια φορα και στο σπίτι αλλά που να βρούμε εδω ροφό; Το κοκκινόψαρο είναι όντως πολύ νοστιμο ψαρι χωρις πολλά κοκαλα και βρισκεται ευκολα, οπότε δεν αμφιβαλλω ότι και στιφαδο θα είναι εκπληκτικό!
Καλή εβδομαδα να έχετε!

dhmhtra said...

Καλημέρα ...σήμερα έκανα στιφάδο με κοτόπουλο. Την άλλη φορά θα το κάνω με ψάρι!
Φιλιά

Lila Xagorari said...

Ειρήνη μου είσαι θησαυρός........απίστευτυ ιδέα, εκτέλεση και αποτέλεσμα!!!

sundayspoon said...

Αν και το κοκκινόψαρο το τρώω πολύ, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ στιφάδο. Νομίζω ότι θα το δοκιμάσω το σ/κ! Μου άνοιξαν την όρεξη οι φωτογραφίες (και είναι ακόμη πρωί βρε παιδί μου!)...
Καλημέρα!

gwgw said...

Μπραβο βρε Ειρηνη γεια στα χερια σου ωραιοτατο φαινεται πως εγινε..
και πραγματικα ειναι πολυ ωραιος τροπος μαγειρεματος του κοκκινοψαρου απο τον συνηθισμενο(π.χ ψαροσουπα που ειχα εγω χτες).
Καλη σου μερα φιλια!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Κι εγώ ψαράκια έχω σήμερα, αλλα τα δικά σου φαίνονται τόσο νόστιμα!!

Eleni said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!Μα τι ωραίο φαγάκι θα το δοκιμάσω σίγουρα!Μπράβο σου, πολύ πρωτότυπη συνταγή!
Φιλιά πολλά!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου, πολύ ωραίο πιάτο ετοίμασες... αν και δεν αγαπάω τα ψάρια λόγω της ψαρίλας που αναφέρεις, αυτό νομίζω ότι θα το έτρωγα κι εγώ ακόμα και μάλιστα αφού λες ότι εξαφανίζεται η ψαρίλα... εδώ που τα λέμε με τόσο ωραία υλικά... επόμενο είναι.
Καλή συνέχεια!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Μα θα με τρελάνετε;
Ειρήνη μου μια και δεν τρώω κρέας κρατάω την συνταγή σου στα αγαπημένα μου!

Φιλιά σε ΟΛΑ τα κορίτσια μου!!!

Martha said...

Tέλειο Ειρήνη μου και πολύ φινετσάτο!Αχ πότε θα προλάβω να κάνω όλα όσα μού αρέσουν;

DIMI said...

Kαλημέρα!Τέλειο φαγητό!Πολύ ωραία η συνταγή σου!Καί εγώ μέ ροφό τήν ήξερα!Τήν φτιάχνη η κουμπάρα μου!Καλό απόγευμα!Φιλιά!

Vita said...

Πολύ ωραία συνταγή. Θα δίνει γεύση στο σχετικά αδιάφορο κοκκινόψαρο!

Selcouth said...

Μου αρέσει πολύ το ψάρι. Το κοκκινόψαρο νομίζω ότι το έχω φάει σε σούπα... Πολύ πιο ενδιαφέρουσα η συνταγή σου, γιατί με τις σούπες δεν τα πάω και τόσο καλά! Κρεμμυδάκια μάλλον θα πάρω κατεψυγμένα, γιατί αυτόν τον καιρό έχω οξεία τεμπελίτιδα κι ακεφιές!
Καλό απόγευμα Ειρήνη!

ΕΛΕΝΑ said...

Eιρηνάκι μου είναι νομίζω το πιο πρωτότυπο στιφάδο που έχω δει, πολλά μπράβο σου για την ιδέα!!
Φαγάκι που σίγουρα θα αρέσει στους λάτρεις του στιφάδου, όπως εμείς!
Φιλιά, καλό απόγευμα!!

margarita said...

Βασικα λατρευω τα κρεμμυδια οποτε λατρευω το στιφαδο... Τελεια η συνταγη αν και δεν εχω δοκιμασει ποτε στιφαδο με ψαρι, καιρο ςνα δοκιμαστει λοιπον..

Ερμιόνη said...

Εγώ πάλι το κοκκινόψαρο δεν το συμπαθώ ιδιαίτερα Ειρήνη μου!
Σε στιφάδο όμως με μπόλικα γλυκά κρεμμυδάκια και αγαπημένα μπαχαρικά νομίζω ότι θα το φάω πολύ ευχάριστα!
Φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Νίκη, γίνεται με αρκετά μεγάλα ψάρια, αυτό το φαγητό. Ροφό λίγο δύσκολο να βρεις στην Βυτίνα, αλλά κοκκινόψαρο είναι πιο εύκολο. Το κοκκινόψαρο μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές συνταγές. Είναι πολύ νόστιμο ψάρι κατά την γνώμη μου.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Δήμητρα, να το δοκιμάσεις το στιφάδο και με ψάρι. Θα σου αρέσει.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Λίλα, δοκίμασε την συνταγή αυτή. Νομίζω ότι εσείς εκεί, έχετε καλύτερη πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, που θα γίνει πολύ νόστιμο στιφάδο.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

sundayspoon, είναι πολύ νόστιμο το κοκκινόψαρο σε αυτήν την εκδοχή. Αφού σου αρέσει σαν είδος ψαριού, ακόμα καλύτερα.
Καλό βράδυ.

Eri said...

Υπέροχο και το σημερινό φαγάκι σας κορίτσια, τέλειο Ειρήνη μου, πεθαίνω για κάθε λογης στιφάδο!

Ειρήνη Ε. said...

Γωγούλα, σκέτη νοστιμιά το κοκκινόψαρο μαγειρεμένο, στιφάδο. Σούπα το φτιάχνω και εγώ, γίνεται πολύ ωραία.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ευγενία, την επόμενη φορά, δοκίμασε και το κοκκινόψαρο στιφάδο. Είναι μια διαφορετική πρόταση.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη, είναι πράγματι πολύ ωραίο! Να το δοκιμάσεις.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Κική, η συνταγή αυτή, θα καλύψει και όσους δεν αγαπούν πολύ το ψάρι, λόγω της μυρωδιάς του ίσως. Μοσχοβολάνε κρασάκι και δάφνη.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Γιαγιά Αντιγόνη, είναι μια καλή λύση αυτό το ψάρι, για εσένα που δεν σου αρέσει και τόσο το κρέας. Σαφώς το ψάρι, είναι από τις καλυτερες τροφές.
Καλό βράδυ.

Ειρήνη Ε. said...

Μάρθα, βάλε το στο πρόγραμμα. Κάποια στιγμή θα το δοκιμάσεις και θα ενθουσιαστείς.
Καλό βράδυ.

Anonymous said...

δωσε συμβουλες βρες τα σωστα ψαρια για τα κοριτσια εμενα θα μου στειλεις το πιατο οπως ειναι.Ειρηνη ζωγραφισες παλι.φιλιααααα.....μην ξεχασεις το πιατο.γραφεις ακομα σχολια?καληνυχτααα!!!!!!!ποπη

Ειρήνη Ε. said...

Dimi, γίνεται και με άλλα ψάρια το στιφάδο, όπως βλέπουμε στη συνταγή αυτή, εκτός από ροφό. Δοκίμασε και την εκδοχή με το κοκκονόψαρο.
Καλη σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Vita, το κοκκινόψαρο αποκτά πολύ ωραία γεύση, μαγειρεμένο στιφάδο.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...
This comment has been removed by the author.
Ειρήνη Ε. said...
This comment has been removed by the author.
Ειρήνη Ε. said...

Sel, η σούπα κοκκινόψαρου, είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μαγειρέματος αυτού ψαριού. Γίνεται ωραιότατη και πολύ νόστιμη. Όμως το συγκεκριμένο ψάρι, μαγειρεύεται και με άλλους τρόπους, με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Και με κατεψυγμένα κρεμμυδάκια, θα γίνει μια χαρά.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Έλενα, ειδικά οι λάτρεις του στιφάδου, θα το αγαπήσουν πολύ. Αλλά και όσοι δεν έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα ψάρια επίσης! Είναι νοστιμότατο.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Μαργαρίτα, τα μεγάλα ψάρια, όπως το κοκκινόψαρο, μπορούν να γίνουν στιφάδο. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος, τους δίνει επιπλέον νοστιμιά. Εκτός αυτού, δοκιμάζουμε και κάτι διαφορετικό, από τους συνήθισμένους τρόπους ψησίματος των ψαριών.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Ερμιόνη, εφ' όσον δεν συμπαθείς ιδιαίτερα το κοκκινόψαρο, αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι ο ιδανικός, αν θελήσεις να το δοκιμάσεις. Μας δίνει ένα πολύ νόστιμο ψάρι.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Έρη, το αγαπάμε πολύ το στιφάδο. Γιατί να περιοριστούμε μόνο σε κρεατικά; Και τα ψάρια προσφέρονται ωραιότατα για αυτήν τη συνταγή.
Καλή σου ημέρα.

Ειρήνη Ε. said...

Πόπη, δεν θα σου χαλάσω το χατήρι! Θα σου στείλω το πιάτο σου, με το κοκκινόψαρο στιφάδο. Ξέρω ότι θα σου αρέσει πολύ! Καλοφάγωτο!!
Καλή σου ημέρα.

Maria B. said...

Τι να πω ? να πω ψέμματα ότι εχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο ψάρι στο φούρνο ? μόνο σουπα το φτιάχνω ! στιφαδο ή πλακί κανω αλλα ψαρια, η αλήθεια είναι ότι το κοκκινόψαρο εχει πολύ ψαχνό και είναι και νόστιμο γιαυτό και κάνει πολύ ωραια σούπα.

γεια στα χερακια σου Ρηνάκι μου.


φιλια πολλά πολλά και καλό μεσημέρι.

Ειρήνη Ε. said...

Μαράκι, οι περισσότεροι το φτιάχνουν σουπίτσα, που η αλήθεια είναι πολύ νόστιμη. Όμως ένας λόγος παραπάνω, επειδή έχει πολυ ψαχνό, είναι ιδανικό και γι' αυτήν την συνταγή. Δοκίμασέ το την άλλη φορά.
Καλό μεσημέρι.

mm_skg said...

Θα του πηγαινουν τα κρεμμυδακια του κοκκινοψαρου! Οταν ξαναπεσει μεγαλο ψαρακι στα χερια μου (μαλλον στα αγκιστρια του Δ.) θα το δοκιμασω!
Φιλια!

Ειρήνη Ε. said...

Μαρίνα, ο Δ. να δέσει τα αγκίστρια του άμμεσα, σε χοντρή πετονιά και το ψάρι να είναι μεγάλο, κοκκινόψαρο ει δυνατόν!! Αλλά και καμμιά σφυρίδα, συναγρίδα να είναι, δεν θα μας χαλάσει! Μια χαρά στιφάδο με τα κρεμμυδάκια, θα γίνουν!!
Καλοφάγωτα.
Καλή σου ημέρα.

Unknown said...

Καλέ δεν έχω μπει τόσες μερες και έχετε φτιάξει πολλές ωραίες νοστιμιές...Ειρήνη μου μου αρέσει αυτή η εκδοχή του κοκκινόψαρου γιατί έχω τους δύσκολους εδώ με το ψάρι που κάθε φορά για να το φάνε πρέπει να βρίσκω και καινούριες ιδέες... Πολύ μου άρεσε...φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

Εύα, αυτό το ψάρι, είναι ειδικά μαγειρεμένο για τους δύσκολους της οικογένειας. Θα τους πείσεις να φάνε ψαράκι και θα τους αρέσει τόσο, που θα σου το ζητούν ξανά και ξανά!!
Καλό βράδυ.

------ said...

τι ωραια!!!!!!!!θα το διαβασω στην αυριανη εκπομπή Ελενα.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...