Tuesday, 16 April 2013

Cupcakes με παντζάρια


Κουκλίστικα κεκάκια, σας κερνάμε σήμερα!
Το χρωματάκι τους είναι σαν ένα ροζ συννεφάκι με κόκκινες πινελιές.
Και πως προκύπτει αυτό το χρώμα;; Από τα παντζάρια, που προστίθενται στη ζύμη!
Τα παντζάρια αυτής της εποχής είναι γλυκά και νόστιμα.
Όταν πρωτοείδα αυτήν την ιδέα, μου είχε φανεί κάπως περίεργη.
Είχα την εντύπωση ότι η γεύση του παντζαριού θα είναι έντονη. Κι όμως!
Αν δεν ξέρετε ότι το κεκάκι περιέχει κομματάκια παντζαριού, θα νομίσετε ότι τρώτε κερασάκια ψιλοκομμένα στο γλυκάκι σας!! Έτσι τουλάχιστον νόμιζαν όσοι τα δοκίμασαν και όταν τους είπα περί τίνος πρόκειται, δεν το πίστευαν!!
Φυσικά τα παντζάρια, είναι δικής μου παραγωγής, που φέτος λόγω του καλού καιρού, πήγαν πολύ καλά.
Κι επειδή μας αρέσει πολύ το τυρογλάσο, έφτιαξα μια από τις συνταγές που αγαπώ και πρόσθεσα λευκή σοκολάτα! Σούπερ!!!!!! Κι έτσι τα κεκάκια, έγιναν cupcakes!!!!!
Σας προτείνω αυτήν την συνταγή και σαν μια εναλλακτική πρόταση για πασχαλινό γλυκάκι, εύκολο και γρήγορο. Κάτι διαφορετικό, από τα γλυκά που συνήθως φτιάχνουμε την συγκεκριμένη γιορτινή περίοδο.
Φτιάξτε τα και αφήστε τους άλλους να μαντέψουν: Άραγε, τι έχουν μέσα τα κεκάκια και είναι τόσο ωραία;;;;!!!!!!!

Τα υλικά μας (για 18 περίπου κεκάκια):
Για τα κεκάκια
300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, λιωμένη και χλιαρή
280 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες ή 2% λιπαρά
180 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά, μεγάλα
80 γρ. παντζάρια βρασμένα
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
μισό κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
μισό κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
ελάχιστο αλάτι
Για το γλάσο τυριού-λευκής σοκολάτας
250 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. λιωμένη λευκή κουβερτούρα
90 γρ. κρέμα γάλακτος
μισό φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο αγελάδος, μαλακό
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τις θήκες σε ταψάκια για μάφινς. Ή βάζουμε χάρτινες θηκούλες για κεκάκια στις υποδοχές που έχουν τα ταψάκια για μάφινς και τις λαδώνουμε ελαφρά με καλαμποκέλαιο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ, το τζίντζερ σε σκόνη και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Λιώνουμε τα παντζάρια με το πιρούνι. Δεν θέλουμε να γίνουν πουρές, αλλά μικρά κομματάκια.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε την σχάρα του φούρνου μας στο μεσαίο ράφι.
Βάζουμε σε μπολ το γιαούρτι, την ζάχαρη, την λιωμένη χλιαρή μαργαρίνη με βούτυρο και τα αυγά. Χτυπάμε όλα τα υλικά αυτά μαζί για τρία τέσσερα λεπτά με το μίξερ χειρός, να αφρατέψουν.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα παντζάρια. Ρίχνουμε και το αλεύρι με τα μυρωδικά.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ώστε να επιτύχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Μοιράζουμε το μείγμα του κέικ στις θηκούλες ισομερώς.

Βάζουμε τα κεκάκια στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για είκοσι λεπτά περίπου, ή ως εάν βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο τους η λάμα του να βγαίνει καθαρή.
Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά στα ταψάκια. Τα βάζουμε σε σχάρα μπισκότων να κρυώσουν εντελώς.
Φτιάχνουμε το τυρογλάσο.
Σε μπολ ή στο μπολ του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, συνεχίζοντας το χτύπημα για να ενσωματωθεί και αυτό.
Ρίχνουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος και μετά την βανίλια.
Τέλος προσθέτουμε σταδιακά και την άχνη ζάχαρη. Μπορούμε να προσθέσουμε λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το γλάσο μας.
Όταν το γλάσο μας έχει πάρει μορφή ωραίας και αφράτης κρέμας, σταματάμε το χτύπημα. Σκεπάζουμε το μπολ και το φυλάμε στο ψυγείο ως να το χρειαστούμε.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε τα κεκάκια, βγάζουμε το γλάσο από το ψυγείο και το βάζουμε σε κορνέ. Γαρνίρουμε όπως μας αρέσει. Αν δεν έχουμε κορνέ, μπορούμε με ένα κουτάλι, να αλείψουμε τα κεκάκια, κάνοντας διάφορα σχήματα.
Τα βάζουμε σε ωραία πιατέλα σερβιρίσματος και τα προσφέρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

22 comments:

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη!!Φαίνονται λαχταριστά!!Ωραία καί πρωτότυπη συνταγή!!Πολύ ωραίο χρώμα τούς δίνη τό παντζάρι!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου... υπέροχα σου έγιναν τα κεκάκια. Φαντάζομαι τη νοστιμιά τους γιατί λατρεύω τα παντζάρια σε κέικ!
Καλή σου μέρα!!

Craftland gr said...

πολυ ωραια φαινονται!!καλη ιδεα και για τα παιδια!!καλημερα!!

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Παντζάρια σε κέικ;
Τι άλλο θα δω εδώ μέσα, εκτός από το κέφι σας;
Ούτε ακουστά δεν το είχα!

Καλημέρα στα κορίτσια μου!

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρηνάκι μου τι παιχνιδιάρικα κεκάκια είναι αυτά σήμερα;Πάρα πολύ όμορφα και πρωτότυπα!Φαντάζομαι τη νοστιμιά τους....μμμ!Μπράβο!!!
Φιλάκια πολλά!

Sweet Dreams said...

Ως λάτρης των cupcakes, δεν είχα φανταστεί ότι θα μπορούσε να γίνει τέτοιος συνδυασμός!! Θα τα δοκιμάσω άμεσα, φαίνονται υπέροχα!!

Καλημέρα σε όλους!!

Σοφία Ζ. said...

Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά αφού το λέτε θα το κάνω. Πειρασμός τα κεκάκια και ...εμένα δεν με πειράζει να με σερβίρετε και σε καθημερινή πιατέλα.
Καλημέρα σας!

Maria B. said...

Μ'εστειλες τελείως σήμερα Ρηνάκι μου !! τι εμπνευση είναι αυτή ???? δεν το πιστεύω !!! γιατί δεν με πηρες τηλεφωνο να έρθω μια βολτίτσα απεκεί για να τα δω και από κοντά ε? πανεμορφα είναι και καμαρωτά καμαρωτά, γεια στα χεράκια σου !!!!

για να δω τι άλλο θα φτιάξεις με τα ζαρζαβατικά σου !!!!!!!!!!!

σε φιλώ πολύ πολύ

Mari Beika said...

Πολύ ωραία!! δεν το πιστεύω!! θα πάω να πάρω παντζάρια και γρήγορα!!
Φιλιά πολλά

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι τι κουκλίστικα, πανέμορφα κεκάκια είναι αυτά!!!
Για την νοστιμιά τους δεν έχω καμία αμφιβολία, φαίνονται τέλεια!!!
Μας εντυπωσίασες για μιαν ακόμη φορά!
Φιλάκια!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι,
δεν παίζεσαι λέμε...
Καταγράφονται αβλεπί...
μάτσα μούτσα μουτς σε όλες σας...-:))

eleni said...

Ειρήνη,τι όμορφα γλυκάκια,πρωτότυπα με τόσο όμορφο χρώμα!
Φανταστική ιδέα,σίγουρα θα είναι πολύ νόστιμα,άλλωστε η εμφάνιση και μόνο σε προδιαθέτει.
Φιλιά!

The Dark Chef said...

Αυτά είναι! Αντί για τα red velvet cupcakes με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, τα υγιεινά με το παντζάρι! Και ο συνδυασμός του με τη σοκολάτα σε κέικ είναι φοβερός, αλλά σίγουρα με την κρέμα / επικάλυψη θα είναι επίσης μούρλια! :)

Ερμιόνη said...

Από εμφάνιση σκίζουν πραγματικά και δύσκολα κάποιος καταλαβαίνει ότι περιέχουν παντζάρι!
Σίγουρα εφόσον το παντζάρι είναι σπιτικό θα έχουν και ωραία γεύση!
Και το τυρένιο γλάσο τους πάει πάρα πολύ!
Φιλιά πολλά!

purpleleath said...

Τέλεια φαίνονται!!! Γεια στα χεράκια σου!!! Φιλάκια

Εύα Ζαρίφη said...

Εντελώς εντυπωσιασμένη είμαι με τα cupcakes αυτά. Καλά αυτή την εβδομάδα δεν παίζεστε από ιδέες. Άντε να δω τι άλλο εντυπωσιακό θα φτιάξετε? Μιλάμε για γκουρμέ καταστάσεις...

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ said...

εχω φτιαξει κεικ με πατζαρι-μαλιστα ηταν με κουβερτουρα ή κακαο, δεν καλοθυμαμαι και ηταν και νηστισιμο!
κανεις δεν καταλαβε οτι ειχε μεσα πατζαρι και οταν τους το ελεγα, επαιρναν ολοι τοσο αστεια εκφραση....
θα τα δοκιμασω σιγουρα τα κεικακια σου!

Δημιουργία said...

Με βάζεις σε πειρασμό Ειρήνη να τα δοκιμάσω έτσι ροζουλια που τα βλέπω.

Eri said...

Φανταστικά είναι Ειρήνη μου!

Ξανθή said...

Πρωτότυπη ιδέα!!

homemade said...

πολύ καλή και μοναδική συνταγή ....να σαι καλά ....

Vasia b. said...

Ειρήνη μου είναι υπέροχο που χρησιμοποιείς παντζάρια δικής σου παραγωγής για να φτιάξεις αυτά τα πολύ εντυπωσιακά cupcakes!!!
Πολύ πρωτότυπη η ιδέα θα έλεγα στο σύνολο της!!!!!
Φιλιά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...