Tuesday 3 February 2015

Κρέμα επικάλυψης marshmallow


Στην σημερινή μας ανάρτηση, θα σας δείξουμε μια ωραιότατη, αρωματική και αφράτη κρέμα επικάλυψης για τούρτες και cupcakes, όπου συνήθως χρησιμοποιείται.
Πρόκειται για την σπιτική κρέμα marshmallow.
Εδώ και καιρό την είχα ανακαλύψει στο internet σε διάφορες παραλλαγές. Μου άρεσε πολύ η σχεδόν αιθέρια υφή της και αποφάσισα να την φτιάξω. Συμβουλεύτηκα διάφορες συνταγές ως να καταλήξω σε μια δική μου παραλλαγή, αυτήν που θα δούμε στην συνέχεια.
Επειδή οι τούρτες, τα κέικς, τα cupcakes κλπ. που καταναλώνουμε ως οικογένεια είναι ως επί το πλείστον σπιτικά, έχω δοκιμάσει και φτιάξει πολλών ειδών επικαλύψεις. Η κρέμα marshmallow είναι από τις πιο ωραίες!!!
Στην πραγματικότητα είναι από αυτές που τρώγονται με το κουτάλι! Από αυτήν που έφτιαξα τελευταία, το ένα τρίτο το φάγαμε δήθεν δοκιμάζοντας, πριν προλάβει να στολίσει κάποιο από τα γλυκά μου!!!
Η γεύση και η υφή αυτής της κρέμας μου θυμίζει έντονα τις ροζ κρεμούλες, δεν ήταν ψυγείου, που αγόραζα από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μου και ήταν κλεισμένες σε πλαστικό κυπελάκι. Δεν τις χόρταινα ποτέ!!!
Η παρασκευή της κρέμας marshmallow μοιάζει πολύ με αυτήν της ελβετικής μαρέγκας που θα σας δείξουμε αργότερα, καθώς τα βασικά υλικά είναι τα ασπράδια αυγών και η ζάχαρη. Εδώ προστίθενται μερικά υλικά επιπλέον.
Ετοιμάζεται με την βοήθεια του μπεν μαρί. Χρειάζεται κάποια εμπειρία στην ζαχαροπλαστική αλλά πιστέψτε με, αξίζει να δοκιμάσουμε να την φτιάξουμε και ας μην την πετύχουμε με την πρώτη φορά!!
Για εμένα αυτή η υπέροχη και αέρινη κρέμα επικάλυψης είναι πλέον μια σταθερή αξία για τα γλυκά μου και σκέφτομαι ήδη την χρήση της και σε άλλου είδους συνταγές! Γλυκές εννοείται!!!
Μετά από τα τόσα που σας είπα, πάμε να σας πω, πως θα την φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
120 γρ. ασπράδια αυγών (απαραιτήτως σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
260 γρ. άχνη ζάχαρη
60 γρ. γλυκόζη
μισό κουταλάκι κρεμόριο
μισό κουταλάκι αλάτι
2-3 μασουράκια άρωμα βανίλιας ή 1,5 κουταλιά υγρή βανίλια
2 κουταλιές νερό
Στην πράξη:
Χρειαζόμαστε ένα ευρύχωρο μεταλλικό ή γυάλινο πυρίμαχο μπολ, μίξερ χειρός καθώς και έναν αυγοδάρτη. Επίσης χρειαζόμαστε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
Τα σκεύη αυτά θα πρέπει να είναι πεντακάθαρα και απολύτως απαλλαγμένα από κάθε ίχνος λιπαρής ουσίας. Μπορούμε να βρέξουμε με λίγο ξύδι μια χαρτοπετσέτα ή λίγο βαμβάκι και να περάσουμε τις επιφάνειές τους.
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ όλα τα υλικά της συνταγής μας. Βάζουμε το μπολ επάνω σε μια κατσαρολίτσα με νερό που σιγοβράζει.
Η εστία θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, δηλαδή αν η διαβάθμιση είναι από το 1 ως το 9 να δείχνει το 5. Το μπολ δεν θα πρέπει να ακουμπά στην επιφάνεια του νερού.
Ξεκινάμε αμέσως να χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα στην αρχή και κατόπιν στην δυνατή.

Χτυπάμε για 8 λεπτά περίπου ως να πήξει το μείγμα και να στέκεται.

Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε με τον αυγοδάρτη.
Στο σημείο αυτό θα ξεκινήσουμε να μετράμε την θερμοκρασία του μείγματος με το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα ως να φθάσει στους 70 βαθμούς Κελσίου, ώστε τα ασπράδια μας να παστεριωθούν.

Η ζάχαρη θα έχει λιώσει εντελώς και το μείγμα μας θα είναι γυαλιστερό και αφράτο.
Προσοχή! Ενδεχομένως το μείγμα μας να κολλήσει λίγο στο σκεύος. Αν συμβεί αυτό δεν ξύνουμε με τον αυγοδάρτη όσο μείγμα κόλλησε.
Μόλις φθάσει το μείγμα μας στους 70 βαθμούς, αφαιρούμε αμέσως το μπολ από το μπεν μαρί.
Αφήνουμε μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και βάζουμε την κρέμα σε καθαρά γυάλινα βάζα.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κλείνουμε καλά τα βάζα με τα καπάκια τους. Τα τοποθετούμε στο ψυγείο, όπου η κρέμα μπορεί να διατηρηθεί για δύο εβδομάδες.
Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα, βάζουμε σε μπολ την ποσότητα που θέλουμε και την αφρατεύουμε λίγο με τον αυγοδάρτη. Αν θέλουμε προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής της αρεσκείας μας.
Η κρέμα μας είναι έτοιμη να μπει σε κορνέ και να χρησιμοποιηθεί όπως επιθυμούμε.
Αν ανοίξουμε κάποιο από τα βάζα, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός δύο ημερών το πολύ. Δεν χαλάει η κρέμα, αλλά ενδεχομένως η άχνη ζάχαρη που χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή της, να αρχίσει να κρυσταλλοποιείται και πάλι και να αλλοιώσει την κρεμώδη υφή της.
Ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες τις οποίες είναι καλύτερα να έχουμε διαβάσει καλά πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την κρέμα marshmallow.
Δεν απομακρυνόμαστε καθόλου από την κουζίνα μας κατά την διάρκεια παρασκευής της.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

17 comments:

Λαμπρινή said...

Καλημέρα!Αυτή η συνταγή ήρθε την κατάλληλη στιγμή!Θέλω να σε ρωτήσω αν μπορώ να αντικαταστήσω το κρεμόριο με κάτι άλλο γιατί δεν το βρίσκω και αν αυτή η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γέμιση τούρτας.Είναι δηλαδή αρκετά πηχτή για να κάτσουν από πάνω τα παντεσπάνι χωρίς να τρέξει η κρέμα?Ευχαριστώ πολύ !!

Tante Kiki said...

Καλημέρα Ειρήνη! Έγινε πολύ ωραία και αφράτη η κρέμα σου!! Είναι πράγματι νόστιμη και χρήσιμη!!
Καλή συνέχεια! :)

DIMI said...

Καλημέρα Ειρήνη μου!!!Καλό μήνα!!Τέλεια σού έγινε η marshmallow κρέμα!!Καί φαίνεται τόσο αφράτη!!Πολύ χρήσιμη η σημερινη σου συνταγή!Εψαχνα νά βρώ μία παρόμοια!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!

Anonymous said...

Καλημέρα! Πολύ κατατοπιστική η ανάρτηση σου. Με προβληματίζε πάντα η χρήση αυγών σε τέτοιες κρέμες, αλλά λέω να το τολμήσω.

sun kiriaki said...

πολυ χρησιμη και ενδιαφερουσα η αναρτηση σου ειρηνη.Η κρεμα φαινεται βελουδινη και αφρατη!
πολλα φιλια!!!!!!

- spoonstories- said...

Ειρήνη μου γλυκιά σπάνια λείπει το σπιτικό fluffy marsmallow από το σπίτι μου γιατί είναι τέλειο! Το βάζω σε γλυκά, στολίζω τάρτες,το βάζω ανάμεσα σε μπισκότα, το τρώω σκέτο και η λίστα συνεχίζεται!!Το έκανες απίθανο!! Καλοφάγωτο!!

Ariadni St. said...

Ωραία και πρωτότυπη επικαλυψη!!!!!

SpIrToKoYto said...

Τί να πω για το συνμέλος μας...!!!
δεν λέω τίποτα και παίρνω κουτάλι,όπως μας προείπε...

Καλό μεσημέρι και φιλιά σε όλες σας...♥ ♥ ♥

Maria B. said...

Βιβάκο, ασε το κουτάλι κάτω !!!!!!! Πρέπει να δοκιμάσουμε και εμείς !!!!!! χιχιχιχ!!!
Μπράβο Ειρήνακι ! πολύ ωραία η αναρτησή σου !!!!!

Παίρνω ένα απο τα βαζάκια που έχεις στο ψυγείο και αρχίζω τις δοκιμές !!!χιχιχιχι!!


φιλιά πολλά πολλά και καλό απόγευμα !

SpIrToKoYto said...

BOY...σιγά μη βρεις βαζάκια στο ψυγείο...:Ρ

evi@thehealthycook said...

πολύ καλή και αναλυτική παρουσίαση της συνταγής Ειρήνη!!
αυτό το γλάσο πάει με όλα!
φιλιά!!

Rena said...

Τέλεια!!!!!!!!!!
Το κρεμόριο όμως που το βρίσκουμε;
Φιλάκια πολλά!!!

Vasia b. said...

Απ΄ότι κατάλαβα δεν έμεινε τίποτα απο τα βαζάκια που έβαλε η Ειρηνη στο ψυγείο για να πάρουμε κι εμείς!!!
Εξαιρετική η marshmallow σου Ειρήνη μου!!!
Φιλιά πολλά!!

ΕΛΕΝΑ said...

Πήραν φωτιά τα κουταλάκια από ότι βλέπω, μάλλον πρέπει να ξαναφτιάξεις μια δόση Ειρήνη μου!
Εξαιρετική δείχνει η κρέμα!
Φιλιά, καλό απόγευμα!

Silena said...

Πολύ βελούδινη κρέμα!!! Ταιριάζει υπέροχα σε μικρά και μεγάλα κέικ!!! Καλό βράδυ!

Ερμιόνη said...

Ενδιαφέρουσα κρέμα Ειρήνη!
Εντάξει, έχει μια διαδικασία προκειμένου να τη φτιάξουμε, αλλά οι πολύ αναλυτικές οδηγίες σου σίγουρα την απλοποιούν πάρα πολύ!
Φιλιά

Maxistinkouzina said...

Ειρήνη η κρέμα σου υπέροχη, πιστεύω ότι αξίζει να την προσπαθήσω, με τις οδηγίες σου θα είναι εύκολη, αλλά πάνω από όλα με λιγότερες θερμίδες!!
Σε ευχαριστούμε, φιλιά!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...