Tuesday, 14 February 2012

Happy Valentine's Day

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα, μια γιορτή που έχει προκαλέσει αντικρουόμενες απόψεις σε πολλούς!
Κάποιοι γιορτάζουν την μέρα αυτή σαν ξεχωριστή, σαν μια γιορτή του έρωτα και της αγάπης, και κάποιοι την απαξιώνουν σαν ξενόφερτη με το επιχείρημα ότι η αγάπη πρέπει να γιορτάζεται καθημερινά.
Εμείς κανέναν και τίποτα όπως ξέρετε δεν απαξιώνουμε, αλλά συμφωνούμε ότι τα αισθήματά μας για τους αγαπημένους μας πρέπει να τα εκδηλώνουμε καθημερινά και όχι μια συγκεκριμένη μέρα του χρόνου.
Φέτος ο Άγιος Βαλεντίνος δεν μας βρήκε και στα καλύτερά μας, μιας και τα πορτοφόλια μας έχουν αδειάσει αισθητά και η κρίση αποτελεί την καθημερινότητά μας.
Ας τον γιορτάσουμε όμως μιας και ήρθε, όχι με πανάκριβα δώρα αλλά με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας, εμείς οι Έλληνες ξέρουμε ακόμα και με λίγα να κάνουμε γιορτή.
Ένα λουλούδι, μια κάρτα με την προσωπική μας σφραγίδα, ένα απλό, φτιαγμένο από τα χεράκια μας δείπνο, σερβιρισμένο με αγάπη, και ένα γλυκάκι για να γλυκάνει ακόμα περισσότερο την ήδη γλυκιά σχέση μας.
Εμείς θα σας προτείνουμε μερικά γλυκάκια κατάλληλα γι αυτήν την μέρα, και θα σας ευχηθούμε να είστε πάντα αγαπημένοι και γλυκαμένοι!

Σοκολατάκια καρδούλες
Μια οποιαδήποτε τούρτα σε σχήμα καρδιάς, αλλά όχι απαραίτητα, και μια στρογγυλή ή τετράγωνη τούρτα το ίδιο καλή είναι, στο κάτω κάτω η δική σας καρδιά τον ενδιαφέρει;-)
Να ένα όμορφο κέρασμα
κι άλλο ένα
ένα γλυκό με κόκκινο στο χρώμα του πάθους
ένα γλυκό με καραμέλα όπως αυτό
ή και αυτό
Αυτό που θα κυριαρχεί όμως πιστεύουμε αυτή τη μέρα, θα είναι η σοκολάτα!
Σοκολατένια μαφινάκια σαν αυτά
ή και αυτά
μια κολασμένη σοκολατόπιτα
μια λαχταριστή σοκολατένια πανακότα
ένα μιλφέιγ με μερέντα
μια υπέροχη σοκολατένια τάρτα
Να περάσετε όλοι πολύ όμορφα σήμερα!!

Monday, 13 February 2012

Γεμιστό ψαρονέφρι σε σάλτσα μανιταριών

Ούτε που το κατάλαβα πότε άνοιξε το Τριώδιο, σαν χθες μου φαίνεται ότι ήταν Χριστούγεννα.
Και να που μπήκαμε στην Κρεατινή εβδομάδα και έκπληκτη άκουσα ότι την Πέμπτη είναι η Τσικνοπέμπτη.
Την εβδομάδα αυτή καταναλώνουμε κρεατικά συνήθως, και συνταγές με κρεατικά θα σας έχουμε κι εμείς αυτήν την εβδομάδα.
Το ψαρονέφρι αρέσει σε όλους στο σπίτι μας, γι αυτό το μαγειρεύω συχνά και με διάφορους τρόπους.
Αυτή τη φορά το έκανα γεμιστό, έφτιαξα και μια νόστιμη σάλτσα μανιταριών και μας άρεσε ιδιαίτερα!
Θα σας δώσω τα υλικά για ένα ψαρονέφρι και εσείς προσαρμόστε το σε όποια ποσότητα θέλετε.
Ένα ψαρονέφρι βγάζει δυο με τρεις μερίδες.

Υλικά:
1 μέτριο ψαρονέφρι
4 λιαστές ντομάτες
2 φέτες μπέικον
50 γρ. παρμεζάνα ή ότι άλλο τυράκι θέλετε
3 φρέσκα μανιτάρια
αλάτι και πιπέρι
Για την σάλτσα
χυμό από 1+1/2 μέτρια πορτοκάλια
1 κουταλιά μουστάρδα
2 σκελίδες σκόρδο
10 μανιτάρια φρέσκα
1 κουταλιά βούτυρο
Στην πράξη:
Ανοίγουμε προσεκτικά το ψαρονέφρι ( ή ζητάμε από τον χασάπη μας να το κάνει όταν το αγοράζουμε) και αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε το μπέικον σε καρεδάκια και το βάζουμε με λίγο λάδι στο τηγάνι να τσιγαριστεί.
Παράλληλα κόβουμε και τα μανιτάρια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι κι αυτά.
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Στο κέντρο του κρέατος τοποθετούμε το τυρί κομμένο σε κυβάκια, τις λιαστές ντομάτες κομμένες καρεδάκια και το περιεχόμενο του τηγανιού.
Τυλίγουμε και δένουμε το ψαρονέφρι με κλωστή ψησίματος.
Σ΄ ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι να κάψει και τοποθετούμε το ψαρονέφρι.
Το γυρίζουμε έτσι ώστε να τσιγαριστεί απ' όλες τις μεριές.
Στη συνέχεια το τυλίγουμε με χαρτί ψησίματος και το τοποθετούμε σε ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά
Πάμε να φτιάξουμε την σάλτσα τώρα.
Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και πολτοποιούμε τις σκελίδες του σκόρδου.
Βάζουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και ρίχνουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου και ρίχνουμε και την μουστάρδα.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2-3 λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να βράσει για λίγο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και αφού κρυώσει το κόβουμε σε ροδέλες και το περιχύνουμε με την σάλτσα που ετοιμάσαμε.
Συνοδεύεται τέλεια με ρύζι μπασμάτι.
Καλή επιτυχία, καλή εβδομάδα, καλές Απόκριες!
Vasia B.

Saturday, 11 February 2012

Wearable Foods

H Sung Yeon Ju είναι μια νεαρή Κορεάτισσα που ζει στην Σεούλ.
Γεννήθηκε το 1986, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Hong Kong το 2010, ειδικεύεται στην φωτογράφιση και έχει ήδη γίνει διάσημη με την συλλογή της Wearable Foods.
Πρόκειται για ρούχα φτιαγμένα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και άλλα φαγώσιμα είδη.
Πάμε να δούμε μερικές από τις δημιουργίες της!

Με μπανάνες
Με κόκκινο λάχανο
Με ντομάτες
Με φρέσκα κρεμμυδάκια
Με ραπανάκια
Με μελιτζάνες
Με ρίζες λωτού
Με σχοινόπρασο
Με κάποιο είδος μανιταριών
Με γαρίδες
Και δυο αγαπημένα μου, με τσιχλόφουσκες!
Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

Friday, 10 February 2012

Κέικ σοκο-μπανάνα

Η φίλη μου η Τηλεμάχη Μπ., που μας είχε δώσει και την συνταγή για την αφράτη ζύμη πίτσας, σε μια στιγμή έμπνευσης όπου ήθελε πολύ κάτι σοκολατένιο, έφτιαξε αυτό το νόστιμο κέικ και μας στέλνει την συνταγή.

Χρειαζόμαστε:
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 φακελάκι baking powder (20 γρ.)
1 βανίλια
1 κούπα ζάχαρη
100 ml λιωμένο βούτυρο – περίπου 100 γρ.
4 μπανάνες ώριμες
2 αυγά
100 γρ. γιαούρτι πλήρες
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ή σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προθέτουμε το baking, τη βανίλια και τη ζάχαρη ανακατεύοντας ελαφρά.
Προσθέτουμε στο μείγμα το βούτυρο, αφού έχει κρυώσει-.
Λιώνουμε με ένα πιρούνι τις μπανάνες και τις προσθέτουμε και αυτές στο παραπάνω μείγμα.
Χτυπάμε τα δυο αυγά ελαφρά και προσθέτουμε και το γιαούρτι.
Ενώνουμε το μείγμα αυτό με τα παραπάνω.
Στο τέλος προσθέτουμε την κουβερτούρα, την οποία προηγουμένως έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί, ή προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας.
Στην περίπτωση που θα προσθέσουμε κουβερτούρα το κέικ μας θα βγει πιο σκούρο, πιο σοκολατένιο δηλαδή.
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα στρογγυλή η μακρόστενη καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη.
Εναλλακτικά ντύνουμε με λαδόκολλα τη μακρόστενη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου, στην προτελευταία θέση του φούρνου – δεύτερη από κάτω.
(Με το ίδιο μείγμα μπορούμε να φτιάξουμε και μαφινάκια – στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν μόνο 20 λεπτά ψήσιμο.)
Αν και ξέρω ότι θα σας «σπάσει τη μύτη» όταν το βγάλετε από το φούρνο, μην το κόψετε αμέσως!
Αφήστε το 10 λεπτά τουλάχιστον να κρυώσει πάνω σε σχάρα!
Το κέικ είναι πολύ ελαφρύ, όχι πολύ γλυκό!
Αν σας αρέσουν τα πιο γλυκά κέικ προσθέστε και άλλη ζάχαρη.
Επίσης για του λάτρεις της σοκολάτας μπορείτε να προσθέσετε εξωτερικά κάποιο γλάσο ή ακόμα πιο εύκολα νουτέλα!!!!
Είναι ΣΟΚΟΛΑΣΗ!!!
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

Wednesday, 8 February 2012

Τάρτα με σπανάκι ..... και δυο βραβεία

Αυτή η τάρτα γίνεται νόστιμη και «πλούσια».
Φρέσκο σπανάκι με μπόλικα μυρωδικά και από πάνω βελούδινη μπεσαμέλ.
Δύσκολο να σταματήσεις στο ένα κομμάτι αν την δοκιμάσεις.
Απολαύστε την με ένα ποτήρι παγωμένο κρασάκι και καλή παρέα.

Τα υλικά μας:
1 βάση τάρτας όπως περιγράφεται εδώ ή ένα έτοιμο φύλλο σφολιάτας
200 γρ. σπανάκι
1 κρεμμύδι ξερό
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
μισή κούπα μαϊντανό
μισή κούπα άνηθο
1 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλάκι εστραγκόν (προαιρετικά)
λίγο πιπέρι
100 γρ. φέτα
1 αυγό
50 ml γάλα
Για την μπεσαμέλ
70 γρ. βούτυρο
55 γρ. αλεύρι
500 ml γάλα
1 κρόκος αυγού
ελάχιστο αλάτι
Στην πράξη:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το σπανάκι κομμένο σε μικρότερα κομμάτια, τα μυρωδικά όλα, ρίχνουμε και ελάχιστο νεράκι και τα αφήνουμε για 4-5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αφού κρυώσουν λίγο, προσθέτουμε το αυγό χτυπημένο, την φέτα χοντροτριμένη και το γάλα.
Παίρνουμε μια ταρτιέρα 22 εκ. και στρώνουμε σε αυτήν την ζύμη της τάρτας ή την σφολιάτα, έτσι ώστε να καλύψει την βάση και τα τοιχώματα της ταρτιέρας.
Απλώνουμε το μείγμα με το σπανάκι πάνω στην ζύμη.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και το αλεύρι και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Απομακρύνουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το γάλα μονομιάς.
Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ώστε να γίνει η κρέμα ομοιογενής.
Ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι στην φωτιά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο μισό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε στην μπεσαμέλ έναν κρόκο αυγού και λίγο αλατάκι.
Ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ κουταλιά κουταλιά πάνω στην γέμιση με το σπανάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε να κρυώσει και να «ανασάνει» λίγο η τάρτα, πριν την κόψουμε σε κομμάτια.
Καλή επιτυχία!

Πήραμε και καινούρια βραβεία!
Για να μην χρονίσω πάλι μέχρι να τα αναρτήσω, είπα αυτή τη φορά να βιαστώ;-)
Ένα πολύ όμορφο λουλούδι, ένα kiku από την αγαπημένη μας Thalassenia, που μας ταξίδεψε μαγικά τον τελευταίο καιρό με τα ταξίδια της!
Thalassenia μου σε ευχαριστούμε από καρδιάς!!!!

Ένα πολύ πολύ όμορφο βραβείο από το Σοφάκι και το πανέμορφο blog της, Sophie’s Paradise αλλά και από την Κικίτσα μας και το αγαπημένο Tante Kiki
Το βραβείο αυτό δεν κρύβει κάποιο παιχνίδι, πρέπει όμως να το δώσουμε με την σειρά μας σε άλλους 10 bloggers.
Ξέρετε ότι τα βραβεία μας συνήθως τα δίνουμε σε όλη την μπλογκο-γειτονιά, γιατί όλοι είσαστε μοναδικοί και αγαπημένοι για μας, κανέναν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε.
Όμως αυτό το βραβείο θα θέλαμε πολύ να ανακυκλωθεί και να κυκλοφορήσει σε όλους, γιατί κρύβει και έναν πολύ όμορφο συμβολισμό.
Συμβολίζει την οικογένεια, την παρέα και το δέντρο της ζωής.
Παραβιάζοντας τους κανόνες (συγγνώμη!!), το δίνουμε όχι σε 10, αλλά σε 20 bloggers, και ευχόμαστε να το δούμε να κυκλοφορεί σύντομα σε όλα τα blogs.
Στην Μαριλένα και την Ισημερία της
Στην Λίλα και τα λιλά της
Στην Βιβίκα και το Άρωμα Γυναίκας
Στην Εφη, την Μάνα του Λόχου
Στην Εύα και το Live the Life
Στην Ερμιόνη και το The one with all the tastes
Στην Ερη και το Captain Cook
Στην Κική και το Tante Kiki
Στην Γωγούλα και τις Νόστιμες Συνταγές της
Στην Helengr και τα Ταξίδια της
Στην Mari Plateau
Στην Thalassenia
Στην παρέα του Να λείπει το βύσσινο
Στην Ελένη και το Μαγειρική με Φαντασία
Στην Ελπινίκη και την Μαγειρική της
Στην Έλενα και το Cook with Elena
Στην Betty και το Betty’s Cuisine
Στην παρέα του Cook the Book
Στις Pela – Sofi και το That’s Eat
Στην Ροδούλα
Καλή και όμορφη μέρα σε όλους σας!

Tuesday, 7 February 2012

Σαλάτα σπανάκι - μπέικον

Αυτή την υπέροχη σαλάτα την έφαγα πρόσφατα στο σπίτι της κολλητής μου και ενθουσιάστηκα!!!
Εντυπωσιάστηκα δε πολύ, όταν μου είπε ότι την παρουσίασε στην τηλεόραση ένα από τα παιδάκια που συμμετέχουν στο master chef junior!!!
Την έχω φτιάξει ήδη δύο φορές και έχει γίνει ανάρπαστη!!!!!!
Συγχαρητήρια στον μικρό chef κι ας πάμε να την φτιάξουμε κι εμείς, γιατί πραγματικά αξίζει!

Θα χρειαστούμε:
250 γρ. σπανάκι φρέσκο
6 φέτες μπέικον
150 γρ. μανιτάρια φρέσκα ή κονσέρβας
40 γρ. σουσάμι αποφλοιωμένο
1 κουταλάκι βούτυρο Lurpak
1 ποτήρι του κρασιού νερό
αλάτι
Για την σάλτσα
χυμό από ένα μέτριο προς μικρό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει.
Σ΄ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το σουσάμι να καβουρντιστεί.
Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Κόβουμε τα μανιτάρια αν είναι φρέσκα σε φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι με το νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Αν είναι κονσέρβας δεν χρειάζεται να μαλακώσουν με νερό, τα αφήνουμε ως έχουν.
Σε καθαρό τηγάνι βάζουμε το μπέικον ψιλοκομμένο με το βούτυρο, και το ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να σοταριστεί.
Στην συνέχεια προσθέτουμε στο τηγάνι και τα μανιτάρια, και ανακατεύουμε για δυο λεπτά ακόμη.
Τα αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε το σπανάκι.
Σ΄ ένα μπολ κόβουμε το σπανάκι με το χέρι μας σε χοντρά κομμάτια.
Το πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο σουσάμι έτσι ώστε να πάει παντού, αλατίζουμε και το αδειάζουμε σε μια σαλατιέρα .
Στο κέντρο περίπου της σαλάτας βάζουμε το μπέικον με τα μανιτάρια.
Σ΄ ένα σέικερ βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και το κουνάμε για 1 λεπτό μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Περιχύνουμε την σαλάτα με την σάλτσα.
Έτοιμη και πάρα πολύ γευστική!
Είμαι σίγουρη ότι αν την φτιάξετε, θα την λατρέψετε όπως εγώ.
Καλή επιτυχία!
Vasia B.

Monday, 6 February 2012

Πατατούλες baby κρασάτες

Είδατε τι ωραίο χρώμα έχουν οι πατατούλες μου?
Έχουν μαγειρευτεί μέσα σε μπόλικο κόκκινο κρασάκι, έχουν πασπαλιστεί με διάφορα μπαχαρικά-αρωματικά και κυρίως με κολίαντρο, έχουν μελώσει όμορφα κι έτσι ζεστές-ζεστές και νόστιμες, συνόδευσαν το ψητό μας.
Ο γιος μου όταν τις πρωτοδοκίμασε είχε τόσο πολύ ενθουσιαστεί, που τις ονόμασε … απίστευτες.
Σπάνια τις λέμε από τότε κρασάτες, μιας και το «απίστευτες» έχει επικρατήσει, στο στυλ «Α, ωραία, η μαμά έφτιαξε τις απίστευτες» ή «δεν μπορούσες να φτιάξεις απίστευτες με το κρέας?» ή «μόνο τόσο λίγες απίστευτες έφτιαξες? αυτές δεν φτάνουν ούτε για μένα» και διάφορα τέτοια.
Οι «απίστευτες» λοιπόν ταιριάζουν με τα ψητά κρεατικά σας, αλλά και σκέτες τρώγονται μια χαρά. Για παράδειγμα η φίλη μου η Ράνια που τηρεί όλες τις νηστείες, τις φτιάχνει για συμπλήρωμα όποτε έχει λαδερό.
Πάμε λοιπόν να τις φτιάξουμε κι εμείς.
Θα χρειαστούμε:
1,5 κιλό πατάτες baby (αν δεν βρείτε κόψτε μεγαλύτερες πατάτες σε μικρότερα κομμάτια)
250 ml κόκκινο ξηρό κρασί
50 ml λάδι
150 ml νερό
μισό κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
μισό κουταλάκι πάπρικα
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1 γεμάτη κουταλιά κολίαντρο τριμμένο (ή και περισσότερο αν θέλετε)
αλάτι – πιπέρι
αρκετό ηλιέλαιο ή όποιο άλλο ελαφρύ λάδι σας βολεύει
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρολίτσα αρκετό ηλιέλαιο και τηγανίζουμε ελαφρά τις πατάτες για 10 περίπου λεπτά.
Τις παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μεγαλύτερη κατσαρόλα.
Τις πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά, προσθέτουμε το κρασί, το νερό και το λάδι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τις πατατούλες να μαγειρευτούν για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στο τέλος του μαγειρέματος, η σαλτσούλα έχει μελώσει από μόνη της, εσείς όμως ρίχνετε μια ματιά μήπως χρειαστεί να συμπληρώσετε ελάχιστο νεράκι, συνήθως δεν χρειάζεται καθόλου.
Γίνονται πραγματικά πολύ νόστιμες!
Το Σαββάτο συνόδευσαν τα ψητά φιλετάκια κοτόπουλο που έκανα με συνταγή της Μαρίας μας από εδώ!
Έχετε φτιάξει τα φιλετάκια της Μαρίας?? Αν όχι χάνετε!
Είναι τα πιο νόστιμα, γρήγορα, εύκολα, ζουμερά φιλετάκια που έχω δοκιμάσει.
Από τότε που έβαλε η Μαρία την συνταγή, τα φτιάχνω τουλάχιστον 3-4 φορές τον μήνα, μιας και μέσα σε μισή (!!!!) μόνο ώρα, έχω έτοιμο φαγάκι πεντανόστιμο!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

Saturday, 4 February 2012

Βραβεία - Παιχνίδια - Δωράκια!!!

Ειλικρινά δεν ξέρω πως όταν κυκλοφορεί κάποιο παιχνίδι στην μπλογκο-γειτονιά, καταφέρνω πάντα να το αφήνω τελευταία στιγμή.
Οοοοχι, δεν το κάνω για λόγους εντυπωσιασμού χα χα χαα!!!
Απλά τυχαίνει!
Τώρα όμως τα μάζεψα όλα, βραβεία – δωράκια – παιχνίδια, και… πάμε!

Το Ελενάκι από το νόστιμο blog Μαγειρική με Φαντασία, το άλλο Ελενάκι από το επίσης νόστιμο blog cook with Elena, η φιλενάδα μου η Ελένη με τα υπέροχα Ταξίδια της, η γλυκιά και προκομμένη Pela από το νόστιμο That’s Eat, η φιλεναδίτσα μου η Λίλα και τα λιλά της, αλλά και η καινούρια μας φίλη Μαρίνα με το πολύ ενδιαφέρον blog Il Laboratorio di mm_skg μου έδωσαν 2 πολύ όμορφα βραβεία, που κρύβουν και ένα παιχνίδι.
Τις ευχαριστώ όλες πάρα πολύ και προχωρώ στην διαδικασία συμμετοχής.
Το πρώτο βραβείο
7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΜΕΝΑ:
1. Όταν ήμουν μικρή, ήθελα να γίνω δημοσιογράφος. Τελικά με κέρδισαν τα Οικονομικά και έγινα Οικονομολόγος.
2. Μέχρι την ημέρα που παντρεύτηκα, δεν ήξερα να βράζω ούτε μακαρόνια, και το κυριότερο … δεν είχα καμιά τρελή επιθυμία να μάθω πως βράζουν.
Η αγάπη για την Μαγειρική μου ήρθε εντελώς ξαφνικά, όταν την είδα σαν μια μορφή δημιουργίας και όχι σαν αγγαρεία.
3. Μέχρι πριν 4 μήνες κάπνιζα 2,5 πακέτα τσιγάρα (25άρια παρακαλώ)
Μετά ανακάλυψα το ηλεκτρονικό τσιγάρο και πλέον καπνίζω μόνο αυτό.
Να δούμε πόσο θα το κρατήσω!
4. Γνώρισα τον άντρα μου όταν ήμουν 15 χρονών και μέχρι σήμερα είμαστε μαζί (εδώ νομίζω ότι μάλλον θα μας γράψουν στο βιβλίο Γκίνες:P)
5. Δεν ξέρω να ράβω ούτε κουμπί, γενικά εγώ και η βελόνα έχουμε εδώ και χρόνια μια σχέση μίσους. Τα «Χρυσά Ψαλίδια» έχουν θησαυρίσει μαζί μου!
6. Οι γιοι μου είναι και οι δύο Ταύροι στο ζώδιο, και μάλιστα το προγραμμάτισα έτσι ώστε να γεννηθούν Ταύροι.
Δεν ξέρω πως μου ήρθε, θεωρούσα τους Ταύρους πολύ δυναμικό ζώδιο και ήθελα πολύ να γίνουν δυναμικοί.
Τώρα βέβαια το πληρώνω, γιατί μου παραβγήκαν δυναμικοί χα χα χαα!
7. Έχω γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου!!
Αυτό σημαίνει βέβαια ότι έχω γενέθλια κάθε 4 χρόνια.
Επίσης σημαίνει – λέω εγώ – ότι μεγαλώνω κάθε 4 χρόνια, σωστά???
Το δεύτερο βραβείο:
10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ που περιμένουν απάντηση:
1.Name your favorite song: Ακούω σχεδόν τα πάντα, ανάλογα με την διάθεση της στιγμής
2. Name your favorite dessert: Lemon cheesecake
3. What ticks me off: Οι άνθρωποι που επιμένουν στα ψέματά τους.
4. When I’m upset: Καλύτερα εξαφανιστείτε από μπροστά μου χα χα χαα!
5. What’s your favorite pet: Τα χρυσόψαρά μας
6. Black or white: Black and white
7. Biggest fear: Το να χάσω κάποιον αγαπημένο μου.
8. Everyday attitude: Καφέεεεεεςςςς και τσιγάρο (ηλεκτρονικό είπαμε)
9. What is perfection: Όλες οι όμορφες στιγμές που ζω παρέα με τους αγαπημένους μου
10. Guilty pleasure: Πολλές, ποια απ’ όλες να πω???
7 ΤΥΧΑΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
1. Να πάρω την Μαρία στο τηλέφωνο. Πάλι θα λέει ότι την ξέχασα.
2. Να πάρω την μαμά στο τηλέφωνο. Πάλι θα λέει ότι την ξέχασα!
3. Αυτοί οι γιοι μου, θα αποφασίσουν να με πάρουν κανένα τηλέφωνο? Σιγά μην τους πάρει ο πόνος και σκεφτούν ότι ανησυχώ!
4. Πρέπει να πάω στο σούπερ μάρκετ και βαριέμαι. Κάνει και ένα κρύο!!!
5. Ο Θ. και η Ν. είπαν ότι θα έρθουν για μπιρίμπα. Τι μεζεδάκια να ετοιμάσω?
6. Δεν με βλέπω να ψωνίζω τίποτε φέτος στις εκπτώσεις, αχ βαχ!
Εάν κάποιος φίλος blogger δεν έχει παίξει ή θέλει να ξαναπαίξει, πολύ θα χαρώ να πάρει τα δύο βραβεία!

Να και ένα βραβείο που πήρα παλιότερα από τις αγαπημένες φίλες Tante Kiki, Mari Plateau, Ελπινίκη και Ελενα!
Κοριτσάκια μου σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Και ένα υπέροχο βραβείο φιλίας, που μου χάρισε η αγαπημένη μου Ροδούλα, που αυτόν τον καιρό περνάει δύσκολες στιγμές!
Στιγμές που στιγματίζει ο χαμός ενός αγαπημένου προσώπου, που τις έχω ζήσει και ξέρω πόσο πολύ πονάνε!
Ροδούλα μου σε ευχαριστώ, σ’ αγαπώ πολύ!

Τέλος θα ήθελα να σας δείξω τα υπέροχα δωράκια που μου έστειλε το πολυαγαπημένο μου Ελενάκι, από το πανέμορφο blog Έτσι …. χωρίς πρόγραμμα, και με γέμισε πολλήηηηη χαρά!!!
Βαλσαμάκι για τα χείλη που σκάνε τον χειμώνα (δεν σας λέω τίποτα …. μοσχοβολάει τριαντάφυλλο!!!!), κρεμούλα για την μουρίτσα μου, και απίθανα σαπουνάκια.
Όλα φτιαγμένα από την ίδια την Ελένη, με τα χρυσά της τα χεράκια!
Τα συνόδευε μια υπέροχη κάρτα-ακουαρέλα, που εννοείται είχε ζωγραφίσει η ίδια η Ελένη!
Ελενάκι μου πολλά πολλά ευχαριστώ για τα δωράκια σου!

Αυτάααααα!!!
Ελπίζω να τα είπα και να τα έδειξα όλα και να μην ξέχασα τίποτα!
Να έχετε όλοι ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!!

Friday, 3 February 2012

Applesauce

Πριν από πάρα πολλά χρόνια, δοκίμασα στο εξωτερικό ένα ψητό κρέας σερβιρισμένο με σάλτσα μήλου.
Μου άρεσε τόσο πολύ (πάντα μου άρεσε ο συνδυασμός κρεατικών με φρουτένιες γεύσεις) που όταν επέστρεψα στην Ελλάδα έψαξα να βρω αν είχαμε παρόμοια σάλτσα.
Δυστυχώς τότε δεν κυκλοφορούσε πουθενά τέτοιο είδος.
Έτσι ένας φίλος μας ανέλαβε να με προμηθεύει με διάφορα βαζάκια applesauce, που τα φύλαγα σαν θησαυρό και τα χρησιμοποιούσα σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Μετά ήρθανε και στην Ελλάδα!!
Τι χαρά κι αυτή!!!!
Τα ελληνικά Super Markets πλούτισαν με τις απίστευτες ποσότητες applesauce που αγόραζα κάθε βδομάδα, έβγαζα το άχτι μου χα χα χαα!!
Μέχρι που κάποια στιγμή σκέφτηκα «Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξω σπιτική applesauce?” και αποφάσισα να το τολμήσω!
Μετά από διάφορες αναζητήσεις σε περιοδικά και στο διαδίκτυο βρήκα την συνταγή που μου ταίριαζε.
Δύσκολο??? Μα δεν υπήρχε πιο εύκολη sauce!!! Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, είχα λαχταριστή σπιτική σάλτσα μήλου.
Μοιράζομαι την συνταγή μαζί σας, δείτε και τις σημειώσεις στο τέλος τις συνταγής και απολαύστε υπέροχη σπιτική σάλτσα μήλου!
Θα χρειαστούμε:
1 κιλό μήλα
χυμό ενός ζουμερού λεμονιού
50 γρ. ζάχαρη
50 ml νερό
2 ξύλα κανέλας
Στην πράξη:
Στύβουμε το λεμόνι και ρίχνουμε τον χυμό του σε ένα μπολ.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια.
Από κάθε μήλο που καθαρίζουμε, ρίχνουμε τα κυβάκια στο μπολ με το λεμόνι.
Έτσι μέχρι να τελειώσουμε το καθάρισμα όλων των μήλων, τα μήλα μας δεν θα μαυρίσουν και θα είναι άσπρα άσπρα.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπολ και όλα τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα (όχι πολύ μεγάλη) και τα βάζουμε να βράσουν.
Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την φωτιά (με ανώτερο το 9 χαμηλώνουμε στο 4), σκεπάζουμε την κατσαρόλα, και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 20-25 λεπτά.
Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα και αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας.
Τώρα, εξαρτάται πως σας αρέσει η σάλτσα.
Αν την προτιμάτε με κομματάκια μήλου, τότε λιώνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας με ένα πιρούνι.
Εμάς μας αρέσει χωρίς πολλά κομματάκια, οπότε χτυπάω όλα τα υλικά στο μπλέντερ, σε χαμηλή ταχύτητα.
Βάζουμε την σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα και την φυλάμε στο ψυγείο όπου διατηρείται για αρκετό καιρό.
Επίσης στην κατάψυξη διατηρείται για πάνω από ένα χρόνο, φυλαγμένη σε πλαστικό τάπερ ή δοχείο.
Σημειώσεις:
1) Τα παραπάνω υλικά δίνουν ένα μεγαλούτσικο βαζάκι με νόστιμη σάλτσα μήλου.
Σχεδόν ποτέ δεν κάνω μία δόση, πάντα κάνω διπλή και τριπλή.
2) Το βασικό στην σάλτσα μήλου, είναι η ποιότητα των μήλων που θα διαλέξουμε.
Τα μήλα πρέπει να είναι κόκκινα, σφιχτά και ΓΛΥΚΑ.
Η γλυκύτητα των μήλων θα επηρεάσει και την γλυκύτητα της σάλτσας.
Αν την θέλετε πιο γλυκιά, απλά προσθέστε λίγη ζάχαρη ακόμα στο τέλος, όταν λιώσετε τα μήλα και όσο ακόμα είναι ζεστά.
3) Την σάλτσα μήλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ένα σωρό τρόπους.
Όπως είπαμε ταιριάζει υπέροχα πάνω σε ψητά, κυρίως χοιρινό ή γαλοπούλα.
Μπορούμε όμως να την βάλουμε και στην ζύμη κέικ μήλου ή σε μαφινάκια, σε τάρτες, καθώς επίσης να φτιάξουμε πάστα φλώρα αντικαθιστώντας την μαρμελάδα με σάλτσα μήλου.
Ακόμα ταιριάζει υπέροχα πάνω από το γιαουρτάκι μας (ο μικρός μου γιος τρώει έτσι το γιαούρτι του) ή ακόμα και πάνω από παγωτό.
Αλλά και πάνω από φρυγανισμένα ψωμάκια, συνοδεύει το καφεδάκι μας στο πρωινό.
Κατά καιρούς ανακαλύπτω ένα σωρό τρόπους να αξιοποιήσω την αγαπημένη μου σάλτσα μήλου.
Δοκιμάστε την, θα την λατρέψετε!
Καλή επιτυχία!

Thursday, 2 February 2012

Κεϊμά γιαουρτλού

Το κεϊμά γιαουρτλού είναι ανατολίτικη συνταγή!
Την παρουσίασε η Αργυρώ Μπαρμπαρήγου σε μια πρωινή εκπομπή, την είδα και μου άρεσε ιδιαίτερα!!
Έτσι αποφάσισα να το μαγειρέψω κι εγώ.
Πρόσθεσα στα υλικά και μια καυτερή πιπερίτσα, κι έδωσα έτσι στο φαγητό μια πιο πικάντικη νότα.
Το γιαούρτι σβήνει την έντονη καυτερή γεύση της πιπεριάς, δίνοντας ένα ελαφρύ πικάντικο τόνο!!!!

Χρειαζόμαστε:
8 αραβικές πίτες μεσαίου μεγέθους
750 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 καυτερή πιπεριά
1 πιπεριά Φλωρίνης
1/2 κρασοπότηρο λάδι
3 κουταλιές της σούπας δυόσμο
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
Στην πράξη:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον κιμά με 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι και τον αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του και να ψηθεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
Σε ένα μεγάλο πυρέξ μαδάμε τις αραβικές πίτες.
Τοποθετούμε το πυρέξ στο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς, κι αφήνουμε τις πίτες για 10 λεπτά να ξεροψηθούν.
Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και ρίχνουμε πάνω από τις πίτες τον κιμά, όταν είναι έτοιμος.
Σ' ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές, ψιλοκομμένα, να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να δέσει η σάλτσα.
Λίγο πριν την κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο.
Ρίχνουμε πάνω από τον κιμά την σάλτσα μας και την απλώνουμε να καλύψει τον κιμά.
Σ΄ ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, τον δυόσμο, λίγο λάδι και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το γιαούρτι πάνω από την σάλτσα και απλώνουμε να πάει παντού.
Βάζουμε ξανά το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε για 15 λεπτά, στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Δεν θα αλλάξει χρώμα το γιαούρτι, απλά θα δέσουν οι γεύσεις.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον δυόσμο, με μαϊντανό ή βασιλικό, ότι σας αρέσει καλύτερα!
Το φαγητό συνοδεύεται υπέροχα με κόκκινο ή ροζέ κρασί!!
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας εύχομαι!
Vasia B.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...