Saturday, 20 April 2013

Τσουρέκι με σοκολάτα και πορτοκάλι


Το Πάσχα πλησιάζει, και όπως κάθε χρόνο οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν τα λαχταριστά τσουρέκια και κουλουράκια τους.
Φέτος αποφάσισα να πρωτοτυπήσω, και αντί για τα κλασσικά τσουρέκια να φτιάξω … σοκολατένια!
Συνδύασα λοιπόν σοκολάτα με πορτοκάλι, με αποτέλεσμα απίστευτα νόστιμα, αφράτα, μυρωδάτα, σοκολατένια τσουρεκάκια!!
Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο νόστιμα έγιναν, πως μοσχοβόλησε το σπίτι μας, τι υπέροχη γεύση είχαν!
Αν κι εσείς θέλετε να πρωτοτυπήσετε αυτό το Πάσχα φτιάχνοντας σοκολατένια τσουρέκια για τους αγαπημένους σας, ελάτε να σας πω πως τα έφτιαξα!
Υλικά για 2 μέτρια τσουρέκια :
525 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 γρ. κακάο σκόνη άγλυκο
300 ml γάλα χλιαρό
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
50 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
25 γρ. φρέσκια μαγιά
120 γρ. ζάχαρη
40 γρ. σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος
30 γρ. σταγόνες κουβερτούρας με πορτοκάλι ή λευκής κουβερτούρας
ξύσμα από ½ πορτοκάλι βιολογικό κατά προτίμηση
Επιπλέον
1 με 3/4 κούπας αλεύρι για το πασπάλισμα της ζύμης κατά το πλάσιμο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
λίγα αμύγδαλα φιλέ
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο, προσέχοντας να μην κάψει το μίγμα μας. Θέλουμε να είναι χλιαρό!
Βάζουμε σε μια λεκάνη την ζάχαρη, την μαγιά, το ξύσμα και προσθέτουμε το γάλα με το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε και τα αυγά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο κοσκινισμένο και τις σταγόνες κουβερτούρας (και τα δυο είδη).
Ζυμώνουμε ελαφρά. Η ζύμη μας κολλάει αρκετά σε αυτό το στάδιο.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα περίπου, ώστε η ζύμη μας να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στην συνέχεια πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια και αδειάζουμε πάνω σ’ αυτήν την ζύμη μας. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και την επιφάνεια της ζύμης.
Πλάθουμε ένα χοντρό μπαστούνι μήκους 15 εκατοστών και το κόβουμε στη μέση.
Χωρίζουμε το καθένα μισό σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε κορδόνια μήκους 40 εκατοστών περίπου. Θα έχουμε έτσι 6 κορδόνια.
Με κάθε τριάδα σχηματίζουμε πλεξούδα και ενώνουμε τις άκρες ώστε να σχηματίσουμε στεφάνι.
Εάν αντί για στεφάνι προτιμάμε τα τσουρέκια μας να έχουν σχήμα πλεξούδας, φροντίζουμε τα κορδόνια μας να έχουν μήκος 30 εκατοστών το καθένα.
Εάν κατά το πλάσιμο η ζύμη κολλάει πολύ, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Το πλάσιμο θέλει λίγο υπομονή, γιατί η ζύμη μας είναι αρκετά «μαλακή».
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο μεγάλο ταψί του φούρνου μας και πάνω σ’ αυτό τοποθετούμε με προσοχή τα τσουρέκια μας.
Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά.
Κατόπιν τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 15-25 λεπτά περίπου, ανάλογα το μέγεθός τους.
Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη για μη μας στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!!!
Ελένη Κ.

36 comments:

Ειρήνη Ε. said...

Ελένη μου, τι σοκολατένιο τσουρέκι είναι αυτό;;!!! Απίθανο! Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο! Μπραβο σου που σκέφτηκες να φτιάξεις κάτι τόσο πρωτότυπο. Και η παρουσίασή του, μέσα στο πνεύμα της άνοιξης!! Και του χρόνου να μας ξαναφτιάξεις ωραίο τσουρέκι, Ελενάκι.
Καλό Σαββατοκύριακο.

Ξανθή said...

Ελένη εγώ το θέλω έτοιμο μαζί με τις πασχαλιές που το συνοδεύουν δίπλα!!
Καλό Πάσχα!!

gwgoyla said...

Μπραβο Ελενη πολυ ωραιο φαινεται...γεια στα χερια σου,και του χρονου να εισαι καλα να ξαναφτιαξεις.
Καλο Σ/Κ πολλα φιλια!!!!

grEAT said...

βλεπω οτι το μπλογκ στολιζεται για το πασχα! :)
ωραια η ιδεα σοκολατα πορτοκαλι.

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Για να ανασκουμπωθώ!!!! Κρατώ τη συνταγή για τη Μ.Εβδομάδα, φιλάκια!

DIMI said...

Καλημέρα Ελένη μου!!Τί όμορφη συνταγή!Πρωτότυπη!!!Καί πολύ όμορφη η παρουσίαση μέ τίς πασχαλιές στολισμένες!!Καί τού χρόνου!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

κορδονέτο said...

Λαχταριστό φαίνεται και πολύ ωραίες οι πασχαλιές δίπλα του. Φιλάκια!

purpleleath said...

Καλημέρα!!! Τέλειο φαίνεται και είμαι σίγουρη ότι θα είναι πεντανόστιμο!!! Δεν ξέρω αν θα προλάβει να το δοκιμάσει κανείς άλλος όταν το φτιάξω!!! χιχιχι.. Φιλιά

SpIrToKoYto said...

ωωωωωωω μάι γκοντ που λένε και στο χωριό μου...
Υπέροχο το τσουρέκι σου Ελένάκι μου,υπέροχη φωτογραφία,υπέροχες οι πασχαλιές σου....

φιλιά και καλό ΣΚ σε όλες σας...-:))

homemade said...

ωραίο το τσουρεκάκι σου εύγε .....φέρτοοοοοοο και να σαι καλά....
ε..φτάνω και Λάρισα για να το πάρω χαχααα

Anonymous said...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ! ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΧΑΡΑ!

ΕΥΓΕΥΣΤΗ!!!ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ! ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ...!!!ΟΛΑ ΟΜΟΡΦΑ!!!ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΤΟ ΠΕΣΜΕΝΟ ΚΕΦΙ ΜΟΥ!!!


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

pastaflora του greekmasa.gr

syros2js said...

Πωπωπωπω!!!
Τρέχουν τα σάλια μου, καλέ!!!
;-)
Μπράβο, Ελενάκι μου!!!
'Γεια στα χεράκια σου!!!
Φιλάκια πολλά!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!

peps said...

Ti orea xromata!!!!!! Kai to tsoureki laxtaristo!!!!

Helen Gr said...

Είδα τα σοκολατένια σου και τα λαχτάρισα, Ελενάκι μου! Κράτησα τη συνταγή, μήπως και τα δοκιμάσω μέσα στην εβδομάδα!
Φιλάκια πολλά!

Martha said...

Πολύ όμορφη και πολύ νόστιμη η τσουρεκωτή παραλλαγή! Μπράβο!!!

Pepi said...

Γεια στα χεράκια σου, Ελένη !! Συνδυασμός θεϊκός η σοκολάτα με το πορτοκάλι! Μου αρέσουν οι..πειραγμένες κλασσικές συνταγές! Μπαίνει και αυτή στα "προσεχώς"! Καλό Σ/Κ να'χεις! Φιλάκια!

eleni said...

Ελένη,τι πρωτότυπο το σοκολατένιο σου τσουρέκι!Σίγουρα θα ξεχωρίζει και στη γεύση!
Καλό Σ/Κ-φιλιά!

Neli said...

Αν και δεν τρελαινομαι για τσουρέκι βλεποντας αυτό ενθουσιαστηκα ,λεω να αναθεωρησω λιγο τα γουστα μου χααχα πολυ ωραιο φαινεται ,καλό βράδυ,φιλια.

Tante Kiki said...

ΥΠΕΡΟΧΟΟΟΟ!!!! Απίστευτα αρωματικό και με μια καλοδεχούμενη παραλλαγή!!! Τέλειο με δύο λόγια!!!
Φιλάκια!

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου said...

Ελενα μου άρεσε πολύ η συνταγή θα κάνω μια δοκιμή και πιστεύω να τα καταφέρω!!! φαίνεται ελκυστική και γεμάτη γεύση της λατρεμένης σοκολάτας! Χαρούμενη Κυριακή και πολλά φιλάκια!!!

kiki said...

Θεϊκό!

andrik said...

ωραιο το blog σου!!!
Καλως σε βρηκα..!!!

Effie's Sweet Home Designs said...

Ελένη μου γιατί όχι!!!!Είναι υπέροχη ιδέα!!!!!
Φιλιά!!!!!!!

Charalampidou Elpida said...

Φανταστικά σοκολατένια και πεντανόστιμα σίγουρα!!!!!Φιλάκιααα!!!!

Magia da Inês said...

Laranja e chocolate, deliciosa combinação.
♪♫ Boa semana!
ღ° Beijinhos do Brasilღ
¸.•°♡♡⊱彡

Νίκη said...

Να μια διαφορετική εκδοχή των πολυαγαπημένων τσουρεκιών! Και είμαι σίγουρη ότι θα είναι αρωματικά και πεντανόστιμα, σοκολάτα με πορτοκάλι είναι ο τέλειος συνδυασμός!
Καλή εβδομαδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλέ που πήγε το σχόλιό μου??
Βρωμο-blogger γκκρρρρρ
Φταίω εγώ τώρα να πάρω και τα δύο σούπερ σοκολατένια τσουρέκια και να φύγω??
Φιλιά πολλά Ελενάκι μου, και μην τα ψάχνεις, εγώ τα πήρα!!

Maria B. said...

Καλημέρα Ελενάκι μου, δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω ! το υπέροχο τσουρέκι σου ή το μοσχοβολιστό ματσάκι με τις πασχαλιές. Οι πασχαλιές με τρελλαίνουν, μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια. Περνούσαμε για να πάμε στη εκκλησία την Μεγάλη εβδομάδα, απο ένα δρόμο που ήταν γεμάτος ανθισμένες πασχαλιές. Ηταν υπέροχα !!!!!

Μου άρεσε πάρα πολύ η συνταγή σου αλλά και όλη η παρουσιασή της !!!
Να 'σαι καλά Λενάκι μου με τα ωραία σου !!

σε φιλώ πολύ πολύ
καλή βδομάδα

Selcouth said...

Θα το παίξω "ζήτουλας" και θα θερμοπαρακαλέσω να μου στείλεις κι εμένα απ΄αυτό το υπέροχο τσουρέκι! Τσουρέκια δεν ξαναφτιάχνω, μετά την ήττα που έφαγα πριν κάτι χρόνια! Χα,χα,χα,χα!
Τέλειο το έχεις φτιάξει! Πολύ ωραίες φωτογραφίες.
Πολλά πολλά φιλιά Ελένη μου! Καλή εβδομάδα!

Vasia b. said...

Μμμμμμ!!!!!!Τι λιχουδιά είναι αυτή!!!!
Υπέροχο το τσουρέκι σου Ελένη μου... σοκολατένιο με άρωμα πορτοκαλιού!!!!!
Εξαιρετική παρουσίαση με τις μοσχομυρωδάτες πασχαλίτσες δίπλα!!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!!

Ερμιόνη said...

Πρωτοτύπησες πεντανόστιμα Ελένη μου!
Ένας από τους πολύ πολύ αγαπημένους μου συνδυασμούς, τώρα και σε τσουρέκι!
Φοβερή ιδέα!
Φιλιά πολλά!

Marion Cine said...

Εξαιρετική ιδέα!!! Και ωραίος συνδυασμός!!! Νοστιμότατο και λαχταριστό!:)

Εύα Ζαρίφη said...

Εξαιρετική πρόταση το τσουρέκι με σοκολάτα...Ελένη μου η συνταγή σου καταγράφεται γιατί εμένα μου έχει έρθει ήδη στην μύτη η μυρωδιά η μοσχοβολιστή...Καλή εβδομάδα...

Mary said...

Τι λαχταριστό τσουρέκι είναι αυτό!

Γεια στα χεράκια σου! Και η παρουσίαση βέβαια αντάξιά του!

Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΗ said...

@Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τα σχόλιά σας!
Φιλιά πολλά!

Iris mama goes vintage said...

Ειμαι σίγουρηότι είναι και μυρωδάτο και πεντανοστιμο!!!!! Μπράβο!!! Καλή Ανάσταση εύχομαι ♡

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...