Wednesday, 25 June 2014
Σάλτσα μανιταριών
Μια από τις πιο γνωστές σάλτσες φαγητού, είναι αυτή με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος. Όσοι από εμάς αγαπούν τα μανιτάρια, θα την έχουν δοκιμάσει έστω μια φορά.
Είναι από αυτές, που στην κυριολεξία, τις τρώμε με το κουτάλι και που καμιά φορά, δεν προλαβαίνουν να φθάσουν στο τραπέζι!
Σήμερα, θα σας δείξω την δική μου εκδοχή αυτής της πεντανόστιμης σάλτσας.
Είναι τόσο ευέλικτη και μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό για πολλά φαγητά.
Την σερβίρουμε σαν σάλτσα ζυμαρικών ή συνοδευτικό ψητών κρεάτων και κοτόπουλου.
Σαν σάλτσα για ρολό κρέατος ή κιμά, γεμιστό ή όχι, ρολό κοτόπουλου και όπου αλλού μας αρέσει.
Εγώ πάντως την έχω βάλει ακόμα και πάνω σε μια φέτα φρέσκου ψωμιού!!
Αν πρόκειται να την σερβίρω με ζυμαρικά, προτιμώ τις πένες ριγκάτε.
Πάμε να σας πω πως την φτιάχνω.
Τα υλικά μας:
400-500 γρ. μανιτάρια λευκά
400 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
50 γρ. τριμμένο cheddar
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά βούτυρο
3/4 - 1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
μισό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
μισό κουταλάκι ξερή ρίγανη
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά κονιάκ
μισό λεμόνι, το ξύσμα
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε:
Σκουπίζουμε τα μανιτάρια, με μια καθαρή πετσέτα. Τα κόβουμε σε μέτριες φέτες.
Δεν πλένουμε τα μανιτάρια. Απορροφούν νερό και το αποβάλλουν μέσα στο φαγητό. Τα σκουπίζουμε με μια καθαρή πετσέτα ή χρησιμοποιούμε πινέλο κουζίνας, για να απομακρύνουμε το χώμα, αν τυχόν υπάρχει.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι, βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, να ζεσταθούν καλά.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σοταριστούν και να μαλακώσουν.
Όταν δούμε ότι έχουν απορροφηθεί τα υγρά τους, ρίχνουμε το κονιάκ και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την σκόνη σκόρδου, την γλυκιά πάπρικα, την ξερή ρίγανη και το πιπέρι.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χαμηλώνουμε την φωτιά.
Αφήνουμε στην σάλτσα μας, να σιγοβράσει και ν΄αποκτήσει την ρευστότητα που επιθυμούμε.
Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη παρμεζάνα και το τριμμένο cheddar. Ανακατεύουμε ως να λιώσουν τα τυριά.
Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σερβίρουμε αμέσως.
Αν δούμε ότι η σάλτσα μας πήζει, την αραιώνουμε με κρέμα γάλακτος ή λίγο γάλα.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
14 comments:
Εξαιρετική...Οπως το είπες,με το κουτάλι την τρώμε...!!!
Καλημέρες και πολλά πολλά φιλιά σε όλες σας...♥
( και μιά τεράστια αγκαλιά στο Ελενάκι μας )
Η αγαπημένη μου σάλτσα!
Εγώ της βάζω και μπόλικο σκορδάκι λιωμένο στην πρέσα.
Καλό σας μεσημέρι.
Την τρώμε με το κουτάλι αλλά και με ζυμαρικά θα είναι απίθανη!Πολύ καλή έμπνευση!!Φιλιά
Εξαιρετική Ειρήνη μου και με τη δική σου εκδοχή απογειώνεται!!! Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ την έχω καταβροχθίσει επάνω σε ψωμί!!! Αλλά τη λατρεύω και με τορτελίνια ή με κοτόπουλο!!
Καλή συνέχεια!
Εξαιρετική εκδοχή! Θα είναι υπέροχη με ζυμαρικά, Ειρήνη μου, ειδικά τα γεμιστά με τυριά ή μανιτάρια! Ευχαριστούμε!
Φιλάκια!
Φανταστική η σάλτσα σου!!και είμαι σίγουρη είναι γευστικότατη!
Ό,τι εχει μανιτάρια, είναι σίγουρο πως θα μου αρέσει πολύ! Ιδίως αυτή η σάλτσα είναι από τις αγαπημένες μου!
Φανταστική η σαλτσούλα σου Ειρήνη μου!!Καί εγώ μέ μακαρόνια θά τήν έτρωγα ευχαρίστως!!Καλό απόγευμα!Φιλάκια!
Τέλεια σάλτσα και πάει παντού!!!
Με μακαρόνια αλλά και με ρολό σίγουρα θα είναι τέλεια!!!!
Φιλάκια
Λατρεμένη σαλτσούλα που την φτιάχνω πολύ συχνά, συνήθως ως συνοδευτικό, και την ..... κουταλίζουμε πριν καν φτάσει στο τραπέζι!
Γεια στα χέρια σου Ειρηνάκι!
Φιλιά!
Με ψητο κρεας η με μακαρονια θα ταιριαζει υπεροχα,θα τη φτιαξω,πολλα φιλια.
Το συνοδευτικό για όλα !!! σίγουρα ταιριάζει με πάρα πολλά φαγητά!
Γεια στα χεράκια σου Ειρηνάκι !!
Από τις πολύ αγαπημένες σάλτσες πραγματικά!
Λατρεμένη και πολύ πλούσια σε γεύση!
Μου αρέσει που την κάνεις φουλ αρωματική!
Τα φιλιά μου Ειρήνη!
Σιγά μη προφτάσει να συνοδεύσει φαγητό! Εκτός κι αν κάνω... δυο τρία κιλά να έχω να καταβροχθίζω με την κουτάλα της σούπας...
Ειρηνάκι μου εύγε!!!!
Post a Comment