Saturday, 17 January 2015

Σοκολατένιο κέικ με γλάσο πορτοκαλιού


Το κέικ αυτό είναι από τα ωραιότερα σοκολατένια κέικς που έχω φτιάξει μέχρι σήμερα.
Δεν είναι σιροπιασμένο, όμως είναι υγρό σαν να το έχουμε σιροπιάσει, έχει «πλούσια» γεύση και παραμένει υγρό και τις επόμενες μέρες.
Την αρχική συνταγή βρήκα εδώ και την εμπλούτισα με ένα νόστιμο γλάσο πορτοκαλιού, που έκανε το κεκάκι μου ακόμη πιο νόστιμο και λαχταριστό!
Στα υλικά της αρχικής συνταγή υπήρχε buttermilk, όμως πρότεινε διάφορες εναλλακτικές, όπως 1 κουταλιά λεμόνι ή ξύδι μέσα σε μια κούπα γάλα, κι εγώ αυτό έκανα.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το buttermilk με ξινόγαλα ή κεφίρ, όχι όμως με σκέτο γάλα ή με γιαούρτι, πρέπει να υπάρχει όξινη ουσία.
Πάμε να φτιάξουμε και μαζί αυτό το πραγματικά υπέροχο κέικ!

Τα υλικά μας:
350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
400 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κακάο
1 κουταλάκι μπέικιν
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι αλάτι
2 βανίλιες
2 αυγά
1 κούπα ελαφρύ λάδι (ηλιέλαιο, σπορέλαιο κλπ)
1 κούπα γάλα + 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κούπα βραστό νερό ή δυνατό καφε φίλτρου
Για το γλάσο
2 κούπες ζάχαρη άχνη
5-6 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Επί τω έργω:
Σε μια κούπα γάλα ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και το αφήνουμε για δέκα λεπτά.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.
Προσθέτουμε το μπέικιν, την σόδα, το αλάτι και τις βανίλιες.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά, το σπορέλαιο και το γάλα.
Ανακατεύουμε για ένα λεπτό και σιγά σιγά προσθέτουμε το βραστό νερό ή τον καφέ.
Ο καφές, αν τον προτιμήσουμε, θα δώσει στο κέικ μας έξτρα άρωμα και γεύση.
Εάν χρησιμοποιήσουμε μίξερ χειρός, θα χτυπήσουμε τα υλικά μας σε μέτρια ταχύτητα.
Το μείγμα θα είναι αρκετά υδαρές, διαφορετικό από ότι το μείγμα στα συνηθισμένα κέικς.
Το αδειάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 150 βαθμούς, για 1 ώρα.
Αφού ψηθεί, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και προσεκτικά το ξεφορμάρουμε.
Ετοιμάζουμε το γλάσο αναμειγνύοντας καλά όλα τα υλικά του και καλύπτουμε με αυτό το κέικ.
Καλή επιτυχία, να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
Vasia B.

12 comments:

Μυρωδία said...

Καλημερούδια!!!
Τι ωραίο κέικ είναι αυτό!!!
Όντως το ξινόγαλα δίνει εντελώς άλλη υφή στο κέικ! Και με τον καφέ και το γλάσο πορτοκαλιού.... αχ!!!
Μήπως σας περίσσεψε καμία φετούλα;
Καλό Σαββατοκύριακο!

DIMI said...

Πολύ νόστιμο τό κέικ καί η συνταγή υπέροχη!!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό Σ/Κ!

Maria B. said...

αχ Βασάκι μου τι μου κάνεις ? τι μου κάνεις ? φαίνεται υπέροχο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

περιμένω να το δοκιμάσω απο τα χεράκια σου, σλούρπ ! σλούρπ !!!


ευχαριστούμε πολύ πολύ για την πρόταση !!!!!!!


καλό σ/κ σε όλους

Beauty Follower said...

Ααααα θελω πολύ ενα κομμάτι!

Καλό Σαββατόβραδο :)

Mari Beika said...

Πολύ νόστιμο και ιδιαίτερο κεκάκι!
Καλό Σ/Κ

- spoonstories- said...

Μου αρέσουν τόσο τα κέικ!! Και η σοκολάτα με το πορτοκάλι είναι απίστευτος συνδυασμός!Σαν να το γεύομαι...!!

evonita said...

να χα τώρα ένα κομμάτι!!! μη σου πω και όλο δε θα με χάλαγε!!!! :)

Elenis Cooking said...

Βάσια μου το κεκάκι σου δείχνει πραγματικά υπέροχο και πολύ λαχταριστό!Ο συνδυασμός σοκολάτα - πορτοκάλι είναι τέλειος και τον λατρεύω!Πολύ ωραία συνταγή γι αυτό και τη κράτησα, ευχαριστούμε!
Φιλάκια πολλά!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Βασάκι μου ότι έχω δοκιμάσει απόμ τα χεράκια σου, είναι εξαιρετικό!
Είμαι σίγουρη ότι αυτό το ζουμερό και λαχταριστό κεκάκι σου, θα είναι σούπερ νόστιμο!
Σε φιλώ πολύ πολύ!

Neli said...

Πολυ ζουμερο και αρωματικο το φανταζομαι αλλα και απο εμφανιση δεν παει πισω,πολλα φιλια ,καλη εβδομαδα

Ειρήνη Ε. said...

Πωπώ! Βάσια μου! Τι κέικ είναι αυτό;;!! Από τα ωραιότερα σοκολατένια που έχω δει! Αφράτο και ζουμερό, έξτρα σοκολατένιο!! Ξεκινάς από μια φετούλα και καταλήγεις να έχεις φάει το μισό. Τουλάχιστον!!! Και ότι είπα να αρχίσω δίαιτα μετά τις γιορτές!!
Καλή μας ημέρα.

Mary said...

Αχχχχχχχχχχ... Υγρό, σοκολατένιο, με πορτοκάλι... Υπέροχο!!!!!!

Βασάκι μου σε φιλώ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...