Tuesday, 3 January 2012

Κορμός σοκολατένιος γεμιστός με λεμονένια σου

Γεια σας!
Είμαι η Σοφία, η ανιψιά της Έλενας.
Είμαι 16 χρονών και θέλω να σπουδάσω και να γίνω γιατρός, όπως οι γονείς μου.
Όπως καταλαβαίνετε έχω πολύ διάβασμα!!
Όμως όταν βρίσκω λίγο ελεύθερο χρόνο, ασχολούμαι με το αγαπημένο μου χόμπι, που είναι η μαγειρική και κυρίως η ζαχαροπλαστική.
Τα Χριστούγεννα ανήμερα, μαζευτήκαμε όλη η οικογένεια στο σπίτι της θείας μου, και η μαμά μου και οι δυο θείες μου είχαν μαγειρέψει πολύ νόστιμα φαγάκια.
Εγώ έφτιαξα δυο γλυκά από τις Γλυκές Ιστορίες του Παρλιάρου, και όλοι μου είπαν ότι τους άρεσαν πολύ.
Τότε η θεία μου η Έλενα μου είπε, «Σοφία ετοιμάσου να βάλεις τις πρώτες συνταγές σου στο blog μας».
Έτσι κάθισα και τις έγραψα, και η θεία μου τότε μου είπε «Σοφία πιο μπελαλίδικα γλυκά δεν μπορούσες να βρεις να κάνεις?»
Αλλά σας βεβαιώνω ότι δεν είναι καθόλου δύσκολα, απλά τα έγραψα αναλυτικά.

Το πρώτο γλυκάκι είναι ένας σοκολατένιος κορμός, γεμιστός με σου.
Τα σου τα γέμισα με μια πολύ νόστιμη κρέμα λεμονιού.
Τα σου τα έφτιαξα μόνη μου, έχω φτιάξει πολλές φορές τα σου του Παρλιάρου και τα θεωρώ πολύ πετυχημένα.
Εσείς όμως μπορείτε να τα αγοράσετε έτοιμα από ζαχαροπλαστείο, χωρίς την γέμιση εννοείται.
Επειδή τα έχω ξαναφτιάξει, θεώρησα πολλή την δόση που έδινε η συνταγή για τα σου και έκανα την μισή ποσότητα, κι αυτές τις αναλογίες θα σας δώσω.
Τις δύο κρέμες όμως, την σοκολατένια και την λεμονάτη, τις έκανα στις κανονικές αναλογίες.

Τι υλικά χρειαζόμαστε:
Για τα σου
62 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
62 γρ. νερό
55 γρ. βούτυρο αγελάδος
ελάχιστο αλάτι (στην μύτη του κουταλιού)
¼ κουταλάκι ζάχαρη
70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. αυγά (ζυγισμένα χωρίς τα τσόφλια – περίπου 2-3 αυγά ανάλογα με το μέγεθός τους)
Για την κρέμα λεμόνι
400 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
100 γρ. κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 αυγό + 3 κρόκοι αυγών
Για την σοκολατένια κρέμα
600 γρ. κρέμα γάλακτος
280 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε τα σου:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη.
Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Μετά αδειάζουμε το μείγμα αυτό σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μισή ώρα να κρυώσει.
Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Βάζουμε την ζύμη σε κορνέ με στρογγυλή μύτη, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί φούρνου στο ταψί μας και πάνω σε αυτό σχηματίζουμε με το κορνέ μικρά μπαλάκια (2-2,5 εκ διάμετρο να έχουν).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, αντιστάσεις πάνω-κάτω, για 20 λεπτά ή μέχρι να δούμε να παίρνουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Δεν ανοίγουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου.
Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε για 3 ώρες, να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά.
Φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού:
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ, το αυγό και τους κρόκους.
Προτού αρχίσει να βράζει το μείγμα με το γάλα στην κατσαρόλα, μεταφέρουμε το 1/3 από αυτό στο μείγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Μετά αδειάζουμε όλο το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι η κρέμα μας να πήξει.
Την απομακρύνουμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες, σκεπασμένη με μια πλαστική μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.
Μετά από 2 ώρες, την χτυπάμε λίγο με το σύρμα για να γίνει λεία.
Τρυπάμε τα σου στο κάτω μέρος τους και με ένα κουταλάκι τα γεμίζουμε με την κρέμα.
Φυλάμε λίγη αν θέλουμε για την διακόσμηση στο τέλος.
Φτιάχνουμε την σοκολατένια κρέμα:
Χτυπάμε τα 350 γρ. κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
Σπάμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την περιχύνουμε με την ζεστή κρέμα γάλακτος.
Ανακατεύουμε πολύ καλά με σπάτουλα ή με μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε την χτυπημένη σε σαντιγί κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.
Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα και στρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματά της με πλαστική μεμβράνη.
Στην βάση αδειάζουμε την μισή σοκολατένια κρέμα.
Από πάνω αραδιάζουμε τα σου που έχουμε γεμίσει με την κρέμα λεμονιού.
Καλύπτουμε με την υπόλοιπη σοκολατένια κρέμα.
Αφήνουμε τον κορμό στο ψυγείο να κρυώσει καλά, τουλάχιστον 3 ώρες.
Μετά τον ξεφορμάρουμε σε μια μακρόστενη πιατέλα και αφαιρούμε προσεκτικά την μεμβράνη.
Διακοσμούμε όπως μας αρέσει, η συνταγή έλεγε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, εγώ όπως βλέπετε την διακόσμησα με κρέμα λεμονιού και τρούφα.
Επίσης η συνταγή έλεγε για 2 στρώσεις με σου, και στα ενδιάμεσα σοκολατένια κρέμα, εγώ έκανα μία στρώση με σου, για να απολαμβάνουμε πιο πολύ σοκολάτα!
Σας τα είπα λίγο αναλυτικά και ίσως σας κούρασα, στην πραγματικότητα η συνταγή δεν έχει τίποτε δύσκολο και ο κορμός είναι απίστευτα σοκολατένιος, αξίζει να τον δοκιμάσετε.
Σας εύχομαι μιαν όμορφη και ευτυχισμένη χρονιά!
Σοφία

23 comments:

gwgoyla said...

Σοφακι καλη σου μερα,καλη χρονια,ευχομαι ο στοχος σου να γινεις γιατρος να πραγματοποιηθει.
Το γλυκακι σου φανταστικο στην εμφανιση αλλα και στην γευση το ιδιο πιστευω οτι ειναι... γιατι τα γλυκα του παρλιαρου ειναι το κατι αλλο!!!
Γεια στα χερια σου κοριτσακι μου,φιλακια!!!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΜΠΡΑΒΩ ΚΟΥΚΛΑ ΜΟΥ!!!!ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΣΟΥ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ!!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ...Ε!!!ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΝΟΙΨΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ!!!ΘΑ ΣΚΙΣΕΙΣ!!!ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ!!!!

Elpiniki said...

Ειναι παρα πολυ ομορφος και απ οτι φαινεται πρεπει να ειναι και παρα πολυ νοστημος! Μ αρεσει πολυ ο συνδυασμός σοκολατα - λεμονι και την κραταω οπωσδηποτε τη συνταγη!
Καλη Χρονια και πολυ πολυ καλη επιτυχια!

Maria B. said...

Καλώς το Σοφάκι μας, καλώς την μικρουλα μαγειρίτσα μας !!! ευχομαι κουκλίτσα μου να σπουδάσεις αυτό που ονειρεύεσαι και να έχεις την δυνατότητα να κάνεις αυτά που αγαπάς.

Βεβαια δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι το μήλο θα πέσει κάτω απο την μηλιά !!!! χιχιχι!!!

Το γλυκό σου φαίνεται εξαιρετικό, τι κρίμα να μην μπορώ να το δοκιμάσω πραγματικά ! πρέπει να μας καλέσεις ένα απόγευμα σε τσαι-καφέ και να μας το φτιάξεις για να το απολαύσουμε όπως του αξίζει !!!!!

σε φιλώ πολύ πολύ πολύ

Ερμιόνη said...

Γεια σου Σοφία, ανιψιά της Έλενας!!! Καλή χρονιά σου εύχομαι!! Ότι καλύτερο για τον καινούριο χρόνο αλλά και γενικώς! Μακάρι να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου και να γίνεις ο δρ. Χάουζ της Ελλάδας!
Ο κορμός σου φαίνεται υπέροχος! Τον έχω δει κι εγώ στο περιοδικό του Παρλιάρου και όλο λέω να τον φτιάξω αλλά πάντα σκέφτομαι ότι είναι μπελαλίδικος! Μετά την προτροπή σου όμως θα τον φτιάξω! Φιλιά και καλή συνέχεια!

Ξανθή said...

Καλώς τη Σοφία!!! Εύχομαι όλα τα όνειρα σου να γίνουν πραγματικότητα!!
Συγχαρητήρια για το γλυκό κι ότι άλλο κάνεις!! Καλή Χρονιά!!!

KANTHAR0S said...

Μπράβο Σοφία. Καλή μας όρεξη.

Γιαγιά Αντιγόνη said...

Σοφάκι μου φαίνεσαι αστέρι!
Σου εύχομαι να εκπληρώσεις το όνειρο σου για την Ιατρική!

Στη ζαχαροπλαστική παίρνεις άριστα!
Οφείλω να ομολογήσω πως καταπιάνεσαι με δύσκολα!
Να είσαι καλά μικρό μου!

Peter M said...

Kali Xponia Sophia kai kalos eirthes sth kouzina kai sto blogosphere! Poli oraio fainetai o kormos kai elpizo oti tha magereveis kai alla.

Vasia b. said...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Σοφία!!!
Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις κάθε επιθυμία σου και να είναι γλυκιά η ζωή σου σαν το γλυκάκι που μας κερνάς!!
Φαίνεται υπέροχο!!!Συγχαρητήρια και πάντα επιτυχίες σε ότι κάνεις!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι μου σε ευχαριστούμε πολύ για το γλυκάκι!
Εγώ που το δοκίμασα, έχω να πω τα καλυτερότερα, ήταν πραγματικά υπέροχο, η απόλαυση της σοκολάτας.
Και τα σου με την κρέμα λεμονιού ταίριαζαν πολύ όμορφα!

Η Σοφία μας εκτός που μαγειρεύει υπέροχα και ότι φτιάχνει είναι πάντα νόστιμο και πετυχημένο, είναι και μια δίμετρη, ξανθιά (φυσική), γαλανομάτα κουκλάρα, άριστη μαθήτρια (μιλάμε για καθαρό 20) και πολύ καλό παιδί!
Είναι δηλαδή πολύ ταλαντούχα και την καμαρώνουμε όλοι στην οικογένεια!
Ελπίζω να μας στείλει κι άλλες συνταγές της, γιατί έχει κι ένα κακό μες τα τόσα καλά, βαριέται να φωτογραφίζει ότι φτιάχνει κι έτσι αναγκάζεται να την κυνηγάει η θεία με την φωτογραφική μηχανή στα χέρια, ως παπαράτσι:p
Φιλιά πολλά Σοφάκι μου!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς μου said...

Καλή χρονιά Σοφία! Σου εύχομαι ο καινούργιος χρόνος να σου φέρει όλα όσα επιθυμείς! Ο κορμός φαίνεται τέλειος! Πολύ καλή επιλογή!

ΧΡΥΣΑ ΣΤΑΧΥΑ said...

Το 2011 είναι πλέον πίσω μας, μια δύσκολη χρονιά έλαβε τέλος, πολλές ευχές για ένα καλύτερο 2012!!!

Effie's Sweet Home Designs said...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!!!!
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΛΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!!
ΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!!ΘΑΥΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!

Tante Kiki said...

Συγχαρητήρια Σοφία μου κι όχι μόνον για τον υπέροχο κορμό που είναι τέλειοοοοος αλλά και για τους στόχους σου για το μελλοντικό σου επάγγελμα. Έτσι μπράβο!!! Να είσαι πάντα καλά!!!!

eleni said...

Μπράβο Σοφάκι!!!Τέλειος κορμός!!!Και είναι μια από τις αδυναμίες μου!Καλή πρόοδο και να σου πάνε όλα όπως τα ονειρεύεσαι!!!Φιλιά!!!

mia maria said...

Συγχαρητήρια Σοφία, το γλυκό σου τέλειο! Έλενα να τη χαίρεστε την κούκλα σας, να είναι πάντα καλά:)

maya:) said...

το θέλω!!!!!!!!!!!το θέλω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!πωπω!!!!!!!!!!!!!!!!αχχχ τι μας κάνεις βραδιάτικα!!!!!!!!!!χιχιιχιχ!!καλή χρονιά με υγεία πάνω απο όλα!!πολλά γατιφιλάκια!!! =^.^=

dhmhtra said...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Η ανεψιά δεν μπορούσε να μην μαγειρεύει καλά...όταν έχει θεία την ΕΛΕΝΑ!
Φιλιά

My Little Expat Kitchen said...

Πω πω τί όμορφο γλυκό!! Ακόμα αποζητάω σοκολάτα, ακόμα κι αν έφαγα τις γιορτές μεγάλες ποσότητες!

Καλή Χρονιά εύχομαι σε όλα τα δημιουργικά κορίτσια των Συνταγών της Καρδιάς!! Υγεία κι ευτυχία και ό,τι καλύτερο για το 2012!
Μάγδα

Anonymous said...

Χρονια πολλα και καλη χρονια Σοφια.Θα χαρω πολυ οταν μας ανακοινωσεις ολο χαρα(σε 1 με 2 χρονια αν υπολογιζω σωστα με την ηλικια)οτι πετυχες το στοχο σου.Κερασμα σιγουρα και αν ειναι σοκολατενιο ακομα καλυτερα.Ποπη

Conna said...

Ευχαριστούμε Σοφία. Καλή Χρονιά σου εύχομαι και τα ονειρά σου να γίνουν πραγματικότητα.

Ελενα, να χαίρεσαι την ανηψούλα σου. Καλή Χρονιά και σε σένα με υγεία και ευτυχία.

Φιλάκια

marina4food said...

Καλή Χρονιά και από εμένα Σοφία!

Συγχαρητήρια για τα γλυκά σου!

μαρινα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...