Monday, 29 April 2013

Αρνάκι φρικασέ με σέσκουλα και πράσα


Εάν σκέπτεστε τι να μαγειρέψετε για το φετινό σας Πασχαλινό τραπέζι που να μην είναι το κλασσικό ψητό αρνάκι, σας έχω την εξής πρόταση:
Φτιάξτε μαγειρευτό αρνάκι ή κατσικάκι φρικασέ, με σέσκουλα και πράσα.
Εύκολο και σχετικά οικονομικό φαγητό. Πεντανόστιμο όμως!!!
Διαφέρει λίγο από το κλασσικό φρικασέ. Αντί για μαρούλι, προσθέτουμε σέσκουλα και σπανάκι. Μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, προσθέτουμε πράσα.
Το μυρώνι επίσης με το καταπληκτικό του άρωμα, μπορεί να συμμετέχει σε αυτό το φαγητό. Αν μας αρέσει, απλώς μειώνουμε την ποσότητα του άνηθου στο μισό και προσθέτουμε 3-4 κλωνάρια μυρώνι.
Αυτή την εποχή υπάρχουν πολλών ειδών χορταρικά στους κήπους, στους αγρούς, ακόμα και στις λαϊκές. Μπορούμε να βάλουμε και από αυτά, δίνοντας περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό.
Αν λοιπόν σας αρέσει το φρικασέ, μην διστάσετε! Φέτος το Πασχαλινό σας γεύμα θα είναι λίγο διαφορετικό από τις άλλες φορές, αλλά όχι λιγότερο νόστιμο!!
Θα χρειαστούμε:
1300 γρ. αρνάκι ή κατσικάκι, μπούτι
500 γρ. σέσκουλα, ζυγισμένα καθαρισμένα
150 γρ. σπανάκι, ζυγισμένο καθαρισμένο
4 μέτρια πράσα
4 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια
10 κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο ή
5 κλωνάρια άνηθο ψιλοκομμένο και 3-4 κλωνάρια μυρώνι ψιλοκομμένο
2 μέτρια αυγά
1 λεμόνι, τον χυμό του
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
ζεστό νερό
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να κόψει το κρέας σε μερίδες.
Πλένουμε καλά το κρέας και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε ροδέλες, μαζί με το πράσινο μέρος τους που είναι τρυφερό.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Τα τρυφερά μέρη των κοτσανιών δεν τα πετάμε. Τα ψιλοκόβουμε και αυτά.
Καθαρίζουμε τα σέσκουλα και το σπανάκι. Τα πλένουμε πολύ καλά, τρεις τέσσερις φορές, για να φύγει το χώμα που τυχόν έχουν. Ψιλοκόβουμε τα τρυφερά μέρη των κοτσανιών και τα βάζουμε χωριστά.
Κόβουμε τα φύλλα των χορταρικών μας σε χονδρά κομμάτια, αν αυτά είναι μεγάλα.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
Σοτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος. Πρέπει να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές, ώστε να κρατήσουν τους χυμούς του κρέατος στο εσωτερικό τους και να γίνει νοστιμότερο το φαγητό μας.
Αφαιρούμε το κρέας και το βάζουμε σε μια πιατέλα.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις ροδέλες των πράσων και των κρεμμυδιών μαζί με τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια από τα χορταρικά. Τα σοτάρουμε να ροδίσουν.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα κομμάτια του αρνιού ή του κατσικιού και τόσο ζεστό νερό, όσο να τα σκεπάζει.
Αφού πάρει το φαγητό μας μια πρώτη βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να μαλακώσει. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νεράκι.
Όταν το κρέας μαλακώσει καλά, προσθέτουμε τα χορταρικά, τον ψιλοκομμένο άνηθο, ή τον άνηθο και το μυρώνι, αλάτι και πιπέρι.
Όταν τα λαχανικά μας μαλακώσουν και το φαγητό μείνει με ενάμιση περίπου φλιτζάνι τσαγιού ζωμό, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σε βαθύ πιάτο, χτυπάμε τα δύο αυγά και προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού. Όταν ενοποιηθούν και αφρατέψουν λίγο, προσθέτουμε λίγο λίγο, ζωμό από την κατσαρόλα, ώστε να ζεσταθούν τα αυγά μας και να μην ψηθούν (κόψουν) όταν προσθέσουμε το αυγολέμονο στο φαγητό μας.
Θα προσθέσουμε συνολικά δύο κουτάλες της σούπας, στο πιάτο.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε γρήγορα να πάει παντού στο φαγητό μας.
Σερβίρουμε αμέσως.

Σημειώσεις:
- Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα μέρος των σέσκουλων με άλλα ήμερα ή άγρια λαχανικά. Επίσης την μισή ποσότητα του άνηθου με 3-4 κλωνάρια μυρώνι. Θα έχουμε ένα ακόμα νοστιμότερο φαγητό. Προσοχή όμως! Δεν βάζουμε περισσότερο, γιατί έχει δυνατό άρωμα και θα καλύψει αυτό του άνηθου.
- Δεν αργούμε να σερβίρουμε το φαγητό μας. Όσο μένει στην κατσαρόλα, η σάλτσα του αυγολέμονου πήζει.
- Δεν αφήνουμε το φαγητό μας με πολλά υγρά στο τέλος του ψησίματος και πριν προσθέσουμε το αυγολέμονο. Η σάλτσα του θα γίνει αραιή. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα μέρος των υγρών του φαγητού αυτού θα προέλθει από τα χορταρικά που προστίθενται. Γι' αυτό ας είμαστε προσεκτικοί στην προσθήκη του νερού.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

20 comments:

Selcouth said...

Στο μυαλό μου είσαι;;;; Μόλις εχθές το βράδυ συζητούσα για φρικασέ! :) :)
Aν και μου αρέσει ως φαγητό, δεν το φτιάχνω συχνά... Το ξεχνάω! Με ξελίγωσαν οι φωτογραφίες σου! Φαίνεται πολύ νόστιμο έτσι όπως διαβάζω τη συνταγή σου! Γεια στα χέρια σου Ειρήνη μου!
Πολλές καλημέρες και καλή μεγαλοβδομάδα!

Sweet Dreams said...

Μια πολύ καλή ιδέα για το πασχαλινό τραπέζι, εφόσον δεν σουβλίσουμε το αρνάκι!!

Καλημέρα και από εμένα!!

SpIrToKoYto said...

Καλημέρες πολλές και χαρούμενες...
Επειδή εμείς θα το...σουβλίσουμε,κρατάω τη συνταγή σου Ειρηνάκι μου για άλλη...Κυριακή...
Πεντανόστιμο θα γίνεται...

Φιλιά και καλή Μεγαλοβδομάδα σε όλες σας...-:))

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι αφού με μαλώσω για τον λάθος προγραμματισμό της σημερινής σου συνταγής (ου γαρ έρχεται μόνον .... κλπ κλπ)θα θαυμάσω το όλο γλύκα και αρώματα σημερινό σου φαγάκι.
Το Πάσχα θα είμαστε "παραδοσιακοί" φέτος, αλλά μια τέτοια συνταγή αξίζει να την δοκιμάσουμε οποιαδήποτε μέρα!
Φιλιά, καλή Μεγαλοβδομάδα!

KANTHAR0S said...

Κάπως υπερτιμημένο φαγητό, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τα σπάει. Πετάς και μια φέτουμπα ψωμί, μια κομματάρα τυρί και μισή ντουζίνα ελιές, και είσαι άρχοντας.

ΕΛΕΝΑ said...

Κανθαράκο αυτήν την κομματάρα τυρί μην την πετάς έτσι απότομα, γιατί με πληγώνεις!
Μια βδομάδα νηστεύω κι εγώ, και ήδη μου λείπει το τυρί.
Διότι μόνη της η φετούμπα δεν λέει χα χα χαα
Φιλιά!

Ερμιόνη said...

Υπέροχο πιάτο! Πραγματικά αυτή την εποχή τα μυρωδικά είναι σε αφθονία και είναι ότι πρέπει για το συγκεκριμένο πιάτο!
Είναι ιδανική πρόταση και για όσους δεν σουβλίζουν αλλά γιατί όχι; και αντί μαγειρίτσας!
Φιλιά πολλά!

Anonymous said...

ole ο ταυρος..από την χαρά μου για το αγαπημένο μου φαγάκι..βρε ειρήνη κομμάτια με έκανες να σαι καλά..στωωωω

Maria B. said...

Γεια σου βρε Ρηνάκι με τα ωραία σου !!! πολύ καλή πρόταση για το Πάσχα και όχι μόνο!!!!

παίρνω πιατάκι και πάω να απολαύσω !!!!!

σε φιλώ πολύ πολύ πολύ

Eleni said...

Ειρήνη μου υπέροχο φαγάκι, νοστιμότατο, καλομαγειρεμένο και σίγουρα μια καλή εναλλακτική λύση για όσους δε θα σουβλίσουν!!!
Πολλά φιλιά!!!

Eri said...

Τρελαίνομαι Ειρήνη μου, τρέχουν τα σάλια μου Μεγαλοβδομάδα, καταπληκτικό φαγάκι!
Φιλιά πολλά!

Rena said...

Τρελαίνομαι για φρικασέ,δεν το έχω δοκιμάσει όμως με σέσκουλα και πράσα!!!!!
Καλή Ανάσταση!!!
Καλό Πάσχα!!!
Φιλάκια!!!

Unknown said...

Πολύ ωραία ιδέα Ειρήνη αν και εμείς θα έχουμε τον οβελία σε πρώτο πλάνο. Αλλά δεν έχει σημασία. Ένα τέτοιο φαγάκι φτιάχνεται τον υπόλοιπο καιρό και είναι πεντανόστιμο...Φιλιά πολλά

Vasia b. said...

Υπέροχη πρόταση για φρικασέ ειδικά για μένα που δεν αγαπώ το σέλινο!!
Κι εμείς θα το φουρνίσουμε το αρνάκι φέτος ...αλλά η πρόταση σου μπαίνει στα υπόψη για άλλες Κυριακές!!!
Φιλιά πολλά και καλή Μεγαλοβδομάδα!!!

DIMI said...

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα Ειρήνη μου!Πολύ αγαπημένο φαγητό,αλλά μέ σέσκουλα δέν τό δοκιμάσει!!Πρέπει νά είναι πολύ νόστιμο!!Καλή Ανάστασή καί Καλό Πάσχα!Νά περάσετε υπέροχα!!Φιλάκια!!

Roula Tofea said...

Ειρήνη μου λουκουμάκι σου έγινε το αρνάκι!!!
Πεντανόστιμο.
Φιλάκια

Νίκη said...

Πολύ αγαπημένο ανοιξιάτικο φαγητό το φρικασε!
Ειρήνη μου ευχομαι να περάσετε όλες καλά και μαζί με τις οικογένειές σας αυτές τις άγιες μέρες!
Καλή Ανάσταση!

eleni said...

Ειρήνη,άλλη γεύση,πολύ καλύτερη από το φρικασέ με μαρούλι το δικό σου πιάτο!
Αχ,νηστεύουμε και πεινάω....
Καλή Μ. Εβομάδα-φιλιά!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου...λατρεμένο φαγητό ετοίμασες!!! Γεια στα χέρια σου είναι από τα καλύτερα για τώρα το Πάσχα!! Εμείς το φτιάχνουμε με κατσικάκι αλλά και με αρνάκι φαντάζομαι είναι καταπληκτικό!
Καλή σου μέρα!

Silena said...

Πεντανόστιμο το φρικασέ σου Ειρήνη!!! Πολύ καλή εναλλακτική με τα σέσκουλα!
Καλή Ανάσταση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...