Tuesday 7 January 2014

Μίνι καλτσόνε


Επειδή όταν μαγειρεύω όσπριο ή λαδερό ο καλός μου θέλει και ένα μεζεδάκι να το συνοδεύει, έφτιαξα αυτά τα αφράτα και πολύ νόστιμα μίνι καλτσόνε.
Η αγαπημένη μου ζύμη για πίτσα, γεμισμένη με πιπεριά, μοτσαρέλα και σπιτική σάλτσα ντομάτας.
Μεζεδάκι πολύ εύκολο, αλλά πολύ νόστιμο, και βολικό ακόμα και για πιτσιρίκια λόγω του μικρού μεγέθους, μιας και άνετα μπορούν να τα κρατήσουν στα χεράκια τους. Η κόρη μου πάντως τα απόλαυσε!!
Πάμε να σας πω πόσο εύκολα θα τα φτιάξουμε!

Υλικά για 6 κομμάτια:
Για τη ζύμη:
275-280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξερή μαγιά
200 ml ζεστό νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
Για την γέμιση:
250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε κομμάτια
μισή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
¾ κούπας σάλτσα (παρακάτω η συνταγή)
Για την σάλτσα:
3 κουταλιές πελτέ ντομάτας
3 κουταλιές νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
μια τσιμπιά ρίγανη
μια τσιμπιά βασιλικό
λίγη σκόνη σκόρδου
αλάτι & πιπέρι
Επιπλέον (θα μας χρειαστεί στο άνοιγμα της ζύμης)
2-3 κουταλιές κίτρινο (χωριάτικο) αλεύρι για ζυμώματα
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε την ζύμη
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά σκόνη, και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το λάδι και σιγά σιγά το νερό, και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή, αφράτη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και αφήνουμε τη ζύμη για 25 λεπτά περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά της, και τα αφήνουμε να βράσουν για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει καλά.
Χωρίζουμε την πιπεριά και την μοτσαρέλα σε 6 ίσα μέρη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε έξι ίσα μέρη και πλάθουμε 6 μπαλίτσες.
Πασπαλίζουμε μια καθαρή επιφάνεια με λίγο κίτρινο αλεύρι.
Με ένα μικρό πλάστη ανοίγουμε 6 στρογγυλά χοντρά φυλλαράκια, διαμέτρου 8-10 εκ.
Παίρνουμε ένα φυλλαράκι και με ένα κουταλάκι απλώνουμε σάλτσα στο μισό.
Πάνω από την σάλτσα απλώνουμε λίγη πιπεριά και τέλος κομματάκια μοτσαρέλας.
Σκεπάζουμε την γέμιση με το άλλο μισό φυλλαράκι και κλείνουμε καλά τις άκρες.
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και για τα υπόλοιπα φυλλαράκια.
Τοποθετούμε τα καλτσόνε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί φούρνου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά περίπου.
Οι παραπάνω δόσεις δίνουν 6 καλτσόνε, μεγέθους περίπου όσο μια τυρόπιτα κουρού.
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ. (eleniscooking)

21 comments:

- spoonstories- said...

Φανταστικά τα καλτσόνε!Μου αρέσουν που είναι μικρούτσικα σαν μεζεδάκια.Η ζύμη φαίνεται τέλεια!Και μου αρέσει που δεν είναι βαριά η γέμιση τους. Καλημέρα !!

Lenia said...

Πεντανόστιμα φαίνονται!
Πολλά φιλάκια κ ευχές για μια υπέροχη χρονιά,κορίτσια!

ΕΛΕΝΑ said...

Ελενάκι μου το μόνο μειονέκτημα που βρίσκω στην σημερινή σου συνταγή, είναι ότι αυτά τα αφρατούλικα μίνι καλτσόνε, θα εξαφανίζονται ακόμη πιο γρήγορα από ένα μεγάλο χα χα χαα!
Υπέροχα και λαχταριστά!!
Φιλάκια!

SpIrToKoYto said...

αμάν κοπελιά...Μου έσπασες τη μύτη...Μέχρι που θα σκότωνα για ένα τέτοιο τώρα...
Φανταστικά Ελενάκι μου...!!!

Καλημέρες και φιλιά σε όλες σας...-:)))

( υ.γ. στην από πάνω μου,εξακολουθώ να μη μιλάω:P )

KANTHAR0S said...

Θα σε μαλώσω. Τι να μου κάνουν εμένα τα μίνι; Άντε να βλέπω όταν τα φοράει καμιά τύπισσα. Ή να οδηγώ μίνι κούπερ. Αλλά mini καλτσόνε; Ο λαός απαιτεί μέγκα καλτσόνε!

Unknown said...

Αχ, στείλε μερικά.... Τι καλά να είχα κανα-δυο τώρα να κόψουν τη λιγούρα.... Τέλεια φαίνονται Ελένη μου!

Anonymous said...

Τέλεια φαίνονται! Είμαι σίγουρη πως κι από γεύση δεν θα πηγαίνουν πίσω! Λατρεύω οτιδήποτε έχει να κάνει με πίτσα, οπότε θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε! Φιλάκια!

fooodaki.gr

ΕΛΕΝΑ said...

Βιβή γιατί δεν μου μιλάς???
Να μην μιλάς στα σκυλάκια σου, αυτά φταίνε, δεν φταίω εγώ που πέρασα τέλεια με το Ελενάκι, πίνοντας καφέδες, κάνοντας βόλτες, τρώγοντας διάφορες λιχουδιές, κουτσομπολεύοντας και τέλος πάντων κάνοντας πολλά άλλα που δεν τα λέω, για να μην μου κόψεις και την καλημέρα τελείως :PPP

syros2js said...

Θα συμφωνήσω με το Ελενάκι, πιο πάνω!!!
Μεγάλο μειονέκτημα αυτό!!!
Σε χρόνο dt θα εξαφανίζονται!
;-)
Φιλάκια πολλά, κορίτσι μου!

Unknown said...

Φαίνονται πεντανόστιμα! Ωραία πρόταση!:)

SpIrToKoYto said...

Ελενα,
γράφε οτι θες...Εγώ θα εξακολουθώ να μη σου μιλάω...:P
( το απόγευμα θα σου μιλήσω,γιατί έχουμε και συνταγή της Μέτης μας και δεν λέει να είμαστε τσακωμένες και στο αμίλητο...)

Helen Gr said...

Πολύ ωραία και νόστιμότατη η πρότασή σου, Ελενάκι!
Θα δοκιμάσω τη ζύμη, κρατώ τη συνταγή!
Καλή χρονιά και πολλά φιλάκια!

sundayspoon said...

Υπέροχη πρόταση! Εθιστική θα έλεγα... :-)
Εύχομαι ό,τι καλύτερο για τη νέα χρονιά! Υγεία, δημιουργική διάθεση και πολλά χαμόγελα!!!!
Φιλιά!

Beauty Follower said...

και ο μπαμπας μου ειναι της ιδιας συνομοταξιας... κάτσε να δωσω στην μαμα την συνταγη σου ;)

http://beautyfollower.blogspot.gr

Eri said...

Τέλεια πρόταση Ελενάκι μου και ιδιαίτερα για το σχολείο! <3
Φιλάκια πολλά!

Ειρήνη Ε. said...

Πεντανόστιμα τα καλτσόνε, Ελενάκι. Από κολατσιό μέχρι μεσημεριανό συμπλήρωμα ή και βραδινό ακόμα, είναι εξαιρετική πρόταση!!! Τα πιτσιρίκια δε, είναι σίγουρο ότι θα ξετρελαθούν!!!
Καλό βράδυ.

mia maria said...

Πολύ νόστιμη πρόταση, πραγματικά λαχταριστές οι καλτσόνε σου Ελένη μου!

Maria B. said...

Που είσαι βρε Λενιώ μου με τα μινι καλτσόνε με την XXXXXXXLARGE γεύση ???

αχ τι μου κάνεις πρωί - πρωί !!!

παίρνω 2-3 κομμάτια, έτσι για δοκιμή δηλαδή !!!

φιλια πολλα πολλά !!

DIMI said...

Καλημέρα Ελένη μου!!Χρόνια πολλά!!!Καλή χρονιά!!!Απλή καί εύκολη η συνταγή σου!!Νόστιμη πρόταση γιά κάτι συνοδευτικό αλλά καί γιά κολατσιό!!Θά τήν δοκιμάσω!!!Φιλάκια!!!

Unknown said...

Όπως πάντα υπέροχα μίνι καλτσόνε και ωραία φωτογραφημένα...και υπέροχη γεύση υποθέτω θα έχουν και μιας και μου αρέσουν κιόλας η συνταγή καταγράφεται...Φιλιά Ελενάκι μου..

Eleni said...

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους για τα όμορφα λόγια και τα σχόλιά σας.Χαίρομαι που σας άρεσε η συνταγή!
Πολλά φιλιά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...