Wednesday, 18 January 2017

Γαύρος κοκκινιστός με δεντρολίβανο


Μια από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για μικρά ψάρια, κυρίως για γαύρο, είναι αυτή που θα σας δείξουμε σήμερα.
Είναι συνταγή που έμαθα από την μανούλα μου και συνηθίζεται στα Δωδεκάνησα.
Θυμάμαι από την παιδική μου ηλικία, όταν έφτιαχνε γαύρο κοκκινιστό με δενδρολίβανο μοσχοβολούσε όλο το σπίτι!
Προσέθετε και κρασάκι, τέλειος συνδυασμός, το οποίο μάλιστα αν ήταν από το νησί μας έκανε ακόμα καλύτερη την γεύση. Και αυτό γιατί τα κρασιά στην πατρίδα μου είναι κυρίως ημίγλυκα και προσδίδουν μια ελαφρά γλυκύτητα στο φαγητό μας.
Βεβαίως μπορούμε να προσθέσουμε ξηρό κρασί αλλά η γεύση δεν θα είναι η ίδια.
Είναι εύκολη συνταγή και μπορούμε να την φτιάξουμε και με μπαρμπουνάκια ή κουτσομουρίτσες.
Εμείς συνοδεύσαμε τα ψαράκια μας με φάβα και σαλάτα. Ωραία ιδέα όμως για συνοδευτικό θα ήταν ο πουρές πατάτας, βραστά λαχανικά ή χόρτα. Η επιλογή είναι δική σας!!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό γαύρο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2-3 μέτριες σκελίδες σκόρδου
2 μέτριες ντομάτες
2 κουταλιές πελτέ
3/4 ποτήρι κρασιού ημίγλυκο κρασί
1 ως 1 1/2 κουταλάκι ξερό δενδρολίβανο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τον γαύρο.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε φετούλες.
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις κόβουμε και αυτές σε φετούλες.
Καθαρίζουμε τις ντομάτες από τις φλούδες και τους σπόρους. Τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για ένα-δύο λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τον πολτό από τις ντομάτες, το δενδρολίβανο, αλάτι πιπέρι και δύο φλιτζάνια νερό.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε ξηρό κρασί, θα προσθέσουμε στην σάλτσα μας μισό κουταλάκι ζάχαρη απλή.
Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει μερικά λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Στο μεταξύ λαδώνουμε το ταψάκι που θα ψήσουμε το φαγητό μας. Τοποθετούμε μέσα τα γαυράκια, βάζοντάς τα το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε τα ψάρια με την σάλτσα ντομάτας που μόλις φτιάξαμε. Ραντίζουμε με το κρασί.
Αν μας αρέσει μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμα.
Βάζουμε το ταψάκι με τον γαύρο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε ως να δούμε την σάλτσα μας να δένει.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό με την συνοδεία της προτίμησής μας.
Η σάλτσα του φαγητού μας όταν θα δέσει έχει ένα σχετικά σκούρο χρώμα, λόγω του πελτέ. Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μία κουταλιά πελτέ, προσθέτοντας άλλες δύο μεγαλούτσικες ντομάτες στην αρχική ποσότητα φρέσκιας ντομάτας.
Επίσης δεν προσθέτουμε παραπάνω δενδρολίβανο από την προτεινόμενη ποσότητα. Η υπερβολική ποσότητα δενδρολίβανου θα κάνει το φαγητό μας βαρύ και δίνει μια ελαφρά πικρή γεύση.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...