Thursday, 18 April 2013

Τάρτα σπανάκι με μανιτάρια


Δεν ξέρω αν το συνηθίζετε εσείς, αλλά εμείς στο πασχαλιάτικο τραπέζι έχουμε πάντα μια πίτα ή τάρτα, κατά προτίμηση με διάφορα χορταρικά εποχής.
Για φέτος το Πάσχα, θα ετοιμάσω μια άλλη εκδοχή τάρτας με σπανάκι, και θα της δώσω μια πικάντικη πινελιά.
Εκτός από το πασχαλινό τραπέζι, είναι ωραία ιδέα και για την μπυρίτσα μας, τώρα που ανοίγει ο καιρός!!!
Πάμε να σας πω πως την φτιάχνω!

Τα υλικά μας:
1 φύλλο σφολιάτας, κουρού
1 κιλό σπανάκι
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια
4-5 κομμένα φρέσκα μανιτάρια, porto bello ή 1 μανιτάρια κονσέρβας
1 πιπεριά κέρατο καυτερή (εντελώς προαιρετικά)
400 γρ. φέτα
2 αυγά
5-6 κλαράκια άνηθο
3-4 φυλλαράκια δυόσμο φρέσκο
2-3 φυλλαράκια βασιλικό φρέσκο
100 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο
100 γραμμάρια ένταμ τριμμένο
Στην πράξη:
Ξεπαγώνουμε το φύλλο σφολιάτας, σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι και το ζεματίζουμε σε βραστό νερό. Το σουρώνουμε καλά και το αφήνουμε αρκετή ώρα σε σουρωτό, για να στραγγίξει από τα υγρά του.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα μας και τοποθετούμε το φύλλο κουρού, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Τρυπάμε με το πιρούνι την βάση της ζύμης και την ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι μας και σοτάρουμε τα μανιτάρια, το κρεμμυδάκι και την πιπεριά.
Μόλις μαραθούν προσθέτουμε τον άνηθο, τον βασιλικό και τον δυόσμο, όλα ψιλοκομμένα, και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Βάζουμε σε ένα μπολ το σπανάκι, τη φέτα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και το περιεχόμενο του τηγανιού.
Βγάζουμε από τον φούρνο την ταρτιέρα και αδειάζουμε πάνω στην ζύμη το περιεχόμενο του μπολ.
Από πάνω απλώνουμε τα τυριά ένταμ και γκούντα, ώστε να δημιουργήσουν μια όμορφη κρούστα κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 30-35 λεπτά.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει για να μπορούμε να την κόψουμε και να την σερβίρουμε!!
Καλή επιτυχία!!
Vasia B.

22 comments:

gwgoyla said...

Κι εμεις συνηθιζουμε στο Πασχαλινο τραπεζι να εχουμε χορτοπιτα και τυροπιτα Βασια μου.
Η ταρτα σου φαινεται πεντανοστιμη απο τα υλικα που εβαλες,μπραβο γεια στα χερια σου.
Καλη σου μερα φιλια!!!

Ειρήνη Ε. said...

Βάσια, η τάρτα σου είναι μια πολύ ωραία πρόταση, για το Πασχαλινό μας τραπέζι. Με τόσα κρεατικά που τρώμε εκείνη την ημέρα, μια τάρτα με χορταρικά, χρειάζεται για να δώσει ισσοροπία στις γεύσεις. Καλοφάγωτη.
Καλή σου ημέρα.

Pela said...

καλέ εννοείται, γίνεται τραπέζωμα χωρίς πίτα??! σπανακόπιτα με μανιτάρι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ οπότε ευκαιρία είναι ;)
ευχαριστούμε για την ιδέα!

SpIrToKoYto said...

Βασάκι μου,
λαχταριστή η τάρτα σου και πριν αρχίσουμε τις βούτες στις πετσούλες,μια χαρά είναι...
Κι εμείς παράδοση έχουμε με πίτες στο Πασχαλινό τραπέζι και μάλιστα με γαλατόπιτα...

φιλιά κοριτσάρες μου σε όλες σας...-:))

Selcouth said...

Η τάρτα σου βλέπω ότι έχει μπόλικα τυράκια, άρα δεν θα μου φανεί πολύ το σπανάκι! Για να τη βάλω στα αγαπημένα, καθώς είμαι καλεσμένη το Πάσχα. Να πάω κι εγώ ένα κάτι!
Όσο για τα μανιτάρια... Άλλο ένα μεγάλο συν σ' αυτή τη συνταγή!
Να είσαι καλά Βάσια μου! Καλό μεσημέρι!

DIMI said...

Καλημέρα Βάσια!!Η τάρτα σου είναι εξαιρετική!!!Τήν ζήλεψα!!!Οτι έχη σχέση μέ τάρτες είναι η αδυναμία μου!!Καλό απόγευμα!Φιλιά!

Ερμιόνη said...

Εννοείται πως η πιτούλα δεν λείπει από το πασχαλινό τραπέζι! Έλεγα να φτιάξω τυρόπιτα, αλλά είδα τώρα τη δική σου πίτα και προβληματίστηκα!!
Φιλιά πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Οπου ταρτούλα κι εγώ μέσα!!
Κι εμείς χορτόπιτα συνηθίζουμε στο λαμπριατικο τραπέζι Βασάκι μου!
Η τάρτα σου που έχει και αγαπημένα μανιταράκια, μου αρεσε πολύ πολύ!
Φιλάκια!

Vita said...

Εμείς έχουμε τα γλυκά καλιτσούνια απαραιτήτως. Η αλμυρή μας πίτα είναι κρεάτινη! Πολύ ωραία η πρότασή σου!

eleni said...

Τέλεια με υπέροχη γεύση θα είναι η ταρτούλα σου,Βάσια!
Από τις νοστιμιές που πάντα προτιμώ.
Φιλιά!

homemade said...

πολύ ωραία η ταρτα σου να σαι καλά κράτα μου τέσσερεις χαχαααα

κυκλάμινο said...

υπέροχη είναι η τάρτα σου Φιλάκια

mia maria said...

Και σπανάκι και μανιτάρια! Ωραία ιδέα, θα πρέπει να είναι πεντανόστιμη!

Beauty Follower said...

Ταρτα μπόμπα!

αχτίδα said...

Αχ!..βαχ! υπέροχο..σήμερα είπα να αρχίσω λίγη δίαιτα γιατί βγήκαν οι εξετάσεις μου και..χαμός..όμως..όταν βλέπεις ένα τέτοιο πράγμα..Καλέ..στείλε ένα τόσο δα κομματάκι στην Αχτιδούλα σου κρυφά από το γιατρό της!

ΕΛΕΝΗ said...

Βασάκι μου καταπληκτική η τάρτα σου, δε παίζεται!!!Χορταστική και σίγουρα πεντανόστιμη.Μπαίνει στα υπ όψιν για το Πασχαλινό τραπέζι!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Σοφία Ζ. said...

Τέλεια η τάρτα με σπανάκι και μανιτάρια και τυριά!!!!! Πολύ ωραία ιδέα για μπυρίτσα τώρα που καλοκαιριάζει!!!!

Tante Kiki said...

Πολύ ωραία η τάρτα σου Βάσια!!! Λαχταριστή και πεντανόστιμη!!!
Καλό σου βράδυ!

Neli said...

Πολύ ΄νοστιμη πρέπει να είναι αυτή και απο εμφάνιση σκίζει,ασε που μου άρεσε πολύ η εκδοχή της καυτερής πιπεριας μέσα,φιλιά καλό βραδυ.

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ said...

να μια ωραια ιδεα για το πασχαλινο τραπεζι-απ'ολα τα λαμπριατικα δεν τρωω τιποτα (πως μου'γινε;).
αυτη ειναι μια ωραια λυση γαι να μην μεινω νηστικη, αν βεβαια μεινει κανενα κομματι!

Maria B. said...

Καλέ κυρία, εγώ που θα είμαι στο διπλανό σου σπίτι το Πάσχα θα δοκιμάσω την εξαίσια πιτούλα σου ??? ε ??? για πε μου ????
γεια στα χεράκια σου φιλεναδίτσα μου με τις νοστιμιές σου !!!!

Εύα Ζαρίφη said...

Αφού είναι από την φιλενάδα μου να μην δοκιμάσω? Ωραιότατη η πιτούλα σου και εμείς που δεν είμαστε στο διπλανό σπίτι το Πάσχα τι θα κάνουμε δηλαδή?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...