Saturday 13 June 2015

The sitting chicken (Το καθιστό κοτόπουλο)


Σήμερα αγάπες μου θα κάνουμε μάθημα καλής συμπεριφοράς!
Πώς θα κάνουμε δηλαδή ένα κοτόπουλο να καθίσει ήσυχα ήσυχα και να ροδοψηθεί στον φούρνο.
Η συνταγή αφιερώνεται εξαιρετικά στο ιδρυτικό συνμέλος ΒΟΥ, που με υπομονή περίμενε έτη και έτη να αξιωθώ να γράψω την συνταγή και κυρίως να κάνω casting στο κοτόπουλο.

Θα χρειαστούμε:
- 1 κοτόπουλο
- 1 κουτί μπύρα, μεγάλο μέγεθος
- ελαιόλαδο
- λίγο βούτυρο
- μουστάρδα
- 1 κύβο κοτόπουλο ή βοδινό (αν θελήσετε να το σερβίρετε με πατατούλες)
- 1 κοφτό κουταλάκι σκούρα ζάχαρη
- 1.κουταλάκι καπνιστή πιπεριά, σκόνη
- 1 κουταλάκι πάπρικα (αν σας αρέσουν τα πικάντικα βάλτε την καυτερή, αλλιώς την γλυκιά)
- ρίγανη (αν βρείτε φρέσκια, ακόμα καλύτερα )
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ποδίτσα και στην κουζίνα:
Πριν ανοίξουμε την μπύρα, πλένουμε το κουτί, το σκουπίζουμε και το τυλίγουμε όλο - εκτός από την κορυφή του - με αλουμινόχαρτο.
Φροντίζουμε να τυλίξουμε το κουτί με την θαμπή πλευρά του αλουμινόχαρτου προς τα έξω, εκεί δηλαδή που θα ακουμπήσει το κοτόπουλο.

Ανοίγουμε το κουτάκι (μην περιμένετε, δεν έχει δώρο μέσα) και κρατάμε στην άκρη ένα μικρό φλιτζάνι του καφέ από την μπύρα.
Πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και αν έχει τα εντόσθια, τα αφαιρούμε από την κοιλιά.
Αλατοπιπερώνουμε μέσα -έξω, το αλείφουμε με το βούτυρο και το βάζουμε να καθίσει αναπαυτικά επάνω στο κουτί της μπύρας (κανένα κοτόπουλο δεν διαμαρτυρήθηκε ότι δεν καθόταν άνετα)

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, την ζάχαρη, την μουστάρδα, την καπνιστή πιπεριά, την πάπρικα και την ρίγανη.

Περιχύνουμε το καθιστό κοτόπουλο με μία ποσότητα από το μείγμα.
Αν θέλουμε να το σερβίρουμε με ψητές πατατούλες, τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε, τις κόβουμε, τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Περικυκλώνουμε το καθιστό κοτόπουλο μέσα στο ταψί με τις πατατούλες και σκορπίζουμε επάνω τους, κομμένο σε μικρά κομματάκια, τον κύβο κοτόπουλου ή βοδινού.

Αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, ρίχνουμε και το μικρό φλιτζανάκι του καφέ μπύρα που έχουμε κρατημένο και προσθέτουμε και λίγο νερό.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν κοτόπουλο και πατατούλες, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Όπως ψήνεται το κοτόπουλο, η μπύρα εξατμίζεται και διατηρεί το κρέας ζουμερό, δίνοντάς του και μία υπέροχη γεύση.
Αν χρειαστεί, σκεπάζουμε το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο και το αφαιρούμε για να ροδίσει, λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο.
Μόλις βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο, χτυπάμε το κοτόπουλο στην πλάτη, του λέμε αρκετά το καθισιό και το ξαπλώνουμε στο ταψί ή στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε.
Αφαιρούμε το κουτί της μπύρας με το αλουμινόχαρτο.
Όση μπύρα έχει μείνει, μην την πιείτε, ούτε να λουστείτε. Πετάξτε την γιατί πικρίζει, αφού δεν έχει εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ.
Σε άλλο ποστ θα σας πω για τον Καθιστό Ταύρο. Όχι στον φούρνο, την ιστορία του.
Καλή όρεξη, καλό Σαββατοκύριακο και ασπασμούς από ένα
SpIrToKoYto

22 comments:

Ειρήνη Ε. said...

Μεσημέριασε και με έχει "κόψει" πείνα, Βιβή μου!! Θα αφήσω στην άκρη την πίτσα που ετοίμασα για σήμερα και θα κόψω ένα γενναίο κομμάτι από το στήθος του πεντανόστιμου "καθιστού" σου κοτόπουλου! Θα το μασουλίσω και θα περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο ποστ με την ιστορία του Καθιστού Ταύρου!! Ή μήπως σκοπεύεις να "καθίσεις" και κανένα μοσχαράκι μέσα στο φούρνο σου;;;;!!!!!
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους!!!

Sophie said...

Φαίνεται υπέροχο και πεντανόστιμο!!!!

My Little Cosy World said...

Χαχα! Ωραία περιγραφη! Μου αρέσουν τα ζουμερα κοτοπουλακια και αυτό μάλλον πληρη τις προδιαγραφές! Καλό Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Κοίτα, κι εγώ μαζί με την Βου δοκίμασα το sitting, που είναι η αφιέρωσή μου?? Οεοοο??
Έπρεπε δηλαδή να κάνω κι εγώ σαν την Βου που δεν κρατιόταν??
Δεν το θαύμασα κι εγώ το καθιστό??
Δεν ξερογλυφόμουν την ώρα που το έτρωγα???
Όλα τα ξέχασες ήθελα να ξερα??
Ας είναι!
Φέρε την πιατέλα με το sitting και τις πατατούλες, και πατσίσαμε ;-)
Φιλιά πολλά πολλά!

mm_skg said...

Τελειο το κοτοπουλακι, αλλα η περιγραφη της Βιβης, ολα τα λεφτα!!!

Anonymous said...


Eξαιρετικό μου φαίνεται και θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!

Όμως δεν είναι υπερβολική η πάπρικα? Και καπνιστή και απλή, σύνολο 2 κουταλάκια?

Στους πόσους βαθμούς το έψησες και πόση ώρα για να κρατηθεί ζουμερό μεν ψημένο δε?

Ευχαριστώ
Λ.Σ

Unknown said...

Yamiyammiiii!!!! Λαχταριστό και ζουμερο νόστιμο κοτόπουλο !!! Η συνταγή εννοείται αποθηκευτηκε!!!!!

Maxistinkouzina said...

Πολύ ωραία ιδέα ψησίματος με το κουτί της μπύρας που εξατμίζεται και μαλακώνει το κοτόπουλο!!
Θα το δοκιμάσουμε σίγουρα αφού το κοτόπουλο είναι το αγαπημένο όλων!
Πολύ κατατοπιστικές και όμορφες φωτογραφίες!

Helen Gr said...

Μπράβο, εξαιρετική περιγραφή και πρόταση!
Την τεχνική την έχω δοκιμάσει και είναι πολύ επιτυχής.
Το κοτόπουλο γίνεται υπέροχο!
Φιλάκια

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι μου,για να βάλω κάτω ταύρο να καθίσει μάλλον χλωμό πρόσωπο με βλέπω...Ας αρκεστούμε στο κοτοπουλάκι που είναι του χεριού μας...♥

SpIrToKoYto said...

Sophie μου να είσαι καλά...♥

SpIrToKoYto said...

mylittlecosyworld μου,καλή εβδομάδα...♥

SpIrToKoYto said...

Ξανθό συνμέλος Έλενα,όλα τα έκανες...Απλά η ΒΟΥ έκλαιγε πιό πολύ...♥ ♥ ♥

SpIrToKoYto said...

mm_skg μου...ε...άμα η συνταγή δεν έχει λεπτομέρειες,δεν λέει...Σ'ευχαριστώ πολύ...♥

SpIrToKoYto said...

Anonymous Λ.Σ.
φίλη μου,δεν είναι...Η γεύση αλλάζει εντελώς,χωρίς να το αλλοιώνει...
Όσο για το ψήσιμο,στον δικό μου φούρνο 180 βαθμούς,για περίπου 1 ώρα και 15'...
Αλλά αυτό είναι σχετικό και εξαρτάται πάντα από την δύναμη του κάθε φούρνου...
Γι'αυτό δεν έβαλα ώρα - είναι φαγητό,όχι γλυκό- και φαντάζομαι κάθε μαγείρισσα ξέρει στον δικό της φούρνο πόσο κάνει να ψηθεί ένα κοτόπουλο...

Αν υπάρχουν άλλες απορίες,στη διάθεσή σου...:-)

SpIrToKoYto said...

Iris μου,είναι πολύ εύκολη συνταγή,ένα απλό κοτόπουλο στον φούρνο,απλά η μπύρα του δίνει έξτρα γεύση...Μόλις το φτιάξεις μου λες εντυπώσεις...:-)

SpIrToKoYto said...

Μάχη μου,να είσαι καλά...σε ευχαριστώ πολύ...:-)

SpIrToKoYto said...

Helen_άκι μου,φιλιά πολλά και από μένα...♥

Maria B. said...

χαχαχα!!!!!!!!!!!! αστεεεεέρι μου !!!!!!!!!!! επιτέλους !!!!!!! ποσα χρόνια αλήθεια την περιμένω την συνταγή ???? οεο ?????

Παιδιά είναι τεεεεεεεέλειο αυτό το κοτοπουλάκι !!!!!!! φτιάξτε το και δεν θα χάσετε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Βιβάκο, περιμένω ακόμη να βάλεις και την άλλη συνταγή με το κοτοπουλάκι το ψιλοκομμένο με τις πιπερίτσες και τα παρελκομενά του στο τηγανάκι ? το θυμάσαι ???? για να δούμε θα περιμένω για πολύ ακόμη ????


φιλια πολλά πολλά πολλά

SpIrToKoYto said...

Μικρή μου ΒΟΥ,ζητάς το κοτόπουλο Τραλαλά...(έτσι το ονόματισα...) Γεννηθήτω το θέλημά σου,είναι πανεύκολη και τσακ μπαμ συνταγή...

(Επίσης,είσαι κάρφαρος...Ξεσηκώνεις την ξανθιά και θα μου βάλει χέρι που άργησα για το Καθιστό και δεν της έχω δώσει το Τραλαλά...)

Love you κάργα...♥

Tante Kiki said...

Το κοτοπουλάκι δεν το έχω δοκιμάσει έτσι ποτέ αλλά μου φαίνεται θα κάνω κι εγώ "καθιστό" την Κυριακή!!!! Φαίνεται λουκουμάκι!!!

Maria B. said...

Γειά σου βρε Βιβάκο μου με τα ωραία σου !!! περιμένω asap το καθιστό τραλαλά κοτόπουλο !!!!!!!!!!!!!!!!!! χαχαχ!!!

φιλια πολλά πολλά και που είσαι ? I LOVE YOU κάργα !!!!!!!!!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...