Monday 16 June 2014

Μαρμελάδα με βερίκοκα, ροδάκινα, καρότα και μπαχαρικά


Είμαι και εγώ από αυτές τις νοικοκυρές, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουν φούριες!! Αιτία φυσικά είναι τα υπέροχα, μυρωδάτα φρούτα της εποχής! Μεγαλώνουν κάτω από τον λαμπερό ελληνικό ήλιο, χαρίζοντάς μας την νοστιμιά τους!
Σε κάποια από αυτά χαρίζει το χρυσό του χρώμα, όπως τα βερίκοκα! Και δεν είναι μόνο αυτά τα φρουτάκια που πρωταγωνιστούν στις αγορές αυτήν την εποχή! Ροδάκινα, κεράσια, πετροκέρασα, τα βύσσινα πολύ σύντομα. Τα καρπούζια είναι ήδη στους πάγκους των μανάβηδων! Φράουλες βρίσκουμε ακόμη. Και έπεται συνέχεια!!
Εκτός από τις κλασσικές μαρμελάδες, μου αρέσει κάθε χρόνο να φτιάχνω καινούργιες συνταγές! Δοκιμάζω διάφορους συνδυασμούς φρούτων, προσθέτω μπαχαρικά προσδοκώντας σε νέες, ενδιαφέρουσες γεύσεις!
Η μαρμελάδα που θα σας δείξουμε σήμερα, είναι φτιαγμένη από τα δύο πολύ αγαπημένα μου φρούτα, το ροδάκινο και το βερίκοκο. Προσθέτω και λίγο καρότο. Συνήθως δεν χρησιμοποιώ λαχανικά στις μαρμελάδες μου, όμως ταιριάζει τόσο ωραία στην συγκεκριμένη!
Τα αρώματα των φρούτων τονίζονται από εκείνα των μπαχαρικών! Αξεπέραστη βανίλια, λίγες κάψουλες κάρδαμου και τέλος αστεροειδής γλυκάνισος!
Και εδώ ήταν η έκπληξη για μένα! Συνήθως με το άρωμα του γλυκάνισου εμπλουτίζω τις ζύμες μου, ειδικά αυτές του ψωμιού. Αποφάσισα να δοκιμάσω να το προσθέσω και εδώ με κάποια επιφύλαξη. Προτίμησα τον αστεροειδή γλυκάνισο καθώς έχει πιο ντελικάτη γεύση. Όταν δοκίμασα την μαρμελάδα, διαπίστωσα ότι αφήνει δροσερή αίσθηση στο στόμα. Δεν καλύπτει τα αρώματα των φρούτων, τα οποία είναι και οι τελικοί πρωταγωνιστές στην γεύση!! Σίγουρα θα δοκιμαστεί και σε άλλες παρόμοιες παρασκευές!
Η δόση της μαρμελάδας δεν ήταν μεγάλη, γι' αυτό θα την ξαναφτιάξω ώστε να έχω και για τον χειμώνα! Γιατί δεν προορίζεται μόνο για το πρωινό μας! Όλο και σε κάποια καινούργια συνταγή θα προστεθεί! Ξέρετε εσείς!!!! 
Ας μην χάνουμε όμως χρόνο! Πάμε να φτιάξουμε την μαρμελάδα μας!!!

Θα χρειαστούμε:
500 γρ. ψίχα βερίκοκου
500 γρ. ψίχα ροδάκινου
150 γρ. καρότα καθαρισμένα
850 γρ. απλή ζάχαρη
50 ml. χυμό πορτοκάλι
1 αστεροειδή γλυκάνισο
4 κάψουλες κάρδαμο
μισό φασόλι βανίλιας
1 κοφτή κουταλιά γλυκόζη
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού ή λάιμ
Τι κάνουμε:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα καθώς και τα καρότα. Κόβουμε τα φρούτα σε κομματάκια και τα βάζουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα.
Χρησιμοποιώντας το μπλέντερ με το πόδι, πολτοποιούμε τα φρούτα μέσα στην κατσαρόλα. Αν μας αρέσει η μαρμελάδα μας να έχει μικρά κομματάκια φρούτου όπως την έφτιαξα εγώ, δεν θα πολτοποιήσουμε εντελώς τα φρούτα μας.
Τρίβουμε στον χονδρό τρίφτη του τυριού τα καρότα και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού.
Προσωπικά, δεν προτιμώ τις μαρμελάδες μου πολύ γλυκές. Εάν όμως εσείς θέλετε ακόμα γλυκύτερη γεύση, προσθέστε ως ένα κιλό ζάχαρη συνολικά. Μεγαλύτερη ποσότητα θεωρώ ότι θα δώσει ένα πολύ γλυκό και όχι ευχάριστο αποτέλεσμα.
Αφήνουμε στην άκρη την κατσαρόλα μας σκεπασμένη μία-δύο ώρες, ώστε τα φρούτα να βγάλουν αρκετά υγρά που θα βοηθήσουν στο λιώσιμο της ζάχαρης.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τον αστεροειδή γλυκάνισο και τις κάψουλες του κάρδαμου ολόκληρες. Ανοίγουμε την βανίλια κατά μήκος, αφαιρούμε τα σποράκια της και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε και το φασόλι της βανίλιας.

Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, ως να διαλυθεί η ζάχαρη. Κατόπιν χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε την μαρμελάδα μας να σιγοβράσει και να δέσει. Ανακατεύουμε συχνά με την ξύλινη κουτάλα ως τον πυθμένα της κατσαρόλας, για να μην μας κολλήσει.
Προσοχή! Η μαρμελάδα κυρίως όταν κοντεύει να δέσει, πιτσιλάει αρκετά!
Δοκιμάζουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, βάζοντας μια μικρή ποσότητα σε ένα πιατάκι. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κατόπιν με ένα κουτάλι χαράζουμε μια γραμμή στο μέσον. Αν αυτή η γραμμή παραμείνει ανοικτή, τότε είναι έτοιμη. Αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο λίγο ακόμα.
3-4 λεπτά πριν κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε την γλυκόζη και τον χυμό του λεμονιού ή του λάιμ.
Έχουμε ήδη ετοιμάσει και αποστειρώσει τα βάζα στα οποία θα φυλάξουμε την μαρμελάδα. Μόλις την κατεβάσουμε από την φωτιά και αφού σταματήσει ο βρασμός, αφαιρούμε τυχόν αφρό που έχει σχηματιστεί στην επιφάνεια. Αφαιρούμε επίσης το φασόλι της βανίλιας, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τις κάψουλες του κάρδαμου. Μοιράζουμε την μαρμελάδα στα βάζα και τα κλείνουμε καλά με τα καπάκια τους. Τα αφήνουμε στην άκρη όπως είναι να κρυώσουν, χωρίς να τα κουνήσουμε καθόλου.
Μπορούμε επίσης να τα αναποδογυρίσουμε και να τα αφήσουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν.
Ελέγχουμε τα βάζα, αν έχουν κλείσει αεροστεγώς το καπάκι τραβιέται προς τα μέσα, και κατόπιν φυλάμε σε δροσερό μέρος. Αν κάποιο βάζο με μαρμελάδα δεν έχει κλείσει αεροστεγώς, το φυλάμε στο ψυγείο και καταναλώνουμε πρώτα αυτό.
Το φασόλι της βανίλιας και τον αστεροειδή γλυκάνισο, δεν τα πετάμε. Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε πάνω σε πετσετούλα, να στεγνώσουν εντελώς. Τα βάζουμε στο κουτί που φυλάμε την ζάχαρη που χρησιμοποιούμε για τα ροφήματά μας, ώστε να αποκτήσει ένα ωραίο άρωμα.
Τον αστεροειδή γλυκάνισο που χρησιμοποίησα εδώ, τον έβαλα στο συρτάρι με τα κουταλοπίρουνα μου και ευωδιάζουν!!
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

mia maria said...

Εκτός από πολύ νόστιμη, θα πρέπει να είναι και πολύ αρωματική! Ωραία ιδέα!

Tante Kiki said...

Νοστιμότατη η μαρμελάδα σου Ειρήνη και υπέροχα αρωματική!!! Λατρεύω όλα τα συστατικά της...την έφτιαξες τέλεια!!! Καλοφάγωτη!
Καλή σου μέρα και καλή συνέχεια!

SpIrToKoYto said...

Ολο αρώματα η μαρμελαδίτσα σου κοριτσάκι...Τα μπαχαρικά δένουν τέλεια με τα φρούτα...και επειδή είναι και πανεύκολη,θα δοκιμαστεί άμεσα...

Καλημέρες,καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά σε όλες σας...♥

Unknown said...

Πολύ ενδιαφέρουσα και γευστική πρόταση!:)

Unknown said...

Πόσο μου αρέσουν οι ανάμικτες μαρμελάδες! Και το χρώμα της, τι υπέροχο, σαν καλοκαιρινός ήλιος! Πολύ ωραία πρόταση!

mm_skg said...

Πολυ ωραιος συνδυασμος υλικων Ειρηνη μου! Φανταζομαι γευση αλλα και αρωμα!

DIMI said...

Πολύ νόστιμη καί πολύ ιδιαίτερη σάν γεύση η μαρμελάδα σου Ειρήνη μου!!Σίγουρα θά μοσχοβολάει!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Πολύ ξεχωριστή η μαρμελάδα σου Ειρήνη μου και τα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες θα της έδωσαν ένα φίνο άρωμα!!
Πόσο χαίρομαι που απολαμβάνουμε πλέον τα καλοκαιρινά φρούτα και μπορούμε να φτιάξουμε με αυτά μαρμελάδες και ένα σωρό νοστιμιές!
Φιλιά σε όλους, καλή βδομάδα!

KANTHAR0S said...

Δυναμίτης!

Δημιουργία said...

Σπέσιαλ η μαρμελάδα που έφτιαξες Ειρήνη .Καλοφάγωτη να είναι.

- spoonstories- said...

Μα τι γεύση!!!Θέλω πολύ να τη δοκιμάσω και θα τη σώσω να τη φτιάξω. Μπράβο Ειρήνη^^

Ερμιόνη said...

Πολύ πλούσια σε γεύση και αρώματα μαρμελάδα, με ωραίο ζωηρό χρώμα!
Ανυπομονώ να δω τι καλά θα φτιάξεις με αυτή Ειρήνη!
Φιλιά

Maria B. said...

πολύ καλός συνδιασμός των υλικών σου Ρηνάκι και απ'οτι μου είπες πεντανόστιμο το αποτέλεσμα. Μπράβο !!!

φιλια πολλά πολλά

Mary said...

Ειρηνάκι μου σκίζει η μαρμελάδα σου!
Ούτε κι εγώ τη θέλω πολύ γλυκιά και ο αστεροειδής γλυκάνισος που πρόσθεσες σίγουρα της δίνει γεύση ακαταμάχητη!

Φιλάκιααααααααααα!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...