Friday, 26 April 2013

Τσιπούρες με καραμελωμένα κρεμμύδια


Βάγια, Βάγια και Βαγιώ, τρώνε ψάρια και κολιό
και την άλλη Κυριακή, τρώνε το ψητό τ’αρνί

Κυριακή των Βαΐων μεθαύριο, και η παράδοση θέλει στο τραπέζι μας ψάρι, και μάλιστα κολιό.
Αν επιμένετε στον κολιό θα βρείτε εδώ την συνταγή της Μαρίας μας και εδώ την συνταγή της Αμαλίας μας.
Αν πάλι θέλετε κάποιο άλλο ψάρι στο τραπέζι σας, σας προτείνω την παρακάτω συνταγή!
Γεμιστές τσιπούρες με καραμελωμένα κρεμμύδια, σκορδάκι, ντοματίνια, μυρωδικά.
Εκτός από τσιπούρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαργούς, λαβράκια ή όποιο άλλο ψάρι αγαπάτε, στο ίδιο μέγεθος με τις τσιπούρες, ώστε να χωρέσει μέσα η προτεινόμενη ποσότητα γέμισης.
Αλλιώς προσαρμόστε τη δοσολογία ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών που έχετε.
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Τα υλικά μας:
2 τσιπούρες, 500 γρ. η κάθε μία
6 τοματίνια κόκκινα
2 μεγάλα κρεμμύδια, 400 γρ. περίπου
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
6-7 κλωνάρια μαϊντανό
1 κουταλάκι ρίγανη ξερή
μισό κουταλάκι μαντζουράνα ξερή
1/3 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
χυμό από μισό λεμόνι
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλάκι ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τις τσιπούρες από τα λέπια και τα εντόσθια και τις πλένουμε πολύ καλά. Αλατίζουμε ελαφρά την κοιλιά τους και τις βάζουμε στο ταψάκι που θα ψηθούν.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φέτες.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την ζάχαρη και το αλάτι.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, να μαλακώσουν, να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν. Ανακατεύουμε συχνά να μην κολλήσουν.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τη μαντζουράνα, το κύμινο και τη ρίγανη.
Γεμίζουμε τις κοιλιές των ψαριών μέχρι και το κεφάλι.
Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση και βάζουμε από 6 μισά κομμάτια στο κάθε ψάρι, μέσα στην κοιλιά του.

Ανακατεύουμε την μουστάρδα με το χυμό του μισού λεμονιού, και ραντίζουμε με αυτό το μείγμα τα ψάρια.
Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο επιπλέον επάνω στα ψάρια.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό στο ταψί και βάζουμε τις τσιπούρες να ψηθούν, στους 220 βαθμούς, σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο.
Δέκα - δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τα ψάρια μας να πάρουν χρώμα.
Σερβίρονται ζεστά και καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

16 comments:

Ξανθή said...

Ειρήνη καλημέρα, εμείς είμαστε γενικώς του ψαριού, βέβαια τα ψήνουμε σε BBQ αλλά η ιδέα των κρεμμυδιών πολύ μου άρεσε μπορώ να τα συνοδεύσω με αυτά.
Καλό Πάσχα σε όλη την παρέα!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Πολύ μου αρέσει η σημερινή συνταγή, γλύφω τα δάχτυλά μου. Φιλάκια πολλά!!

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι,η τσιπουρίτσα με τα καραμελωμένα,μάλλον μου κλείνει το μάτι για των Βαίων...Λέω να ανταποκριθώ...
φιλιά και καλημέρες σε όλες σας...-:))

KANTHAR0S said...

Λευτεριά στις τσιπούρες! Ζήτω τα καραμελωμένα κρομμύδια!

Vasia b. said...

Τέλεια Ειρήνη μου!!!!! Έψαχνα συνταγή για το πως θα κάνω τα λαβράκια μου την Κυριακή!!!!!!
Ευχαριστώ για την υπέροχη ιδέα!!!
Φιλάκια!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Tσιπουρίτσες προγραμματίζω κι εγώ για την Κυριακή Ειρηνάκι, μου έδωσες πεντανόστιμη ιδέα για να τις γεμίσω!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!

Ερμιόνη said...

Ααα!! Τσιπούρες θα φάμε την Κυριακή! Τι τέλεια ιδέα! Κατενθουσιάστηκα τώρα! Αυτή η γέμιση θα ανεβάζει το ψαράκι σε άλλα επίπεδα γεύσης!
Φιλιά πολλά!

Anonymous said...

ειρηνη ..πολύ καλό πιάτο να σαι καλά

SPYRIDOULA said...

Τέλεια η πρόταση σου!!!Φαίνετε πεντανόστιμο το ψαράκι και πολύ αρωματικό!!!Θα το δοκιμάσω!!!Φιλάκια πολλά!!!

Unknown said...

Εξαιρετική ιδέα Ειρήνη και έτσι το ψάρι θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο...με την ωραία αυτή γέμιση. Και τα καραμελωμένα κρεμμύδια υπέροχη γεύση. Φιλιά

eleni said...

Super γεύση,Ειρήνη τα ψαράκια σου!
Το κρεμμύδι μ΄αρέσει,τα γλυκαίνει,δίνει ιδιαίτερη γεύση.Συνήθως,όταν ψήνω στο σπίτι,πάντα βάζω κρεμμυδάκι και μυρωδικά.
Καλό Σ/Κ-φιλιά!

Eleni said...

Ειρήνη μου καταπληκτική ιδέα με τα κρεμμύδια!Τη Κυριακή θα φάμε τσιπούρες και επειδή μου άρεσαν πολύ οι δικιές σου θα τις φτιάξω έτσι!
Φίλάκια πολλά!!!

Roula Tofea said...

Αχχχχ λατρεύω Ειρήνη μου!
Υπέροχο το έκανες.
Φιλιά.

DIMI said...

Ειρήνη μου,άν καί μέ τά ψάρια, δέν έχω ιδιαίτερη αδυναμία,οφείλω νά ομολογήσω ότι η συνταγή σου είναι υπέροχη!!Και τα καραμελωμένα κρεμμύδια θά δίνουν ιδιαίτερη γεύση!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

Katerina said...

Λατρεύω τα καραμελωμένα κρεμμύδια αν και το στομάχι μου τελευταία έχει σοβαρές αντιρρήσεις αλλά εγώ κάνω πως δεν ακούω χαχα. Πρέπει να εγιναν πολύ αρωματικές οι τσιπούρες σου Ειρήνη μου. Τέλειες για αύριο Κυριακή των Βαίων. Να έχετε όλες οι κοπέλες ένα Καλό και Χαρούμενο Πάσχα!

Maria B. said...

Και του χρόνου Ειρηνάκι μου, γεια στα χεράκια σου, νοστιμότατα τα ψαράκια σου !!!

σε φιλώ πολύ πολύ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...