Tuesday, 9 April 2013

Γιουβέτσι με λουκάνικα


Το γιουβετσάκι είναι ένα από τα ωραία φαγάκια, αυτά που λέμε Κυριακάτικα.
Συνήθως το φτιάχνω με κάποιο κρέας και είναι από τα φαγητά που τα τρώμε όλοι στο σπίτι και με μεγάλη όρεξη μάλιστα.
Είχα καιρό να το φτιάξω.
Είχαν ξεμείνει κάτι λουκάνικα στην κατάψυξη, από αυτά που αρέσουν στον καλό μου. Δεν ήθελα λοιπόν να γίνουν η συνηθισμένη ομελέτα με λουκάνικα, που παρεμπιπτόντως, είναι πολύ ωραία.
Έτσι λοιπόν για αλλαγή, αποφάσισα αυτή την φορά να αντικαταστήσω το κρεατάκι με τα λουκάνικα.
Βασίστηκα στην συνταγή που συνήθως χρησιμοποιώ, αλλά πρόσθεσα και φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης. Έδωσε ωραίο χρώμα και φυσικά γεύση στο γιουβετσάκι.
Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι θα το ξαναφάμε το φαγάκι αυτό, καθόσον τους είδα όλους ευχαριστημένους στο τραπέζι. Επιπλέον είναι εύκολο, οικονομικό και την περισσότερη δουλειά την κάνει ο.....φούρνος μας!!
Δοκιμάστε και αυτήν την εκδοχή για το γιουβετσάκι, όχι μόνο για το Κυριακάτικο τραπέζι σας, αλλά και για μια καθημερινή, που δεν έχετε πολύ χρόνο για να ασχοληθείτε με την κουζίνα σας.
Τα υλικά μας:
1 φλιτζάνι κριθαράκι χονδρό
300 γρ. λουκάνικα της προτίμησής μας
1 φρέσκια πιπεριά Φλωρίνης
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά πελτέ
5 κόκκους μπαχάρι
1 μικρό κομμάτι κανέλας
1 κύβο ζωμό βοδινό
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Πάμε να το φτιάξουμε:
Ανάβουμε τον φούρνο μας, στους 220 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε στην άκρη το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε το φαγητό μας στον φούρνο.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Κόβουμε σε κομμάτια, μεγέθους 1,5 δάκτυλου τα λουκάνικα.
Κόβουμε την πιπεριά σε κομμάτια. Αν δεν έχετε πιπεριά Φλωρίνης, χρησιμοποιήστε ότι πιπεριά έχετε.
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε τα λουκάνικα μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε να ροδίσουν, ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν.
Προσθέτουμε τον πελτέ, την κανέλα, τα μπαχάρια και ανακατεύουμε δύο-τρία λεπτά. Ο πελτές ντομάτας, όταν σοταριστεί λίγο στο λάδι, αποκτά καλύτερη γεύση.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό όσο αναλογεί για να βράσει το κριθαράκι, καθώς και τον κύβο ζωμό βοδινού.
Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε και άλλο αν χρειάζεται.
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, όπως είναι ζεστό, στο ταψάκι που έχουμε έτοιμο στην άκρη. Το βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις το υγρό του ταψιού αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το κριθαράκι.
Πέντε λεπτά μετά, προσθέτουμε και τα κομμάτια της πιπεριάς Φλωρίνης.
Αφήνουμε το φαγητό μας να ψηθεί και να χυλώσει. Ανακατεύουμε πότε πότε με μια ξύλινη κουτάλα, γιατί το κριθαράκι έχει την "συνήθεια" να κάθεται στον πυθμένα του ταψιού.
Ενδεχομένως μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι, να χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νερό.
Σερβίρουμε αμέσως, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω.
Το φαγάκι αυτό ταιριάζει ωραία με λαχανοσαλάτα και κόκκινο κρασάκι.
Καλύτερα είναι να μην καθυστερήσουμε το σερβίρισμα του φαγητού μας, γιατί το γιουβέτσι όσο μένει, πήζει και χάνει το ωραίο του χύλωμα.
Το φαγητό αυτό μπορεί να μαγειρευτεί και εξ ολοκλήρου στην κατσαρόλα. Στο φούρνο όμως γίνεται πολύ καλύτερο, κατά την γνώμη μου.
Μας αρέσει να προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα ή ρεγκάτο ή ακόμα και γραβιέρα Κρητης, όταν το σερβίρουμε στα πιάτα μας. Δοκιμάστε το!!
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

28 comments:

Mary said...

Ωραίο φαγάκι, το έχω φτιάξει κάποιες φορές. Αυτό με το σοτάρισμα του πελτέ δεν το ήξερα, πολύ χρήσιμη πληροφορία! :-)

Φιλιά, καλημέρα!

SPYRIDOULA said...

Θεσπέσιο φαίνετε το γιουβετσάκι!Δεν το έχω δοκιμάσει με λουκάνικα μέχρι τώρα μα θα το κάνω σύντομα!Φιλάκια!

mia maria said...

Πολύ ωραία ιδέα! Και η πιπεριά φλωρίνης του προσθέτει γλύκα!
Καλημέρα:)

Tante Kiki said...

Υπέροχη ιδέα και νοστιμότατο πιάτο!!! Δεν έχω σοτάρει ποτέ τον πελτέ...
Φιλιά και καλημέρα!

syros2js said...

Ωωωωω, ναι!!!
Το άρωμα από το λουκανικάκι με έφερε ως εδώ!!!
;-)
Πολλά φιλάκια!!!
Καλημέρααααααα!!!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Ειρήνη μου γρήγορα και εύκολο!
Καλή μας όρεξη!

Φιλιά σε όλα τα κορίτσια μου!

Στέλλας Κουζινομπερδέματα said...

Ειρήνη, πολύ νόστιμη η πρότασή σου!
Κριθαράκι τρώμε όπως και λουκάνικα, ο συνδυασμός τους νομίζω πως θα μας αρέσει πολύ!
Την καλημέρα μου!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι μου,
είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και εύκολο το πιάτο σου...
Το φτιάχνω αρκετά συχνά και γίνεται πεντανόστιμο...

Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))

AgapameAnDolmas said...

τι ωραια ιδεα!!! δεν το ειχα ξαναδει θα το δοκιμασω να ξεφύγουμε λιγο απο το μοσχαρι η το κοτόπουλο στο γιουβέτσι!

KANTHAR0S said...

Μια χαρά!

Ερμιόνη said...

Γεμάτο σπιρτάδα το εναλλακτικό γιουβέτσι σου Ειρήνη μου! Και οι πιπεριές φοβερή προσθήκη μιας θα προσδίδουν ακόμα περισσότερη γεύση!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Το φαγάκι σου είχε την τιμητική του σήμερα, το μαγειρέψαμε κι εγώ και η Ελένη!
Εγινε πεντανόστιμο!!
Μπράβο Ειρηνάκι για την ωραία συνταγή!
Φιλάκια!

anthivolon said...

Η αλήθεια είναι πως δε το είχα σκεφθεί ποτέ μου να συνδυάσω το κριθαράκι με λουκάνικα, φαντάζομαι ότι θα είναι τέλειο....θα το δοκιμάσω!!

DIMI said...

Πώ πώ νοστιμιές Ειρήνη μου!!Μέ λουκάνικα δέν το έχω φτιάξη ποτέ!!Θά τήν δοκιμάσω τήν συνταγή σου!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

Mari Beika said...

Πολύ λαχταριστό μου τρέχουν τα σάλια!!!ευτυχώς που το έφτιαξα!!
Φιλιά.

Selcouth said...

Έχω ξαναφτιάξει γιουβετσολουκάνικο! Είμαι σίγουρη Ειρήνη μου ότι και με τη συνταγή σου, θα γλείφω τα δάχτυλά μου! Οι πιπεριές Φλωρίνης έχουν γίνει απαραίτητες πλέον στα μαγειρέματά μου! Όσο για το ρεγκάτο... πολυαγαπημένο τυρί!
Καλό απόγευμα και καλή ξεκούραση!

Helen Gr said...

Εμένα το γιουβέτσι δεν με πειράζει καθόλου και καθημερινή, αν είναι τόσο καλοφτιαγμένο και νόστιμο σαν το δικό σου!
Υπέροχα και ξεχωριστά τα υλικά σου, Ειρήνη μου!
Φιλάκια.

Tina Pippo said...

Μμμμ! Πεντανόστιμο το φαγητό σας σήμερα!!! Θα το τιμήσω!! χιχι!
Φιλιά!!
Καλή εβδομάδα!!!

homemade said...

υπέροχο πιάτο....να σαι καλά...εμμμμ με αυτό σε ηθελα χθες στην εκπομπή ειρήνη...αχχαχαχα στωωωωωωω

Neli said...

Με λουκάνικα ε? χμμμμμμμ ωραίο μου φαίνεται ,δεν εχω φάει ποτέ,θα το δοκιμάσω,καλό βράδυ,φιλιά.

grEAT said...

στο γιουβετσι δεν λεμε οχι. το φιαχνω αρκετα συχνα μπορω να πω, αν και με λουκανικα δεν το ειχα σκεφτει. πολυ νοστιμο φαινεται.

καλη σου ημερα

Maria B. said...

Αυτή σου η έμπνευση Ρηνιώ θα αρέσει πολύ στον αντρούλη μου !!!! θα του το φτιάξω σε πρώτη ευκαιρία.

σε φιλώ πολύ πολύ

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Καλησπέρα Ειρήνη..Νόστιμο φαγητό μου φαίνεται..Αντί ρόστο δηλαδή, μακαρόνια με κρέας , ή κριθαράκι με κρέας, βάζουμε λουκάνικα..Ωραία ιδέα..
Καλωσόρισες στο μπλοκ μου ..σ ευχαριστώ για το όμορφο σου σχόλιο και την αγάπη προς τα δελφινάκια...
Θα χαρώ να τα λέμε..
Καλό σου βράδυ

Εύα Ζαρίφη said...

Πολύ νόστιμο φαίνεται Ειρήνη μου και διαφέρει από το συνηθισμένο φαγητό που μπορούμε να κάνουμε με τα λουκάνικα...Ωραία ιδέα και φτηνή και γρήγορη...Την καταγράφω

Anonymous said...

παιδια,ειμαι λιγο ασχετη στην κουζινα.μπορειτε να μου πειτε ποσο νερο βαζω στο ταψακι για το κριθαρακι? δεν θελω να γινει "λασπωμενο",ουτε να μην βρασει.κατα τα αλλα η συνταγη πρεπει να ειναι πολη νοστιμη! ευχαριστω!

Ειρήνη Ε. said...

Φίλη ανώνυμη, θα συμβουλευτείς τις οδηγίες που αναγράφει η εταιρεία που έχει φτιάξει, το κριθαράκι που αγόρασες. Προσωπικά, προτιμώ την αναλογία 1:3, δηλαδή ένα φλιτζάνι κριθαράκι, τρία φλιτζάνια νερό. Πάντα όμως παρακολουθώ το φαγητό μου όταν ψήνεται, για την περίπτωση που χρειασθεί να προσθέσω επιπλέον, νερό.
Καλή επιτυχία.

Anonymous said...

ευχαριστω πολυ.αυριο κιολας θα το δοκιμασω.

Vasso D said...

Δοκίμασα σήμερα το γιουβέτσι και σε διπλή δόση στη γάστρα και δεν έχω λόγια!
Αν και δεν ειχα πιπεριά,βγήκε πεντανοστιμο!
Η συνταγή θα επαναληφθεί εννοείται!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...