Wednesday, 14 January 2015

Σπανακόπιτα με ρικότα


Η νόστιμη αυτή πίτα μου προέκυψε μια μέρα, που είχα ξεμείνει με περίσσευμα τυριού ρικότα από άλλη συνταγή και φύλλο κρούστας στην κατάψυξη.
Καθώς όπως ξέρετε, έχω τα δικά μου χορταρικά, σπανάκι, σέσκουλα, είπα να τα αξιοποιήσω φτιάχνοντας αυτή την πιτούλα.
Δεν ξέρω πως τα είχα καταφέρει και είχα μείνει πάλι χωρίς αυγά. Λοιπόν, η έλλειψή τους δεν μας φάνηκε καθόλου.
Η ρικότα, επειδή είναι κρεμώδες τυρί, κατάφερε μια χαρά να ενοποιήσει την γέμιση. Αυτό δηλαδή που θα έκαναν τα αυγά.
Στα υλικά που δίνω παρακάτω έχω συμπεριλάβει αυγά, αλλά και να μην τα βάλετε όπως είπα δεν υπάρχει πρόβλημα, πάλι μια πολύ νόστιμη πίτα θα απολαύσετε!
Πάμε να την φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
10 - 12 φύλλα κρούστας
1 κιλό σπανάκι (ή μισό κιλό σπανάκι και μισό κιλό διάφορα χόρτα για πίτες)
1 - 2 αυγά
1 μεγάλο πράσο
3 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια
10 κλωνάρια άνηθο
80 γρ. γραβιέρα
100 γρ. τυρί ρικότα ή ανθότυρο
μισό κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Καθαρίζουμε τα χορταρικά και χωρίζουμε τα φύλλα από τα κοτσάνια. Αν τα φύλλα είναι μεγάλα (πχ. από σπανάκι, σέσκουλο κλπ.), τα κόβουμε σε πιο μικρά κομμάτια.
Τα τρυφερά κοτσάνια των χορταρικών τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια. Τα κόβουμε σε ροδέλες.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, βάζουμε 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε μέσα τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια, τις ροδέλες του πράσου και των φρέσκων κρεμμυδιών. Τα αφήνουμε να σοταριστούν καλά.
Προσθέτουμε τα φύλλα των χορταρικών, τον άνηθο που έχουμε ψιλοκόψει, τον δυόσμο και την ρίγανη. Αφήνουμε 3-4 λεπτά, να μαραθούν, ενώ ανακατεύουμε που και που.
Όταν απορροφηθούν τα υγρά που υπάρχουν στην κατσαρόλα, κατεβάζουμε από την φωτιά.
Τρίβουμε την γραβιέρα στον χονδρό τρίφτη και λιώνουμε με πιρούνι την ρικότα ή το ανθότυρο.
Ανακατεύουμε την γραβιέρα, την ρικότα ή το ανθότυρο και την φρυγανιά.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό, στο μείγμα των χορταρικών. Προσθέτουμε πιπέρι και ελέγχουμε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι.
Τώρα προσθέτουμε και τα αυγά, αν χρησιμοποιήσουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά, να αναμειχθούν τα υλικά.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι εσωτ. διαστάσεων 30εκΧ24εκ. περίπου.
Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στην βάση, αφού τα λαδώσουμε καλά ένα ένα.
Απλώνουμε επάνω την γέμιση, φροντίζοντας να έχει το ίδιο ύψος παντού.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας και αυτά καλά ένα ένα.
Λαδώνουμε την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου πολύ καλά.
Χαράζουμε την πίτα σε δώδεκα μερίδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 45 λεπτά περίπου ή ως να ροδίσει καλά η επιφάνεια, αλλά και τα κάτω φύλλα να έχουν ψηθεί.
Βγάζουμε την πίτα μας και την αφήνουμε στην άκρη, να πέσει λίγο η θερμοκρασία της, πριν την κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

12 comments:

kikitchen and the chef said...

Καλημερα Ειρηνη!!!
Παρακαλω ενα κομματι αποτην πιτα σου θα ηθελα....για να δω αν ειναι τοσο καλη οσο φαινεται!!αχαχαχ!!!!
Νοστιμη και τραγανη φαινεται και ειμαι σιγουρη οτι ειναι κιολας!!!!!
φιλια!!!

- spoonstories- said...

Τι γίνεται εδώ?Μοιράζουμε πίτα? Ευτυχώς που το πήρα νωρίς χαμπάρι!Ένα διπλό κομμάτι σε μένα pls!!

SpIrToKoYto said...

Απ'τη μύτη μ'έσυρε η πίτα σου κοριτσάκι μου...Μοσχοβόλησε...!!!

Καλημέρες και πολλά φιλιά σε όλες σας..♥ ♥ ♥

Ariadni St. said...

η σπανακόπιτα ειναι απο τις πιο αγαπημενες μου πίτες, ειδικα με κρατσανιστο φυλλο κρουστας ειναι το κατι αλλο! Μπραβοο

Helen Gr said...

Τίποτα δεν πρέπει να ξεμείνει στο ψυγείο μας και να χαλάει. Πρέπει να το μετασχηματίζουμε, όπως έκανες εσύ Ειρήνη μου, άριστα και δελεαστικά. Εύγε!
Πολλά φιλιά

ΕΛΕΝΑ said...

Ξέρεις πόσο αγαπώ τις πίτες, και η δικιά σου με την κρεμώδη ρικότα να κάνει την διαφορά, θα είναι σούπερ νόστιμη!!
Καλό απόγευμα Ειρηνάκι, φιλιά!

DIMI said...

Καλησπέρα Ειρήνη μου!!Μού αρέσουν πολύ οι πίτες καί ποιό πολύ οι σπανακόπιτες!Καί η δικιά σου φαίνεται τόσο νόστιμη!!!Θά τήν δοκιμάσω!!Φιλάκια!

Δημιουργία said...

Κρεμώδες τυρί βάζω και εγώ στις πίτες γενικά όταν έχω γιατί δένουν τα υλικά μεταξύ τους πολύ όμορφα.Η πιτούλα σου λαχταριστή και ας μην έχει αυγά μέσα.

Ερμιόνη said...

Τι ωραία που έχεις τα δικά σου λαχανικά Ειρήνη μου!
Δεν μπορώ να πω ότι δε ζηλεύω!
Ωραία η ιδέα σου να χρησιμοποιήσεις ρικότα!
Δίνει πολύ ανάλαφρη γεύση!
Φιλιά πολλά!

Tante Kiki said...

Πωπωωωω!! Φαίνεται υπέροχα τραγανιστό το φύλλο και η γέμιση μου ακούγεται καταπληκτική με το κρεμμώδες τυράκι να ενώνει όλα τα υπόλοιπα υλικά που επιπλέον είναι δικά σου και άρα πεντακάθαρα κι αγνά!!!
Γεια στα χέρια σου Ειρήνη μου!!
Φιλιά!

Maria B. said...

Είμαι λάτρης της σπανακόπιτας οπότε θα δοκιμάσω την προτασή σου Ειρηνάκι !!!

γεια στα χέρια σου !!!


φιλιά πολλά πολλά

Mary said...

Ειρηνάκι μου, η βασίλισσα σπανακόπιτα είναι αυτή! Γεια στα χεράκια σου!!!

Φιλάκια λιχούδικα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...