Monday, 26 January 2015

Τάρτα με μπρόκολο και τυριά


Σας αρέσει το μπρόκολο;
Είναι αλήθεια ότι αυτό το νόστιμο και ωφελιμότατο λαχανικό, έχει ένθερμους υποστηρικτές αλλά και ορκισμένους ......εχθρούς! Εξαιτίας της σχετικά βαριάς μυρωδιάς του, αρκετοί αρνούνται ακόμα και να το δοκιμάσουν!!
Έτσι λοιπόν ετοιμάσαμε μια απίθανη τάρτα με μπρόκολο και τυράκια, που πιστεύω ότι θα πείσει και τους πιο δύσπιστους να δοκιμάσουν.
Το μπρόκολο που έχουμε προβράσει, παίρνει την θέση του ανάμεσα σε μια υπέροχη κρεμώδη γέμιση τυριών, στην οποία έχει προστεθεί βρασμένη πατάτα. Η πατάτα επιτρέπει στην γέμιση να δέσει κατά το ψήσιμο και έτσι χρησιμοποιούμε λιγότερα αυγά. Ο συνδυασμός όλων αυτών των υλικών, κρύβει "τεχνηέντως" την μυρωδιά του μπρόκολου δίνοντάς μια νοστιμότατη τάρτα.
Μπορούμε να προσφέρουμε την τάρτα αυτή, σαν πρώτο πιάτο στο Κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα ή σε ένα φιλικό τραπέζι που θα οργανώσουμε στο σπίτι μας. Ή σε κάποιο μπουφέ σαν ένα από τα εδέσματα που θα προσφέρουμε, ιδίως αν ξέρουμε ότι οι καλεσμένοι μας αγαπούν τέτοιες γεύσεις.
Για όσους πάλι δεν πείθονται με τίποτα να δοκιμάσουν......
Ε!!!! Τι να πούμε;;; Αυτοί θα χάσουν!
Πάμε να σας δείξω πως έφτιαξα την ταρτούλα μου για να την φτιάξετε και εσείς!

Θα χρειαστούμε:
Για την βάση
1 φύλλο σφολιάτας
Για την γέμιση
300 γρ. μπρόκολο, μόνο τα μπουκετάκια
150 γρ. πατάτα καθαρισμένη
50 γρ. γραβιέρα Μυτιλήνης
30 γρ. ροκφόρ ή μπλε τυρί
30 γρ. παρμεζάνα
100 γρ. τυρί κρέμα
200 γρ. κρέμα γάλακτος
3 μεγάλα αυγά
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
Για το πασπάλισμα
τριμμένη παρμεζάνα
Στην πράξη:
Κόβουμε τη καθαρισμένη πατάτα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Όταν μισομαλακώσουν ρίχνουμε και τα μπουλετάκια του μπρόκολου να μαλακώσουν και αυτά. Δεν θέλουμε όμως να παραβράσουν και να λιώσουν. Θέλουμε να παραμείνουν ολόκληρα.
Αφαιρούμε τα μπρόκολα από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά. Κατόπιν τα τοποθετούμε σε διπλό χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά.
Αφαιρούμε και τα κομμάτια της πατάτας και τα στραγγίζουμε και αυτά.
Κόβουμε την παρμεζάνα σε μικρά κομμάτια, καθώς και την γραβιέρα Μυτιλήνης.
Βάζουμε στο μπλέντερ την βρασμένη πατάτα, όλα τα τυριά και δύο κουταλιές από την συνολική ποσότητα της κρέμας γάλακτος. Τα αλέθουμε όλα μαζί να γίνουν ένα μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό σε μπολ, προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τα 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα. Ανακατεύουμε και πάλι ως να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Βουτυρώνουμε καλά μια ταρτιέρα με διάμετρο 25-26 εκ. περίπου.
Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας καλύπτοντας τον πυθμένα και τα πλαϊνά. Τα άκρα της ζύμης πρέπει να προεξέχουν κατά ένα εκατοστό από τα χείλη της ταρτιέρας. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης και με αυτά συμπληρώνουμε τα σημεία που δεν καλύφθηκαν με σφολιάτα.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία την ζύμη. Καλύπτουμε την σφολιάτα με ένα κομμάτι λαδόκολλα και σκορπίζουμε από πάνω ξερά φασόλια, για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο. Αφαιρούμε τα ξερά φασόλια και την λαδόκολλα.
Ρίχνουμε το μείγμα των τυριών-κρέμας γάλακτος επάνω στην βάση. Τοποθετούμε τις φουντίτσες του μπρόκολου εδώ και εκεί μέσα στο μείγμα. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Ξαναβάζουμε την τάρτα στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμα 30΄-35΄ περίπου. Ο δικός μου φούρνος που είναι μέτριας δύναμης, χρειάστηκε 40 λεπτά. Τα τελευταία 10-15 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην σκουρύνει πολύ η επιφάνεια της τάρτας.
Αφού βγάλουμε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

14 comments:

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη μου! Με τόσα τυριά και ανάμεσά τους το μπλε τυρί είναι αδύνατον η τάρτα σου να μην είναι τέλεια!!! Πολύ νόστιμη και πολύ λαχταριστή σε εμφάνιση!!!
Καλή εβδομάδα!!

Ariadni St. said...

Μου αρεσουν οι αλμυρες ταρτούλες με λιωμενα τυρακια! Επίσης μου αρεσει και το μπρόκολο και σαν σαλάτα, αλλά και με αυτη τη μορφή!
Καλη εβδομάδα!

- spoonstories- said...

Με τόσα λαχταριστά τυριά Ειρήνη μου πως να μην είναι τέλεια η τάρτα?
Και το μπρόκολο καλή ιδέα!Διπλή μερίδα παρακαλώ!!

niki nikoula said...

Για τάρτες δε λέμε όχι!!φοβερή !!

ΕΛΕΝΑ said...

Από την ώρα που την είδα, θέλω να την φτιάξω οπωσδήποτε!!
Και να βάλω πιο πολύ μπλε τυρί, μιας και ξέρεις τι αδυναμία του έχω, και πως ταιριάζει με το μπροκολάκι!
Πεντανόστιμη δείχνει Ειρήνη μου!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Μάχη Μάρρα said...

Οι τάρτες γενικά είναι η αδυναμία μου, αλλά αυτές που έχουν και τα ωφέλιμα λαχανικά ακόμα καλύτερα,τις τρώμε χωρίς τύψεις.
Υπέροχη εμφάνιση!!!
Καλή εβδομάδα!

DIMI said...

Ταρτούλα μέ τά όλα της Ειρήνη μου!!!
Μού αρέσει τό μπρόκολο αλλά καί τά μπόλικα τυράκια!!Στίς τάρτες λέμε ναί!!Καί η δικιά σου φαίνεται πεντανόστιμη!!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!

Ξανθή said...

Αγαπημένη τάρτα με μπλε τυρί!!!
Εγώ της προσθέτω και καπνιστό σολομό.
Καλή εβδομάδα.

Χρύσα said...

Όλα της τα υλικά εξαιρετικά! Τέλειος συνδυασμος, είναι σίγουρα πεντανοστιμη!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Τρελαίνομαι για τάρτες κι αυτή εδώ είναι σκέτη απόλαυση!

Mari Beika said...

Πολύ νόστιμη!! και τρελαίνομαι για μπρόκολο!!
Φιλιά!

Elenis Cooking said...

Ειρήνη μου φανταστική τάρτα μου αρέσει πάρα πολύ , ότι περιέχει μέσα το λατρεύω!!!
Φιλάκια!!!

Maria B. said...

Πολύ ωραία τάρτα Ρηνάκι μου, το μπρόκολο ταιριάζει υπέροχα με όλα αυτά που έχεις βάλει στην πιτούλα σου !!!
Παίρνω 2 κομματάκια για το μεσημεριανό μου !!!


φιλια πολλά πολλά

Mary said...

Ειρηνάκι μου υπέροχο πιάτο!
Από εμφάνιση σκίζει, τη γεύση του τη φαντάζομαι!!!

Φιλάκια λιχούδικα!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...