Wednesday 29 January 2014

Κρεατόσουπα με ρύζι


Ποιο είναι το πρώτο φαγάκι που θα σας ερχόταν στο μυαλό, αν σας ρωτούσαν τι θα θέλατε να φάτε μια κρύα, χειμωνιάτικη ημέρα;;
Εγώ θα απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη: Μα φυσικά μια ζεστή ζεστή σουπίτσα!!!
Και μάλιστα μια πλούσια κρεατόσουπα, σαν και αυτή που μας έφτιαχνε η μητέρα μου όταν ήμασταν παιδιά. Αυτή, που όσα χρόνια και αν περάσουν, η υπέροχη γεύση της δεν ξεχνιέται!!
Ακολουθώ πάντα την συνταγή της μητέρας μου, όταν θέλω να φτιάξω κρεατόσουπα, κοτόσουπα ή ψαρόσουπα. Παρότι έχω δοκιμάσει και άλλες, αυτήν δεν την αλλάζω με τίποτα!! Έχει κάποια διαδικασία στην προετοιμασία της, αλλά αξίζει τον κόπο.
Στην οικογένειά μας, σε αυτού του είδους τις σουπίτσες, είναι απαραίτητη η προσθήκη του ρυζιού. Αλλιώς μας φαίνεται ότι κάτι λείπει.
Είναι θέμα γούστου βέβαια. Άλλοι προτιμούν να προσθέτουν κάποιο μικρό ζυμαρικό. Άλλοι λιώνουν όλα τα χορταρικά και τα προσθέτουν μέσα στο ζωμό. Όπως και αν προτιμάμε την κρεατόσουπά μας, δεν παύει να είναι το πιο κατάλληλο, το πιο αγαπητό χειμωνιάτικο φαγητό.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι για την επιτυχία μιας κρεατόσουπας, χρειαζόμαστε μοσχαρίσιο κρέας με κόκκαλο, που θα δώσει την ωραία του γεύση στην σούπα μας.
Ας δούμε λοιπόν πως φτιάχνω την αγαπημένη σούπα της οικογένειάς μου, που σίγουρα θα εκτιμήσετε και εσείς όταν την δοκιμάσετε.

Τα υλικά μας:
1200 γρ. κρέας μοσχαρίσιο (ελιά με κόκκαλο, ποντίκι, λαιμός, στηθοπλευρές)
μισό φλιτζάνι ρύζι καρολίνα ή γλασέ
4 καρότα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 μέτριες πατάτες
3-4 κλωνάρια σέλινο
μισό κουταλάκι ολόκληρα πιπέρια
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 κύβο ζωμό βοδινό ή λαχανικών, ψυγείου
1-2 μέτρια αυγά
χυμό από ένα μέτριο λεμόνι
αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο
Στην πράξη: 
Κόβουμε το κρέας σε μεγάλες μερίδες.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα νερό ανάλογο με την ποσότητα του κρέατος να βράσει, και ρίχνουμε και το κρέας μέσα. Το νερό θα πρέπει να σκεπάζει το κρέας καλά.
Προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού και τα μπαχάρια.
Αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται κατά το βράσιμο στην επιφάνεια του υγρού, προσέχοντας να μην αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χαράζουμε στα τέσσερα χωρίς να το χωρίσουμε.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε στα δύο κατά μήκος.
Μισή ώρα από την ώρα που βάλαμε το κρέας, προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας, τα καρότα, τις πατάτες, το σέλινο και το κρεμμύδι. Τα αφήνουμε να βράσουν, ως να μαλακώσει καλά το κρέας και τα λαχανικά.
Αν δούμε ότι τα λαχανικά μαλακώνουν πιο γρήγορα από το κρέας, τα αφαιρούμε για να μην λιώσουν. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε περισσότερα λαχανικά από τις ποσότητες που προτείνω.
Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε την φωτιά, αλατίζουμε.
Αφαιρούμε το κρέας, το βάζουμε σε πιάτο και το σκεπάζουμε για να διατηρηθεί ζεστό. Αν θέλουμε, αφαιρούμε και μερικά κομμάτια από τα λαχανικά και τα φυλάμε μαζί με το κρέας.

Παίρνουμε μια δεύτερη κατσαρόλα και βάζουμε επάνω ένα μεγάλο, ψιλό σουρωτήρι. Ρίχνουμε στο σουρωτήρι το ζωμό μαζί με τα λαχανικά. Με ένα πιρούνι λιώνουμε όσο μπορούμε περισσότερα λαχανικά, προσπαθώντας να περάσουμε από το σουρωτήρι, ένα μέρος τους και να πέσουν στο ζωμό. Ασφαλώς, δεν θα περάσουν όλα. Το μεγαλύτερο μέρος τους θα μείνει στο σουρωτήρι.

Θα τα βάλουμε σε κατσαρολίτσα, μαζί με όσο νερό ακόμα υπολογίζουμε, ότι θα χρειαστεί για την σούπα μας. Θα βράσουμε τα υπόλοιπα λιωμένα λαχανικά άλλη μια φορά, για 3-4 λεπτά.
Περνάμε άλλη μια φορά από το σουρωτήρι πιέζοντάς τα και πάλι με το πιρούνι. Πετάμε όσα μείνουν επάνω στο σουρωτήρι.
Προσθέτουμε στο ζωμό που έχουμε πλέον φτιάξει, τον έτοιμο ζωμό βοδινού ή λαχανικών και όσο ελαιόλαδο θέλουμε. Δοκιμάζουμε και ελέγχουμε αν είναι εντάξει στο αλάτι.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, να βράσει.
Ρίχνουμε το ρύζι, αφού πρώτα το έχουμε πλύνει. Όταν το ρύζι μαλακώσει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Σε μπολάκι, βάζουμε 1-2 μέτρια αυγά και τα χτυπάμε με πιρούνι 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα, και τον ρίχνουμε λίγο λίγο στο αυγολέμονο. Προσθέτουμε άλλη μια κουτάλα ζωμό, με τον ίδιο τρόπο. Έτσι τα αυγά ζεσταίνονται και δεν θα ψηθούν (κόψουν) όταν τα ρίξουμε στην κατσαρόλα.
Αδειάζουμε τα χτυπημένα αυγά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας διαρκώς με κουτάλα, να ανακατευθούν πλήρως μέσα στην σούπα μας.
Σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα μας, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Δίπλα στην σούπα μας σερβίρουμε το κρέας με τα βρασμένα λαχανικά που έχουμε κρατήσει, σε μια ωραία πιατέλα.
Αν θέλουμε τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

21 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου ...λατρεύω την κρεατόσουπα και πολύ περισσότερο το χειμώνα! Μου άρεσε πολύ η εκδοχή σου και θα την φτιάξω την επόμενη φορά που θα έχω κρεατόσουπα! Μ' αυτό το κρύο είναι ό,τι πρέπει!!!
Καλή σου μέρα!

- spoonstories- said...

Χθες με τη βροχούλα που με πέτυχε στο δρόμο το βράδυ και έγινα παπί, ξέρεις πόσο θα εκτιμούσα αυτή την υπέροχη σουπίτσα?Που είσαι να έρθω να μετακομίσω δίπλα σου?Καλημέρα Ειρήνη μου! Πολύ καλή η συνταγή σου!!

anthivolon said...

Ό,τι καλύτερο για τον καιρό που έχουμε αυτές τις μέρες. Είναι καταπληκτική!!

SpIrToKoYto said...

Την εκτιμήσαμε και μόνο που την είδαμε Ειρηνάκι μου...
Πολύ δελεαστική έτσι όπως την βλέπω...
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερτις κρύες μέρες του χειμώνα...

Καλημέρες και πολλά φιλιά σε όλες σας...-:)))

Unknown said...

Ωραία πρόταση! Ειδικά σε συνδυασμό με αυτόν τον καιρό!:)

ΕΛΕΝΑ said...

Με αυτόν τον παλιόκαιρο, δεν έχω τίποτε καλύτερο από μια ζεστή, νόστιμη σουπίτσα σαν την δικιά σου Ειρηνάκι μου!
Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

Unknown said...

μμμ!!Φαντάζομαι έξω να βρέχει και να κάνει κρύο κι εγώ να τρώω αυτή την υπέροχη και υγιεινή σουπίτσα!ειδικά αν είναι κάποιος άρρωστος ότι πρέπει!!Τεέλειο!!Φιλάκια

DIMI said...

Λατρεύω τήν κρεατόσουπα Ειρήνη μου!Οτι πρέπει μέ τέτοιον καιρό!!Καί είναι πολύ θρεπτική!Αντί γιά ρύζι βάζω ψιλό κριθαράκι,αλλά θά δοκιμάσω καί τήν δική σου συνταγή!!Καλό απόγευμα!!!Φιλάκια!!!

Βάσω - Οι ιστορίες της μαμάς! said...

Την λατρεύουμε την κρεατόσουπα οικογενειακώς!!!

Silena said...

Είναι ότι πρέπει μια ζεστή σουπίτσα με τα κρύα του χειμώνα!!!!!! Και η δική σου Ειρήνη φαίνεται πολύ απολαυστική!!!
Καλό απόγευμα!

Kate'sCakeBox said...

Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό με το κρυούλι Ειρηνάκι μου είναι μιά νόστιμη κρεατόσουπα σαν την δική σου!!μιλάμε ότι είναι μοναδική!!και η παρουσάση εξαιρετική όπως πάντα!!φιλάκια πολλά και την αγάπη μου σου στέλνω!

Vasia b. said...

Ειρήνη μου ότι καλύτερο η κρεατόσουπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα!!!!Συνήθως λιώνω τα λαχανικά και δεν προσθέτω ρύζι ή άλλο ζυμαρικό γιατι έτσι αρέσει περισσότερο στην οικογένεια.Οπως όμως και αν την φτιάξουμε δεν παύει να είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό πιάτο!!!!
Φιλιά πολλά!!!

Anonymous said...

Από τα ωραία του χειμώνα είναι οι σούπες! Ειδικά οι θερμαντικές όπως η κρεατόσουπα κι η κοτόσουπα. Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!

Ελεάννα - www.foodaki.gr

Helen Gr said...

Στις σουπίτσες λέμε ΝΑΙ οικογενειακώς!
Νόστιμη και καλοφτιαγμένη η δική σου! Μπράβο!
Φιλάκια πολλά

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Chrisi said...

Ωραια σουπα και ενα και ενα γι αυτο τον καιρο,μπραβο πολυ ωραιο το παιτο ,μ αρεσει.φιλια.

Magia da Inês said...

¸.•°♡♡♫° ·..

Bom demais!!!
Boa semana!
°º✿♫ Beijinhos.

Paraskevi Lamprini M. said...

δυναμωτική!!! μπράβο Ελένη!!...

Δημιουργία said...

Ότι πρέπει Ειρήνη μου η κρεατόσουπα με αυτόν το καιρό. Ταιριάζει απόλυτα.

Mary said...

Ειρηνάκι μου είναι υπέροχη!
Κι εγώ κάνω τις σουπίτσες πηχτές με τα λιωμένα λαχανικά και είναι πεντανόστιμες.

Φιλάκια πολλά κορίτσι μου!

Unknown said...

Καλησπέρα...Ειδικά σήμερα που κάνει τόσο κρύο..δεν το συζητώ...την ζήλεψα...την κρεατοσουπίτσα σου Ειρηνάκι μου...Καλό Σ/Κ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...