Wednesday, 15 October 2014

Μουστοκούλουρα με συκόμελο


Μουστοκούλουρα θα σας κεράσουμε σήμερα!! Αλλά όχι συνηθισμένα!
Τα μουστοκούλουρά μας εκτός από πετιμέζι με το οποίο συνηθίζω να τα φτιάχνω, περιέχουν και συκόμελο.
Πρόσφατα η κόρη μου επιστρέφοντας από εκδρομή, μου έφερε σαν δωράκι μια μικρή φιάλη με συκόμελο. Ξέρει την αγάπη μου για τα παραδοσιακά προϊόντα και όταν βρει κάτι που πιστεύει ότι θα μου αρέσει, το αγοράζει.
Το συκόμελο φτιαχνόταν στην Μ. Ασία από τις νοικοκυρές που έβαζαν ξερά σύκα να μείνουν μέσα σε νερό. Το αποτέλεσμα ήταν το συκόμελο.
Μοιάζει με αραιό πετιμέζι με πολύ σκούρο χρώμα. Η διάρκεια της ζωής του είναι περίπου ένας χρόνος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά αλλά και σε σάλτσες για σαλάτες ή και σε φαγητά ακόμα.
Συκόμελο βρίσκουμε σε καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής.
Σκέφθηκα λοιπόν μιας και θα έφτιαχνα μουστοκούλουρα, να αντικαταστήσω μια ποσότητα πετιμεζιού με το ωραίο αυτό παραδοσιακό μας προϊόν και ιδού!!
Νοστιμότατα και ιδιαίτερα κουλουράκια, που τα αγαπήσαμε αμέσως.
Πάμε να σας δείξω πως τα έφτιαξα!

Θα χρειαστούμε:
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. κακάο σκόνη
1 κουταλάκι σόδα φαγητού
1 κουταλάκι αμμωνία
180 γρ. ζάχαρη
100 ml. χλιαρό νερό
100 ml. ελαιόλαδο
100 ml. καλαμποκέλαιο
100 ml. πετιμέζι
100 ml. συκόμελο
50 ml. λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε τα δύο είδη αλεύρων μαζί με το κακάο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το καλαμποκέλαιο, το πετιμέζι, το συκόμελο, το λικέρ βύσσινο ή το κονιάκ και την σόδα. Με το σύρμα των αυγών χτυπάμε τα υλικά μας για 4-5 λεπτά, ώστε να διαλυθεί όσο γίνεται η ζάχαρη.
Σε μπολάκι βάζουμε το χλιαρό νερό και ρίχνουμε μέσα την αμμωνία. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η αμμωνία και τα ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε και πάλι καλά.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των υγρών, λίγο λίγο.
Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά μας και να μας δώσουν μια μαλακή ζύμη. Αν δούμε ότι η ζύμη μας χρειάζεται και άλλο υγρό, προσθέτουμε νεράκι ή και λίγο χυμό πορτοκαλιού αν μας αρέσει. Ανάλογα αν χρειαστεί και άλλο αλεύρι, θα προσθέσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η ζύμη μας όπως είπαμε θα είναι μαλακή αλλά θα πλάθεται.
Αφήνουμε το μπολ με την ζύμη μας σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα, να μείνει στην άκρη για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί τα μεγάλα ταψιά του φούρνου μας.
Πλάθουμε τα μουστοκούλουρά μας στο σχήμα που μας αρέσει και τα τοποθετούμε σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο μέσα στο ταψί.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας, αν τα θέλουμε μαλακά. Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ωραιότερα μαλακά.
Αφού ψηθούν τα κουλουράκια μας και τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά.
Τα μουστοκούλουρα αυτά έχουν σκούρο χρώμα, λόγω της παρουσίας του κακάο και του συκόμελου.
Το συκόμελο που χρησιμοποίησα σε αυτή την συνταγή προέρχεται από την περιοχή του Ταξιάρχη Ευβοίας.
Καλή επιτυχία!!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

kikitchen and the chef said...

Γεια σου Ειρηνη!!!
συκολεμο...μμμμ δεν το ηξερα,πολυ ενδιαφερουσες οι πληροφοριες που μας εδωσες,αν καποια στιγμη "πετυχω" συκομελο θα το παρω!!!
τα κουλουρακια σου φαινονται πεντανοστιμα!!!!\φιλια πολλα!!!!

DIMI said...

Λαχταριστά τά κουλουράκια σου Ειρήνη μου!!Δέν ήξερα γιά τό συκόμελο!!Θά έχουν σίγουρα ιδιαίτερη γεύση!!Θά δώ πού μπορώ νά τό βρώ!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!

- spoonstories- said...

Γνωρίζω το συκόμελο και θα συμφωνήσω μαζί σου στα πάντα. Τα μουστοκούλουρα από την άλλη είναι απόλαυση !!Μπράβο Ειρήνη μου!

ΕΛΕΝΑ said...

Με έβαλες σε πειρασμό να ψάξω να βρω συκόμελο.
Πραγματικά ιδιαίτερα θα γίνονται τα μουστοκούλουρα με το συκόμελο Ειρήνη μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Eirinaki said...

Πρώτη φορά ακούω για συκόμελο. Λιγάκι δύσκολη η συνταγή!

Ariadni St. said...

συκόμελο!!!!!!!!!! Ουάουυυ
Καλό απόγευμα φιλιά :)

Δημιουργία said...

Το συκομελο δεν το έχω ξανακούσει, τα κουλουράκια σου πρέπει να έχουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Neli said...

Συκομελο πρωτη φορα ακουω,ωραιο θαναι ,πολυ νοστιμα φαινονται τα κουλουρακια ,ειναι και η εποχη τους τωρα πρεπει να τα δοκιμασω,φιλια καλο βραδυ.

Tante Kiki said...

Ειρήνη μου... κατ' αρχήν θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και από δω πάρα μα πάρα πολύ για την επισήμανση. Δυο μέρες τώρα παιδεύομαι μ' αυτή την ιστορία και τέλικά με βοήθησε ο σύζυγος μιας φίλης να το διορθώσω. Συκόμελο δεν έχω δοκιμάσει αν και το έχω ακούσει αλλά τα κουλουράκια σου πρέπει να έγιναν πεντανόστιμα όπως άλλωστε και όλες οι αλμυρές και γλυκές σου δημιουργίες!!! Πρέπει να τα απολαύσατε!
Καλοφάγωτο!
Φιλιά! :)

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου συκόμελο δεν έχω δοκιμάσει, πρέπει να γίνονται υπέροχα αυτά τα κουλουράκια, όλα τα υλικά ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους!!!
Πολλά φιλιά!

mookies said...

Εξαιρετικά τα μουστοκούλουρα. Το συκόμελο δεν έχω ξαναδεί, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον.

Ερμιόνη said...

Συκόμελο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ Ειρήνη μου.
Τι ωραίο που σε σκέφτηκε η κορούλα σου πάντως!
Εάν βρω σίγουρα θα πάρω να δοκιμάσω!
Μου αρέσει πολύ που έχεις βάλει κακάο στα μουστοκούλουρά σου!
Φιλιά

Maria B. said...

καλημέρα Ρηνάκι!!!! παίρνω 2 κουλουράκια και παω να τα δοκιμάσω παρέα με το καφεδάκι μου !!!!!


καλό σ/κ και πολλά φιλιά

Mary said...

Πρώτα θα πω μπράβο στην κορούλα που σου έφερε συκόμελο και μετά σε σένα Ειρηνάκι μου! Φαίνονται υπέροχα, είναι κι από τις μεγάλες μου αδυναμίες!

Πολλά φιλάκια και στις δυο στέλνω!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...