Tuesday 10 June 2014

Κέικ σοκολάτα με μαρμελάδα βερίκοκο και τυρί κρέμα


Ημέρα των γενεθλίων μου η σημερινή και είπα να σας κεράσω ένα γλυκάκι ιδιαίτερο, σοκολατένιο και όχι μόνο!
Κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα βερίκοκο και cream cheese!
Είναι η εποχή των βερίκοκων τώρα, αυτών των "χρυσών" σε εμφάνιση, άρωμα, γεύση αλλά και θρεπτική αξία φρούτων! Πολλοί θα ετοιμάσουμε τις μαρμελάδες βερίκοκου αυτές τις ημέρες. Είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξουμε αυτό το γλυκάκι, το οποίο εγώ όταν το σέρβιρα, το συνόδευσα με μια μπάλα παγωτό παρφέ κρέμα. Πολύ ωραίος συνδυασμός πραγματικά!
Επίσης αν μας έχει περισσέψει μαρμελάδα βερίκοκο από πέρσι ή κάποια άλλη ανοιχτόχρωμη μαρμελάδα, όπως ροδάκινο, μήλο ή κάτι άλλο, την αξιοποιούμε ιδανικά με αυτόν το τρόπο.
Η κρέμα τυριού αλλάζει την γεύση του κέικ όπως το έχουμε συνηθίσει. Το κάνει θα έλεγα πιο δροσερό και πιο ζουμερό. Άλλωστε και η εμφάνισή του είναι ξεχωριστή. Δεν έχει ομοιογενή επιφάνεια ως συνήθως, καθώς ένα μέρος της μαρμελάδας και του cream cheese αφήνονται ακάλυπτα στην επιφάνεια του γλυκού μας.
Διαφορετικό κέρασμα λοιπόν στα φετινά μου γενέθλια! Ένα ξεχωριστό κέικ και όχι μια τούρτα όπως συνήθως!
Τα "κεράκια" που βλέπετε δίπλα του στην τελευταία φωτό, είναι αυτά που θα σβήσω φέτος!! Ένα για κάθε δεκαετία!! Γιατί ως γνωστόν........έγινα 20 χρονών πια!!!!!! Χιχιχιχί!!!!
Πάμε όμως να σας πω πως θα το φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
25 γρ. κακάο σκόνη
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
3 μεγάλα αυγά
60 γρ. καλαμποκέλαιο
130 γρ. ζάχαρη απλή
2 κουταλιές γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
60 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο ή μήλο
1 κουταλιά νερό
Επιπλέον
100 γρ. cream cheese
2 κουταλιές γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
Τι κάνουμε:
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 20 εκ. Τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι και αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει με το μπαίκιν πάουντερ, το κακάο και ελάχιστο αλάτι.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Ρίχνουμε τα ασπράδια σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ και τα χτυπάμε στην μεσαία ταχύτητα για ένα δύο λεπτά. Προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη και κατόπιν την βανίλια. Δυναμώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε για 5 λεπτά ακόμα, ως να έχουμε μια σφιχτή και σταθερή μαρέγκα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους.
Αφού αποκτήσουμε ένα ενιαίο μείγμα, σταματάμε το μίξερ.
Χρησιμοποιώντας τώρα ένα μεγάλο κουτάλι ή μια πλαστική σπάτουλα (μαρίζ), ρίχνουμε τα στερεά υλικά σε 3-4 δόσεις μέσα στα αυγά, εναλλάξ με το καλαμποκέλαιο. Ανακατεύουμε απαλά, "διπλώνοντας" το μείγμα του αλευριού που ρίχνουμε κάθε φορά, στο μείγμα των αυγών. Το ίδιο κάνουμε και για το καλαμποκέλαιο. Έτσι δεν θα χάσουμε το φούσκωμα των αυγών, τον αέρα δηλαδή που έχει εγκλωβιστεί κατά το χτύπημα στο μίξερ και που μας είναι απαραίτητο για την επιτυχία του κέικ. Τέλος προσθέτουμε και το γάλα εβαπορέ.
Ρίχνουμε τα 2/3 του μείγματος του κέικ μέσα στο ταψάκι. Ισιώνουμε την επιφάνεια με το κουτάλι.
Ανακατεύουμε την μαρμελάδα με την μία κουταλιά νερό, ώστε να αραιώσει ελαφρά. Σκορπίζουμε την μαρμελάδα με το κουτάλι κατά τόπους, επάνω στην επιφάνεια του μείγματος του κέικ.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι το cream cheese μαζί με το γάλα εβαπορέ. Ανακατεύουμε καλά για να μαλακώσει η κρέμα τυριού.
Σκορπίζουμε το μείγμα αυτό ανάμεσα στην μαρμελάδα.

Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι την μαρμελάδα και το cream cheese, ώστε να επιτύχουμε μια εμφάνιση μαρμπρέ. Δεν θέλουμε να αναμειχθούν πλήρως το ένα με το άλλο. Καθαρίζουμε το κουτάλι μας.
Τώρα παίρνουμε και σκορπίζουμε από πάνω κουταλιές κουταλιές, την υπόλοιπη ζύμη του κέικ. Δεν μας ενδιαφέρει να καλυφθούν πλήρως η μαρμελάδα και η κρέμα τυριού. Άλλωστε αυτό θα δώσει την διαφορετική εμφάνιση στο κέικ μας από ότι έχουν τα άλλα κέικς.

Βάζουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψάκι.

Μπορούμε να γαρνίρουμε το κέικ με ζεστή μαρμελάδα βερίκοκου που θα την ετοιμάσουμε ως εξής: Ζεσταίνουμε μέσα σε κατσαρολίτσα και σε χαμηλή φωτιά δύο τρεις ή και παραπάνω κουταλιές μαρμελάδα, με μισό ως ένα κουταλάκι νερό. Το νερό εξαρτάται από την ποσότητα της μαρμελάδας που θα χρησιμοποιήσουμε, προσέχοντας ωστόσο να μην έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα είναι πολύ αραιό.
Βάζουμε ένα ψιλό σουρωτηράκι πάνω από ένα μπολάκι. Ρίχνουμε την μαρμελάδα στο σουρωτηράκι λίγη λίγη, πατώντας την με ένα κουτάλι για να περάσει από μέσα. Έτσι η μαρμελάδα μας θα γίνει μια λεία σάλτσα βερίκοκου, χωρίς κομματάκια.
Περιχύνουμε το κέικ με την σος μαρμελάδας βερίκοκο.
Αν θέλουμε κρατάμε μια ποσότητα σε ένα μπολάκι.
Κόβουμε το κέικ σε ωραία κομμάτια και αν θέλουμε, σερβίρουμε το κέικ με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Γαρνίρουμε την μπάλα του παγωτού με την σος βερίκοκου που κρατήσαμε στο μπολάκι.
Μπορεί να δούμε την επιφάνεια του κέικ στα σημεία που είναι καλυμμένα με ζύμη κέικ, να σκάει λίγο. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν από κάτω η μαρμελάδα και η κρέμα τυριού που δεν ενσωματώνονται όπως έχουμε δει στην περιγραφή της συνταγής, με την ζύμη του κέικ. Δεν μας πειράζει, δεν αλλάζει την γεύση του γλυκού μας. Άλλωστε όπως προείπαμε αυτό το κέικ δεν έχει επιφάνεια με ομοιογενή εμφάνιση.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

19 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!! Υπέροχο το κέικ σου Ειρήνη και χρόνια σου πολλά ...έτσι τα 20 πρέπει να τα γιορτάζουμε!!! χεχεχεχε

mia maria said...

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα Ειρήνη μου! Πάντα τα 20 να γιορτάζεις :)
Το γλυκάκι τέλειο!

Μυρωδία said...

Χρόνια πολλά και γλυκά, όπως και το απίθανο κέικ σου!!

kiki said...

Χρόνια σου πολλά Ειρήνη μου! Πολύ ωραίο το κέικ σου!

ΜΕΤΗ said...

Ειρηνάκι μου χρόνια πολλά και καλά!!!!
Να είσαι πάντα γερή δυνατή και ευτυχισμένη με την οικογένεια σου!!!!!
Φιλάκια πολλά πολλά!!!!

DIMI said...

Χρόνια πολλά καί ευτυχισμένα Ειρήνη μου!!!Τό γλυκάκι σου,πολύ εντυπωσιακό καί νόστιμο!!Υπέροχη συνταγή!!Καλά νά περάσης!!Φιλάκια!

SpIrToKoYto said...

ΕΥΧΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ...ΕΥΧΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ...ΕΥΧΕΕΕΕΕΕΕΕΕΣ...!!!!...Πολύχρονη κοριτσάρα μου,κάθε επιθυμία σου,ευχή μου από καρδιάς...
( για το κέικ σου,δεν συζητώ,μπουκώνομαι και παίρνω και για το δρόμο )
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...♥
( εσείς μία...Η Ειρήνη μας πολλές,λόγω της ημέρας... )

Μαρία Έλενα said...

Χρόνια σου πολλά.
Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Unknown said...

Χρόνια πολλά Ειρήνη!
Πόσο νόστιμο και ξεχωριστό κέρασμα αυτό το κέικ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Να ζήσεις Ειρηνάκι μας και χρόνια πολλά
μεγάλη να γίνεις με καστανά μαλλιά!!
Χιλιόχρονη Ειρήνη μου, πάντα να μας κερνάς τις υπέροχες λιχουδιές σου!
Πολλά φιλιά!

Elenis Cooking said...

Ειρηνάκι μου χρόνια σου πολλά να τα εκατοστήσεις. Εύχομαι ότι καλύτερο από καρδιάς, να χαίρεσαι την οικογένειά σου και να συνεχίσεις να μας γλυκαίνεις τόσο όμορφα. Το κέρασμα είναι καταπληκτικό. Πολλά φιλάκια.

Unknown said...

Ειρήνη μου χρόνια σου πολλά και σου εύχομαι η ζωή σου να είναι γλυκιά και όμορφη σαν το υπέροχο γλυκό σου.
Πολλά φιλιά
Νεφέλη

Ερμιόνη said...

Να τα εκατοστίσεις κορίτσι!
Σου εύχομαι με όλη μου την καρδιά να είσαι καλά, γερή, δυνατή, δημιουργική και πολύ πολύ ευτυχισμένη!
Πολύ ξεχωριστό το κέικ σου, διαφορετικό, δροσερό και καλοκαιρινό!
Πολλά φιλιά!

Maria B. said...

Ειρηνάκι μου ! να σε χαιρόμαστε !! να είσαι παντα καλά και να μας κερνάς μια και μας αγαπάς !!! είδες έκανα και ομοικαταληξία!!! και που είσαι Ειρηνάκι? μη στεναχωριέσαι που είσαι 10-12 χρόνια μεγαλύτερή μου έτσι ? τι να κάνουμε έτυχε να γεννηθώ πολύ μετά απο εσένα !!!!!! χχιχιιχιχιχιχιχιχχι!!! και μετά ξύπνησα !!!!!!


φιλια πολλά πολλά απο όλη την οικογένεια !!

Chrisi said...

Εεεεεεετσι,τα 20 ειναι σημαντικη ηλικια αχαχαχα,να γιορταστουν και μαλιστα με λαμπρότητα,σου ευχομαι υγεια καιχαμογελα και να φτιαχνεις παντα ωραία πράγματα οπως αυτο καταπληκτικό κεικ,φιλακια.

- spoonstories- said...

Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένα!! Και για να τα γιορτάσω μαζί σου θα πάρω και θα φάω όλο αυτό το κομμάτι που βλέπω με τη μπάλα παγωτού!!!

Ειρήνη Ε. said...

Σας ευχαριστώ πολύ για τις θερμές ευχές σας! Να είστε καλά, να χαίρεστε τις οικογένειές σας! Πολλά φιλιά!
Καλή μας ημέρα.

Unknown said...

Ειρηνάκι μου πολύχρονη να είσαι και πάντα με χαρά και δημιουργική διάθεση....
Το γλυκό σου δε υπέροχο...και παίρνω έστω και καθυστερημένα το κέρασμα....
Έχω καιρό να σχολιάσω λόγω εντελώς φόρτου εργασίας και πηξίματος...αλλά έχω χάσει τόσο ωραίες γευστικές προτάσεις που τώρα τις καταγράφω συνέχεια και έχω υλικό γλυκών και φαγητών....φιλάκια...

Mary said...

Οι χοντροδουλειές που μου προέκυψαν με κράτησαν αρκετές μέρες μακριά σας...
Θα σου ευχηθώ έστω και καθυστερημένα να είσαι πολύχρονη, γερή, δυνατή και πάντα υπέροχα δημιουργική Ειρηνάκι μου αγαπημένο!
Εικοσάρισες βρε και ποιος σε πιάνει!
Υπέροχο το κέρασμά σου, να είσαι πάντα καλά!

Φιλάκια και πολλή αγάπη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...