Monday, 13 January 2014
Κεφτεδάκια γιουβέτσι
Λαχταριστό γιουβετσάκι με κεφτεδάκια, εμπλουτισμένο με λαχανικά.
Ένα θρεπτικό όσο και νόστιμο φαγάκι, που τρώγεται ευχάριστα τις κρύες ημέρες του χειμώνα.
Ένα φαγάκι που θα μας ζεστάνει, θα μας ευχαριστήσει και θα μας "στηλώσει", όπως έλεγαν οι παλιοί. Αυτό που μας χρειάζεται μετά από μια κουραστική ημέρα.
Οι Αμερικανοί τέτοιου είδους εύκολα και θρεπτικά φαγάκια, τα λένε comfort food. Συνδυασμός δηλαδή εύκολου αλλά παραδοσιακού πιάτου, που κατά κάποιο τρόπο, μας φέρνει αναμνήσεις από μαμαδίστικο φαγητό και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα.
Το δικό μου comfort food λοιπόν, είναι προσαρμοσμένο στα ελληνικά δεδομένα. Κατάλληλο για τα μικρά μας ή και λίγο μεγαλύτερα ζουζούνια, που συνήθως μας δυσκολεύουν ως προς τις γευστικές τους επιλογές.
Δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλά πιτσιρίκια, που λένε όχι στα κεφτεδάκια!
Όσο για τα λαχανικά, αυτά "κρύβονται" έντεχνα μέσα στο κριθαράκι. Ούτε που θα τα καταλάβουν!
Αν όμως στην δική σας οικογένεια η παρουσία των λαχανικών δεν αποτελεί πρόβλημα, μπορείτε να τα κόψετε σε μεγαλύτερα κομμάτια. Ή ακόμα να προσθέσετε και αυτά της προτίμησής σας.
Θα χρειαστούμε:
300 γρ. κιμά
1 μέτριο πράσο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
1 μικρό καρότο
μισή πράσινη πιπεριά
1 κουταλιά πελτέ
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 κύβο λαχανικών ψυγείου
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι κριθαράκι χονδρό
Τι κάνουμε:
Με τον κιμά και χρησιμοποιώντας τα υλικά που προτιμάμε (σκορδάκι, μαϊντανό κλπ), φτιάχνουμε την αγαπημένη μας συνταγή για κεφτεδάκια.
Τα πλάθουμε σε μικρό σχετικά μέγεθος και τα τηγανίζουμε. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας, να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι.
Μπορούμε να προετοιμάσουμε τα κεφτεδάκια μας από την προηγούμενη ημέρα, γλιτώνοντας έτσι χρόνο.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μικρά καρεδάκια.
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Καθαρίζουμε την ντομάτα από την φλούδα και τους σπόρους. Την τρίβουμε στον τρίφτη ή την λιώνουμε στο μούλτι.
Κόβουμε την πιπεριά σε μικρές λωρίδες.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα καρότα και την πιπεριά, για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια. Τ' αφήνουμε να σοταριστούν και αυτά. Μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλα λαχανικά αν θέλουμε, αυτά που προτιμάμε.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα ταψάκι. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την τριμμένη ντομάτα, τον κύβο λαχανικών, το μπαχάρι και 3 φλιτζάνια νερό. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι και προσθέτουμε πιπέρι.
Βάζουμε το ταψάκι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200-220 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις δούμε το περιεχόμενο του ταψιού να βράζει, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε το κριθαράκι να ψηθεί και να μαλακώσει. Δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε με κουτάλι, για να μην μας κολλήσει.
Επίσης προσθέτουμε νερό, αν αυτό χρειαστεί.
3-4 λεπτά πριν βγάλουμε το ταψάκι μας από τον φούρνο, προσθέτουμε στο κριθαράκι και τα κεφτεδάκια μας. Φροντίζουμε να τα βυθίσουμε μέσα σε αυτό, ώστε να απορροφήσουν μέρος της σάλτσας και να νοστιμίσουν ακόμα περισσότερο.
Σερβίρουμε το γιουβετσάκι μας ζεστό.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί.
Καλή όρεξη και καλή σας εβδομάδα!!
Ειρήνη Ε.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
19 comments:
Πραγματικά comfort food το φαγάκι σου σήμερα Ειρήνη!
Καλή εβδομάδα σε όλα τα κορίτσια :)
Μπράβο, πολύ ωραια ιδέα!
Καλή εβδομαδα :)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Καλημέρα Ρηνάκι μου! είμαι λάτρης των κεφτεδακίων οποτε σίγουρα θα έτρωγα το φαγάκι σου που με τόσο επιμέλεια ετοίμασες. Εγώ για να σου πω την αλήθεια, δεν θα είχα το κουράγιο να κρατήσω τους κεφτέδες για να τους κάνω γιουβέτσι, συνήθως αρχίζω να τους εξαφανίζω αμέσως μόλις τους τηγανίσω !!!!!
Ευχαριστούμε για την πρόταση !!! φιλια πολλά πολλά και καλή βδομάδα !!!
παπαπαπαπαπα...τι βλέπουν τα ματάκια μου πρωινιάτικα...Τέλειο Ειρηνάκι μου...!!!
Και γλασερό γλασερό το κριθαράκι...!!!
Καλημέρες,φιλιά και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:)))
Σούπερ το φαγητό με τα κεφτεδάκια, στα οποία δε λένε ποτέ όχι τα παιδάκια (μικρά & μεγάλα).
Εξάλλου με μακαρόνια είναι γνωστός κι αγαπητός ο συνδυασμός τους, γιατί όχι με κριθαράκι?
Καλή & νόστιμη βδομάδα!
Εναι απ΄τα φαγητά που σου ζεσταίνουν την ψυχή, που λέει και η Ψυχούλη!!!!
Μμμμμ!!!!!τέλειο φαίνεται και σίγουρα είναι!!!
Καλή εβδομάδα!!!!!!
Χουχουλιάρικο και αγαπημένο φαγάκι, από το πρωί το βλέπω και ξερογλείφομαι σα γατί! Καλή χρονιά girls!
Καλή χρονιά, Ειρήνη μου, δημιουργική και νόστιμη, σαν το φαγάκι που μας προτείνεις. Ευχαριστούμε!
Φιλάκια
Ειρήνη μου πεντανόστιμο το φαγάκι που μας προτείνεις σήμερα, τα κεφτεδάκια ταιριάζουν πολύ με τα ζυμαρικά!Να χα μια μεριδούλα!!!
Φιλάκια πολλά!
Μια μεριδούλα και για μένα Ειρηνάκι, και πάω να καθίσω δίπλα στο Ελενάκι μας να την απολαύσουμε!!
Πραγματικά comfort food το γιουβετσάκι σου!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!
Πεντανόστιμο του γιουβέτσι σου Ειρήνη!!!!! Πραγματικά καταπληκτική ιδέα!!!!!
Καλή εβδομάδα!!!! Φιλιά!
Πω πω τι νόστιμο που φαίνεται! Κάθε είδους γιουβέτσι μ'αρέσει πολύ, αλλά με τα κεφτεδάκια είναι η αδυναμία μου! Τέλεια έγιναν Ειρήνη! Καλή εβδομάδα!
Πολύ όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...
Ειρήνη μου υπέροχη αυτή η εκδοχή για το γιουβετσι!!!Εκτος απο τους κεφτέδες που τους λατρεύω μου άρεσαν ιδιαίτερα και τα λαχανικά που χρησιμοποίησες !!!!!
Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!!!Ελπιζω να προλάβω του κεφτέδες να τους ρίξω πριν τους εξαφανίσουν τα αγόρια μου!!!
Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!!!!
Ειρινάκη πολύ καλή ιδέα!Το γιουβέτσι το λατρεύω και έτσι με κεφτεδάκια δεν το έχω ξανά φάει! Μου έδωσες ιδέα για το φαγητό της Κυριακής μου!Καλό βράδυ^^
Ειρήνη μου,τέλεια η συνταγή σου!!Μού έδωσες ιδέα,τί νά μαγειρέψω αύριο στά ζουζούνια μου!!Ηδη ο εγγονός μου,μού ζήτησε,γιά αύριο, γιουβέτσι!!Καί μέ τά κεφτεδάκια,τί τό καλύτερο!!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!!
Σούπερ το φαγητο ,τα εχει ολα ,νοστιμια ευκολια και γινεται και γρηγορα με μια λεξη τελειο ,πολλα φιλια.
Πολύ ωραία ιδέα!:)
Αυτό είναι φαγητό!!το τρώνε και τα μικρά παιδάκια!
Post a Comment