Wednesday, 15 January 2014

Φακές με μοσχαράκι


 Θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας μια συνταγή της μανούλας μου.
Επειδή η αδελφή μου κι εγώ όταν ήμασταν μικρές δεν τρώγαμε καθόλου το μοσχάρι, η μητέρα μου μαγείρευε τις φακές με αυτόν τον τρόπο, για να μας … ξεγελά.
Αυτό κάνω κι εγώ τώρα με την κόρη μου, που κι αυτή δεν τρώει το μοσχάρι, και όσο κι αν σας φανεί περίεργο, αυτό είναι το αγαπημένο της φαγητό!!!
Πέραν όμως όλων των άλλων, οι φακές με μοσχαράκι είναι ένα υπέροχο χειμωνιάτικο φαγάκι που μπορείτε να φτιάξετε για όλη την οικογένεια! Πολύ νόστιμο και πολύ θρεπτικό!!
Πάμε να το μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε: 
μισό κιλό φακές
300 γρ. μοσχάρι τρυφερό, κομμένο σε κομμάτια μέτρια
2 καρότα
1,5 - 2 λίτρα νερό
μισή κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα τσαγιού ντοματοχυμό
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο στο τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
2 φύλλα δάφνης
αλάτι και πιπέρι
Τι κάνουμε: 
Καθαρίζουμε αν χρειάζεται τις φακές και τις ξεπλένουμε καλά 3 φορές.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα αφήνουμε στην άκρη ολόκληρα.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό (όχι με το 1,5 λίτρο που αναφέρω στα υλικά) και την τοποθετούμε στη φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρέας. Αφού πάρει 1-2 βράσεις, ξαφρίζουμε, αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα και αδειάζουμε τελείως το νερό.
Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό που αναφέρω στα υλικά, και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το κρέας, τα καρότα, τις φακές, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης το λάδι και το σκόρδο.
Αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά. Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ντοματοχυμό, πελτέ, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για άλλα 25-30 λεπτά.
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα και το μέγεθος της φακής, γι αυτό ελέγχουμε αν έχουν βράσει όσο εμείς θέλουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Εμένα προσωπικά μου αρέσει η σούπα να έχει χυλώσει, αν όμως την θέλετε πιο αραιή, προσθέστε λίγο επιπλέον νερό.
Σερβίρουμε το φαγάκι μας ζεστό.
Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

17 comments:

nikiad.blogspot.gr said...

Πολύ πρωτότυπη συνταγή - θα τη δοκιμάσω !!!!!
Καλή σας ημέρα , κορίτσια !!!!

Ξανθή said...

Τα όσπρια τα έχω συνδυάσει με ψάρι όχι με κρέας, μελλοντικά ίσως.
Καλημέρα.

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου αυτό το φαγάκι το έμαθα από σένα, δεν είχα σκεφτεί να συνδυάσω τις φακές με μοσχαράκι.
Νομίζω είναι από τα πιο θρεπτικά φαγάκια, και το μοσχαράκι και οι φακές περιέχουν σίδηρο.
Ενα φαγάκι νόστιμο, χειμωνιάτικο, που θα μας γεμίσει ενέργεια!!
Μπράβο για την ωραία ιδέα που μας έδωσες!
Πολλά φιλιά!

SpIrToKoYto said...

Δεν είναι κακή ιδέα,ειδικά για κάτι λυκάκια που με τα όσπρια δεν το έχουν και πολύ...
Αν έχουν και μοσχαράκι μέσα,θα τις φάνε και τις φακές...
Μιλ μερσί αγαπημένο συνμέλος...

Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:))))

Sophie said...

Δεν τις έχω δοκιμάσει έτσι τις φακές αλλά αυτός ο συνδυασμός μου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον.Θα το δοκιμάσω!Φιλάκια!!!

Maria B. said...

γεια σου Λενάκι μου με τις ωραίες ιδέες σου !!!
γιατι όχι μέσα στις φακές το κρεατάκι ??
πολύ σωστό το βρίσκω, εμείς πάντα συνδιαζουμε τις φακές με μπιφτεκάκια, οπότε γιατι να το έχουμε απ'εξω το βάζουμε μέσα το κρεατικό και είναι ακόμη καλύτερα !!!!!

γεια στα χεράκια σου !!


φιλια πολλά πολλά πολλά

Εύα Ζαρίφη said...

Εξαιρετική ιδέα Ελενάκι μου...
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ...γιατί κι εμείς δεν τρώμε σκέτες τις φακές...πάντα έχουμε μπιφτέκια όπως το Μαράκι παραπάνω...οπότε θα είναι και πιο νόστιμες οι φακές έτσι..με το κρεατάκι μέσα...
Φιλάκια πολλά...

- spoonstories- said...

Μια χαρά μου φαίνεται η πρόταση να βάλουμε και λίγο κρέας στη φακή! Δεν το είχα σκεφτεί πριν.Thanks!!

Χρύσα said...

Πολύ πρωτότυπη η ιδέα της μαμάς, θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!

Silena said...

Ελένη μου δε θα μπορούσα να φανταστώ αυτόν το συνδυασμό!!!!! Για να το προτείνεις είναι σίγουρα πολύ νόστιμο!!!!!! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!!
Καλό βράδυ!!!! Φιλιά!

Tante Kiki said...

Πολύ πρωτότυπη και νόστιμη η σουπίτσα σου Ελένη μου!!! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε γιατί λατρεύω όλα τα υλικά της!
Φιλάκια!

Christina Perraki said...

Ωραία συνταγή! Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί να συνδυάσω φακές με μοσχάρι. Δεν ξέρω όμως αν τα δικά μου το προτιμούσαν. Ο μεγάλος δεν θέλει ούτε να τις βλέπει τις φακές! Ίσως τη δοκιμάσω όμως.

DIMI said...

Ωραία συνταγή Ελένη μου καί ωραίος συνδυασμός!Πρ'ωτη φορά την ακούω!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!!

Vasia b. said...

Ιδιαίτερα πρωτότυπη συνταγή!!!Δεν θα σκεφτόμουν ποτε τον συνδιασμό αυτο!!!
Με προκαλεί ομως να το δοκιμάσω!!!
Φιλακια πολλά!!!

Ειρήνη Ε. said...

Ωραίος ο συνδυασμός οσπρίου και κρέατος, Ελένη. Εγώ θα έλεγα ότι και τα παιδάκια που δεν τρώνε φακές αλλά τους αρέσει το κρέας, θα ξεγελαστούν με αυτό το φαγητό. Θα το αδειάσουν το πιάτο! Εγώ σαν....παιδάκι που είμαι που τρώει και τα δύο, σίγουρα!!!! Χιχιχι!
Καλό απόγευμα.

Mary said...

Ελενάκι μου δε θα το φανταζόμουν αυτό το φαγάκι! Σίγουρα είναι πολύ ωραίος ο συνδυασμός!

Σε φιλώ!

ΕΛΕΝΗ said...

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τα σχολιά σας!!!
Σας φιλώ!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...