Tuesday, 23 April 2013

Μαγειρίτσα με πλευρώτους


Τον τελευταίο καιρό έχω μάθει πολλά για τα μανιτάρια και για τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας.
Θεωρούνται η νούμερο 1 τροφή, που αντικαθιστά πλήρως την πρωτεΐνη.
Πίνοντας συμπλήρωμα διατροφής και καφέ με μανιτάρι, έχω δει ήδη τα οφέλη που μου έχουν προσφέρει.
Τις προάλλες πήγα στην λαϊκή να αγοράσω μανιτάρια από έναν γνωστό μου, για να τα χρησιμοποιήσω σε συγκεκριμένες συνταγές.
Πάνω στην συζήτηση, μου πρότεινε να δοκιμάσω να φτιάξω μαγειρίτσα με πλευρώτους.
Έτσι την ίδια κιόλας μέρας, έφτιαξα την μαγειρίτσα μου!
Έγινε νοστιμότατη και σίγουρα θα την καθιερώσω ως αγαπημένο μας φαγητό, όλον τον χρόνο.
Σας την προτείνω θερμά για το Πάσχα, ως εναλλακτική της μαγειρίτσας με συκωταριά, μαγειρεμένη με αυγολέμονο, αλλά και ως νηστίσιμο πιάτο χωρίς να την αυγοκόψουμε, με το λεμονάκι της μόνο.
Και στις δύο εκδοχές, είναι πεντανόστιμη!!
Για να δούμε πως θα την φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
400 γρμ μανιτάρια πλευρώτους
2 μαρούλια
7-8 ποτήρια νερό
1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλάτι (εγώ έβαλα κύβο λαχανικών)
μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι
2 λεμόνια
1 αυγό (αν την προτιμάτε μη νηστίσιμη)
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
Πλένουμε τα πλευρώτους και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια . Αν έχουν κοτσάνι, το αφαιρούμε.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.
Καθαρίζουμε και τα μαρούλια, τα πλένουμε και τα κόβουμε κι αυτά σε όχι ιδιαίτερα λεπτά κομμάτια.
Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Τα τσιγαρίζουμε ελαφρά.
Προσθέτουμε και τα μανιτάρια.
Ανακατεύουμε όλα μαζί μια δυο φορές και προσθέτουμε το νερό, το αλάτι ή κύβο λαχανικών και το πιπέρι.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για κανένα μισάωρο, μέχρι να μαγειρευτούν τα μανιτάρια.
Μόλις δούμε ότι τα μανιτάρια είναι έτοιμα, προσθέτουμε τα μαρούλια και το ρύζι και αφήνουμε να βράσουν άλλα 15 λεπτά.
Δοκιμάζουμε μήπως με το ρύζι το φαγητό μας χρειάζεται λίγο επιπλέον αλάτι. Με τον κύβο δεν είχα πρόβλημα να προσθέσω, αλλά είναι και πως το θέλει κάποιος το φαγητό του.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, αν θέλουμε την μαγειρίτσα μας νηστίσιμη, προσθέτουμε τον χυμό των λεμονιών, αφήνουμε το φαγητό να πάρει 1-2 βράσεις και αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Εάν την προτιμάμε με αυγολέμονο, ετοιμάζουμε ένα αυγολέμονο με το αυγό και τα λεμόνια και αυγοκόβουμε το φαγάκι μας.
Καλή επιτυχία!
Εύα Ζ.

40 comments:

Tante Kiki said...

Ααααα Εύα υπέροχη η χορτοφαγική σου μαγειρίτσα!!! Κι εγώ φτιάχνω λίγο διαφορετική αλλά με ασπρομανίταρα... αν και με πλευρώτους πρέπει να γίνεται καταπληκτική!
Καλημέρα!

mia maria said...

Αχ, αυτή τη μαγειρίτσα θα ήθελα και εγώ να φάω! Υπέροχη!

SpIrToKoYto said...

Ευάκι μου,προσυπογράφω...
Το φτιάχνω συχνά αυτό το πιάτο και πραγματικά ελάχιστη διαφορά έχει με την κλασσική μαγειρίτσα...
Εχει όλη την νοστιμιά και επί πλέον όλα τα οφέλη των μανιταριών που μας είπες...
Πάω να το σερβίρω και στο άλλο μαγαζί,φιλιά καλημέρας σε όλες σας...-:))

Γλυκό χαμόγελο said...

μπράβο τέλειαααα ιδέα για μένα που απεχθάνομαι τη μαγειρίτσα!!

Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© said...

Κι επειδή μ'αρέσει να πειράζω τα πάντα, θα αντικαταστήσω το ρύζι με κεχρί κι έτσι θα'χω και πρωτείνη μέσα. Ευχαριστώ θα την φτιάξω οπωσδήποτε Μ. Σάββατο.

SpIrToKoYto said...

ψιτ ψιτ..κυρία...εσείς η από πάνω μου...
Τα μανιτάρια περιέχουν από μόνα τους άπαχη πρωτεΐνη, καθώς δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη και λίπη, ενώ η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλή. Οι φυτικές τους ίνες και κάποια ένζυμα που βρίσκουμε σε αυτά βοηθούν επίσης στον έλεγχο της χοληστερίνης, ενώ έχουν και άλλη μια σημαντική ιδιότητα: λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άπαχη πρωτεΐνη, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να «κάψει» λίπος και να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, κατά τη διάρκεια της πέψης τους.

Και άλλα πολλά έχουν τα μανιτάρια,που μπορεί να μας τα πει καλύτερα η Εύα ,που έχει κάνει διατριβή πάνω σε αυτά...

Επίσης τρώγοντάς τα ωμά - με σάλτσα μουστάρδας και ελαιόλαδο ,κρατάμε όλες τις ιδιότητες που αρκετές,χάνονται με το μαγείρεμα...

αυτά...ξανά φιλιά..-:))

Άιναφετς said...

Α! επιτέλους μια συνταγή μαγειρίτσας για χορτοφάγους!
Τα μανιτάρια για "μας" αντικαθιστούν το κρέας και τα μαγειρεύω σχεδόν κάθε βδομάδα!
Ευχαριστούμε!

ΑΦιλιά καρδιάς!

mm_skg said...

Πολυ ωραια σουπιτσα, και μου αρεσουν πολυ τα μανιταρια, μαγειρεμενα με οποιονδηποτε τροπο! Αλλα και η κλασσικη μαγειριτσα εχει την δικια της νοστιμια και δεν παραλειπω ποτε να την φτιαχνω με την ευκαιρια του Πασχα!

ΕΛΕΝΑ said...

Eγώ ήρθα να σερβιριστώ, μιας και αυτή είναι η μόνη μαγειρίτσα που μπορώ να φάω (αντιθέτως οι άντρες μου είναι της "κλασσικής" - 2 πιάτα έκαστος) και πέφτω πάλι πάνω σε μορφωμένα συνμέλη και μένω έκπληκτη από τις γνώσεις τους (Βιβή για σένα λέω).
Μα τι γνώσεις, τι λέγειν, α πα παααα, κόμπλεξ κατωτερότητος θα πάθω:P
Ευάκι μου σερβιρίστηκα ήδη όπως σου είπα, εξαιρετική, γεια στα χεράκια σου, περιμένω κι εσύ να με εντυπωσιάσεις με την διατριβή σου!
Φιλιά πολλά πολλά!

Selcouth said...

Εκτός των άλλων, τα μανιτάρια έχουν λίγες θερμίδες. Δόξα σοι! Και κάτι που μου αρέσει χωρίς να έχει 1.500 θερμίδες ανά πιρουνιά!
Ωραία σου βγήκε η μαγειρίτσα Εύα μου! Θα την προτιμήσω με αυγολέμονο.
Καλό μεσημέρι και καλή όρεξη!

Özlemaki said...

tha ithela poly na min eixa mathima kai etsi na mporousa na taksidepsw stin Ellada gia to Pasxa...poly kali idea einai na ftiaksoume tin magiritsa me manitaria. tha tin dokimasw.

Vasia b. said...

Ευάκι μου κι εγώ αυτή την μαγειρίτσα θα προτιμήσω μιας και η κλασσική δεν είναι καθόλου του γούστου μου!!!!!
Κάθε Πάσχα όλοι τρώνε μαγειρίτσα κι εγώ τρώω συκωτάκια τηγανιτά!
Φέτος όμως θα φτιάξω ξεχωριστά για μένα, αυτή την τέλεια μαγειρίτσα σου με τα πολύ θρεπτικά μανιτάρια!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!!

Ξανθή said...

Η μαγειρίτσα με μανιτάρια είναι η εναλλακτική για αυτούς που δεν τρώνε εντόσθια και δεν υστερεί σε τίποτα.
Καλό Πάσχα!!

Ερμιόνη said...

Υπάρχει καφές με μανιτάρια;; Δεν το γνώριζα!
Όσο για τη χορτοφαγική μαγειρίτσα, την προτιμώ από την "κανονική"!
Είναι πιο ελαφριά και με γεύσεις πολύ πιο πολύ του γούστου μου!

Maria B. said...

Ευάκι μου αν και λατρεύω την κλασσική μαγειρίτσα εν αντιθέσει με τα απο-πάνω συνμέλη μας)ΡΡΡΡΡΡΡ
σίγουρα θα δοκιμάσω την πρότασή σου γιατί μου αρέσουν εξ'ισου πολύ και τα μανιτάρια !!!

όσο για την Βιβή μας, τι να πω !!!!!!!!!!!
τςςς κινητή εγκυκλοπαίδεια είναι!!!! τελικά είμαστε ένα μπλοκ παραμορφωμένο !!!!!!!!!!!! χιχιχιχιχι!!!

φιλια πολλά πολλά σε όλους !!!

DIMI said...

Καταπληκτική συνταγή!!Θά τήν προτιμούσα χωρίς αυγό,λόγω τής νηστείας!!Καί θά δοκιμαστεί σίγουρα!!Καλή εβδομάδα!!

Ειρήνη Ε. said...

Εύα μου, εγώ είμαι λάτρης της κλασσικής μαγειρίτσας. Παρ' όλα αυτά, θα την τιμήσω και την δική σου, μιας και επίσης είμαι λάτρης των μανιταριών!!!
Τι να πω για την Βιβή μας;;!! Μας εξέπληξε άλλη μια φορά με τον πλούτον των γνώσεών της!!! Respect!!!
Καλό βράδυ.

SpIrToKoYto said...

Σίσσυ Vs πλευρώτους...pppppp

κορδονέτο said...

Νοστιμότατη! Την κάνω πάντα σε περίοδο νηστείας. Φιλάκια!

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου said...

Λες να την δοκιμάσω ; Μου φαίνεται νοστιμότατη,την μαγειρίτσα δεν την αντέχω με τίποτα αλλά αυτή θα αλλάξει τα δεδομένα της Ανάστασης!!! Φιλάκια πολλά και καλό βράδυ.

Neli said...

Εγώ την ξέρω γι αυτό και έχω μόνο καλα λόγια να πω,με ενθουσιαζει όσο και η αλλη η κανονικη ,απλά εγώ τη φτιάχνω με τα άσπρα μανιτάρια,και χωρίς αυγολεμονο ...καλό βράδυ.Φιλιά.

Katrina said...

Τελεια ιδεα!!!!

Ροδούλα said...

Καλημέρα κοριτσάκια μου!!!!
Ειρήνη τι τέλεια εναλλακτική είναι αυτή; Η μαγειρίτσα δε μ' αρέσει καθόλου όμως. Φέτος λοιπόν θα τη δοκιμάσω. Μη σου πω, θα την κάνω το Σάββατο. Τώρα που νηστεύουμε, φτιάχνω πολύ μανιτάρια. Μας τα ψήνει ο Γιάννης έξω, και είναι πεντανόστιμα.
Σας εύχομαι μια πολύ όμορφη εβδομάδα!!!
Φιλιά πολλά!!!!
Με την αγάπη μου!!!

Εύα Ζαρίφη said...

Γεια σου Tante Kiki..Με όλα τα μανιτάρια γίνεται τέλεια αυτή η μαγειρίτσα. Εγώ την έχω φτιάξει ήδη με πλευρώτους και πορτομπέλο..και είναι καταπληκτική...Φιλιά

Εύα Ζαρίφη said...

Mia Maria μου να την δοκιμάσεις..Είναι εξαιρετική πρόταση για όλο τον χρόνο..

Εύα Ζαρίφη said...

Για όσες απεχθάνονται την κλασική μαγειρίτσα δηλαδή:
Γλυκό χαμόγελο,
Άιναφετς,
Έλενα,
Βάσσια,
Έφη Αδαμίδου Πασοπούλου,
και Ροδούλα
Κυρίες μου να την δοκιμάσετε κα θα έχετε την νοστιμιά της κλασικής χωρίς τα εντόσθια που απεχθάνεστε..
Φιλιά πολλά σε όλες σας...

Εύα Ζαρίφη said...

Αγαπήτή Ѧαяʏ-Ǥιиɢɛя© τι να πω εγώ? Έκανε ολόκληρη διατριβή η αγαπημένη Βιβή..τα μανιτάρια έχουν όλα τα οφέλη του κρέατος τις πρωτείνες, τις βιταμίνες και όχι τα λίπη και αυτό είναι υπέροχο από μόνο του. Ούτε θερμίδες, ούτε τίποτα...Εξαιρετική τροφή..και γευστικότατη.

Εύα Ζαρίφη said...

Πράγματι είναι ωραία σουπίτσα και τα μανιτάρια νοστιμότατα και υγιεινά. Θεωρώ ότι είναι μια άλλη πρόταση.

Εύα Ζαρίφη said...

Selcouth μου μακάρι να ήταν όλα έτσι. Όλα τα νόστιμα να ήταν με λίγες θερμίδες αλλά που δεν..δυστυχώς. Κάντην όπως σου αρέσει και είναι υπέροχη.

Εύα Ζαρίφη said...

Έλα για Πάσχα Özlemaki στην Ελλάδα που είναι υπέροχο και με ωραίο καιρό και θα σου έχουμε και μαγειρίτσα και αρνί και όλα τα καλούδια τα Πασχαλινά..Φιλιά

Εύα Ζαρίφη said...

Ξανθή μου έτσι ακριβώς εναλλακτική πρόταση είναι γι΄αυτούς που δεν τρώνε γενικά την μαγειρίτσα αλλά βέβαια και γι΄αυτούς που την τρώνε αλλά λατρεύουν και τα μανιτάρια επίσης.

Εύα Ζαρίφη said...

Ερμιόνη μου ναι υπάρχει καφές με μανιτάρια και είναι υγιεινότατος και με πάρα πολλά καλά οφέλη στον οργανισμό αν σκεφτείς ότι εξαφανίζει το μανιτάρι την καφείνη και έτσι κανείς μπορεί να πίνει άφοβα καφέ χωρίς παρενέργειες.
Ρίξε μια ματιά εδώ:
http://www.betterhealthcoffee.dxnnet.com/
Φιλιά πολλά

Εύα Ζαρίφη said...

Dimi μου για τις ημέρες της νηστείας είναι ότι πρέπει γιατί σου δίνει και ενέργεια και αντικαθιστά επάξια το κρέας.

Ροδανθη said...

Αχ Εύα να είσαι καλά μου έδωσες φοβερή ιδέα για το πάσχα.Εγώ με την κανονική μαγειρίτσα έχω μια σχέση μίσους οπότε μου έδωσες λύση.
Καλό σου απόγευμα!!!!

Rena Christodoulou said...

ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΘΑ ΤΗ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ!!!
ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!!
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!
ΦΙΛΙΑ!!!

Εύα Ζαρίφη said...

Κορδονέτο πράγματι είναι νοστιμότατη...
Neli μου είναι υπέροχη και με άσπρα μανιτάρια και με όλα πιστεύω τα μανιτάρια...απλά υπέροχη
Katrina πραγματικά τέλεια ιδέα.

Εύα Ζαρίφη said...

Ροδάνθη μου είναι ότι πρέπει γι΄αυτούς που θέλουν να μην φάνε μαγειρίτσα και να την αντικαταστήσουν. Να εισαι καλά και εσύ...φιλιά

Εύα Ζαρίφη said...

Και τώρα να μην σχολιάσω για τα συνμέλη μου Έλενα, Μαρία, Βιβή, Βάσσια και Ειρήνη..!!!!
Όλες μια και μια...η κάθε μια στο είδος της καλέ...
αλλά όλες συμφωνώ παραμορφωμένες...χαχαχα
Η Μαρία διέπρεψε με τις γνώσεις της για τα λουλούδια...και τις τριανταφυλλιές..η Βιβή πάλι με τις γνώσεις της περί μανιταριών δεν το συζητώ...κόμπλεξ επίσης κατωτερότητας Έλενα θα πάθαινα και εγώ αλλά κρατιέμαι γιατί θέλω να βάλω την πινελιά μου στην σχέση σας με το μανιτάρι. Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν αυτή η πινελιά θα σας αρέσει η όχι...
Ξέρετε κοριτσάκια μου γιατί το μανιτάρι μπορεί επάξια να αντικαταστήσει το κρέας?? Το μανιτάρι έχει μέσα του μια ουσία που λέγεται χιτίνη. Η χιτίνη είναι οργανική ουσία και συναντάται επίσης και στον σκελετό των εντόμων. Και έτσι το καθιστά ισάξιο της πρωτείνης του κρέατος παρόλο που η πρωτείνη του είναι φυτική. Τώρα βέβαια ελπίζω να μην σας έκανα την καρδιά περιβόλι...Φιλιά πολλά και καλό βράδι.

SpIrToKoYto said...

τί να σου κάνω συνμέλος Εύα,τυχερή είσαι που εδώ δεν έχει τηγάνια όπως στο σάιτ του σταθμού...Να σε αρχίσω στις τηγανιές που δεν έχεις στείλει όλα αυτά τα καταπληκτικά που μου έλεγες για τα μανιτάρια και τα άλλα τα φοβερά και υγιεινά να τα ανεβάσω...
α...α....αχ...( με δάγκωμα το δάχτυλο,ξέρεις...)

ΕΛΕΝΗ said...

Ευα μου τέλεια η μαγειρίτσα σου και πεντανόστιμη!!!Επειδή με τη κανονική δεν...θα φτιάξω σίγουρα τη δική σου!!!Ευχαριστούμε πολύ!
Φιλάκια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...