Saturday, 11 October 2014

Τούρτα με βάση μάφιν κανέλας


Η ιδέα για την τούρτα αυτή, μου προέκυψε όταν η Έλενα μας, είχε φτιάξει αυτά τα ωραία μάφινς κανέλας.
Σκέφθηκα λοιπόν να τα χρησιμοποιήσω σαν βάση για μια τούρτα με γέμιση κρέμας λεμονιού. Κανέλα και λεμόνι, ταιριάζουν πολύ μεταξύ τους.
Διπλασίασα την δόση των μάφινς κάνοντας μικρές προσαρμογές, ως προς τα αρωματικά που πρόσθεσα.
Διακοσμήθηκε με σαντιγί σε σχήμα καρδιάς. Από πάνω έριξα χρωματιστή τρούφα και έτοιμο το γλυκό μας.
Την τούρτα αυτή την έφτιαξα για τα γενέθλια της κολλητής φίλης της κόρης μου, λίγο πριν φύγει για το εξωτερικό. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η τούρτα έχει μείνει στην μνήμη μας, όχι μόνο για την νοστιμιά της, αλλά και για συναισθηματικούς λόγους.
Δοκιμάστε την, είναι εύκολη και η νοστιμιά της θα κερδίσει όλους.

Τα υλικά μας:
Για την βάση
380 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
3 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα τριμμένη
200 γρ. ζάχαρη
200 ml. φρέσκο γάλα
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο, λιωμένη
2 αυγά
Για το πασπάλισμα της βάσης
70 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο, λιωμένη
60 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
Για την κρέμα λεμονιού
100 γρ. ζάχαρη
25 γρ. κορν φλάουρ
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1/8 κουταλάκι αλάτι
340 ml. φρέσκο γάλα πλήρες
80 ml. κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
2 κρόκους από μεγάλα αυγά
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Για το γαρνίρισμα
κρέμα σαντιγί
χρωματιστή τρούφα
Τι κάνουμε:
Ετοιμάζουμε την βάση μάφιν κανέλας.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 25 εκ. περίπου. Αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στους 175 βαθ. Κελσίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σε μπολ, βάζουμε την ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, τα αυγά. Τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη δυο τρία λεπτά, ώστε να αναμιχθούν καλά. Προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των υγρών, το μείγμα των στερεών υλικών. Ανακατεύουμε και πάλι καλά, ώστε να επιτύχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Το αδειάζουμε μέσα στο ταψάκι που ετοιμάσαμε και το βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, ανάλογα με τον φούρνο μας. Ή δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας την λάμα ενός μαχαιριού, στο κέντρο. Αν βγει καθαρό, βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο. Δεν παραψήνουμε όμως, γιατί στεγνώνει.
Αφήνουμε στην άκρη την βάση μας, να χλιαρύνει.
Για το πασπάλισμα της βάσης.
Λιώνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε σε μπολάκι, την ζάχαρη με την κανέλα.
Μεταφέρουμε την βάση σε σχάρα για μπισκότα.
Με πινέλο, την αλείφουμε γύρω γύρω με το λιωμένο βουτύρου.
Πασπαλίζουμε καλά, με την κανελοζάχαρη.
Αφήνουμε στην άκρη, κρυώσει εντελώς.

Φτιάχνουμε την κρέμα λεμονιού.
Σε κατσαρολίτσα, βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν καλά.
Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε σε ένα μπολ, την ζάχαρη το κορν φλάουρ, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και τους δύο κρόκους. Με το σύρμα των αυγών, τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Μόλις το γάλα με την κρέμα γάλακτος ζεσταθούν, παίρνουμε λίγο με μια κουτάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε γρήγορα με το σύρμα, να μην κόψουν τα αυγά μας.
Προσθέτουμε και δεύτερη κουτάλα με γάλα. Ανακατεύουμε και πάλι.
Μεταφέρουμε το μείγμα αυτό, πίσω στην κατσαρόλα μας, με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά.
Μόλις δούμε ότι η κρέμα μας, αρχίζει να δένει, ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το βράσιμο της κρέμας, ως να δέσει, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
Αφήνουμε την κρέμα μας να χλιαρύνει. Ανακατεύουμε που και που, για να μην πιάσει κρούστα.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας, με ένα κομμάτι πλαστικής μεμβράνης. Η μεμβράνη να ακουμπά στην κρέμα. Την βάζουμε στο ψυγείο, να κρυώσει εντελώς.
Συνθέτουμε την τούρτα.
Κόβουμε την βάση, που έχει κρυώσει εντελώς, χωρίζοντάς την σε δύο μέρη. Τώρα έχουμε δύο βάσεις.
Βάζουμε την μία σε πιατέλα σερβιρίσματος. Επάνω, απλώνουμε την κρύα κρέμα λεμονιού.

Τοποθετούμε επάνω από την κρέμα την δεύτερη βάση.
Γαρνίρουμε με ροζέτες σαντιγί, σχηματίζοντας μια καρδιά. Πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα.

Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο, ως να την σερβίρουμε.
Καλό θα ήταν να καταναλωθεί μέσα σε δύο ημέρες, γιατί οι βάσεις, στεγνώνουν αν μείνουν παραπάνω.
Θα παρατηρήσουμε ότι στις ψημένες βάσεις, υπάρχουν τρυπούλες. Είναι φυσιολογικές και οφείλονται στο είδος της ζύμης που χρησιμοποιήσαμε.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

19 comments:

Create Taste said...

Η βάση κανέλας θα κάνει σίγουρα την τούρτα μυρωδάτη!! Πολύ ωραία ιδέα!

DIMI said...

Tί υπέροχη καί πρωτότυπη συνταγη Ειρήνη μου!Τέλεια η τουρτίτσα σου!!Μού αρέσει πολύ η βάση μέ τήν κανέλα αλλά καί κρεμούλα είναι άπαιχτη!!Καλό Σ/Κ!!Φιλάκια!!

Mari Beika said...

Πολύ μου αρέσουν αυτές οι τούρτες κεικ, είναι εύκολες και απίθανες!!
Φιλιά πολλά!!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Μαρια Κατσιαλη said...

Μου αρεσε πολυ η συνταγη! Θα τολμησω να την κανω την τουρτα!

Ariadni St. said...

Αρωματική βάση με λαχταριστη κρεμούλα απο μέσα και σιρόπι καραμέλας!!!!!!!!!!!! Με πείσατε θα φαωωω
Καλό απόγευμα
Καλό Σαββατοκύριακο :)
Φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Και μόνο που βλέπω την δροσερή κρέμα λεμονιού, έρχομαι τρέχοντας.
Τα συνδύασες απίστευτα Ειρήνη μου και μας κερνάς ένα λαχταριστό γλυκάκι!
Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Μμμμ, πολύ δημιουργική αυτή η συνταγή. Η κανέλα θα κάνει μεγάλη εντύπωση!

- spoonstories- said...

Ειρήνη θέλω ένα μεγαααάλο κομμάτι από την τούρτα σου!!Εξαιρετική γεύση και άρωμα κανέλας που λατρεύω!

Mary said...

Ειρηνάκι μου είναι πολύ ωραία, γεια στα χεράκια σου!
Η κρέμα λεμονιού πολύ με εξιτάρει...

Καλή Κυριακή, φιλάκια!

Neli said...

Αυτη η προτοτυπη βαση της τουρτας και σε συνδιασμο με την κρεμα λεμονιου,κανουν την τουρτα μοναδικη σε γευση,μπραβο ,ωραιο γλυκο,πολλα φιλια,καλη εβδομαδα.

Δημιουργία said...

Απλή αλλά γεμάτη αρώματα η τούρτα που ετοίμασες Ειρήνη .Καλή εβδομάδα να έχεις.

evonita said...

πω πω τι ωραίοοοο!!!

Ερμιόνη said...

Κανέλα και λεμόνι είναι υλικά που υπεραγαπώ!
Πολύ μου αρέσει που βασίστηκες σε μια συνταγή για μάφινς και έφτιαξες ένα τόσο γευστικό και αξιοζήλευτο γλυκάκι!
Η κρέμα λεμονιού φαίνεται δε φανταστική, άνετα τρώγεται και με το κουταλάκι φαντάζομαι :)
Φιλιά

Tante Kiki said...

Υπέροχη συνταγή Ειρήνη μου... πολύ νόστιμη πρέπει να έγινε η τούρτα αλλά και πολύ αρωματική και μέ τέτοιον εκπληκτικό συνδυασμό!!!
Καλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα!!

mia xara said...

Κανέλα διάβασα και ήρθα τρέχοντας!! Πολύ ωραίος συνδυασμός γεύσεων, Ειρήνη!
Καλή εβδομάδα, ΧΟ

Maria B. said...

Καλή μέρα Ρηνάκι μου, πολύ έξυπνος ο συνδιασμός σου και ταιρίαζει πολύ γιαυτήν την εποχή η κανέλλα και όλα αυτά που έχεις βάλει !!!!

γεια στα χεράκια σου και καλοφάγωτη!!!!!


φιλια πολλά πολλά και καλή βδομάδα!!!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου αυτά τα κεκάκια τα έχω φτιάξει άπειρες φορές, είναι από τα αγαπημένα μας. Βρίσκω καταπληκτική και πολύ έξυπνη την ιδέα σου να δημιουργήσεις αυτή τη θεσπέσια τούρτα. οι συνδυασμοί που έκανες φοβεροί!!!
Φιλάκια πολλά!!!

ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ said...

Υπέροχη και πολύ αρωματική τούρτα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...