Tuesday, 14 October 2014

Λαχματζούν


...βγαλμένο από τις 1000 και 1 Νύχτες!!
Και με συνταγή δοσμένη On Air!!!
Εσείς δεν μου είπατε στις εκ_Πομπές μου να σας μαγειρεύω πού και πού???
Έτσι λοιπόν πριν δυο χρόνια, μεταξύ τσιφτετελιού, ντεφιού, της εορταζούσης Σεχραζάτ με τα 7 πέπλα ΕΛΕΝΑΣ και επαναλαμβανομένων μπιρ Αλλάχ, έδωσα και την συνταγή!!
Κι επειδή αποκλείεται να προλάβατε να την γράψατε όσοι χοροπηδούσατε κατά την διάρκεια της εκ_Πομπής επάνω στα τραπέζια με τα ντέφια και τα πέπλα, ας την δώσω όπως υποσχέθηκα και από εδώ.

ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1,5 κουταλάκι αλάτι
- 1 1/3 του φλιτζανιού χλιαρό νερό (ή όσο πάρει για να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική )
λίγο λάδι ( βάλτε 3 κουταλιές της σούπας στη ζύμη και με το υπόλοιπο λαδώνουμε τα χεράκια όταν ζυμώνουμε )
- 1/3 κουταλάκι κουρκουμά σκόνη (η προσθήκη δική μου, πρώτον γιατί χρησιμοποιώ πολύ στη κουζίνα μου αυτό το θαύμα της φύσης και δεύτερον γιατί δίνει στα πιτάκια μια καταπληκτική, σαν χρυσή εμφάνιση ) 
Για την γέμιση:
- 400 γρ. κιμά (αν είναι από αρνάκι είναι πιο νόστιμο )
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 ντομάτες χωρίς σπόρια και φλούδια
- 2 πιπεριές κερατάκια
- δυόσμο και μαϊντανό
- 1 κουταλιά πάπρικα
- 1 κουταλάκι σκόνη καπνιστής πιπεριάς ( απίστευτη γεύση )
- μπούκοβο ( τόσο όσο να μη μπουκώσετε με το καυτερό )
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φρέσκο βούτυρο ( για να περιχύσουμε τα λαχματζούν μόλις βγουν από το φούρνο )
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στο κοσκινισμένο αλεύρι προσθέτουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και ελαστική. Καθώς ζυμώνουμε, λαδώνουμε τα χέρια μας για να διευκολύνουμε το ζύμωμα και να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια.
Τελευταίο προσθέτουμε τον κουρκουμά και ζυμώνουμε καλά, να αναμειχθεί ομοιόμορφα με το ζυμάρι και να του δώσει χρυσοκίτρινο χρώμα.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ωρίτσα.
Όσο η ζύμη μας ξεκουράζεται αραχτή, εμείς τρέχουμε.
Ετοιμάζουμε την γέμιση, ανακατεύοντας τα υλικά τα οποία προηγουμένως έχουμε ψιλoκόψει - ψιλοκόψει λέμε, δεν θέλω τεμπελιές - και τα ζυμώνουμε να αναμειχθούν καλά.
Και αν θέλετε την γνώμη μου, αφήστε την και αυτή στο ψυγείο για καμιά ωρίτσα, για να αναμειχθούν και να αναδειχτούν τα αρώματα από τα μυρωδικά με τον κιμά.
Μόλις δούμε τη ζύμη μας φουσκωτή και καμαρωτή είναι έτοιμη.
Κόβουμε κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο λεπτό με το πλάστη.
Μπορούμε να φτιάξουμε μεγάλα φύλλα και μετά το ψήσιμο να τα κόψουμε όπως τη πίτσα ή όπως έκανα εγώ, να ανοίξουμε πιο μικρά και χρησιμοποιώντας ένα πιάτο του φρούτου, να κόψουμε πιτάκια, όλα σε ίδιο μέγεθος.

Μη ξεχάσετε να αλευρώσετε χεράκια και την επιφάνεια που ανοίγετε το φύλλο αν δεν θέλετε κολλήματα στη ζύμη, που δεν το θέλετε, σας το ορκίζομαι.
Κάντε και μια τσαχπινιά στα πιτάκια με τα δαχτυλάκια σας όπως θα δείτε στη φωτογραφία.

Το - λέμε τώρα - δύσκολο τελείωσε!!
Μοιράζουμε το μείγμα του κιμά στα πιτάκια, φροντίζοντας να μη περισσεύει η γέμιση.
Τα βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο μας, στους 180-200 βαθμούς.
Μόλις τα βγάλουμε, ρίχνουμε από μια κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο σε κάθε λαχματζούν ( δεν είναι ώρες για δίαιτα τώρα, θα σας πω εγώ πότε!! )
Τα σερβίρουμε με χοντροκομμένα ξερά κρεμμύδια, ανάμεικτα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο, που προηγουμένως έχουμε περιχύσει με χυμό λεμονιού.
Συνοδεύουμε με γιαούρτι σακούλας - νάτη η δίαιτα που σας έλεγα - πασπαλίζουμε με πάπρικα και ο Αλλάχ μαζί μας!!!
SALAAM ALAIKUM και Ασπασμούς
από ένα SpIrToKoYto

37 comments:

kikitchen and the chef said...

αχ τι πιατελιτσα ειναι αυτη!!!!Δεν παει να ειναι και πρωι....θελω λαχματζουν...με μπολικο κρεμμυδακι...και ριχνω και εναν χορο μετα!!!!Μιααααμιιιιι!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Καλημέρα, καλημέρα!!! Και μόνο ο πρόλογος της ανάρτησης σε κεντρίζει για να δοκιμάσεις κι εσύ και να ταξιδέψεις ανατολικά!!!!

Katerina said...

Τρελλά αγαπημένο!

mia maria said...

Πολύ λαχταριστό! Τι μας κάνεις Βιβή μου πρωί πρωί!!!

SpIrToKoYto said...

kikitchen and the chef...δικιά μας είσαι κοπέλα μου...Μη ξεχάσεις τα πέπλα...♥

SpIrToKoYto said...

Ευγενία μου,η αλήθεια είναι οτι μιά - μη σου πω και δύο - έφεση προς την Ανατολή την έχω...Μάλλον μιλάει η καταγωγή της γιαγιάς Ιουλίας από το Αιβαλί μέσα μου...♥

SpIrToKoYto said...

Κατερινάκι,συμφωνώ απολύτως...Το έτερό μου ολόκληρο ,ο Λύκος,τα τσακίζει...♥

SpIrToKoYto said...

Μαράκι μου,και πού να δεις τί κάνει αυτό βράδυ βράδυ...
10 σόδες στην καθισιά του θέλει ο Λύκος μετά από τα λαχματζούν που τσακίζει...♥

SpIrToKoYto said...

( εκείνη η Σεχραζάτ πού είναι άραγε...???..Τα πέπλα σιδερώνει πρωινιάτικα...???...άσχετο... )

Σοφία Ζ. said...

Καλημέρα! Τέλειο το λαχματζούν! Νωρίς θυμήθηκες να δώσεις τη συνταγή βρε Βιβή! Δύο χρόνια μετά... (πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από τότε;) Καλό όμως γιατί θυμήθηκα το σκηνικό τότε, τα πέπλα και τις χίλιες και μία νύχτες! Φιλιά!

- spoonstories- said...

Θέλω την πιατέλα ολόκληρη για μένα, να την ευχαριστηθώ βρε κοπελιές χαχα

Ο ναργιλές ότι πρέπει μετά από ένα καλό γεύμα :P

Vasia b. said...

Βιβίκα μου τρελαίνομαι για λαχματζούν....και η δική σου εκδοχή φαίνεται πολύ λαχταριστή και νόστιμη!!!
Σαλαμ Αλεκουμ λοιπόν με πολλά φιλιά!!!!

DIMI said...

Λαχταριστό,λαχταριστό τό λαχματζουν,μέσα από τίς φωτογραφίες σου Βιβή μου!!Δέν έχω δοκιμάσει ποτέ,αλλά πολύ σύντομα θά τό φτιάξω!!Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!!

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Eirinaki said...

Καλοφάγωτο!!!

rena said...

Να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ειρήνη Ε. said...

Γειά σου Βιβίκα με τα πικάντικά σου!!! Λαχματζούν με τα όλα του! Παίρνω την πιατέλα όπως είναι αν και δεν νομίζω να προλάβω να φάω, αφού αν την δει ο καλός μου θα την εξαφανίσει μόνος του!!
Καλό βράδυ.

ΕΛΕΝΑ said...

Σαλάμ Αλέκουμ, κίσις και ασπασμούς!
Εγώ ως γνωστόν εκείνη την μέρα ούτε μυρωδίτσα δεν δοκίμασα γιατί παρίστανα την οδαλίσκη, οπότε τώρα θα διπλοφάω!
Ξανά κίσις!

Ερμιόνη said...

Υπέροχο πιάτο!
Με πολλά και καλά στοιχεία, σπιρτόζικο όσο πρέπει, απίστευτα γευστικό και πολύ χορταστικό!

Tante Kiki said...

Πολύ μερακλίδικο και σκαμπρόζικο πιάτο!! Και κείνη η φωτογραφία με το ναργιλέ είναι υπέροχη!!!
Φιλιά!

Ariadni St. said...

Εγω που σημερα εχω σπανακόρυζο κλαίω με μαυρο δακρυ μετά απο αυτο το πιατο κόλαση!!!!!!!!!!!

SpIrToKoYto said...

Σοφάκι...το καλό πράμα αργεί...αχαχαχαχα♥

SpIrToKoYto said...

- spoonstories- ...
ορίστε...να και ένα κορίτσι που εκτίμησε τον αργιλέ μου,που επαναλαμβάνω,τον κουβάλαγα σαν ημίονος από το Κατάρ...
Μιλ μερσί αγάπη μου...♥

SpIrToKoYto said...

Αλεκουμ Σαλάμ Βασσάκι μου...♥

SpIrToKoYto said...

DIMI μου,για φτιάξε και πες...
αααααααα....ξέχασα...Βασική προυπόθεση επιτυχίας,είναι να φοράς μπλε πέπλα κατά το μαγείρεμα...♥

SpIrToKoYto said...

Μαρία Έλενα μου,
σε ευχαριστώ πολύ...
Φιλιά και από μένα...♥

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι μου...
για το φαγωμένο συζητάς...???
Να είσαι καλά...♥

SpIrToKoYto said...

rena μου,
μέσα είσαι...Στο τσακ ήμουν να αφήσω το παιδί νηστικό...♥

SpIrToKoYto said...

Ειρηνάκι μου...άσε...μη κουράζεσαι...την χάσαμε την πιατέλα...Την πρόλαβε ο Λύκος...♥

SpIrToKoYto said...

Ξανθό -χμ...χμ..- συνμέλος Ελενα,εμ βέβαια...Σε άφησε ο χορός των 17 πέπλων να φας...???
Λλλλύσιαξες να χοροπηδάς...( ακόμα σε ψάχνουν κάτι θαυμαστές σου,αν θυμάσαι...)♥

SpIrToKoYto said...

Ερμιονάκι μου,
να είσαι καλά,σε ευχαριστώ πολύ...♥
( αυτό το SpIrto_ζικο πολύ μου άρεσε...;) )

SpIrToKoYto said...

Κικίτσα μου,
σε ευχαριστώ πολύ...♥
( ορίστε...και άλλο κορίτσι που εκτίμησε τον αργιλέ μου,όχι σαν μερικές μερικές ξανθές...:p )

SpIrToKoYto said...

Αριάδνη μου,
εγώ να δεις τί κλάμα κάνω,που έχω φακές σήμερα...♥

Elenis Cooking said...

Πωπω Βιβίκα μου, μας άνοιξες την όρεξη!!!!Τέλεια, τέλεια!!!Μπράβο σου για στα χεράκια σου!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Mary said...

Τέλειο, υπέροχο, καταπληκτικό!
Βάζω το φερετζέ μου κι ορμάω στην οθόνη γιατί λόγω μέσης δεν είμαι για ν' ανοίγω φύλλα...

Φιλάκια ζηλιάρικα!

SpIrToKoYto said...

Φιλιά και σε σένα γλυκό μου Ελενάκι,να είσαι καλά...♥

SpIrToKoYto said...

Μαιρούλα μουυυυυυυυυυυυυυ...Βάλε εσύ τα πέπλα κι έρχομαι εγώ να σου ανοίξω οτι θες...♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...