Monday, 9 January 2017
Πέρκα γκρατέν
Η πέρκα όπως δεν την έχετε ξαναμαγειρέψει και ξαναγευτεί ποτέ!!
Πέρκα με πατατούλες στον φούρνο, με μπόλικα τυριά και μυρωδικά μέσα σε μια απίστευτη σκορδάτη σαλτσούλα!!!
Φαγάκι που όσο ψήνετε μοσχοβολάει όλο το σπίτι και σε κάνει να ανυπομονείς για την πρώτη μπουκιά!
Νομίζω από τα πιο νόστιμα γκρατέν που έχω φτιάξει, και πιστέψτε με, έχω φτιάξει πολλά!
Δοκιμάστε αυτό το φαγάκι, θα το λατρέψετε όπως κι εμείς, είμαι βέβαιη!
Χρειαζόμαστε:
2 μεγάλα φιλέτα πέρκας (1.000-1200 γρ. συνολικά)
1.500 γρ. πατάτες
400 ml κρέμα γάλακτος
250 ml φρέσκο γάλα
500 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (γλυκά και πικάντικα ανάμεικτα)
70 γρ. βούτυρο (έβαλα Μινερβίνη με βούτυρο γάλακτος)
μισή κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι
ρίγανη, σκόνη σκόρδου, εστραγκόν
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε σε μπόλικο νερό, για περίπου 20 λεπτά.
Δεν θέλουμε να παραβράσουν και να λιώσουν, θέλουμε να «κρατάνε» λίγο.
Κόβουμε το ψάρι σε μικρότερα κομμάτια.
Εγώ όπως βλέπετε το έκοψα σε λωρίδες, όχι πολύ λεπτές.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πυρέξ ή ένα μέτριο ταψί.
Κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες και στρώνουμε τις μισές στην βάση του ταψιού.
Τις πασπαλίζουμε με τα μισά τριμμένα τυριά.
Από πάνω απλώνουμε το ψάρι, να καλύψει τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Κατόπιν πασπαλίζουμε με την σκόνη σκόρδου, την ρίγανη και το εστραγκόν.
Δεν κάνουμε τσιγκουνιές στα μυρωδικά, ρίχνουμε μπόλικα και ιδιαίτερα σκορδάκι.
Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το φαγητό.
Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες πατάτες, κομμένες σε ροδέλες.
Ρίχνουμε στο ταψί, πάνω από το φαγητό, την κρέμα γάλακτος και το γάλα.
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 40-50 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε το ταψί και καλύπτουμε την επιφάνεια του φαγητού με τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά.
Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά περίπου, να λιώσουν τα τυριά.
Όταν βγάλουμε το φαγητό από τον φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά να «ανασάνει» και κατόπιν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Labels:
ψάρια-θαλασσινά