Monday 22 April 2013

Πασχαλινά κουλουράκια με κράνμπερις


Πάσχα χωρίς πασχαλινά κουλουράκια γίνεται;; Δεν γίνεται!!
Γι' αυτό κι εγώ σας ετοίμασα πασχαλινά κουλουράκια νόστιμα και αρωματικά.
Η συνταγή τους βασίζεται στην συνταγή που έμαθα από την πεθερά μου και δεν την αλλάζω με άλλη! Μας δίνει κουλουράκια, αφράτα και συγχρόνως τραγανά.
Αφήστε την μοσχοβολιά τους την ώρα που ψήνονται! Πραγματικά το σπίτι μας μυρίζει Πάσχα!!
Αυτή την φορά έβαλα κι εγώ την δική μου πινελιά, προσθέτοντάς τους κράνμπερις, στα οποία ειρήσθω εν παρόδω πολύ εκτίμηση τρέφουμε εδώ και κάποιον καιρό.
Τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα ταιριάζουν αρμονικά με τα υπόλοιπα υλικά.
Μια ωραία ιδέα είναι να προσθέσετε δύο ειδών ξύσμα μαζί, λεμόνι και πορτοκάλι, όπως αναφέρεται στην συνταγή.
Φτιάξτε εφέτος τα παραδοσιακά κουλουράκια αμμωνίας, σε μια ωραία παραλλαγή.
Κι εσείς που δεν έχετε ξαναφτιάξει άλλη φορά πασχαλινά κουλουράκια, δοκιμάστε να ξεκινήσετε με την δική μας πρόταση.
 Όχι, δεν ξεφεύγει από την παράδοση, απλώς αλλάζει λίγο. Έτσι, για να μυρίσει το σπίτι Πάσχα κι εφέτος!!!

Τα υλικά μας:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου
5 μέτρια αυγά
375 γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη
1 φλιτζάνι κράνμπερις
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
35 γρ. αμμωνία
20 γρ. μπαίκιν πάουντερ (1 φάκελο)
2 φιαλίδια άρωμα βανίλιας
μισό κουταλάκι αλάτι
1-2 κουταλιές φρέσκο γάλα
ξύσμα από ένα λεμόνι ή ένα πορτοκάλι ή ξύσμα από μισό λεμόνι και μισό πορτοκάλι
Επιπλέον
1 αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα
Πάμε να τα φτιάξουμε:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Προσθέτουμε και το αλάτι.
Αν τα κράνμπερις που αγοράσαμε είναι μεγάλα, τα βάζουμε σε ξύλο κοπής και με ένα μεγάλο μαχαίρι τα κόβουμε στα δύο ή στα τρία, ανάλογα. Δεν τα ψιλοκόβουμε.
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τ' αμύγδαλα.
Σε λεκάνη ζυμώματος ή μεγάλο μπολ, βάζουμε το βούτυρο γάλακτος ή την φυτίνη και την χτυπάμε ν' ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για τουλάχιστον πέντε λεπτά ακόμα.
Προτιμήστε για την δουλειά αυτή να χρησιμοποιήσετε το μίξερ χειρός, για μεγαλύτερη ευκολία.
Όταν το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης αφρατέψει καλά, προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και μετά τις βανίλιες.
Διαλύουμε την αμμωνία σε μια δυο κουταλιές φρέσκο γάλα, και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, τα κράνμπερις και τα αμύγδαλα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα το αλεύρι και ζυμώνουμε. Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε πολύ. Αυτό που θέλουμε είναι να ενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη μέτρια, που να πλάθεται.
Μπορεί να χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, αλλά μπορεί και λιγότερο. Γι' αυτό η προσθήκη του αλευριού, πρέπει να γίνεται σταδιακά.
Όταν η ζύμη μας είναι έτοιμη, την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα.
Στρώνουμε τα μεγάλα ταψιά του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν.
Πλάθω τα κουλουράκια μου σχετικά μικρά. Γίνονται πιο όμορφα και τρώγονται πιο εύκολα έτσι.
Αλείφουμε τα κουλουράκια με χτυπημένο αυγό ανακατεμμένο με λίγο γάλα, για να γυαλίσουν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 240 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις βάλουμε μέσα το ταψί με τα κουλουράκια, χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς. Αυτό είναι ένα μυστικό για την επιτυχία αυτής της συνταγής.
Ψήνουμε για είκοσι λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας. Δεν θέλουμε να στεγνώσουν και να γίνουν σκληρά τα κουλουράκια μας.
Πριν βάλουμε το δεύτερο ταψί μέσα, ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου και πάλι στους 240 βαθμούς. Όταν σβήσει το λαμπάκι, κάτι που μας δείχνει ότι ο φούρνος μας έχει θερμανθεί όσο θέλουμε, βάζουμε το δεύτερο ταψί στο φούρνο. Κατεβάζουμε και πάλι την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς.
Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, για όσα ταψιά έχουμε ετοιμάσει.
Καλό είναι να πλάσουμε την μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης πριν αρχίσουμε το ψήσιμο. Όπως βλέπουμε, δεν ψήνονται για πολύ ώρα, οπότε θα πρέπει να έχουμε τα κουλουράκια μας έτοιμα για ψήσιμο. Αλλιώς ο φούρνος μας θα καταναλώνει άδικα ρεύμα, περιμένοντας εμάς, να ετοιμάσουμε το επόμενο ταψί.
Βγάζουμε τα κουλουράκια μας από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τα φυλάμε σε σκεύος που κλείνει καλά, για να μην στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!!
Ειρήνη Ε.

23 comments:

Tante Kiki said...

Υπέροχα σου έγιναν Ειρήνη μου! Και τα κράνμπερις τους έδωσαν μια διαφορετική νότα και περισσή νοστιμιά! Ωραία ιδέα να τα εμπλουτίσεις!!!
Καλοφάγωτα και του χρόνου!!!
Καλή σου μέρα!

paraxeno pirouni said...

Cranberries, γιατί όχι; Εγώ το έχω δηλώσει εξάλλου, τα νέα "πειράγματα" σε συνταγές κλασικές και παραδοσιακές πάντα μου αρέσουν!
Κι επειδή τα φρουτάκια αυτά είναι σχετικώς ξινά, θεωρώ πως θα υπάρχει πολύ καλή αντίθεση με την πλούσια, γλυκιά ζύμη των κουλουριών.
Μπράβο, καλοφάγωτα και του χρόνου εύχομαι!

SpIrToKoYto said...

Πολύ καλημέρα σας καλονοικοκυράδες μου και καλή σας εβδομάδα...
Μου έσπασαν τη μύτη τα κουλουράκια της Ειρήνης μας και όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να αντισταθώ να βουτήξω ένα...
( κάντε πως δεν με βλέπετε,δεν πήρα μόνο ένα...)
φιλιά σε όλες σας...-:))

Ξανθή said...

Ειρήνη μου εγώ κουλουράκια δεν φτιάχνω ευχαρίστως όμως δοκιμάζω!!

syros2js said...

Να δω τί θα πρωτοφτιάξω, με όλες εσάς που έχω "μπλέξει", εδώ μέσα!!!
;-)
Φιλάκια πολλά-πολλά!!!
Καλημέρα κ' καλή εβδομάδα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου μύρισε Πάσχα στο μπλογκοσπιτάκι μας!!
Υπέροχα τα κουλουράκια σου, και τα κράνμπερις δίνουν μιαν ακόμα πασχαλινή νότα και σίγουρα ταιριάζουν πολύ όμορφα!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Selcouth said...

Με κράνμπερις δεν έχω ξαναφτιάξει, αλλά δεν βλέπω να δυσκολεύουν την παρασκευή των κουλουριών. Μια χαρά μπορώ να τα φτιάξω! Γεια στα χέρια σου Ειρήνη μου!
Καλό μεσημέρι και καλή και δημιουργική εβδομάδα!

Magda said...

Καταπληκτική ιδέα!! Τα cranberries μ' αρέσουν πολύ και δίνουν και χρώμα στα κουλουράκια! Φαίνονται τέλεια σχηματισμένα. Και του χρόνου!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!

mm_skg said...

Καλημερα!
Πολυ ωραια ιδεα η προσθηκη κρανμπερις στα κουλουρακια, δινουν και γευση και χρωμα!
Καλη εβδομαδα!

Roula Tofea said...

Πολύ ωραία ιδέα Ειρήνη μου!!!
Μοσχομύρισαν τα κουλουράκια σου.
Φιλιά.

Vasia b. said...

Πράγματι μύρισε Πάσχα Ειρήνη μου με τα υπέροχα κουλουράκια σου!!!
Τα κράνμπερις δίνουν μια ιδιαίτερη νότα γεύσης και εμφάνισης!!!!!
Και του χρόνου με υγεία!!!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!!!

eleni said...

Ειρήνη,αλλιώτικα τα κουλουράκια σου και σίγουρα πολύ νόστιμα!
Τα κράνμπερις τελευταία τα ανακάλυψα,δλδ αγόρασα από την Αθήνα,μου έφερε και η κόρη μου και μ΄αρέσουν πολύ.
Φιλιά!Καλή εβδομάδα!

Ερμιόνη said...

Τι ωραία πασχαλινή πρόταση!
Διαφορετική μεν, αλλά οικεία!
Τα cranberries τα έχω αγαπήσει και η ιδέα να τα βάλω στα κουλουράκια μου φαίνεται πολύ καλή!
Φιλιά πολλά Ειρήνη μου και καλή εβδομάδα!

Unknown said...

Πολύ ωραία ιδέα!!! Θα τα δοκιμάσω! Πρέπει να είναι νόστιμα πολύ!:)

Helen Gr said...

Ματί ωραία και τραγανά που φαίνονται, Ειρήνη μου! Έχουν και το κόκκινο στολιδάκι τους! Μπράβο, πολύ πρωτότυπη η πρωσθήκη berries!
Καλή εβδομάδα.
Φιλάκια!

Pepi said...

Και αυτή η συνταγή μου αρέσει πολύυυ!!!
Πρωτότυπη και με ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη γεύση !
Καλή εβδομάδα!Φιλάκια!

DIMI said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!!Τι υπέροχη συνταγή γιά πασχαλινά κουλουράκια!!Τά cranberries τά χρησιμοποιώ σέ διάφορα γλυκά!!Θά ταιριάζουν πολύ όμορφα καί στά κουλουράκια!!Καί τού χρόνου!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!

Unknown said...

Πασχαλινά κουλουράκια...μμμμμ υπέροχα...και με cranberries ακόμα πιο όμορφα. Μπράβο Ειρήνη με τις ωραίες ιδέες σου. Καλή εβδομάδα..

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ said...

εκει που ειναι αραδιασμενα στο ταψι και γυαλιζουν, μου εκαναν κλικ βρε παιδι μου!!!πρωτοτυπο το cranberry, θα δοκιμασω!

Eri said...

Καλά την βρίσκω καταπληκτική ιδέα και τα κουλουράκια σου Ειρήνη είναι ζωγραφιές!

Εφη said...

Ιδιαίτερα και όμορφα! Γειά στα χέρια σου Ειρήνη! Καλή εβδομάδα! :)

Eleni said...

Ειρήνη μου τι τέλεια που τα έκανες;Και τα κράνμπερις τους πηγαίνουν τρέλα!Φέτος για το Πάσχα θα φτιάξω και μια δόση απο τη συνταγή σου είναι εκπληκτικά!
Φιλάκια πολλά!

Silena said...

Πολύ νόστιμα, αφράτα, καλοσχηματισμένα τα κουλουράκια σου Ειρήνη! Μύρισε Πάσχα!!!! Και του χρόνου!!!!
Η ιδέα με τα κράνμπερις είναι καταπληκτική!!!
Καλό μεσημέρι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...