Saturday, 3 January 2015

Εκμέκ παγωτό με βάση τσουρέκι


Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά!!
Εχθές η Ελένη μας έδωσε μια πολύ νόστιμη ιδέα, πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την γαλοπούλα ή το κοτόπουλο που μας περίσσεψε.
Σήμερα εγώ θα σας πω πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την βασιλόπιτα-τσουρέκι που μας περίσσεψε, ετοιμάζοντας πανεύκολα ένα γλυκό που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
Εξάλλου οι γιορτές συνεχίζονται και αυτόν τον μήνα, ένα τέτοιο κέρασμα θα είναι σίγουρα καλοδεχούμενο.
Πάμε να το φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
Για την βάση
200 γρ. βασιλόπιτα τσουρέκι
30 ml λικέρ μαρασκίνο ή μαστίχα ή κονιάκ.
50 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
Για το παγωτό
1 δόση σπιτικό παγωτό καϊμάκι ή 1 κιλό έτοιμο παγωτό καϊμάκι
Για το γαρνίρισμα
200 ml κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής
1 κουταλιά άχνη ζάχαρη
τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
φράουλες ή κάποιο φρούτο της εποχής
Τι κάνουμε:
Χρειαζόμαστε μια φόρμα που κουμπώνει με διάμετρο 20 εκ. ή ένα μεταλλικό τσέρκι, που θα το ρυθμίσουμε στην ίδια διάσταση.
Αν χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό τσέρκι, θα χρειαστούμε και μια πλαστική ή μεταλλική πιατελίτσα ή δισκάκι, λίγο πιο μεγάλο που να μπαίνει στην κατάψυξη. Θα τοποθετήσουμε το τσέρκι επάνω στην πιατελίτσα.
Κόβουμε το τσουρέκι σε κομμάτια και το βάζουμε στο μούλτι και το ψιλοκόβουμε αλλά όχι εντελώς. Το βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω την λιωμένη μαργαρίνη με βούτυρο και το λικέρ ή κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, να βραχεί καλά το ψιλοκομμένο τσουρέκι.
Καλύπτουμε τα πλαϊνά και την βάση της φόρμας ή το τσέρκι, με πλαστική μεμβράνη.
Απλώνουμε στην βάση το μείγμα που μόλις ετοιμάσαμε. Πατάμε καλά με την ανάποδη μεριά του κουταλιού, έτσι ώστε η βάση τσουρεκιού να έχει το ίδιο πάχος παντού.
Αφήνουμε το σπιτικό παγωτό καϊμάκι ή το έτοιμο έξω από την κατάψυξη για μερικά λεπτά να μαλακώσει λίγο.
Το απλώνουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην λιώσει, επάνω από την βάση τσουρεκιού. Το στρώνουμε και αυτό με το κουτάλι, ισιώνοντας την επιφάνειά του.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε την φόρμα ή το τσέρκι στην κατάψυξη να παγώσει εντελώς.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μία κουταλιά άχνη ζάχαρη, σε σφιχτή σαντιγί. Φυλάμε την σαντιγί στο ψυγείο.
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε το παγωτό μας, αφαιρούμε τα πλαϊνά της φόρμας ή το μεταλλικό τσέρκι.
Βάζουμε το γλυκό σε πιατέλα σερβιρίσματος. Κατόπιν τραβώντας προσεκτικά, αφαιρούμε την πλαστικές μεμβράνες που έχουμε βάλει αρχικά επάνω και κάτω από το παγωτό μας.
Γαρνίρουμε με την σαντιγί την οποία θα απλώσουμε στην επιφάνεια.
Αν θέλουμε, κρατάμε λίγη σε ένα κορνέ για να κάνουμε κάποια διακοσμητικά σχέδια.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και αν θέλουμε με κάποια φρούτα της εποχής.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως.
Όσο περισσέψει το φυλάμε στην κατάψυξη, κλεισμένο μέσα σε κουτί που να το χωρά.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

mia maria said...

Χρόνια πολλά κορίτσια! Υγεία και ευτυχία σε σας και στους αγαπημένους σας!
Υπέροχο το γλυκό Ειρήνη μου!

Magia da Inês said...

✿ه° ·.
Delicioso e refrescante! Amo sorvete!

Ótimo sábado!
Bom fim de semana!
Beijinhos.
✿ه° ·.

╲\╭┓╱
╭✿ ╯
┗╯\╲

- spoonstories- said...

Αχ τα σάλια μου τρέχουνε με αυτό το εκμέκ!Απίστευτο γλυκό Ειρήνη μου!!!Καλή Χρονιά μέσα από την καρδιά μου.

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου και χρόνια πολλά! Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, ευημερία! Ονειρεμένη γεύση μας κερνάς σήμερα... γίνεται ένα τέλειο παγωτό έτσι!! Λατρεύω το συνδυασμό του τσουρεκιού με το παγωτό καϊμάκι!!!
Φιλιά!

Ερμιόνη said...

Καλή χρονιά Ειρήνη μου, με υγεία και χαρά!
Εύχομαι ότι καλύτερο σε σένα και τους αγαπημένους σου!
Φοβερό το γλυκάκι!
Εναλλακτικό, αρωματικό και υπέροχο!
Τα φιλιά μου!

ΕΛΕΝΑ said...

Υπέροχη ιδέα για να αξιοποιήσουμε την βασιλόπιτα-τσουρέκι που μας περίσσεψε!
Επίσης ωραία ιδέα και για τα τσουρέκια του Πάσχα που θα περισσέψουν!
Και με παγωτό καϊμάκι .... απλά τέλειο!
Καλή Κυριακή Ειρηνάκι, φιλιά!

Ariadni St. said...

Καλη χρονια! Πωπωπωπω τι γλυκό είναι αυτο;; Αρωματισμενη βαση τσουρεκιού, παγωτακι, κρεμουλα και φραουλα!!!!!!!!!

Pepi said...

Και εκεί που έλεγα ν'αρχίσω δίαιτα, τσουπ, να το εκμέκ !!! Δροσερό και γευστικότατο !!! Ας είναι , και η αλλη Δευτέρα ...Δευτέρα θα'ναι!!! χαχαχα!!! Φιλιά και καλή χρονιά!!!

Drunk tomato said...

Καλώς σε βρήκα σε αυτό το φανταστικό μπλόγκ με πολύ ενδιαφέρουσές και καλοεκτελεσμένες συνταγές :) :)
Αααα Καλή Χρονιά με υγεία πάνω απόλλα

Tante Mali said...

Hmmm, sounds wonderful!! Fresh strawberries are one of my favorites!!!
Thank you for your nice comment!
Have a happy happy happy New Year and all my best
Elisabeth

kikitchen and the chef said...

Καλη χρονια με χαρα και αισιοδοξια και φυσικα καλα μαγειρεματα!
Ο συνδυασμος του τσουρεκιου με το παγωτο καιμακι εξαιρετικος, μ αρεσε πολυ και το λικερ μαστιχα!!!!
πολλα φιλια!!

Neli said...

Καλη χρονια ,νοστιμα και εντυπωσιακα πιατα ,πολλη ορεξη για δημιουργιες στην κουζινα σας γλυκα κοριτσια,καλη εβδομαδα ,φιλια.

evonita said...

Καλή χρονιά με υγεία!!!! πολύ ωραία συνταγή!!!

Mary said...

Υπέροχη, γλυκιά και ζηλεμένη να είναι η χρονιά σαν το θεσπέσιο παγωτό με το τσουρέκι Ειρηνάκι μου!

Πολλά φιλάκια!!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...