Monday, 27 January 2014

Λεμόνι, γλυκό του κουταλιού


Θέλετε γλυκάκι από το λεμονοδάσος ?
Είμαι σίγουρη ότι η πρώτη που θα σηκώσει το χέρι της θα είναι η Λένα μας, ως γνωστή λεμονοφάγος!! Η δεύτερη θα είναι σίγουρα η Μέτη και έπονται ένα σωρό άλλοι !!!
Λοιπόν πάμε να απολαύσουμε το μυρωδάτο λεμονάκι μας, σε γλυκό του κουταλιού, με υπέροχη και πολύ φίνα γεύση !!!
Καλό είναι τα λεμονάκια μας να είναι από τη λαϊκή ή από κάποιον που έχει δικό του περιβόλι για να μην είναι κερωμένα.

Θα χρειαστούμε:
6 λεμόνια χοντρόφλουδα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερα
6 ποτήρια νερό
1,5 κιλό ζάχαρη
λίγα φύλλα λουΐζας
Τι κάνουμε:
Βάζουμε τα λεμόνια σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάζονται και ρίχνουμε λίγο ξύδι.
Τ’ αφήνουμε 10 με 20 λεπτά και κατόπιν τα πλένουμε πολύ καλά.
Τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο ψιλό μέρος του τρίφτη ελαφρά, αφήνοντας λίγη από τη φλούδα για να διατηρηθεί το χρώμα του και τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται σε αυτή.
Κόβουμε 2 φέτες οριζόντια, από την πάνω και από την κάτω μεριά του φρούτου και στην συνέχεια κόβουμε την φλούδα σε κάθετες φέτες. Δηλαδή κάνουμε όπως όταν καθαρίζουμε το πορτοκάλι.
Τυλίγουμε την κάθε φέτα σε ρολάκι και τη στερεώνουμε με μια σκληρή οδοντογλυφίδα. (δείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ)
Βράζουμε τις φλούδες 3 φορές, από 5-8 λεπτά τη φορά. Ο χρόνος μετράει από την ώρα που αρχίζει να βράζει το νερό. Μετά το τρίτο βράσιμο δοκιμάζουμε λίγο για να δούμε εάν έχουν ξεπικρίσει. Στην περίπτωση που κρατάει ακόμα πικρίλα κάνουμε ένα βράσιμο ακόμη.
Όταν τα βγάλουμε, πρέπει να είναι μεν βρασμένα αλλά να μην είναι παραβρασμένα-όταν καρφώσουμε μια φλούδα με οδοντογλυφίδα και δεν κρατιέται και πέφτει είναι έτοιμο.
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Μετά αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τα τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό. Προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι και τ’ αφήνουμε μισή με μια ώρα για να σφίξουν.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα φύλλα της λουΐζας, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Αφαιρούμε προσεκτικά τα φύλλα της λουΐζας και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Όταν κρυώσει το σιρόπι, ξεβγάζουμε τις φλούδες του λεμονιού, τις σουρώνουμε, τις στύβουμε με το χέρι μας και τις ρίχνουμε στο σιρόπι. Εάν τις δείτε να αλλάζουν σχήμα μην στεναχωρηθείτε, θα επανέλθουν αμέσως μόλις τις ρίξετε στο σιρόπι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τ’ αφήνουμε 8-10 ώρες.
Αφού περάσει ο προαναφερόμενος χρόνος, βάζουμε την κατσαρόλα με το σιρόπι και τις φλούδες στη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού.
Δένουμε το σιρόπι καλά και ..... έτοιμο το γλυκάκι μας ! Σε λίγο μπορούμε το απολαύσουμε!
Όταν κρυώσει λιγάκι το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάμε στο ντουλάπι μας. Στην περίπτωση που ανοίξουμε το βάζο πρέπει να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Για το γλυκάκι μας, έχω να σας δώσω και 5 ολόκληρα τιπάκια
Πάμε να δούμε ποια είναι αυτά.
1. Συνήθως οι κομμένες φλούδες έχουν μια μεριά πιο μυτερή και μια πιο τετράγωνη στο τελείωμά τους. Όταν λοιπόν τις τυλίγουμε, φροντίζουμε το γύρισμα να αρχίζει με την μυτερή μεριά και να τελειώνει με την τετράγωνη για να μην σπάει από το τρύπημα της οδοντογλυφίδας.
2. Επίσης αντί για οδοντογλυφίδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια από σουβλάκια και να βάλουμε στην σειρά 5-6 ρολάκια.
3. Τα τρίματα από τα λεμονάκια, τα βάζουμε σε σακουλάκι και τα φυλάμε στην κατάψυξη. Μπορούμε με αυτά να αρωματίσουμε διάφορα γλυκά ή να τα προσθέσουμε σε νερό που βράζει και να αρωματίσουμε έτσι τον χώρο μας
4. Το σιρόπι του συγκεκριμένου γλυκού είναι καλά δεμένο σε θερμοκρασία θερμομέτρου 105 βαθμούς.
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε το σιρόπι εάν είναι δεμένο ως εξής: Ρίχνουμε ένα κουταλάκι σιρόπι σ’ ένα πιατάκι και γυρίζουμε το πιατάκι προσεκτικά στο πλάι. Εάν είναι έτοιμο, η ροή του προς τα κάτω θα κομπιάζει αρκετά.
5. Η προσθήκη της λουΐζας στο σιρόπι, μας δίνει έξτρα γλυκιά λεμονογεύση!
Καλή επιτυχία, να έχετε μιαν όμορφη εβδομάδα!

22 comments:

Ξανθή said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Χτες είχα τη συζήτηση αυτού του γλυκού με φίλη που έχει λεμονιά στην αυλή της και ρωτούσε τι να φτιάξει.
Καλοφάγωτο!!!

Ειρήνη Ε. said...

Μαράκι μου, αν μπορούσες να μας δεις, θα έβλεπες ότι όλοι στο σπίτι, σηκώσαμε το χέρι μας και λέμε ΝΑΙΙΙΙ, στα λεμονογλυκάκια!!!! Σε τέτοιο σούπερ γλυκό του κουταλιού, θα λέγαμε όχι;;!! Η δε μικρά Έλενα, μου ζητάει από πέρσι να της το φτιάξω! Ευκαιρία τώρα που θα έχει μπόλικα, αψέκαστα λεμόνια στο χωριό, να της κάνω το χατήρι. Τι λες;
Καλημέρα και καλή μας εβδομάδα.

- spoonstories- said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Λοιπόν καλή μου έχω κάνει γλυκό πορτοκάλι με παρόμοιο τρόπο και είχε ενδιαφέρον! Λεμονάκι όμως δεν έχω δοκιμάσει^^Σε ευχαριστούμε!

SpIrToKoYto said...

Επειδή το λεμονάκι σου -και όχι μόνο-το έχω δοκιμάσει,τα καλύτερα έχω να πω...
Για το σέρβις...δεν έχω λόγια...

Καλημέρες...φπολλά πολλά και καλή εβδομάδα σε όλες σας...-:)))

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα! Θα κεραστώ οπωσδήποτε από αυτό το πρωτότυπο γλυκό. Φιλάκια!!

Nena said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!
ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΟΥ...ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!

DIMI said...

Μοσχομύρισε έως εδώ τό γλυκάκι σου Μαρία!!Ωραία συνταγή!!Θά τολμήσω νά τό κάνω μέ λεμόνια από τήν λεμονιά μου!!Καλή εβδομάδα!!!

Εφη said...

Λατρείααααααααααααα!!!
Πάω κάτω στον κήπο να διαλέξω λεμόνια!
Καλημερούδια και καλή εβδομάδα! :)

ΕΛΕΝΑ said...

Φυσικά και θα σηκώσω πρώτη και καλύτερη το χέρι μου!!!
Θέλωωωωωωω!!
Αφού ξέρεις τι .... λεμονολατρεία έχω!!!
Γεια στα χέρια σου φιλεναδίτσα μου!!
Φιλιά πολλά πολλά, καλή βδομάδα!

Helen Gr said...

Μπράβο εξαιρετικό! Καλογάγωτο! Να έρθω για κέρασμα; Φιλιά

puppeta said...

ακουγεται λιγο χρονοβορο....αλλα πρεπει να αξιζει..καλη βδομαδα!

Tante Kiki said...

Σηκώνω κι εγώ το χέρι μου!! Θέλωωωω φωνάζω κι εγώ!!!! Λατρεύω το λεμόνι γλυκό του κουταλιού και προχθές έλεγα να αγοράσω για να φτιάξω!! Γεια στα χέρια σου Μαράκι μου!!

Εύα Ζαρίφη said...

Εξαιρετικό το λεμονογλυκάκι σου Μαράκι μου...Γεια στα χέρια σου χρυσοχέρα μου..φιλάκια..

rena said...

Μου τρέχουν τα σάλια!!!!!!!!
Και είναι το μόνο γλυκό που δεν βρίσκεις εύκολα αν και από λεμόνια αυτή την εποχή άλλο τίποτα!!!!!!!
Φιλάκια!!!!!

Vasia b. said...

Λε καλε λεμοοοοονάκι μυρωδάτο.......
Είναι υπέροχο το λεμονογλυκάκι σου Μαράκι μου και επειδη το έχω δοκιμάσει μόνο τα καλύτερα έχω να πω!!!!
Θα το φτιάξω οπωσδήποτε μαζί με όλα τα άλλα γλυκάκια που λέγαμε το Σ/Κ!!
Καλή εβδομάδα και πολλά πολλά φιλάκια φιλεναδίτσα μου!!!!!

ΕΛΕΝΗ said...

Μαράκι μου σκέτη τρέλα είναι το γλυκάκι σου!πωπω υπέροχο, γεια στα χεράκια σου!Επίσης λεμονολάτρης όπως κατάλαβες χαχα!!!!Αυριο το πρωί πάω για λεμόνιααα!Φιλάκια πολλά πολλά ...σμουτςςς!!!!!!!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή παρόλο που δε μου αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού.
Φιλάκια ...

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου said...

Eιμαι λάτρης των γλυκών του κουταλιού με πρώτη προτίμηση στο λεμόνι και στο πορτοκάλι!!! Πριν από λίγες ώρες τελείωσα το πορτοκάλι και μόλις βρώ (δύσκολα φθάνουν εδώ)χοντρόφλουφα λεμόνια θα εκτελέσω την συνταγή σου!πολύ χρήσιμα τα tip !!! φιλάκια και καλό σου βράδυ!!!

Lenia said...

Υπέροχο κ αρωματικό!
Φιλάκια πολλά!

Maria B. said...

Είμαι σίγουρη ότι θα το απολαύσετε δεόντως όταν το φτιάξετε. !!!Ευχαριστούμε για την επίσκεψη!!!

καλή επιτυχία και καλοφάγωτο !!!!

φιλια πολλά πολλά

Kate'sCakeBox said...

Φαίνεται θεικό!!και με τρελαίνουν τα γλυκά με λεμόνι ή άρωμα λεμονιού!!συγχαρητήρια και για την παρουσίαση!

Mary said...

Μαράκιιιιιιιιι μου!!!
Λατρεύω το λεμόνι και το συγκεκριμένο γλυκάκι επίσης!
Γεια στα χεράκια σου κοριτσάρα μου, τέλειο!

Φιλάκια πολλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...