Wednesday, 8 January 2014

Cookies με αμύγδαλα


Πολύ αφράτα και νόστιμα, αυτά τα cookies! Τυλιγμένα σε ζάχαρη με κανέλα, πραγματικά μοσχοβολάνε!
Τα έφτιαξα φέτος τα Χριστούγεννα, για να συνοδεύσουν το καφεδάκι που ήπιαμε με τις φίλες μου.
Αν όπως λένε έχουμε βαρύ χειμώνα φέτος, τι πιο ωραίο από ένα απογευματινό κάλεσμα στο σπίτι μας, παρέα με τους αγαπημένους μας, να απολαμβάνουμε ένα ζεστό ρόφημα;;
Στη ζέστη του σπιτιού μας, με ψιλοκουβεντούλα και καλοφτιαγμένα βουτήματα σαν τα σημερινά μας cookies, που έχουν την νοστιμιά των αμυγδάλων, της σταφίδας και του γιαουρτιού;;
Πάμε να τα φτιάξουμε και παρέα!

Θα χρειαστούμε:
370 γρ. περίπου, αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι κανέλα τριμμένη
150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
180 γρ. ζάχαρη απλή
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
90 γρ. ξανθές σταφίδες
2 κουταλιές κονιάκ
60 γρ. αμύγδαλα
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1/8 κουταλάκι αλάτι
Για το τύλιγμα
3/4 φλ. ζάχαρη
1/4 κουταλάκι κανέλα
Τι κάνουμε:
Πλένουμε τις σταφίδες και τις στραγγίζουμε καλά. Τις βάζουμε σε μπολάκι και τις ραντίζουμε με το κονιάκ. Τις αφήνουμε τουλάχιστον μια ώρα, να μαλακώσουν.
Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα, χωρίς να αφαιρέσουμε την καφέ τους φλούδα.
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε την μαργαρίνη με βούτυρο και την ζάχαρη. Τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, να αφρατέψουν καλά. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το αυγό, το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού. Σταματάμε το μίξερ.
Κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση του μείγματος και ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι. Πάνω από το γιαούρτι ρίχνουμε το μπαίκιν πάουντερ, που θα το δούμε να αφρίζει. Με κουτάλι, ανακατεύουμε όλα τα υλικά, να ενωθούν.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, καθώς και τις σταφίδες, μαζί με όσο κονιάκ έχει μείνει στο μπολάκι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα μαργαρίνης-ζάχαρης, ζυμώνοντας απαλά με το χέρι μας, ως να ενωθούν όλα τα υλικά. Δεν ζυμώνουμε παραπάνω.
Βάζουμε το μπολ με την ζύμη σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη, για μισή ώρα στο ψυγείο.
Ανακατεύουμε σε ένα πιάτο τα υλικά για το τύλιγμα.
Ανάβουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθ. Κελσίου, βάζοντας την σχάρα του στο μεσαίο ράφι.
Στρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου μας, με αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε με την ζύμη μας μπαλίτσες, σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
Κυλάμε κάθε μπαλίτσα στην ζάχαρη με την κανέλα. Φροντίζουμε να καλυφθεί καλά, γύρω γύρω.

Τα τοποθετούμε στο ταψί, σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Βάζουμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 12-15 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας.
Θα ροδίσουν ελαφρά, ενώ συγχρόνως η κουζίνα μας θα μοσχοβολάει κανέλα!!
Βγάζουμε τα cookies από τον φούρνο. Τα αφήνουμε 5 λεπτά μέσα στο ταψί και κατόπιν τα τοποθετούμε σε σχάρα μπισκότων, να κρυώσουν εντελώς.
Τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά, για να μην μας στεγνώσουν.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

13 comments:

Maria B. said...

Γειά σου Ειρηνάκι μου, χρόνια πολλά και καλή χρονιά !!!!! δεν έχω αμφιβολία για την νοστιμιά μας μια και στα cookies είσαι αστέρι !!!!! παίρνω το ιντερνετικό σου κέρασμα και περιμένω σύντομα το κανονικό !! χιχιχι

φιλια πολλά πολλά !!!

piga said...

Φαίνονται υπέροχα, θα είναι και νοστιμότατα. Εμένα μου αρέσουν περισσότερο με ολόκληρο αμύγδαλο!

ΕΛΕΝΑ said...

Cookies που μοσχοβολάνε κανέλα!!
Ουάου!!!
Στα cookies όπως λέει και το Μαριώ μας είσαι αστέρι, δεν το συζητάω!!!
Φιλιά Ειρηνάκι μου, καλή σου μέρα!

DIMI said...

Ειρήνη μου τά κουλουράκια σου μοσχοβόλισαν έως εδώ!!!Νοστιμότατα!!Υπέροχη η συνταγή σου!!!Πίνοντας καφέ,παίρνω δύο,καί φεύγω!!!Καλή καί χαρούμενη χρονιά σού εύχομαι!!Φιλάκια!!!

Notoula said...

Κορίτσια καλή χρονιά στην όμορφη παρέα σας! Εύχομαι ότι καλύτερο για τον νέο χρόνο! Φιλιά πολλά!
Α και φεύγοντας παίρνω το μπισκοτάκι μου να κεραστώ.

- spoonstories- said...

Ειρήνη πολύ νόστιμα πρέπει να είναι τα αμύγδαλο κουλουράκια σου! Έχουν ένα σωρό αρώματα! Πρέπει να τα δοκιμάσω!!

Unknown said...

Δείχνουν πολύ γευστικά!:)

Tante Kiki said...

Πωπωωωω! Ειρήνη μου πρέπει να έγιναν πολύ νόστιμα!!!! Τέλειο συνοδευτικό για το καφεδάκι!
Καλή χρονιά κι από δω και καλό απόγευμα!

Silena said...

Καταπληκτικά τα μπισκότα σου Ειρήνη!!!!! Φαντάζομαι γεύσεις και αρώματα!!!!
Καλό υπόλοιπο ημέρας!!!

SpIrToKoYto said...

Καφέ μπορεί να μην πίνω τέτοια ώρα,αλλά ευχαρίστως τα χτυπάω πριν πέσω για ύπνο....
Φιλιά πολλά πολλά σε όλες σας...--:)))

Anonymous said...

Coookieeees!!! Τέλεια φαίνονται!!! Μ'αρέσουν οι σταφιδούλες!! Φιλιά!

foodaki.gr

Unknown said...

Cookies με αμύγδαλα...Τα θέλω..μου αρέσουν τα αμύγδαλα...Ότι πρέπει αυτά τα cookies για να συνοδεύσω το καφεδάκι μου...Φιλάκια Ειρηνάκι..

Anonymous said...

Καλημέρα!

Θα ήθελα να ρωτήσω αν μοιάζουν με τα γνωστα soft cookies, τα μαλακα μπισκότα. Ή μοιαζουν με κουλουρακια;

Ευχαριστω

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...