Saturday, 14 February 2015
Macarons
Τα macarons, αυτά τα μικρά και χαριτωμένα γλυκάκια με την φίνα εμφάνιση και γεύση, μας έρχονται από τη Γαλλία, μια χώρα που έχει ταυτιστεί με τον ρομαντισμό και τον έρωτα.
Γι αυτό κι εγώ τα επέλεξα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!
Εάν νομίζετε ότι είναι δύσκολο να φτιάξετε macarons, ελπίζουμε η συνταγή μας να σας διαψεύσει.
Λίγο προσοχή στις οδηγίες χρειάζεται και θα δείτε πόσο εύκολα θα φτιάξετε υπέροχα macarons για να τρατάρετε τον Βαλεντίνο σας!
Σήμερα στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές θήκες σιλικόνης για macarons, αλλά αν δεν τις έχετε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όπως θα δείτε.
Μπορούμε να τα χρωματίσουμε προσθέτοντας μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής στο μείγμα τους πριν τα ψήσουμε, μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε κάποια εσάνς της αρεσκείας μας στο μείγμα αλλά και στην γέμιση.
Πάμε να ετοιμάσουμε υπέροχα macarons!!
Τα υλικά μας:
3 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
75 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. πούδρα αμυγδάλου
1 τσιμπιά αλάτι
1 κουταλάκι υγρή βανίλια
Για την γέμιση:
Επιλέγουμε από τα παρακάτω
Α) νουτέλα
Β) κρέμα σοκολάτας
35 ml κρέμα γάλακτος
75 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
Γ) βουτυρόκρεμα
75 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη άχνη βανίλια
Τι κάνουμε:
Έχουμε φροντίσει να αφήσουμε αρκετές ώρες τα αυγά εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου.
Είναι απαραίτητο πριν ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε τα macarons, να κοσκινίσουμε τη ζάχαρη άχνη και τη πούδρα αμυγδάλου στο ίδιο σκεύος και να τα ανακατέψουμε καλά.
Στην συνέχεια βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αποκτήσουμε μια γυαλιστερή, σφικτή μαρέγκα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη και την βανίλια.
Κατόπιν προσθέτουμε το μείγμα της πούδρας αμυγδάλου – ζάχαρης άχνης και δουλεύουμε κάνοντας απαλές κινήσεις με μια μαρίζ. Προσέχουμε να μην πάρει αέρα το μείγμα μας.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα μεγάλο ταψί ή χρησιμοποιούμε την ειδική φόρμα σιλικόνης για macarons που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια σακούλα κορνέ με στρογγυλή μύτη και:
Α) Για λαδόκολλα: σχηματίζουμε ροζέτες διαμέτρου 3-4 εκατοστών, αφήνοντας 3 εκατοστά περίπου απόσταση μεταξύ τους.
Β) Για φόρμα σιλικόνης macarons: Κάνουμε ροζέτες επάνω στη κάθε υποδοχή.
Τα αφήνουμε για 1 ώρα έτσι χωρίς να τα πειράξουμε καθόλου, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια.
Κατόπιν ψήνουμε για 15-18 λεπτά περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς. Δεν θα πρέπει να παραψηθούν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και κατόπιν τα γεμίζουμε ανά δύο με την γέμιση της επιλογής μας.
Αν τα γεμίσουμε με νουτέλα, απλά τοποθετούμε μια ποσότητα νουτέλας σε ένα macaron, και το καλύπτουμε με ένα δεύτερο macaron, παίρνοντας έτσι ένα λαχταριστό σαντουιτσάκι.
Αν τα γεμίσουμε με κρέμα σοκολάτας, θα ζεστάνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και προτού βράσει θα αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά, θα ρίξουμε μέσα την σοκολάτα και θα ανακατέψουμε με γρήγορες κινήσεις ώστε να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με την κρέμα.
Αφού το μείγμα κρυώσει εντελώς, θα γεμίσουμε τα macarons μας.
Αν τέλος προτιμήσουμε την βουτυρόκρεμα για την γέμιση, θα χτυπήσουμε το βούτυρο με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει, θα προσθέσουμε σιγά σιγά την άχνη και τέλος την βανίλια.
Θα το βάλουμε για λίγο στο ψυγείο και μετά θα γεμίσουμε τα macarons μας.
Μπορούμε να κάνουμε την βουτυρόκρεμα σοκολατένια αν θέλουμε, προσθέτοντας 1 κουταλάκι άγλυκο κακάο σκόνη.
Καλή επιτυχία!
Happy Valentine’s Day, εύχομαι να περάσετε πολύ όμορφα σήμερα!
Ελένη Κ. (eleniscooking)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
20 comments:
Ooooo katapliktika fainontai Elenaki!! Steile 5-6 pros thessaloniki meria giati xeligwthikaaaaaaaa!
Kalo s/k. Filoumpes k xronia polla (an giortazete..) ;-)
υπεροχα φαινονται. ποτε δεν εχω επιχειρησει να τα φιαξω, εχω την εντυπωση οτι θα ειναι μια προαναγγελμενη αποτυχια!!!!
Τέλεια έγιναν Ελένη μου! Φουσκωτά και αφράτα με παχιά κρέμα ανάμεσα!Στείλε, στείλε..χαχα
Καλό Βαλεντίνο, και καλές απόκριες!!
Μικρούλι μας (που λέει και η Μαρία) εξακολουθείς να μας εντυπωσιάζεις με τις νοστιμιές σου!
Πόσο χαριτωμένα δείχνουν τα γλυκάκια σου και τι όμορφα που είναι με τις κατακόκκινες καρδούλες!
Χρόνια πολλά να περάσεις τέλεια σήμερα!
Φιλάκια!
Λατρεύω τα macarons! Και οι οδηγίες σου πολύ βοηθητικές Ελένη!
Δέν έχω φτιάξει ποτέ Ελένη μου!!!
Πολύ όμορφα καί γουστόζικα τά γλυκάκια σου!!Τά macarons είναι αγαπημένα τής εγγονής μου!!
Happy Valentine's Day!!
Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!
Και μόνο να τα βλέπεις σου φτιάχνει η διάθεση!!! Πού να τα γευτείς κιόλας!!! Φιλιά!
Μπορώ να αρχίσω να τρώω και να μην σταματαω με τα μακαρον
Απίθανα γλυκάκια, τα λατρεύω τα μακαρόν!!
Χρόνια πολλά!!
Μικρουλι μας (χιχιχι) λατρεύω τα μακαρόνς και πάντα χάζευα αυτά που έχουν διάφορα χρώματα. Τα δικά σου φαντάζουν τέλεια σαν αυτά που χαζεύω στις βιτρίνες ! θα τα φτιάξω σίγουρα!! αχ τι μου κάνεις νυχτιατικα αχ τι μου κάνεις !!!!!!!!!!!
να χαιρόμαστε την ημερα του Βαλεντινου !!!!!!!!!!!!!!!
φιλια πολλά πολλά πολλά
Εξαιρετικά όπως και η φωτογράφιση... τέλεια για τη μέρα αυτή!!! Σκέτη νοστιμιά!!! Και του χρόνου!!
Φιλιά!
Καταπληκτικά, πάντα τρελαίνομαι να τα
κοιτώ σε όποια φωτογραφία τα συναντήσω!
Τώρα μας το έκανες ποιό εύκολο με τις
οδηγίες σου, και πιστεύω να το επιχειρήσω!
Καλή σου νύχτα!
Πολύ ωραίο και αγαπημένο γλυκάκι!
Ποιος λέει οχι σε ενα τόσο αγαπησιάρικο μακαρονάκι!
Τα λατρεύω τα macaroons !!!Ευχαριστούμε για τη συνταγή !!!
Όμορφα πολύ
Φιλα΄κια ...
τι όμορφα!!!! μπράβο!!
Λενιώ έμεινε τίποτα και για μέναααααα??!!!
;-)
ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!!!
Μακαρόν.. Με τρομάζει και μόνο η ιδέα!! Ομως η συνταγή που μας δίνεις δε μοιάζει τρομακτική... Οταν το αποφασίσω αυτή θα κάνω.. Σε ευχαριστώ!
τελειο και με καταπληκτικα χρωματα!
Post a Comment