Saturday, 4 January 2014

Cheesecake lime


Μια αγάπη στα cheesecakes την έχουμε ως οικογένεια. Ιδιαίτερα η μικρή!
Επειδή της αρέσουν τα λεμονάτα γλυκά, σκέφθηκα ότι ένα cheesecake με lime ή αλλιώς μοσχολέμονο ή γλυκολέμονο, ήταν ότι πρέπει.
Βεβαίως ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα, αλλά το ίδιο και ο καλός μου, που του άρεσε πάρα πολύ η βάση από μπισκότα oreo. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε μάλιστα η ψημένη καρύδα, που προσέθεσα στην βάση.
Η αρχική μου σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσω μόνο τα μπισκοτάκια. Αλλά στην συνέχεια σχεδιάζοντας την συνταγή του γλυκού, κατέληξα ότι μια χαρά θα ταίριαζε η καρύδα, εφ' όσον τα limes θεωρούνται κατά κάποιον τρόπο εξωτικό φρούτο.
Το ελαφρύ ψήσιμό της έκανε το άρωμά της πιο έντονο και συνδυάστηκε θαυμάσια με το άρωμα του lime. Η κρέμα του έγινε απαλή και αφράτη, σαν μους λεμονιού. Είναι από τα πιο μυρωδάτα και δροσερά cheesecakes, που έχω φτιάξει!
Πάμε να σας πω πως θα το φτιάξουμε!

Χρειαζόμαστε:
Για τη βάση
200 γρ. μπισκότα oreo
80 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. καρύδα τριμμένη
Για την κρέμα
500 γρ. τυρί κρέμα
250 γρ. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
70 ml. φρέσκο χυμό λάϊμ
1 κουταλιά ξύσμα από λάϊμ
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
8 γρ. ζελατίνη φύλλα
3 κουταλιές νερό
μερικές σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Προαιρετικά
σαντιγί
φέτες λάϊμ
τριμμένα μπισκότα oreo
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε την βάση
Ρίχνουμε την τριμμένη καρύδα σε αντικολλητικό τηγανάκι και την βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, να ροδίσει ελαφρά. Την αφήνουμε στην άκρη, να χλιάνει.
Θρυμματίζουμε στο μπλέντερ τα μπισκότα, να γίνουν πολύ ψιλό τρίμμα, σχεδόν σκόνη.
Λιώνουμε σε κατσαρολάκι την μαργαρίνη.
Σε μπολ ανακατεύουμε την ψημένη καρύδα, τα τριμμένα μπισκότα και την λιωμένη μαργαρίνη.
Χρησιμοποιούμε μια φόρμα με κούμπωμα και μέγεθος 23 εκ. Ή αλλιώς αν διαθέτουμε μεταλλικό τσέρκι, το ρυθμίζουμε στην ίδια διάμετρο και το βάζουμε επάνω στο σκεύος που θα σερβίρουμε το γλυκό μας.
Μεταφέρουμε επάνω στην βάση της φόρμας ή στην πιατέλα, το μείγμα που μόλις φτιάξαμε. Με την πίσω μεριά ενός κουταλιού, πατάμε και απλώνουμε το μείγμα της βάσης, φροντίζοντας να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Βάζουμε την φόρμα ή την πιατέλα στο ψυγείο για 30 λεπτά, να σταθεροποιηθεί η βάση.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Βάζουμε σε μπολάκι την ζελατίνη με το νερό να μαλακώσει. Την μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι, στην οποία προσθέτουμε και τον χυμό λάϊμ. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά για να λιώσουμε την ζελατίνη. Συγχρόνως ανακατεύουμε, για να μην κολλήσει η ζελατίνη στον πυθμένα του σκεύους. Αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει, χωρίς όμως να σταθεροποιηθεί.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ, ρίχνουμε το τυρί κρέμα. Χτυπάμε για ένα λεπτό στην δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, την βανίλια και το ξύσμα και χτυπάμε για ακόμη τρία λεπτά.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ζαχαρούχο και τον χυμό λάϊμ με την λιωμένη ζελατίνη.
Επίσης προσθέτουμε μερικές σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, τόσες ώστε να πετύχουμε την απόχρωση του πράσινου που μας αρέσει.
Χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
Μεταφέρουμε το μείγμα της κρέμας τυριού επάνω στη βάση. Απλώνουμε και πάλι με κουτάλι ή σπάτουλα, ώστε η κρέμα μας να καλύψει την βάση και να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Χτυπάμε ελαφρά την φόρμα ή την πιατέλα μας επάνω στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να φύγει τυχόν αέρας που έχει εγκλωβιστεί στην κρέμα.
Βάζουμε το cheesecake στο ψυγείο, τουλάχιστον 3-4 ώρες, για να πήξει και να σταθεροποιηθεί εντελώς.
Αν θέλουμε στολίζουμε με ένα λεπτό στρώμα κρέμας σαντιγί, τριμμένα μπισκότα oreo και φέτες lime, όπως φαίνεται στις φωτογραφιες ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Απολαμβάνουμε ένα μυρωδάτο, δροσερό γλυκό!
Καλή επιτυχία, καλό τριήμερο, θα είμαστε και πάλι κοντά σας την Τρίτη μετά τα Φώτα!!
Ειρήνη Ε.

26 comments:

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!!Χρόνια πολλά!!!Καλή χρονιά μέ υγεία καί ευτυχία στό σπιτικό σου!!!Τό cheese cake,σου,μέ άφησε άφωνη!!!!Φοβερό!!!Καί σάν γεύση αλλά καί σάν συνταγή!!!Λατρεύω τήν γεύση λάιμ,καί φαντάζομαι πόσο πεντανόστιμο είναι!!!!Θά τό δοκιμάσω!!!Καλό Σ/Κ!!!Φιλάκια!!!!

- spoonstories- said...

Ειρήνη καλή μέρα να έχεις και Καλή Χρονιά.Πεθαίνω για cheesecake...Παλιότερα έλεγα να κάνω μαγαζί με τέτοια! Πολύ σύντομα θα τη κάνω αυτή τη συνταγή γιατί είναι διαφορετική γεύση από τα κλασσικά. Φιλια

Μαρία Έλενα said...

Όμορφο γλυκό.
Καλή χρονιά να έχεις.
Φιλάκια ...

κυκλάμινο κ said...

Λατρεύω τα λεμονάτα γλυκά θα το δοκιμάσω. Καλή χρονιά να έχουμε Φιλάκια!!!!

Tante Kiki said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου... γλυκό και όμορφο να είναι το 2014 σαν το υπέροχο λεμονογλυκό σου!!! Σκέτη γλύκα και νοστιμιά!!!
Καλό βράδυ!

Silena said...

Πολύ μου αρέσει το γλυκό σου Ειρήνη!!!!!
Να ξεφύγουμε λίγο από την τόση σοκολάτα των ημερών!!!!
Καλή χρονιά με υγεία και αισιοδοξία!!!

Eleanna G. said...

Πρέπει να βρω λαϊμ, πρέπει να βρω λάϊμ, πρέπει να... ;) Τέλειο γλυκό! Καλή χρονιά!

foodaki.gr

Martha said...

Αριστούργημα!

Σμαραγδένια Ρούλα said...

Θα ξεκινήσω με ενα σουλππππ!!! μάνα μου.. τι γλυκό είναι αυτό; και τι καλα που έκανες και μας ΄το δείχνεις!!!για εμάς που μας αρέσουν τα λεμονάτα γλυκά...!!θα φτιαχτεί συντόμως..χι.χι και τώρα οι ευχές μου.. να σας βρεί η καινούργια χρονιά ..με πολύ υγεία.. χαμόγελα .. και αγάπη..πολύυυυυυ!!!! χρόνια πολλά και χαρούμενα... φιλάκιαααα!!

rena said...

Φαίνεται λαχταριστό!!!!!!
Φιλιά!!!!!

Mari Beika said...

Φαίνεται υπέροχο και μυρωδάτο!
Καλή χρονιά, χρόνια πολλά!! υγεία αγάπη και ευτυχία!
Πολλά φιλιά!

Μarion, said...

Καλή χρονιά Ειρήνη, με υγεία.

Πολύ ωραίο το τσιζκεικ. Το λαϊμ μου αρέσει πολύ.Θα είναι πεντανόστιμο το γλυκάκι

Φιλιά

Ροδούλα said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου, και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!
Αυτό το cheesecake, σίγουρα θ' αρέσει στη Μαρία μου!
Φιλάκια πολλά!!!

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου καλή χρονιά με υγεία πάνω απο όλα!!!!
Μα τι ωραίο γλυκάκι που είναι αυτό?Πανέμορφο και με ξεχωριστή γεύση σίγουρα!!!Μπράβο!
Φιλάκια πολλά!!!

marilise said...

Εύχομαι τούτη η χρονιά για όλους να διαφέρει
και ότι καθένας μας ποθεί και αποζητά
κοντά του να το φέρει !!!!!! !
με ολη μου την αγάπη
εχω δοκιμασει να φτιαξω με καστανο αλλα με lime ποτέ και είναι απο τις αγαπημένες μου γεύσεις !!!!

Neli said...

Φοβερό φαίνεται και φαντάζομαι ποσο αρωματικό θα είναι ,τελειο!!!!!!!!!! καλη χρονια να εχεις Ειρηνη με υγεία και το μεράκι που έχεις παντα ,πολλα φιλια.

SpIrToKoYto said...

Επειδή ως γνωστόν,εμας μας αρέσουν τα...ξινά,καταγράφω το υπέροχο γλυκό σου Ειρηνάκι μου...
Καλή Χρονιά και από εδώ...

Καλημέρες,Χρόνια Πολλά και φιλιά σε όλες σας...-:)))

SpIrToKoYto said...

Επειδή ως γνωστόν,εμας μας αρέσουν τα...ξινά,καταγράφω το υπέροχο γλυκό σου Ειρηνάκι μου...
Καλή Χρονιά και από εδώ...

Καλημέρες,Χρόνια Πολλά και φιλιά σε όλες σας...-:)))

Kate'sCakeBox said...

Χρόνια πολλά και πάλι Ειρηνάκι μου!η λευκή ομορφιά σήμερα εδώ συναρπάζει οφθαλμό και όχι μόνο!!συγχαρητήρια!

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου said...

Δελεαστική και ραφινάτη συνταγή !Ετσι να είναι και η νέα χρονιά επιθυμητή χαρούμενη και γεμάτη από ιδιαίτερες γεύσεις. Φιλάκια

The Dark Chef said...

Καλή χρονιά κορίτσια της Καρδιάς!
Φοβερή η συνταγή και νομίζω πως παντρεύει υπέροχα τα αγαπημένα μπισκοτάκια με το λάιμ και την καρύδα που επίσης αγαπώ!
Πολλά φιλιά και καλή, νόστιμη συνέχεια στο λιχουδιαστό διαδικτυακό σας σπίτι!

marilise said...

περιμένω τη διευθύνση σου στο email katitimou@gmail.com καθώς και αυτή την φορά το stars and icicles θα στείλει αναμνηστικά δωράκια

Paraskevi Lamprini M said...

Ειρήνουλα μου.. άψογη!!!!
Σας εύχομαι , σε όλες τις φίλες, χρονια πολλά και μια τέλεια καλή χρονια!! 2014!!!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου φαίνεται υπέροχο και λαχταριστό, λατρεύω το λεμόνι σαν γεύση και άρωμα!
Γλυκιά να είναι η νέα χρονιά αγαπημένο μου κορίτσι!

Φιλάκια πολλά!

ΕΛΕΝΑ said...

Ειρηνάκι μου υπέροχο!!
Μεγάλη αδυναμία κι εμείς στα cheesecakes ως γνωστόν, ενθουσιάστηκα με το δικό σου!!
Εμφανισιακά τέλειο και γευστικά σίγουρα ακόμη πιο τέλειο!!
Φιλιά!

Εύα Ζαρίφη said...

Εξαιρετικό σαν εμφάνιση...Να υποθέσω και ως γεύση δεν θα παίζεται...
Μπράβο Ειρήνη μου...Υπέροχο...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...