Friday, 10 June 2011

Τάρτα φράουλα

Την συνταγή αυτή αφιερώνω στην φίλη μου την Νικολέτα, που μου ζήτησε να της φτιάξω την τάρτα.
Αν και τα γλυκά δεν με συγκινούν ιδιαίτερα, αφού μου το ζήτησε η φίλη μου δεν μπορούσα να πω όχι.
Και μιας και φραουλίτσες υπάρχουν ακόμα, πάμε να την φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
Για την βάση:
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
150γραμμάρια βούτυρο (εγώ έβαλα βιτάμ)
70 με 100γραμμάρια ζάχαρη άχνη
1 αυγό
ελάχιστο αλάτι
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
500 ml γάλα
4 – 5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
Επιπλέον:
250ml κρέμα γάλακτος
300γραμμάρια ζάχαρη άχνη και 2 κουταλιές ακόμα
λίγη μαρμελάδα για να αλείψουμε την τάρτα και τις φράουλες

Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε την βάση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκανίτσα.
Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια, τη ζάχαρη, το αυγό, το αλάτι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. (εάν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε 3 – 4 κουταλιές παγωμένο γάλα)
Πλάθουμε την ζύμη σε μία μπάλα την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την ξεχνάμε στο ψυγείο για 30 λεπτά το λιγότερο.
Όταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος βγάζουμε από τη μεμβράνη τη ζύμη και τη στρώνουμε σε ταρτιέρα.
Καλό είναι να μην προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη ζύμη με τον πλάστη.
Την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, την ισιώνουμε ανάμεσα στις παλάμες μας και καλύπτουμε σιγά σιγά ολόκληρη την ταρτιέρα ή ατομικά φορμάκια για ταρτάκια.
Η ζύμη μας πρέπει να γίνει λεπτή.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά την ταρτιέρα και στρώνουμε τη ζύμη φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια της τάρτας, καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος και από πάνω ρίχνουμε μερικά φασόλια.
Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και αφήνουμε την βάση να κρυώσει πολύ καλά.
:Ετοιμάζουμε την κρέμα
Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη με μίξερ ή σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να είναι αφράτο το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ και αραιώνουμε το μείγμα με λίγο κρύο γάλα.
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι, το αφήνουμε να πάρει μία βράση και αρχίζουμε να ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων λίγο λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην μας κολλήσει .
Σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει 1 – 2 βράσεις, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πολύ καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε και ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ανακατεύουμε για να μην δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνειά της.
Συναρμολόγηση
Για να είναι η βάση της τάρτας μας πιο αφράτη και να μην «λασπώσει» από την κρέμα, αλείφουμε με ένα πινέλο σιλικόνης την επιφάνεια της με μαρμελάδα.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνουν μία αφράτη σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο.
Πλένουμε τις φράουλες, τις στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί, αφαιρούμε το πράσινο κοτσανάκι και τις κόβουμε σε φέτες.
Μόλις κρυώσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής, την αναμειγνύουμε με την σαντιγί, απλώνουμε το νέο μείγμα πάνω στην ζύμη με τη μαρμελάδα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
Τοποθετούμε τις φράουλες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας πάνω στην κρέμα.
Με το πινέλο σιλικόνης απλώνουμε μαρμελάδα και πάνω στις φράουλες .
Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες και η συνέχεια είναι γνωστή!!!!
Με τα παραπάνω υλικά έφτιαξα μία τάρτα σε ταρτιέρα 22 εκατοστών και 3 ατομικά ταρτάκια.
Μου περίσσεψε λίγη κρέμα που την έβαλα σε ένα μπολάκι, πρόσθεσα φράουλες και την απόλαυσα σαν ξεχωριστό γλύκισμα.
Καλή επιτυχία!!
Αμαλία

9 comments:

Konstantina said...

Αχ τι μου κάνεις πρωί πρωί!! Η μεγάλη μου αδύναμία!
Να σε ρωτήσω γιατί η συνταγή έχει αλεύρι και κορν φλάουρ μαζί?
Φιλάκια : )

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα μας δυναμικό come back μας έκανες!!
Και με γλυκό?? Δεν το πιστεύουμε δηλαδή!!!
Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην του αρέσει η συγκεκριμένη τάρτα, από τις πιο αγαπημένες μας!!
Φιλάκια!!

Tante Kiki said...

Καλημέραααα! Λατρεμένες οι φράουλες και τα φραουλογλυκά και τέλειες οι φωτό σου! Πολλά φιλιά και καλή επάνοδο!!!

Anonymous said...

ΩΡΑΙΟ ΓΛΥΚΑΚΙ....κατερινα

Anonymous said...

ΓΛΥΚΟ!!!!Λεω εγω οχι στο γλυκο?Ποπη.Απο το πολυ γλυκο που τρωω εχω φοβο για ζαχαρο?Αν εχω γλυκο στο ψυγειο με το που ξυπναω κατευθειαν εκει παω. Χρειαζομαι αποτοξινωση ζαχαρης.

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' said...

Μμμμμμμ!!!!! Νοστιμότατο φαίνεται!!
Θα το δοκιμάσω μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Καλό τριήμερο!!!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

Αν και δε πολυσυμπαθώ τις τάρτες, όταν είναι με φράουλες τις τρώω ευχαρίστως, οπότε κράτα μου μια περιποιημένη!!! καλό Σ.Κ

Rena said...

Πολύ μεγάλος πειρασμός!!!
Καλό τριήμερο!!!

Vasia b. said...

Αμαλίτσααααα!!!!!Μας έλειψες πολύ !!!Δεν περίμενα βέβαια επιστροφή με γλυκάκι!!!Μας ξάφνιασες όμορφα!!!Υπέροχη η τάρτα φράουλα, καλοκαιρινό και δροσερό γλυκό!!!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...