Saturday, 28 January 2017
Κοτόπουλο κινέζικο με μπρόκολο και μανιτάρια
Κινέζικη κουζίνα έχουμε σήμερα, όπως καταλάβατε!
Για το πιάτο αυτό, συνδύασα δυο αγαπημένες μου συνταγές, αυτήν και αυτήν.
Τραγανό μπροκολάκι και μανιτάρια συνδυάζονται με τρυφερές μπουκίτσες κοτόπουλου και όλα μαζί καλύπτονται από μια υπέροχη γλυκοπικάντικη σαλτσούλα!
Εξαιρετικά νόστιμο το αποτέλεσμα, γεμάτο αρώματα και γεύσεις.
Πάμε να μαγειρέψουμε γλυκοπικάντικο κοτοπουλάκι!
Θα χρειαστούμε:
1.200 κοτόπουλο φιλέτο (από το στήθος)
1 μεγαλούτσικο μπρόκολο
250 γρ. φρέσκα, άσπρα μανιτάρια (όχι κονσέρβας)
ηλιέλαιο και 1-2 κουταλιές σησαμέλαιο
1 κουταλιά σκόνη σκόρδου
1 κουταλιά soya sauce
Για την μαρινάδα
3 κουταλιές soya sauce
1,5 κουταλιά γούστερ sauce
1,5 κουταλιά σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
1 κουταλάκι ζάχαρη
Για το πανάρισμα
6 κουταλιές αλεύρι
3 κουταλιές κορνφλάουρ
2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
μισό κουταλάκι πιπέρι
Για την σάλτσα
6 κουταλιές soya sauce
1 κουταλιά κορν φλάουρ
100 ml ζωμό κότας (ή 100 ml καυτό νερό στο οποίο διαλύουμε έναν κύβο)
130 γρ. μέλι
4 κουταλιές ξύδι
2 κουταλιές sweet chilli sauce
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
1 κουταλιά χυμό λεμονιού ή lime
1 κουταλιά σκόνη σκόρδου
20 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά σησαμέλαιο ή κάποιο ελαφρύ λάδι
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την μαρινάδα, ανακατεύοντας σε ένα βαθύ μπολ όλα τα υλικά της.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνουμε στο μπολ με την μαρινάδα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά από το μείγμα της μαρινάδας. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα.
Όσο το κοτόπουλο μαρινάρεται, ετοιμάζουμε το μπρόκολο και τα μανιτάρια.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φετάκια.
Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια, αφαιρώντας τα σκληρά κοτσανάκια.
Βάζουμε σε βαθύ και απλωτό αντικολλητικό τηγάνι ηλιέλαιο ή κάποιο άλλο ελαφρύ λάδι και προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σησαμέλαιο.
Προσθέτουμε το μπρόκολο και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 6-8 λεπτά, ως να μαλακώσουν, αλλά το μπρόκολο να είναι τραγανό. Στα ενδιάμεσα του μαγειρέματος χαμηλώνουμε την φωτιά. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε πολύ συχνά.
Πασπαλίζουμε με την σκόνη σκόρδου, προσθέτουμε την 1 κουταλιά soya, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το μπρόκολο και τα μανιτάρια με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά για το πανάρισμα.
Όταν το κοτόπουλο έχει μαριναριστεί, το βγάζουμε από το ψυγείο.
Το πανάρουμε στο μείγμα παναρίσματος και το τηγανίζουμε στο wok ή σε ένα τηγάνι, στο οποίο έχουμε βάλει αρκετό ελαφρύ λάδι, τόσο ώστε να καλύπτει καλά τα κομμάτια του κρέατος. Χαμηλώνουμε την φωτιά, αν χρειάζεται.
Τηγανίζουμε ως να είναι έτοιμο το κοτόπουλο, γενικά δεν θέλει πολλή ώρα τηγάνισμα, γύρω στα 4-5 λεπτά.
Βγάζουμε το τηγανισμένο κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε σε ένα σκεύος μαζί με το μπρόκολο και τα μανιτάρια.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι τις 3 από τις 6 κουταλιές soya sauce και τις ανακατεύουμε καλά με το κορνφλάουρ. Αφήνουμε το μπολάκι στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού. Κατόπιν χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και προσθέτουμε το μείγμα του κορνφλάουρ.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, ως να πήξει η σάλτσα (περίπου 4-5 λεπτά).
Περιχύνουμε με την σάλτσα το κοτόπουλο, το μπρόκολο και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε απαλά ώστε να καλυφθούν όλα από την γλυκοπικάντικη σαλτσούλα.
Σερβίρουμε παρέα με ρύζι μπασμάτι.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
κοτόπουλο