Saturday, 4 October 2014

Brown sugar cake


Ένα κέικ που θα σας μείνει αξέχαστο!
Ένα σχετικά υγρό κέικ, με καρύδια, καραμέλα και κόντιτα, καλυμμένο με ένα πλούσιο γλάσο για να ολοκληρωθεί ο γευστικός πειρασμός και η απόλαυση!!
Την συνταγή ανακάλυψα εδώ και εννοείται την πείραξα σε κάποια σημεία.
Το έχω φτιάξει δυο φορές μέχρι τώρα, και τις δύο έγινε ανάρπαστο.
Την πρώτη φορά το έφτιαξα με το γλάσο της αρχικής συνταγής, όμως θεωρώ ότι έγινε ιδιαίτερα γλυκό για τα γούστα μας, διότι το κέικ ήταν ήδη γλυκό και το καραμελένιο με ζαχαρούχο γλάσο ήταν too much.
Την δεύτερη φορά χρησιμοποίησα το δικό μου καραμελένιο γλάσο από εδώ και μπορώ να πω ότι μας άρεσε περισσότερο.
Όταν θα το ξαναφτιάξω, θα βάλω και σταγόνες σοκολάτας ή κομμάτια σοκολάτας, και καταλαβαίνετε τι θα γίνει!!!! Μιλάμε για πολλές …… τύψεις!!
Πάμε να το φτιάξουμε και παρέα!

Τα υλικά μας:
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
340 γρ. καστανή ζάχαρη
160 γρ. απλή ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο
5 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι μπέικιν
μισό κουταλάκι αλάτι
200 ml γάλα
90 γρ. σταγόνες καραμέλας
150 γρ. κόντιτα
100 γρ. καρυδόψυχα χοντροτριμμένη
Για το γλάσο
1 ζαχαρούχο γάλα
130 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές βούτυρο
μισό κουταλάκι εσάνς βανίλιας
(εναλλακτικά, καραμελένιο γλάσο από εδώ)
Τι κάνουμε:
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
Σε χωριστό μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μετά την προσθήκη κάθε αυγού.
Προσθέτουμε το γάλα και τελευταίο το μείγμα του αλευριού. Ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια, τα κόντιτα και τις σταγόνες καραμέλας και ανακατεύουμε απαλά, να καλυφθούν από το μείγμα του κέικ.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια φόρμα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά ή μέχρι να βυθίσουμε στο κέικ την λάμα ενός μαχαιριού και να δούμε ότι βγαίνει καθαρή (ψήσιμο ανάλογα με το φούρνο μας).
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά πριν το ξεφορμάρουμε, το οποίο πρέπει να το κάνουμε με προσοχή, γιατί το κέικ όπως είπαμε είναι σχετικά υγρό.
Ετοιμάζουμε το γλάσο.
Για να φτιάξουμε το γλάσο με το ζαχαρούχο, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζαχαρούχο και την καστανή ζάχαρη και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας συχνά, ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 5 λεπτά. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια.
Απλώνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ, όσο το γλάσο είναι ζεστό, γιατί όσο μένει σκληραίνει.
Το γλάσο είναι αρκετό, παραπάνω από όσο χρειάζεται για το κέικ. Όσο περισσέψει το φυλάμε στο ψυγείο, και όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε (για παγωτά ή για κάποιο άλλο γλυκάκι) απλά το ζεσταίνουμε λίγο στα μικροκύματα.
Εναλλακτικά αντί για το γλάσο με το ζαχαρούχο, μπορούμε να φτιάξουμε το καραμελένιο γλάσο που θα βρούμε εδώ ή ακόμα να καλύψουμε το κέικ με ένα σοκολατένιο γλάσο.
Καλή επιτυχία, καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι!

24 comments:

Μαριάνθη said...

Καλησπέρα
Είδα την συνταγή στο φέισμπουκ
Οταν λες ότι είναι ζουμερό, εννοείς ότι είναι υγρό στο εσωτερικό του;
Το σιροπιάζεις δηλαδή;
Ευχαριστώ
Μαριάνθη

Μαρία Έλενα said...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Χρύσα said...

Πολύ φθινοπωρινο και σίγουρα πεντανοστιμο! Ιδανική συνοδεία για τον απογευματινό καφέ!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαριάνθη καλησπέρα!
Οχι, δεν το σιροπιάζω το κέικ, αλλά τα υλικά που περιέχει του δίνουν μια πολύ ζουμερή υφή, σαν να είναι υγρό κατά κάποιον τρόπο!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!

ΕΛΕΝΑ said...

Μαρία Ελενα σε ευχαριστώ πολύ!
Να περνάς όμορφα!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Χρύσα μου αν και αρνούμαι πεισματικά να παραδεχθώ ότι φθινοπώριασε, ναι όντως είναι ένα φθινοπωρινό κεκάκι!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

mookies said...

Υπέροχο το κέι σου Έλενα! Υγρό και ζουμερό όπως μου αρέσει με ένα γλασο καραμελένιας απόλαυσης.

Ariadni St. said...

Λαχταριστό!
Καλό μήνα, καληνύχτα :)
Φιλιά

Kate'sCakeBox said...

ΑΠΛΑ ΜΑΓΙΚΟ!!το δε γλάσο με το εβαπορέ δεν το έχω αποπειραθεί ποτέ γλυκιά μου Έλενα!δείχνει απίθανο!!χίλια thanks για τη συνταγούλα!!η παρουσίαση καταπληκτική!!να περνάς καλά Ελενάκι μου!!!φιλάκια άπειρα και καλή Κυριακή!

- spoonstories- said...

Πω πω πω τι κέικ είναι αυτό!!! Με σοκολάτα η χωρίς το βρίσκω μαγικό!!

ΜΕΤΗ said...

ΦΟΒΕΡΟ το καραμελοκαρυδένιο κεκάκι σου Έλενα μου , ζουμερό και νόστιμο ότι πρέπει για όλες τις ώρες της υπογλυκεμίας μας!!!!!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!!

Δημιουργία said...

Σωστός πειρασμός το κεκάκι σου Έλενα .Καλή εβδομάδα να έχεις.

ΕΛΕΝΑ said...

Μίνα μου σε ευχαριστώ πολύ!
Πολλά φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Να σαι καλά Αριάδνη μου!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Καιτούλα μου γλυκιά, πάντα με τον καλό σου λόγο!
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Spoonstories, κεκάκι φθινοπωρινό που αξίζει να το δοκιμάσουμε!
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ said...

Μετάκι μου σμουάτςςςς!
Καλό απόγευμα!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλή βδομάδα και σε σένα Κατερίνα μου, σε ευχαριστώ πολύ!
Φιλιά!

Ειρήνη Ε. said...

Ελενάκι, ξέρεις τι αδυναμία έχω στα κέικς!! Ένα τέτοιο σούπερ καραμελένιο κέικ θέλω για το πρωινό, αχνιστό μου καφεδάκι!! Μια-δυο φετούλες είναι ότι πρέπει!!! Καλά... και σε μια τρίτη δεν θα πω όχι!!!
Καλό βράδυ!!

Mary said...

Ζουζουνίσιο κεκάκι από το Ελενάκι!
Ζουμερό και λαχταριστό... γιαμμμμ!!!

Φιλάκια πολλά κοριτσάκι μου!

Ερμιόνη said...

Ε ναι!
Πρέπει να είναι επιεικώς θεϊκό!
Με τέτοια υλικά φαντάζομαι γεύση!
Θα συμφωνήσω μαζί σου Ελενάκι, λίγη λευκή σοκολάτα θα του ταιριάζει υπέροχα!
Φιλιά πολλά!

Tante Kiki said...

Ωραιότατο πρέπει να είναι το κέικ... μαγική γεύση!!!!! Εγώ πάλι Έλενα δεν θέλω να του προσθέσω τίποτε γιατί μου άρεσε πολύ έτσι!
Φιλάκια!

Maria B. said...

Τι ωραία χρώματα και τι ωραίες μυρωδιές Λενάκι μου έχει το κεικ που μας σερβίρεις ! Υπέροχο για να το απολαμβάνεις σαν Κυριακάτικο πρωϊνό που αλλού ? στο κρεββάτι φυσικά παρέα !!!! χιχιχ!!

φιλια πολλά πολλά και πολλές καλημέρες !

Beauty Follower said...

Ωραια και θρεπτικα υλικα!

http://beautyfollower.blogspot.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...