Wednesday, 22 October 2014

Κέικ λεμόνι-καρότο-καρύδα


Το σημερινό μας κέικ είναι ένα αφράτο, ζουμερό και μοσχομυριστό κέικ λεμονιού με καρύδα!
Φοβερός συνδυασμός, το γλυκό μας μοσχοβολάει λεμονάκι και εξωτική καρύδα!!
Θέλοντας να το κρατήσω ζουμερό, πρόσθεσα τριμμένο καρότο.
Φυσικά το περιποιήθηκα ιδιαιτέρως καλύπτοντάς το με γλάσο λεμονιού και κατακόκκινα κερασάκια γλασέ.
Όσο θα κρυώνει ο καιρός και θα αποζητούμε όλο και περισσότερο την ζεστασιά του σπιτιού μας, μια όμορφη φιλική συντροφιά και ψιλοκουβεντούλα, ένα τέτοιο νόστιμο και αρωματικό γλυκάκι είναι ότι καλύτερο για να συνοδεύσει τον καφέ ή το τσάι μας!
Πάμε να τα φτιάξουμε και παρέα!

Θα χρειαστούμε:
280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ
ελάχιστο αλάτι
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
50 γρ. καρύδα τριμμένη
100 γρ. καρότο τριμμένο
ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι
220 γρ. ζάχαρη
80 ml. χυμό λεμονιού
90 ml. καλαμποκέλαιο
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
Για το γλάσο λεμνονιού
1 κούπα άχνη ζάχαρη
3 περίπου κουταλιές νερό
1 κουταλιά ξύσμα λεμονιού
Προαιρετικά
μερικά κερασάκια γλασέ
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε την καρύδα και το ξύσμα του λεμονιού. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ευρύχωρο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά, να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε λίγο λίγο το καλαμποκέλαιο. Κατόπιν ενσωματώνουμε σταδιακά τον χυμό του λεμονιού και το άρωμα βανίλιας. Χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα και σταματάμε το μίξερ.
Με ένα μεγάλο κουτάλι ή σπάτουλα, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω ώστε να δεσμεύσουμε αέρα μέσα στο μείγμα, κάτι που θα βοηθήσει το κέικ μας να φουσκώσει καλύτερα.
Τέλος ρίχνουμε στο μείγμα μας και το τριμμένο καρότο ανακατεύοντας ως να ενσωματωθεί και αυτό εντελώς στην ζύμη του κέικ.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 18 εκ. Χ 27 εκ. περίπου.
Αδειάζουμε το μείγμα που ήδη ετοιμάσαμε μέσα και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου.

Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά περίπου, ανάλογα τον φούρνο μας. Ή αν βυθίσουμε την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ, αυτό θα βγει καθαρό.
Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε για 5 λεπτά μέσα το ταψάκι. Κατόπιν το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Το κέικ έχει περίπου 3-4 εκατοστά ύψος. Αν το θέλουμε πιο παχύ ή θα χρησιμοποιήσουμε μικρότερο ταψάκι ή θα αυξήσουμε κατά το ήμισυ την δοσολογία.
Αν το θέλουμε στρογγυλό θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκατοστά .
Για να φτιάξουμε το γλάσο βάζουμε την άχνη ζάχαρη μαζί με το ξύσμα του λεμονιού σε μπολάκι.
Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, ως να επιτύχουμε ένα ρευστό γλάσο.
Στο γλάσο λεμονιού χρησιμοποιούμε νερό αντί για χυμό λεμονιού. Το ίδιο το κέικ περιέχει αρκετό χυμό λεμόνι. Το γλάσο μας θα αποκτήσει λεμονάτη γεύση από το ξύσμα που προστίθεται.
Γαρνίρουμε το κέικ με το γλάσο, και αν θέλουμε με κερασάκια γλασέ και σερβίρουμε.

Όσο κέικ περισσέψει, το καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη για να μην στεγνώσει.
Το κέικ αυτό γίνεται αφράτο και ζουμερό. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν παντεσπάνι σε μια τούρτα λεμονιού, καρύδας ή φρούτων. Στην περίπτωση αυτή, θα το κόψουμε στη μέση και θα το βρέξουμε με ένα ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

Eirinaki said...

Γεια στα χέρια σου!

ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ said...

Υπέροχοι συνδιασμοί!!!

kikitchen and the chef said...

μμμμμ τελειο!!το ζήλεψα το γλυκακι σου!!!και τι ωραιο σχημα!!!!!
φιλια!!!

Maria B. said...

Ειρηνάκι μου και εγώ σαν την kikitchen το ζήλεψα το γλυκάκι μας !!!! τι μυρωδιά, τι φινέτσα και βεβαίως βεβαίως τι γεύση !! μμμμ!!

γεια στα χεράκια σου !!!!!!!!!

φιλια πολλά πολλά και καλό μεσημέρι

- spoonstories- said...

Ωραία γεύση κορίτσι!Απίθανο κεκάκι!!

ΕΛΕΝΑ said...

Φοβερό το μυρωδάτο και εξωτικό κεκάκι σου Ειρήνη μου!
Μ' αρέσουν πολύ οι συνδυασμοί που χρησιμοποίησες και το καρότο θα το έκανε ιδιαίτερα ζουμερό!
Φιλάκια, καλό απόγευμα!

DIMI said...

Τί υπέροχο καί μοσχομυριστό τό κεκάκι σου Ειρήνη μου!!Καί συνδύασες τόσο όμορφα τίς γεύσεις!!Τό ζήλεψα!!Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

Ερμιόνη said...

Το λεμόνι με την καρύδα είναι αγαπημένος συνδυασμός!
Και μαζί δημιουργούν ένα γλυκάκι πολύ κομψό και ιδιαίτερο!
Μου αρέσει πολύ και η παρουσίαση του Ειρήνη!
Φιλιά

Drunk tomato said...

Ενα πραγματικα φανταστικο συνοθύλευμα γέυσεων ! Γειας τα χέρια σας ! αψογη η συνταγή!!! Θα επιχειρήσω να το φτιάξω αύριο!!!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Silena said...

Πολύ δροσερό και μυρωδάτο κέικ!!!! Είναι υπέροχο!!!!
Καλό βράδυ!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου σκέτη απόλαυση φαίνεται να είναι το κεκάκι σου, με ωραία υλικά και σούπερ εμφάνιση!
Μπράβο!!!
Πολλά φιλάκια!

Μυρωδία said...

Ό,τι πρέπει για τον άντρα του σπιτιού που ζητάει συνέχεια καρύδα στα γλυκά! Και με το καροτάκι, για να είναι και υγειινό! Τέλεια!!

Mary said...

Τι να πω Ειρηνάκι μου...
Βλέπω τις εικόνες, τους συνδυασμούς γεύσεων και σκέφτομαι ότι μόνο εσύ θα μπορούσες να φτιάξεις ένα τόσο υπέροχο κι αριστοκρατικό κέικ...

ΥΓ. Δεν ζει κι ο Ξενόπουλος να θαυμάσει την ηρωίδα του βρε κορίτσι μου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...