Wednesday, 29 October 2014

Κέικ κολοκύθας με παρμεζάνα


Η εποχή της κολοκύθας έφθασε και πάλι!
Γνωστή η αδυναμία μου στο πεντανόστιμο αυτό λαχανικό!
Δεν ήταν δυνατόν λοιπόν να σας αφήσουμε χωρίς καινούργιες συνταγές και νοστιμιές με κολοκύθα.
Η σημερινή συνταγή ήταν μια από τις τρεις με τις οποίες έλαβα μέρος στο διαγωνισμό Crosscooking Parmigiano Reggiano.
Κολοκύθα, παρμεζάνα, ζαμπόν και αγαπημένα μυρωδικά μας δίνουν ένα υπέροχο αλμυρό κέικ, που θα εντυπωσιάσει στους μπουφέδες και τα τραπέζια μας!
Άλλωστε οι εορτές πλησιάζουν και μια τέτοια λιχουδιά θα είναι καλοδεχούμενη!
Πάμε όμως να δούμε την συνταγή!

Θα χρειαστούμε:
270 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
200 γρ. πουρέ βρασμένης ή ψημένης κολοκύθας
150 ml. χλιαρό γάλα
120 γρ. μαργαρίνη
2 μεγάλα αυγά
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
50 γρ. τριμμένη γκούντα
50 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
μισό κουταλάκι ελαιόλαδο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
10 φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
1/4 κουταλάκι φρέσκια μαντζουράνα ψιλοκομμένη
1/4 κουταλάκι ξερή ή φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
1/8 κουταλάκι τριμμένο κύμινο
μισό κουταλάκι ξερό σκόρδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
3/4 κουταλάκι αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στην πράξη:
Μία ώρα νωρίτερα βγάζουμε την μαργαρίνη από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις μήκος 25εκ Χ πλάτος 7,5εκ Χ ύψος 8εκ. Την αφήνουμε στην άκρη.
Σε αντκολλητικό τηγανάκι βάζουμε μισό κουταλάκι ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το μπέικον και το ζαμπόν να σοταριστούν λίγο. Κατόπιν προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Τα σοτάρουμε όλα μαζί να ροδίσουν.
Αποσύρουμε το τηγανάκι από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, τα μυρωδικά και το ξερό σκόρδο. Αφήνουμε στην άκρη.
Σε ευρύχωρο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε την μαργαρίνη με την ζάχαρη και τα χτυπάμε 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε για ακόμη 3 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ.
Με την βοήθεια ενός μεγάλου κουταλιού ή μιας σπάτουλας ενσωματώνουμε στο μείγμα λίγα λίγα, το μείγμα του αλευριού, τον πουρέ της κολοκύθας, το χλιαρό γάλα, τα σοταρισμένα μπέικον, ζαμπόν και φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στην φόρμα που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Το στρώνουμε με ένα κουτάλι και τραβάμε μια γραμμή κατά μήκος στην ζύμη. Αυτό θα βοηθήσει το κέικ να φουσκώσει ομοιόμορφα.
Βάζουμε την φόρμα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου, στην μεσαία θέση.
Ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Ή αν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ, αυτό να βγει καθαρό.
Αν δούμε ότι το κέικ μας παίρνει γρήγορα χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να χλιάνει πάνω σε σχάρα για μπισκότα.
Σερβίρεται χλιαρό ή ακόμα και κρύο.
Μπορούμε να γαρνίρουμε το κέικ μας με κάποιο μείγμα κρέμας τυριού με λίγη μαγιονέζα ή μείγμα γιαουρτιού με μαγιονέζα και λίγη πάπρικα ή ακόμα και σκέτο στραγγιστό γιαούρτι ή σκέτη μαγιονέζα.
Στολίζουμε με φυλλαράκια βασιλικού ή μαντζουράνας ή όπως αλλιώς μας αρέσει.
Καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.

12 comments:

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Τρελαίνομαι για αλμυρά κέικ κι αυτό εδώ δείχνει συναρπαστικό!!! Τί ωραία που έχω και κολοκύθα, θα το δοκιμάσω πάραυτα! Καλή επιτυχία και στο διαγωνισμό!

ΕΛΕΝΑ said...

Άκρως εντυπωσιακό το σημερινό σου κέικ Ειρήνη μου!!
Όπως και όλες οι νοστιμιές με κολοκύθα που μας έχεις ετοιμάσει μέχρι τώρα!
Φιλιά!

Vasia b. said...

Με τόσα υπέροχα υλικά θα πρέπει να είναι νοστιμότατο το αλμυρο κεικ σου Ειρήνη μου!!!
Φιλια πολλά!!!

kikitchen and the chef said...

Συμφωνω απολυτα οτι οσο πλησιαζουν οι γιορτες η λιχουδια σου αυτη ειναι ιδανικη!!!!!υπεροχο το κεικ σου!!!
φιλια πολλα!!!

Maria B. said...

Μπράβο σου βρε Ρηνάκι ! πανεμορφο είναι και πεντανόστιμο φαίνεται !!!!

καλό απόγευμα σε όλους !!!


φιλια πολλά πολλά

DIMI said...

Wow!!Υπερπαραγωγή τό κέικ σου Ειρήνη μου!!Λατρεύω τά αλμυρά κέικ καί τό δικό σου φαίνεται τόσο λαχταριστό!!Υπέροχη συνταγή!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

Ερμιόνη said...

Μ' αρέσει η πρόταση σου Ειρήνη!
Έχει ωραία υλικά και είναι και πολύ εμφανίσιμη!
Πράγματι για έναν μπουφέ είναι ιδανική!
Φιλιά πολλά!

Neli said...

Εντυπωσιακοτατο,και νοστιμοτατο φαινεται,για γιορτινη λιχουδια θα ειναι οτι πρεπει,πολλα φιλια καλο βραδυ.

- spoonstories- said...

Είναι ότι πρέπει τώρα στις γιορτές να παρουσιάσουμε ένα τόσο ιδιαίτερο κέικ! Το στόλισες και πολύ χαρούμενα... Φιλιά Πολλά Έλενα μου!

mookies said...

Υπέροχο πρέπει να έγινε το αλμυρό σου κέικ αν κρίνω από τα υλικά και τα άκρως ενδιαφέροντα μπαχαρικά που χρησιμοποίησες.

Tante Kiki said...

Φαίνεται υπέροχο αυτό το αλμυρό κέικ!!! Κι ο συνδυασμός των υλικών είναι απόλυτα ταιριαστός!!
Φιλιά!

Mary said...

Κοντέσα μου οι φωτογραφίες και μόνο με ξετρέλαναν, είναι υπέροχο!

Φιλάκια!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...