Wednesday, 25 January 2012

Τραχανόσουπα με φέτα

Σήμερα μαγειρεύουμε σουπίτσα ιδανική για τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια.
Πλούσια, θρεπτική, ωφέλιμη, χουχουλιάρικη και πολύ γευστική!
Την απολαμβάνουμε με ζεστό ζυμωτό ψωμάκι ή με φρυγανισμένα ξεροψημένα πιτάκια ή με όποιο άλλο ψωμάκι μας αρέσει, και με ένα κόκκινο κρασάκι για να μας ζεστάνει ακόμα περισσότερο.

Τα υλικά μας:
230 γρ. τραχανάς γλυκός
1 κρεμμύδι ξερό
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 πράσα (το λευκό μέρος μόνο)
μισό φλιτζανάκι κρασί (κόκκινο ξηρό κατά προτίμηση)
1 κουταλιά δυόσμο ξερό
1 μικρό (160 ml) κουτάκι χυμό λαχανικών V8 (θα το βρείτε στα Σ/Μ)
2 κουταλιές της σούπας πουμαρό συμπυκνωμένο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
τυρί φέτα
Πάμε να την φτιάξουμε:
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσα και τα σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα, με ελαιόλαδο.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον χυμό λαχανικών, το πουμαρό, αλάτι (με προσοχή γιατί και η φέτα είναι αλμυρή), πιπέρι, τον δυόσμο, και 1,7 με 1,8 λίτρα νερό.
Αφού πάρουν όλα μία βράση, προσθέτουμε τον τραχανά.
Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά και στην συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για 30-35 λεπτά (κοιτάμε και τις οδηγίες της συσκευασίας για τον χρόνο μαγειρέματος).
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο τραχανάς θέλει πολύ συχνό ανακάτεμα, δηλαδή κάθε 5 λεπτά ή και λιγότερο, φροντίζουμε να τον ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει.
Αν θεωρείτε ότι η σούπα είναι αρκετά πηχτή προσθέστε όσο νερό χρειάζεται για να έχει την επιθυμητή πυκνότητα.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Πάνω από την σούπα τρίβουμε όση φετούλα μας αρέσει.
Λίγη γλυκιά η καπνιστή πάπρικα πάνω από την φέτα, θα απογειώσει την γεύση της σούπας μας.
Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε ένα κομμάτι φέτα και στην κατσαρόλα, στο τέλος του μαγειρέματος, ώστε να λιώσει όμορφα μέσα στην σούπα.
Επίσης όσοι θέλουν (εγώ πάντα το κάνω) μπορούν να προσθέσουν στο πιάτο τους λίγο χυμό λεμονιού!
Οι παραπάνω ποσότητες των υλικών, δίνουν 6-7 πιάτα νόστιμης τραχανόσουπας.
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη μέρα!

43 comments:

gwgoyla said...

Τον αγαπαμε πολυ τον τραχανα με την φετα κοκκινιστο, οχι λευκο..αλλα με τοσα καλουδια που βαζεις εσυ μεσα δεν τον εχω φαει..εγω τον μαγειρευω με πολυ απλο τροπο..οπως και να'χει ειναι τελειος και ιδανικος για να ζεσταθουμε..
Πολλες καλημερες και πολλα φιλακια Ελενακι μου!!!

cook said...

τον λατρευω μα ξυνο και αλευρενιο!σημερα τρωμε μια απο τα ιδια μα και με μανιταρια μεσα...καλημερα Ελενακι!

Λίλα said...

Kαι θα κάνει ένα κρύο τις επόμενες μέρες.....μα τι κρύο!

Anonymous said...

Ελενα σημερα κανω πως δεν βλεπω.ΔΕΝ μου αρεσει καθολου ο τραχανας οταν τον φτιαχνουν οι μαμαδες φευγω απο το σπιτι.Φιλια Ελενα καλη σου ημερα. Γιατι σημερα δεν μας εδωσες συνταγη?Εγω δεν ΕΙΔΑ τιποτα θα περιμενω αυριο.Ποπη

Εφη said...

Φιλεναδούλα...εδώ θα σε στεναχωρήσω....το παμφάγο η φίλη σου 2 πράγματα δεν τρώει...πατσά...και τραχανά...Το πρώτο δεν θέλω ούτε να το ακούω...το δεύτερο το φτιάχνω μόνο με σπιτικό-χωριάτικο αν μου στείλουν πεσκέσι από το Αγρίνιο αλλά εγώ δεν τον τρώω...Φυλάω τη συνταγούλα όμως για τα πιτσιρίκια!
Φιλιά! Καλημέρες!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΕΝΑΚΙ ΜΟΥ.ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΤΑΙΡΙ ΜΟΥ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΞΥΝΟ ΤΡΑΧΑΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ.ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.

ΕΛΕΝΑ said...

Γωγούλα μου εγώ μικρή που ήμουν ένα σκασμένο, σαν τις παρακάτω φιλενάδες μου Πόπη και Εφη, δεν τον έτρωγα καθόλου!
Τώρα μου αρέσει πάααρα πολύ, και κόκκινος και άσπρος.
Με αυτήν τη συνταγή γίνεται πολύ πικάντικη η σουπίτσα, να φανταστείς την τρώει και ο γιος μου που εξακολουθεί και παραμένει σκασμένο.
Βέβαια τρώει μόνο τον κόκκινο, όχι τον άσπρο, αλλά κάτι είναι κι αυτό!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Αναστασία μου και ο ξινός μου αρέσει πολύ!
Με μανιτάρια πολύ ενδιαφέρον μου ακούγεται, ελπίζω να βάλεις συνταγούλα γιατί έχω και μπόλικο ξινό (εφόδια από τα πάτρια)
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Λίλα, έλα να χουχουλιάσουμε με τραχανόσουπες και μπιρίμπα;-)
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Πόπη, γιατί είσαι σκασμένο και δεν τρως τον τραχανά σου, ε??
Δες τι γράφω στην Γωγούλα παραπάνω, κι εγώ παλιά δεν τον έτρωγα.
Με αυτή τη συνταγή γίνεται πολύ νόστιμη και πικάντικη η σούπα, καμία σχέση με την γεύση του τραχανά που φαντάζεσαι!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Εφακι, ξέρεις να στεναχωριέμαι εγώ?
Στον πατσά συμφωνούμε, ούτε να τον μυρίσω μπορώ, ούτε να τον δω και κυρίως ούτε να τον μαγειρέψω, αν και επιχείρησα μια φορά να το μαγειρέψω για χάρη του καλού μου, αλλά δεν ολοκλήρωσα την προσπάθεια:P
Τρώνε τα πιτσιρίκια τραχανά και δεν τρως εσύ?? Καλό αυτό χα χα χαα!!
Να τους τον φτιάχνεις τότε, είναι ωφέλιμος και θρεπτικός!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερινάκι μου δοκίμασε αυτή τη συνταγή, γίνεται υπέροχη σούπα.
Μόνο θα σε συμβούλευα να φτιάξεις την μισή ποσότητα αν είναι για λίγα άτομα, οι ποσότητες που δίνω βγάζουν 6-7 πιάτα, αρκετή σουπίτσα δηλαδή.
Πάω να το συμπληρώσω στην συνταγή τώρα που το σκέφτηκα.
Φιλάκια!

Elpiniki said...

Η αληθεια ειναι πως δεν εχω δοκιμασει ποτε τραχανα σουπα με ντοματα ακι ειμαι περιεργη!
Θα τη δοκιμασω την επομενη φορα!

Verónica Marsá said...

Κοίτα τι μου έμαθες! Εγώ την έκανα με ελαιόλαδο και φέτα, τόσο απλή.

Αυτή θα φάμε σήμερα που βρέχει!!

Φιλιά, φιλενάδα.

eleni said...

Έλενα,από τις πιο όμορφες σούπες,η δική σου είναι πολύ πλούσια σε υλικά και θα είναι ακόμη νοστιμότερη!
Έφτιαξα χτες πράσα με ξινό τραχανά-από την τηλεόραση,παραδοσιακή συνταγή-ήταν τέλεια.
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελπινίκη μου η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ντομάτα, 2 κουταλιές πουμαρό μόνο.
Το κόκκινο χρώμα το παίρνει κυρίως από τον χυμό λαχανικών που χρησιμοποιώ.
Γίνεται πολύ νόστιμη, αξίζει να την δοκιμάσεις!

ΕΛΕΝΑ said...

Βερονικούλα μου ότι πρέπει η σουπίτσα για μια μέρα βροχερή!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι και ο ξινός και ο γλυκός τραχανάς μου αρέσουν!
Σίγουρα συνδυάστηκαν νόστιμα τα πράσα με τον ξινό τραχανά!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΗ said...

Πολύ ωραία σούπα Έλενά μου με πολλές πολλές νοστιμιές!Μου αρέσει η σούπα με τραχανά σε όλες τις εκδοχές!Έτσι δεν τον έχω δοκιμάσει, θα φτιάξω τη συνταγή σου μήπως δοκιμάσει επιτέλους και η κόρη μου!Φιλάκια πολλά!!!

Anonymous said...

Ελενα τωρα τι να σου πω?Το καλυτερο φαγητο του κοσμου δεν τρως?Τον πατσα?Ωραια και εγω για εκδικηση οταν ο καλος σου ζητησει να μην τρωτε μαζι λογο ασυμφωνια γευσεων εγω θα καταθεσω υπερ του.Μουτρωμενα και πεισμωμενα φιλακια.Ποπη

Sophie said...

Έλενά μου λατρεύω τον τραχανά αλλά μη μου μιλάς για φέτα....ούτε να την βλέπω χα χα χα!!Οπότε κρατάμε μόνο τον τραχανά και όλα τα υπόλοιπα καλούδια που έχει η συνταγή!!!!Φιλάκια και καλό απόγευμα!!!

Δημιουργία said...

Τραχανα μαγειρευω μονο για τον καλο μου.Ειναι το μονο φαι που δεν εχω δοκιμασει ποτε γιατι δεν μου αρεσει η μυρωδια του.

Helen Gr said...

Ο τραχανάς ο γλυκός μου αρέσει πολύ, άσπρος και κόκκινος.
Εσύ φιλενάδα τον έκανες μυρωδάτο, σωστή υπερπαραγωγή!
Το πιατάκι που περίσσευσε, δικό μου!
Φιλιά.

Ερμιόνη said...

Τι ωραία παραλλαγή! Λατρεύω τον τραχανά αλλά δεν τον έχω ξαναδεί μαγειρεμένο με τόσα λαχανικά! Νόστιμο και πολύ υγιεινό πιάτο! Φιλιά!

eleni said...

Πολύ ωραίο φαίνεται και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ,τραχανά!!Θα το κάνω όμως!Φιλιά!!!

mia said...

OY...ότι πρέπει Ελενα ...για την εποχή...ωραίος ο τραχανάς...

Tante Kiki said...

Εεεεε κορίτσια, πειράζει που εγώ τον λατρεύω τον τραχανά;;;;;; Αν την είχα εδώ θα τον τσάκιζα κι αν ήμουν εκεί θα περνούσα με το ταπεράκι μου!!! Πολλά πολλά φιλιά!!!

Effie's Sweet Home Designs said...

ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΠΑΓΩΝΙΑ...ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΛΕΝΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!!!!!!!!!

rena said...

Δεν έχω φάει ποτέ,αλλά ο καιρός λένε χειροτερεύει αύριο πάλι οπότε για να το λες εσύ φαίνεται ιδανικό για το κρύο!!!!

cook said...

don't worry!
θα βάλω τη συνταγη πολύ συντομα!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μαγειρεμένος έτσι ο τραχανάς δεν μυρίζει καθόλου, πιστεύω να καταφέρεις την κορούλα να τον δοκιμάσει!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Βρε Πόπη μου έχω προσπαθήσει να μαγειρέψω πατσά, αλήθεια σου λέω!
Μα ούτε να τον μυρίσω δεν μπορώ!
Να καταθέσεις υπέρ του καλού μου, κι εγώ μαζί σου θα καταθέσω υπέρ του, αλλά πατσά δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξω ή να δοκιμάσω χα χα χαα!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Σοφάκι απίστευτο!!
Εσύ είσαι από τους άλλους, που τρώνε τραχανά αλλά δεν τρώνε φέτα χα χα χαα!!!
Ευτυχώς όμως σου αρέσει ο τραχανάς!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Κατερίνα μου σε πολλούς συμβαίνει αυτό, λόγω μυρωδιάς του τραχανά, που εγώ προσωπικά δεν την βρίσκω φοβερή, ειδικά αν είναι σπιτικός ο τραχανάς.
Γι αυτό στην συνταγή αυτή βάζω μυρωδικά, πράσο και κρεμμυδάκι πάντως, και δεν καταλαβαίνεις καθόλου την μυρωδιά!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου γίνεται πολύ μυρωδάτος έτσι!
Κάνω αυτήν την συνταγή για τον γιό ου τον "περίεργο" και του λέω ότι είναι σούπα με ζυμαρικό και ευτυχώς την τρώει και του αρέσει!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ερμιονάκι γίνεται πολύ νότιμη με τα λαχανικά, και η φετούλα της ταιριάζει πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελένη μου ποτέ δεν έχεις δοκιμάσει τραχανά??
Και είναι τόσο ωφέλιμος!
Ευκαιρία να ξεκινήσεις!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Mia μου και ξεκίνησαν κάτι κρύα!!!
Οτι πρέπει για ζεστή σουπίτσα!

ΕΛΕΝΑ said...

Μπράβο Κικίτσα μου, πέστα στις δύσκολες τι νόστιμος και ωφέλιμος είναι ο τραχανάς!!!
Πέστα, πέστα χα χα χαα!
Πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Οτι πρέπει δεν λες τίποτα Εφάκι μου!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι ο καιρός άρχισε πάλι τα δικά του, ευκαιρία για χουχουλιάρικες σουπίτσες!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ said...

Αναστασία μου περιμένω ανυπόμονα!
Φιλιά!

Thalassenia said...

Το ωραίο είναι ότι άρχισα να τρώω τραχανά σε προχωρημένη ενηλικίωση :)
Τώρα τον παρασκευάζω κιόλας για την οικογένεια.

Ότι πρέπει για το κρύο.
φιλιά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...