Monday 6 April 2015

Μαγειρίτσα


Πέρυσι το Πάσχα μαγείρεψα για δεύτερη φορά στην ζωή μου (!!!!!) μαγειρίτσα.
Την μαγειρίτσα δεν την τρώω, γι αυτό και την μαγειρεύω μόνο όταν κανείς άλλος δεν προθυμοποιείται να το κάνει, μιας και οι 3 άντρες μου τρώνε 2 πιάτα (το λιγότερο) ο καθένας.
Οι δυο φορές που την μαγείρεψα λοιπόν, ήταν τέτοιες περιπτώσεις.
Πέρυσι ήμασταν καλεσμένοι το βράδυ της Ανάστασης στο σπίτι της αδελφής μου.
Θα ήμασταν περίπου 20 άτομα. Όλοι ήθελαν να υπάρχει στο τραπέζι μαγειρίτσα, αλλά δεν έβλεπα καμιά προθυμία να την ετοιμάσει κάποια.
Έτσι έκανα την ανάγκη φιλοτιμία, και είπα ok ……. θα την μαγειρέψω εγώ! (Αυτό το είπα με μία άνεση, λες και η μαγειρίτσα ήταν το δυνατό μου σημείο στην κουζίνα :P)
Την μαγείρεψα με την συνταγή της μανούλας μου, η οποία θεωρεί ότι φτιάχνει την καλύτερη μαγειρίτσα, και ότι το μυστικό της επιτυχίας της είναι τα μπόλικα κρεμμυδάκια και ο άνηθος που βάζει.
Φυσικά στο τραπέζι περίμενα να ακούσω από αρνητικά έως ειρωνικά σχόλια για την μαγειρίτσα μου.
Φανταστείτε την έκπληξή μου όταν όλοι μου είπαν ότι ήταν η καλύτερη μαγειρίτσα που είχαν φάει, η δε μανούλα μου μου είπε το απίστευτο «Με ξεπέρασες σήμερα» !!!!!
Έτσι ενώ δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να βάλω συνταγή για μαγειρίτσα, μιας και ήδη διαθέτουμε την εξαιρετική της Μαρίας μας, τελικά μοιράζομαι μαζί σας την συνταγή της μανούλας μου, φτιαγμένη από τα χεράκια μου, και ελπίζω αν την φτιάξετε να ενθουσιαστείτε κι εσείς το ίδιο!

Χρειαζόμαστε:
μια συκωταριά αρνίσια
16-17 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μέτριο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
8-10 μαρουλόφυλλα
μισό μέτριο ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
¾ κούπας ελαιόλαδο
2 λίτρα νερό
2 φλιτζανάκια ρύζι καρολίνα
αλάτι – πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια
Τι κάνουμε:
Πλένουμε πολύ καλά την συκωταριά και την κόβουμε σε μικρά κομματάκια με ψαλίδι κουζίνας. (Το στάδιο αυτό το ανέθεσα στον καλό μου – ευτυχώς :P)
Μπορούμε αν προτιμάμε να αχνίσουμε την συκωταριά με λίγο νερό, και μετά να την κόψουμε σε κομματάκια.
Τα κομματάκια πρέπει να είναι μικρά (η μαμά λέει ότι σε κανέναν δεν αρέσει μια μαγειρίτσα με μεγάλα κομμάτια από την συκωταριά, εγώ τι να πω?? … αυτή ξέρει!)
Βάζουμε την κομμένη συκωταριά να βράσει για 10 λεπτά, και μετά πετάμε το νερό και την ξεπλένουμε.
Μετά την βάζουμε σε καθαρή κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό, και την αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες (διαλέξτε μεγαλούτσικα κρεμμυδάκια), το μαρουλάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια, τον άνηθο και τον μαϊντανό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι τα εντόσθια να είναι όσο μαλακά θέλουμε (εδώ θα πω ότι δοκίμαζε ο καλός μου, εγώ ήταν … αδύνατον χα χα χαα)
20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτουμε το ρύζι. Αν υπολόγισα καλά, περίπου ¾ της ώρας αφού πρόσθεσα τα κρεμμυδάκια, πρόσθεσα το ρύζι.
Αν νομίζετε ότι χρειάζεται, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα.
Αφού είναι έτοιμο και το ρύζι, αυγοκόβουμε την μαγειρίτσα με τα 2 αυγά και τα 2 λεμόνια, όπως περιγράφει εδώ η Μαρία, στην δική της μαγειρίτσα!
Καλή επιτυχία, καλή Μεγάλη Εβδομάδα σας εύχομαι!!

14 comments:

mia xara said...

Πολύ νόστιμη φαίνεται, κρίμα που δεν μπορείς να τη δοκιμάσεις Έλενα...Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

Ειρήνη Ε. said...

Καλημέρα! Καλή Μ. Εβδομάδα!
Κλασσική, παραδοσιακή νοστιμιά η μαγειρίτσα, Έλενα! Η συνταγή της μανούλας σου είναι σούπερ! Τα μπόλικα κρεμμυδάκια και ο άνηθος κάνουν την διαφορά, πράγματι! Εμείς δεν βάζουμε ρύζι αλλά μαρούλι. Δεν βλέπω την ώρα να έρθει για να την ξαναφτιάξω μιας και είναι από τα Πασχαλινά εδέσματα που αγαπώ πολύ!!
Καλή μας ημέρα.

paraxeno pirouni said...

Καλημέρα! Ανήκω κι εγώ στο club "Σιχαίνομαι τη μαγειρίτσα / Δε θέλω να τη βλέπω μπροστά μου". Χωρίς ρύζι και μόνο με μαρούλια και άλλα αρωματικά τη φτιάχνουν και στην Κέρκυρα. Φυσικά, με ρύζι ή χωρίς, όσα περισσότερα βότανα και μυρωδικά έχει το πιάτο, τόσο καλύτερο γίνεται.
Θα σημειώσω τη συνταγή σε περίπτωση που χρειαστεί να τη φτιάξω κι εγώ για άλλους.
Καλή βδομάδα και καλές γιορτινές προετοιμασίες!

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Άσε, Έλενα, συμπάσχω. Δεν τρώω τίποτε σχετικό με το Πάσχα, με το μπιφτεκάκι και το τσουρεκάκι θα τη βγάλω. Αλλά μιας κι έχω καλεσμένους φέτος θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου μία μία μπας και τα καταφέρω. Φιλάκια πολλά και καλή Μ. Εβδομάδα.

DIMI said...

Ευτυχώς τήν τρώμε τήν μαγειρίτσα !!Τήν ίδια συνταγή κάνω καί εγώ, μόνο πού βάζω μαζί μέ τόν άνηθο καί μάραθο!Μού θυμίζει τήν μητέρα μου πού τήν έφτιαχνε έτσι!
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!Καλό Πάσχα!!

Vasia b. said...

Ελένακι μου πόσο σε καταλαβαίνω!!!Η μαγειρίτσα είναι από τα φαγητά που δεν μου αρέσουν καθόλου και δεν θέλω ούτε να την δοκιμάσω!!!Πάντα την φτιάχνει η μαμά μου γιατί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας την λατρεύουν.....(τι να πει κανείς..γούστα είναι αυτά)!!! Το βράδυ της Ανάστασης τρώω συκωτάκια λαδορίγανη ,αβγουλάκι και σαλάτα!!!
Όμως η συνταγή της μαμάς σου φαίνεται πολύ νόστιμη για όσους την αγαπούν και αν χρειαστεί να φτιάξω ποτέ θα την προτιμήσω οπωσδήποτε!!!!
Φιλιά πολλά πολλά!!! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε!!!!

zina said...

ayta einai! να μπαινουμε στο κλιμα σιγα σιγα! την ιδια συνταγη εχω και εγω απο τη γιαγια μου φυσικα! καλη μας ορεξη!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Αγαπημένη μου σούπα και δεν θα το πιστέψεις σήμερα μου έφερε ο άνδρας μου τα υλικά να τα ψιλοκόψω για να τα βάλω στη κατάψυξη μέχρι το Σάββατο που θα τη φτιάξω μαζί με τζιγεροσαρμάδες.

syros2js said...

Αχ, Ελενάκι μου! Γενικά είναι περίεργο το να "πρέπει" να μαγειρέψεις κάτι που δεν σου αρέσει!
Ανήκω κι εγώ σε αυτούς που δεν τρώνε μαγειρίτσα... εκτός (γιατί πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις) αν είναι η συνταγή που κάνει τα τελευταία χρόνια η μαμά μου!!!
;-)
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, κούκλα μου!
ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

Maxistinkouzina said...

Μου αρέσει η μαγειρίτσα αρκετά θα μπορούσα να πώ, και με το ρύζι που πρόσθεσα πέρυσι σαν την δικιάσου,
μου φάνηκε καλύτερη!
Ωραίο πιάτο Ελενα, να είσαι καλά να το ξαναφτιάξεις!!
Φιλάκια!

Ερμιόνη said...

Εντάξει κοπελιά, ότι είσαι θεά το ξέρουμε εμείς αλλά και όλοι όσοι έχουν τη χαρά να δοκιμάζουν τα καλούδια που φτιάχνεις!
Εγώ μαγειρίτσα δεν έχω φτιάξει ακόμα (και εδώ ξεροβήχω).
Μου αρέσουν τα μυστικά επιτυχίας της μαμάς, οπότε θα ανατρέξω στη συνταγή σου όταν χρειαστεί (μπορεί και φέτος).
Σε φιλώ!

Maria B. said...

Χα χα χα χα !!! έτσι είπε η μανούλα ότι την ξεπέρασες ??? εγω θα σου πω ''χαράς το κουράγιο σου'', ξεπερασες τον εαυτό σου με αυτό που έκανες !!!!!! Μπράβο Λενάκι μου να είσαστε πάντα καλά και να τους φτιάχνεις πάντα ''αξεπέραστη'' μαγειρίτσα !!! χιχιχι

πολλές πολλές πολλές φιλούπες !!!

mookies said...

Μπορεί να άργησα αλλά δεν ήταν δυνατόν να αφήσω ασχολίαστη αυτή τη φανταστική μαγειρίτσα!!
Καλό Πάσχα να έχετε Έλενά μου!
Φιλιά

Mary said...

Αχ Ζουζουνάκι μου...
Συκωταριά ούτε κι εγώ έχω πιάσει στα χέρια μου. κρεατόσουπα φτιάχνω πάντα για μετά την Ανάσταση...
Μια δυο φορές έκανα με σκέτο συκώτι επειδή ήθελε ο αντρούλης μου αλλά δεν τη δοκίμασα ούτε στο αλάτι...
Η αλήθεια πάντως είναι ότι όντως ξεπέρασες τον εαυτό σου κι έφτιαξες την υπέροχη συνταγή της μανούλας σου, φαίνεται υπέροχη!

Και του χρόνου αγάπη, φιλάκια πολλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...