Wednesday, 14 December 2011

Φρικασέ με χοιρινό

Στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων είθισται εκτός από την γαλοπούλα, να υπάρχει και κάποιο χοιρινό ή φρικασέ.
Κάθε χρόνο φτιάχνω και κάτι διαφορετικό, αν και θα ομολογήσω ότι τις περισσότερες φορές φτιάχνω χοιρινό με σελινόριζες, το οποίο αγαπά πολύ ο καλός μου.
Αν όμως θέλω να φτιάξω κάτι διαφορετικό, πονηρά σκεπτόμενη, του φτιάχνω χοιρινό με σελινόριζες λίγες μέρες νωρίτερα, ώστε να μην το αποζητά ανήμερα τα Χριστούγεννα:P

Το φρικασέ γίνεται κατά κανόνα με αρνάκι ή κατσικάκι, δείτε και την συνταγή της Μαρίας μας εδώ.
Γίνεται όμως υπέροχο και με χοιρινό, αλλά με συγκεκριμένο κομμάτι από χοιρινό.
Αν το δοκιμάσετε, ζητείστε από τον χασάπη σας να σας κόψει σε μερίδες χοιρινό από λαιμό, χωρίς κόκκαλο.
Και ετοιμαστείτε για ένα φαγάκι που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Τα υλικά μας:
1500-1700 γρ. χοιρινό από λαιμό, κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4 μαρούλια
10-12 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
3 αυγά
3 ζουμερά λεμόνια
αλάτι - πιπέρι
Πάμε να το μαγειρέψουμε:
Στην κατσαρόλα μας, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια.
Προσθέτουμε τις μερίδες του κρέατος και τις σοτάρουμε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Στην συνέχεια προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί και να μαλακώσει.
15-20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μαρούλια και τα κρεμμυδάκια κομμένα σε κομμάτια, και τον άνηθο.
Αφήνουμε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.
Τέλος με τα αυγά και τα λεμόνια, φτιάχνουμε αυγολέμονο όπως περιγράφεται εδώ και αυγοκόβουμε το φαγάκι μας.
Καλή επιτυχία!

Θα ήθελα να σας δείξω και ένα πανέμορφο βραβείο που μου χάρισε η γλυκιά Marilise (εδώ είναι η ανάρτησή της) και με συγκίνησε πολύ!
Marilise μου σε ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου έκανες!

54 comments:

Lila Xagorari said...

Όπως και να είναι το φρικασέ το αγαπάμε πολύ οικογενειακώς!!!!
Καλημερούδια!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Δεν το έχω φτιάξει ποτέ γιατί δεν τρώω αρνί και κατσίκι. Αλλά με το χοιρινό τα πράγματα αλλάζουν...!

paraxeno pirouni said...

Αγαπημένο φαγητό και για μένα!
Εγώ για κάτι γρήγορο και καθημερινό, πολλές φορές αν έχω κανένα μικρό χοιρινό σνίτσελ το κόβω κομματάκια και το φτιάχνω έτσι.
Καλημέρες :)

Elpiniki said...

Επειδη κι εμεις το αρνι το... αποφευγουμε, μ εχοιρινο φαινεται πολυ ενδιαφερον!

KANTHAR0S said...

Το τρώω και για πρωινό. Καλή μου όρεξη.

"ζαχαρούλα.." said...

αυτά είναι... αγαπημένο φαγητάκι!!!!!!!!
μμμ....

καλημέρα!!!!!!!!!!!!!!!!

Ερμιόνη said...

Καλημέρα Ελενάκι! Υπέροχο φαγάκι! Έτσι το τρώμε κι εμείς ! Στη φαμίλια μου μάλιστα φτιάχνουμε αυτή τη συνταγή το μεγάλο Σάββατο, αντί για την κλασσική μαγειρίτσα! Είμαστε λίγο ανάποδοι είναι η αλήθεια!
Μπράβο και για το βραβειάκι!
Φιλιά

Χρυσαυγή said...

Καλημέρα!! Ναι, όντως το φρικασέ είναι από τα ποιο νόστιμα λεμονάτα φαγητά!! Τέλεια χειμωνιάτικη ιδέα!

Ροδανθη said...

Φρικασέ τ΄αγαπημένο του άντρα μου βέβαια πάντα με χοιρινό, εγώ αρνί και κατσίκι ούτε γι΄αστείο δεν το θέλω.Να είσαι καλά καλό μεσημέρι.

Un par de neuronas... said...

Αποφάσησα το κοτόπουλο...
Τώρα το χοιρινό...

Φιλενάδα, καλά θα φάνε τα παιδάκια μας φέτος σην πρώτη τους Χριστούγεννα!!!

Φιλιά πολλά.

Μαίρη (Ginger) said...

Με αρνάκι του γάλακτος το θέλω. Ετσι να μου φέρνει παιδικές αναμνήσεις. Αλλά εδώ στην γουρουνοχώρα που βρέθηκα ούτε αρνάκι γάλακτος, ούτε τρυφερά μαρουλάκια.... πως να το φτιάξω η γυναίκα...

Ξεμεινα να χαζεύω την φωτογραφία κι εστρωσα και μια καρτοπετσέτα απο κάτω μη γεμίσω σάλια το γραφείο μου.....

Effie's Sweet Home Designs said...

ΑΑΑΑΑΑΑΑ! ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΠΙΑΤΑ!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΒΡΕ ΕΛΕΝΑ!!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!!

eleni said...

Νόστιμο κι έτσι,Έλενα,αν και το φτιάχνω πάντα με σέλινο και σελινόριζα.
Αυτές οι συνταγές από τις αγαπημένες και μαγειρεύονται συχνά!
Φιλιά!

Anonymous said...

κανω πως δεν βλεπω.ΚΑΝΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ.Ποπη

Vasia b. said...

Το φρικασέ με μαρουλάκι είναι το αγαπημένο μου!!!Δεν συμπαθώ καθόλου το σέλινο!
Γεια στα χέρια σου Ελενάκι μου,υπέροχο φαγάκι!!!!!
Πολλά φιλάκια!!

Katrina said...

Aγαπημενο πιατο!!!Δεν το εχω φτιαξει με χοιρινο παντα το κανω με αρνι!!!!Φαινεται πολυ νοστιμο!!!!Γεια στα χερακια σου!!!

eleni said...

Αγαπημένο!!!!!!Μου άνοιξε η όρεξη τώρα!!!!Τέλειοο!!!Καλό απόγευμα!!

Vita said...

Επίκαιρο και αγαπημένο των ημερών!

ΝΑΣΙΑ Σ. said...

ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΑΓΑΚΙ .ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΦΑΓΗΤΟ!!!ΜΠΡΑΒΩ ΕΛΕΝΑΚΙ.

Δημιουργία said...

Ειναι πολυ νοστιμο φαγητο και το μονο που τρωνε τα παιδια μου με χορταρικα.

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Λιλάκι μου, φιλιά πολλά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ευγενία μου και με το χοιρινό γίνεται εξαιρετικό φαγάκι!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Dark Chef μου έδωσες ωραία ιδέα!
Φιλιά, καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελπινίκη δοκιμασέ το με χοιρινό, το ίδιο νόστιμο γίνεται!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κανθαράκο, εσύ πια σπας όλα τα ρεκόρ χα χα χαα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Ζαχαρένια μου, φιλάκια και περαστικούλια σου!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιόνη μου, μακάρι να το έφτιαχνα κι εγώ αντί για μαγειρίτσα που δεν την τρώω, αλλά τι να κάνω που οι άντρες μου όλοι περιμένουν την μαγειρίτσα πως και πως??
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Χρυσαυγή μου συμφωνώ!!!
Από τα πιο νόστιμα χειμωνιάτικα φαγάκια!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ροδάνθη μου πολλή εντύπωση μου κάνει που τόσο πολλοί δεν τρώνε αρνάκι!
Εγώ δεν έχω πρόβλημα, αλλά ωραιότατο γίνεται και με το χοιρινό πιστεύω!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Βερονικούλα μου σε ευχαριστώ πολύ!
Καλές γιορτές σου εύχομαι!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ginger μου με αρνάκι γαλακτος... the best, θα συμφωνήσω!
Ούτε μαρουλάκια δεν έχει εκεί??
Αντε, έλα για τις γιορτές εδώ να το ευχαριστηθείς!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου από τώρα έχει αρχίσει ο άντρας μου να με ρωτάει αν θα φτιάξω σελινότριζες φέτος χα χα χαα!!
Ολα αυτά τα αυγολεμονάτα είναι αγαπημένα μας φαγάκια!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Γιατί βρε Ποπάκι?? χα χα χαα!
Για τα Χριστούγεννα λέμε, όχι για τώρα που νηστεύεις.
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Βάσια μου εγώ με το σελινάκι δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλά με το μαρουλάκι μου αρέσει περισσότερο ομολογώ!
Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Katrina μου και με τα δύο γίνεται πολύ νόστιμο, αν σου τύχει, δοκίμασέ το και με χοιρινό να δεις τι ωραίο γίνεται!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι να σαι καλά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Vita μου ναι, φαγάκι που το συνηθίζουμε αυτές τις μέρες!
Καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Νάσια κι εσείς με χοιρινό???
Χαίρομαι που είναι φαγάκι που σου αρέσει!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι μου σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Δημιουργία μου σε ευχαριστώ!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Sophie said...

Πολύ αγαπημένο φαγητό.....απλά πεντανόστιμο!!!!Φιλάκια!!!

Rena said...

Μ' αρέσει πολύ το φρικασέ αλλά δεν το έχω δοκιμάσει με μαρούλι,τώρα που το λες το βρίσκω καλή ιδέα!

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι μου σε ευχαριστώ!
Φιλιά, καλό σου βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρένα αλήθεια??
Με αντίδια και άλλα χορταρικά το φτιάχνεις??
Και με μαρουλάκια γίνεται γλύκισμα!
Φιλιά!

Σμαραγδάκι- Ρούλα said...

ΕΛΕΝΑ μου το φρικασέ ειναι ωραιο φαγακι όπως και να το φιάξεις ....όμως το αρνάκι με το σταμναγκάθι φρικασε φίλη μου...ειναι ο βασιλιάς των φρικασέδων....καλά τί ειπα τώρα;;;δική μου διάλεκτο!!!χι..χι...και όποιος..δεν το τρώει το αρνάκι..μπορεί να το κάνει με μοσχάρι η χοιρινό...δοκίμασε το και θα με θυμηθείς...φιλάκια

mari beika said...

Τέλειο!! τα Χριστούγεννα θα έχουν γίνει τα βιολογικά μου μαρουλάκια στον κήπο, οπότε ελπίζω να το φτιάξω στην καινούρια μου κουζίνα στο χωριό.
Φιλιά πολλά.

ΕΛΕΝΑ said...

Ρούλα μου εγώ και το αρνάκι τρώω και το σταμναγκάθι και όλα, είμαι βολικό κορίτσι εγώ χα χα χααα!!!
Φρικασέ με αρνάκι έχουμε στις συνταγές μας, είπα να βάλω και μια χοιρινό, με το οποίο γίνεται επίσης πολύ νόστιμο, αν πετύχεις σωστό κομμάτι χοιρινού.
Με μοσχαράκι δεν νομίζω να πολυταιριάζει το φρικασέ, αλλά γούστα είναι αυτά, ποτέ δεν ξέρεις!
Φιλιά, καλό σου βράδυ!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι ετοιμάζεσαι για μετακόμιση?
Η απλά ανακαινίζεις το σπίτι στο χωριό?
Αμα έχεις και βιολογικά μαρουλάκια, τι άλλο θέλεις!!!!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Tante Kiki said...

Φρικασέ να είναι και λατρεμένο είναι!!! Τί σύμπτωση κι εγώ το έφτιαξα εχθές και θα το ανέβαζα αύριο!!! χαχαχα Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται!!! Πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κικίτσα μου είναι φαγάκι των ημερών αυτών!
Θα περιμένω με χαρά να κεραστώ και από το δικό σου!
Φιλάκια!

Anonymous said...

To έφτιαξα σήμερα!Τέλειο!
Αλλά μου ταιριάζει περισσότερο το χειμώνα!Μπράβο για τη συνταγή..

ΕΛΕΝΑ said...

Χρυσούλα μου ε ναι, είναι ένα φαγάκι πιο πολύ για χειμώνα θα έλεγα!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...