Friday 3 January 2014

Μαυρομάτικα φασόλια με τουρσί goji berries


Η συνταγή αυτή ήταν μία από τις συμμετοχές μου στον διαγωνισμό που διοργάνωσαν τα Friday’s σε συνεργασία με τα Greek Food Blogs.
Ο διαγωνισμός με θέμα Living Well, είχε γεύση ευεξίας και ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τις βασικές αξίες που μοιραζόμαστε: την ποιότητα, τη δημιουργικότητα στο φαγητό και τη διασκέδαση.
Είχα την τιμή να παρουσιάσω τον διαγωνισμό αυτό, μαζί με τις αγαπημένες φίλες Βίκυ Κουμάντου από το Tastefull και την δική μας Βιβή (SpIrToKoyTo), και πραγματικά χάρηκα πολύ όλη αυτή την εμπειρία!!
Συγχαρητήρια στις 3 νικήτριες του διαγωνισμού αλλά και σε όλους όσους συμμετείχαν, για τα εξαιρετικά πιάτα που παρουσίασαν!
Η δικιά μου συμμετοχή ήταν μια δροσερή σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και τουρσί Goji berries, πλούσια σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, ευχάριστη στην γεύση αλλά και στο μάτι, λόγω των πολλών και έντονων χρωμάτων της. Το πιάτο συμπλήρωναν καραμελωμένα κρεμμύδια, που συνδυαστικά με τα υπόλοιπα υλικά έδωσαν ένα πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.
Πάμε να σας πω πως θα την φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
(Οι δόσεις είναι για μία μερίδα, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού)
75 γρ. μαυρομάτικα φασόλια (ωμά)
2 πιπεριές Φλωρίνης
1 κρεμμύδι
1 κουταλιά μαϊντανό
3 ντοματίνια
1 κουταλιά τουρσί goji berries
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά ξύδι
¼ κουταλάκι αλάτι
ελάχιστο πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
3-4 κρεμμύδια
1-2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλιά πετιμέζι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Βράζουμε τα φασόλια για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε ζεστό νερό για 20-25 λεπτά, ή ως ότου να είναι έτοιμα-βρασμένα. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα.
Κόβουμε την 1,5 πιπεριά σε καρεδάκια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό.
Τα ρίχνουμε όλα στην σαλατιέρα μαζί με τα φασόλια.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι και το ελαιόλαδο, και τα χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα, να πάρουμε ένα κρεμώδες μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στην σαλατιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε όλα τα υλικά να μαριναριστούν για τουλάχιστον μισή ώρα.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 10 εκ. Στρώνουμε στην βάση του και στην περίμετρο μέχρι την μέση, πιπεριές Φλωρίνης. Αδειάζουμε μέσα στο τσέρκι την σαλάτα. Στην επιφάνεια τοποθετούμε τα goji berries.
Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια ως εξής:
Τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα βάζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο. Όταν είναι έτοιμα, ρίχνουμε το ξύδι και το πετιμέζι και τα αφήνουμε να καραμελώσουν.
Στο πιάτο με την σαλάτα μας, προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια δίπλα στα φασόλια.
Κόβουμε τα ντοματίνια στα 4 και τα τοποθετούμε στο πιάτο, με ελάχιστο αλάτι και ελαιόλαδο.
Στολίζουμε τα ντοματίνια και τα φασόλια με βλαστάρια από το φυτό goji.
Καλή επιτυχία!
Αμαλία

16 comments:

Ξανθή said...

Καλή Χρονιά και νόστιμη με πολλές δημιουργίες σε όλη την παρέα!!

piga said...

Καλώς ορίσατε! Καλή , γλυκιά χρονιά με υγεία και αγάπη!

- spoonstories- said...

Ωραιότατη σαλάτα! Πλέον εκτιμώ τα όσπρια πολύ περισσότερο από παλιά και αυτό έχει βοηθήσει το γεγονός ότι υπάρχουν συνταγές πολύ νόστιμες και παρουσιάσιμες όπως αυτή!Μπράβο σου! Καλή χρονιά σε σένα και την όμορφη συντροφιά σου!!

Sophie said...

Καλή χρονιά γεμάτη υγεία αγάπη και νοστιμιές!!!!!Φιλάκια!!!

Amali said...

Χρόνια πολλά και καλά!!!!
καλή και υπέροχη χρονιά να έχουμε όλοι μας με υγεία

πολλά πολλά φιλιά

Ειρήνη Ε. said...

Χρόνια πολλά, Αμαλίτσα! Καλό και ευτυχισμένο το 2014!
Ιδιαίτερη η σαλάτα σου, γεμάτη βιταμίνες και όλα τα απαραίτητα στοιχεία για έναν υγιή οργανισμό. Δροσερή και γεμάτη χρώματα! Μιας και τα μαυρομάτικα αρέσουν πολύ στον καλό μου, θα δοκιμαστεί το συντομότερο δυνατόν.
Καλό βράδυ.

DIMI said...

Καλή χρονιά Αμαλία!!!Πολύ νόστιμο καί πρωτότυπο τό σημερινό σου πιάτο!!!Δέν μπορώ νά βρώ Goji berries,εδώ πού μένω!!!Θά δοκιμάσω τά μαυρομάτικα!!Καλό Σ/Κ!!

mia maria said...

Πολύ πρωτότυπο! Φαίνεται νοστιμότατο!
Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία :)

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλίτσα μου πολύ ιδιαίτερη η συνταγή σου και σίγουρα πολύ νόστιμη!!!
Οσο για την παρουσίαση, είσασταν τέλειες και οι 3 σας!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!

κυκλάμινο said...

πολύ νόστιμη φαίνεται!!! Καλή χρονιά Φιλάκια

Chrisi said...

Καλη χρονιαααααααα,πολυ προτοτυπη συνταγη,μ αρεσουν τα μαυροματικα ,το τουρσι δεν καταλαβα τι ηταν,αλλα φαινεται ωραιο πιατο,φιλια.

SpIrToKoYto said...

Δεσποινίς Αμαλίαααααααααααα...τα θερμά μου συγχαρητήρια...Και πεντανόστιμο και υγιεινό και από εμφάνιση σκίζει...Μπαίνει στα αμέσως προσεχώς μετά το όργιο των ημερών...!!!

Καλή Χρονιά και φιλιά σε όλες σας...-:)))

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Τα goji berries είναι πραγματικά εξαιρετικά βιταμινούχα κι υγιεινά! Καλή χρονιά και καλά μαγειρέματα!

Ελεάννα - foodaki.gr

Eleni said...

Αμαλία μου υπέροχη παρουσίαση, μπράβο!Όσο για τη συνταγή τι να πω...απαιχτη!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Mary said...

Αμαλία καλή και χαρούμενη χρονιά!
Πολύ ωραία η συνταγή σου, μπράβο!

Φιλάκια!

Unknown said...

Έρχομαι και εγώ καθυστερημένη...
Αμαλία μου εξαιρετική συνταγή...
Φιλάκια πολλά και καλή χρονιά σου εύχομαι με ότι επιθυμείς...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...