Wednesday, 21 January 2015

Μοσχαρίσια γλώσσα στιφάδο στην γάστρα


"Τέτοιο στιφάδο δεν έχω ξαναφάει!!!!!!"
Αυτή ήταν η αντίδραση της ξαδέρφης μου της Μαρίας, όταν δοκίμασε το πιάτο αυτό.
Η Μαρία έχει αδυναμία σε αυτού του είδους τις νοστιμιές και ενθουσιάστηκε όταν έφαγε την μοσχαρίσια γλώσσα στιφάδο που έφτιαξα πριν λίγες ημέρες.
Το ρακόμελο αντικατέστησε το κρασί που χρησιμοποιείται συνήθως, δίνοντας μια ευχάριστη, ελαφρά γλυκύτητα που ταίριαζε καταπληκτικά με το φαγητό.
Το ρακόμελο καθώς και το ψήσιμο σε πήλινη γάστρα έκαναν κατά την γνώμη μου, απίθανο το φαγητό, διαφοροποιώντας το από ένα συνηθισμένο κρέας στιφάδο.
Αρκετοί αποφεύγουν να μαγειρεύουν μοσχαρίσια γλώσσα. Πρόκειται όμως για ένα νόστιμο και μαλακό είδος μοσχαρίσιου κρέατος, που δίνει πολύ ωραία αποτελέσματα στις συνταγές που χρησιμοποιείται.
Η μοσχαρίσια γλώσσα στιφάδο σερβίρεται ως κύριο φαγητό με κάποια συνοδεία της αρεσκείας μας, αλλά και ως ένας εκπληκτικής νοστιμιάς μεζές που θα γίνει ανάρπαστος!

Τα υλικά μας:
1 γλώσσα μοσχαρίσια
Για το βράσιμο της γλώσσας
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλινο
1 καρότο
5 κόκκοι μπαχάρι
Επιπλέον
1 1/4 - 1 1/2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
4 μέτρια φύλλα δάφνης
15 κόκκοι μπαχάρι
1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη
1 πρέζα ζάχαρη
1 ποτήρι κρασιού ρακόμελο
2 κουταλιές ξύδι καλής ποιότητας
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Πλένουμε καλά την μοσχαρίσια γλώσσα.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα, βάζουμε την γλώσσα, το κρεμμύδι χαραγμένο στα τέσσερα, το σέλινο, το καρότο και τους κόκκους μπαχάρι. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται να σκεπαστεί εντελώς η γλώσσα.
Βράζουμε την γλώσσα ως να μαλακώσει και να τσιμπιέται με το πιρούνι. Κατά την διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του νερού.
Αφαιρούμε την μοσχαρίσια γλώσσα από το ζουμί που έβρασε και την αφήνουμε σε πιατέλα να χλιάνει.
Την καθαρίζουμε από το εξωτερικό της περίβλημα. Αφαιρούμε τυχόν λίπος και κάποια κοκαλάκια που έχει στην βάση της.
Κόβουμε την γλώσσα σε όσο το δυνατόν ομοιόμορφες φέτες.
Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό. Οδηγίες για πιο εύκολο καθάρισμα των κρεμμυδιών θα βρείτε εδώ.
Καθαρίζουμε τις σκελίδες του σκόρδου και τις κόβουμε στα δύο.
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε να αρχίσουν να ροδίζουν. Προσθέτουμε τα σκόρδα να σοταριστούν και αυτά, καθώς και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το ρακόμελο και το ξύδι.
Κατόπιν προσθέτουμε την ζάχαρη, τον πελτέ ντομάτας και ένα φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά.
Τοποθετούμε στον πυθμένα της γάστρας τις φέτες της βρασμένης γλώσσας.
Τακτοποιούμε προσεκτικά τα κρεμμυδάκια επάνω από την γλώσσα.
Περιχύνουμε με την σάλτσα που έχει μείνει στο τηγάνι.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 3/4 φλιτζανιού νερό.
Βρέχουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και με αυτό καλύπτουμε το φαγητό μας.
Κλείνουμε την γάστρα με το καπάκι της.
Αν αντί για γάστρα χρησιμοποιήσουμε άλλο σκεύος χωρίς καπάκι, το καλύπτουμε με διπλό αλουμινόχαρτο κλείνοντάς το γύρω γύρω. Δεν ξεχνάμε και σε αυτήν την περίπτωση να καλύψουμε πρώτα το φαγητό μας με το βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε την γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 - 220 βαθμούς Κελσίου. Η σχάρα του φούρνου θα πρέπει να είναι τοποθετημένη στο κέντρο του.
Ψήνουμε ως να μαλακώσουν καλά τα κρεμμυδάκια και το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε το φαγητό μας αν χρειάζεται επιπλέον νερό. Τα κρεμμυδάκια θα αφήσουν στο φαγητό μας και από τα δικά τους υγρά, γι' αυτό δεν προσθέτουμε πολύ νερό εξ αρχής.
Αν θέλουμε να ροδίσει το στιφάδο μας, λίγα λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας ή το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί.
Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!
Ειρήνη Ε.

10 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Και ποιος δεν αγαπά το στιφάδο??
Στην γάστρα δεν το έχω επιχειρήσει, μου έδωσες ιδέα Ειρήνη μου.
Σίγουρα το ρακόμελο θα δίνει το έξτρα τατς στο φαγάκι σου!
Φιλιά, καλό μεσημέρι!

Maria B. said...

Καλό μεσημέρι! θα το πιστέψετε ότι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γλώσσα ? δεν ξέρω καν τι γεύση έχει. Μάλλον όταν το ξαναφτιάξεις Ειρηνάκι μου θα πρέπει να φωνάξεις να το δοκιμάσω γιατί απο μόνη μου δεν ξέρω αν θα ξεκινήσω να το φτιάξω χιχιχι!!! η παρουσίασή του είναι πολύ όμορφη!!!
Γεια στα χεράκια σου !!

φιλια πολλά πολλά

kikitchen and the chef said...

κραταω παρα πολλα στοιχεια/μαθηματα απο το σημερινο σου πιατο!!!!Φυσικα το ρακομελο,εξαιρετικη ιδεα!!!
Επισης η μοσχαρισια γλωσσα σε στιφαδο,φανταστικη ιδεα!!!!
Γαστρα αντι για κατσαρολα,φοβερη ιδεα!!!
τελειο φαγητο Ειρηνη!!!!
φιλια!

Tante Kiki said...

Εδώ Ειρήνη με πιάνεις αδιάβαστη! Μοσχαρίσια γλώσσα δεν έχω φάει ποτέ... βέβαια το στιφάδο είναι αγαπημένο φαγητό!!! Γεια στα χέρια σου!!!

Δημιουργία said...

Εδώ και πολύ καιρό ο καλός μου ζητάει γλώσσα στιφάδο και εγώ έκανα το κορόιδο. Τώρα όμως που είδα την όμορφη συνταγή σου λέω να το δοκιμάσω.

DIMI said...

Μμμμμ,άκουσα στιφάδο καί ήρθα Ειρήνη μου!!!Γλώσσα δέν έχω φάει ποτέ!!Αρέσει πολύ στόν άντρα μου!!!Μού έδωσες ωραία ιδέα μέ τό ψήσιμο στόην γάστρα!Θά τήν δοκιμάσω!!Καλό απόγευμα!!Φιλάκια!

mookies said...

Υπέροχα τα λαζάνια σου Έλενά μου. Χορταστικά, με πλούσια υλικά και ακόμα πιο πλούσια γεύση!
Φιλιά

Μάχη Μάρρα said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γλώσσα μοσχαρίσια, και είναι τόσο όμορφο το
πιάτο σου που θα το μαγειρέψω σίγουρα,
κυρίως στην γάστρα που γίνεται οτιδήποτε ποιό νόστιμο!!!!

- spoonstories- said...

Μμμμ αυτό είναι φαγητό για μένα!!!Δεν έχω δει ποιο νόστιμο από αυτό!!Καλό Σ/Κ!!

Mary said...

Ειρηνάκι μου το πιάτο σου είναι πολύ ελκυστικό, γεια στα χεράκια σου!
Γλώσσα μπορεί να μη σκοπεύω να φάω, δεν την έχω καν δοκιμάσει, αλλά στο στιφάδο λέω πάντα ναι!
Έκανα και τη νηστίσιμη εκδοχή του με τα κάστανα βεβαίως βεβαίως!

Φιλάκια πολλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...