Saturday, 4 June 2016

Τηγανιά με μαύρη μπύρα


Τόσα καλά λόγια είχα ακούσει για την περίφημη τηγανιά του Άκη, που δεν υπήρχε περίπτωση να μην την φτιάξω.
Όσοι την έφτιαξαν είχαν να πουν τα καλυτερότερα, οπότε σκέφτηκα τόσες και τόσες διαφορετικές τηγανιές έχω φτιάξει κατά καιρούς, ας δοκιμάσω και αυτήν.
Εξάλλου ο Άκης είναι ένας σεφ που εμπιστεύομαι απόλυτα!
Και ναι …. έχω να πω ότι είναι φοβερή!!!!!!!!!!!!
Τρυφερό, υπέροχα γλασαρισμένο το κρεατάκι και η σάλτσα με την μαύρη μπύρα που μένει στο τέλος, είναι το κάτι άλλο.
Μαύρη μπύρα είπαμε ….. μην κάνετε το λάθος να χρησιμοποιήσετε ξανθή μπύρα ή κρασί όσοι την φτιάξετε, το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμιά σχέση με το αναμενόμενο.
Η συνταγή αυτή κρύβει κάποια μικρά μυστικά, που θα σας τα πω παρακάτω.
Έκανα κάποιες μικρές αλλαγές στην αρχική συνταγή για να την φέρω στα μέτρα μου, στα βασικά σημεία όμως την ακολούθησα πιστά.
Πάμε να μαγειρέψουμε!

Θα χρειαστούμε:
1.200 γρ. χοιρινό από λαιμό ή μπούτι (χωρίς κόκκαλο)
2 μέτρια λουκάνικα χωριάτικα
4 κρεμμύδια ξερά
60 γρ. ξύδι μπαλσάμικο
60 γρ. μέλι
1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
2 φύλλα δάφνης
500 γρ. μαύρη μπύρα
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Στην πράξη:
Μυστικό πρώτο:
Το κρέας πρέπει να είναι κομμένο σε μικρές μπουκίτσες.
Συνήθως οι χασάπηδες αν τους ζητήσεις να κόψουν το κρέας για τηγανιά, το κόβουν σε μεγαλούτσικα κυβάκια.
Εγώ για να είμαι σίγουρη, τους είπα να μην το κόψουν, και φρόντισα να το κόψω μόνη μου με ένα πολύ καλό μαχαίρι σε κυβάκια, στο μέγεθος που ήθελα.
Επειδή είναι ιδιαίτερος ο τρόπος μαγειρέματος αυτής της τηγανιάς, τα κυβάκια δεν θα πρέπει να είναι τεράστια, ώστε το κρέας να μαγειρευτεί εύκολα.
Σκουπίζουμε καλά τα κυβάκια του κρέατος με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να είναι όσο πιο στεγνά γίνεται.
Βάζουμε τα κυβάκια σε βαθύ μπολ, τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες, όχι πολύ χοντρές.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε στα δύο. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα τους, ας είναι και μεγάλα.
Συγκεντρώνουμε στον πάγκο εργασίας μας τα υπόλοιπα υλικά, να είναι εύκαιρα αμέσως μόλις τα χρειαστούμε.
Σε απλωτό αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι, και σοτάρουμε τα λουκάνικα, ώστε να πάρουν καλό χρώμα από όλες τις μεριές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Αφαιρούμε από το τηγάνι το λάδι και ρίχνουμε εκεί τα κυβάκια τους κρέατος.
Δεν προσθέτουμε άλλο λάδι, μόνο αυτό με το οποίο τα έχουμε ραντίσει.
Μυστικό δεύτερο:
Σοτάρουμε τα κυβάκια σε δυνατή φωτιά για αρκετά λεπτά (αν θυμάμαι καλά τα σοτάρισα για 10 λεπτά περίπου), ώστε να πάρουν καλό χρώμα και να μην γίνουν σαν βραστά, αλλά σαν τηγανητά.
Δεν πολυανακατεύουμε, θέλουμε το κρέας να πάρει καλό χρώμα.
Κατόπιν μεταφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα μας.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα και τα βάζουμε όλα μαζί σε δυνατή φωτιά.
Σβήνουμε με το μπαλσάμικο.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα υπόλοιπα υλικά.
Εγώ στο στάδιο αυτό πρόσθεσα λίγο ελαιόλαδο ακόμα, αν και δεν υπήρχε στην αρχική συνταγή. Επίσης «διόρθωσα» στο αλάτι.
Μυστικό τρίτο:
Χαμηλώνουμε την φωτιά και τοποθετούμε το καπάκι της κατσαρόλας έτσι ώστε να υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα για να φεύγουν οι ατμοί. Δεν σκεπάζουμε δηλαδή τελείως την κατσαρόλα με το καπάκι της, την αφήνουμε ελάχιστα ανοικτή.
Εδώ θέλω να παρατηρήσω το εξής. Η αρχική συνταγή έλεγε χαμηλώνουμε την φωτιά από το 9, στο 6 με 7. Όμως η δική μου κουζίνα είναι πολύ δυνατή, κι αν άφηνα την φωτιά στο 7, θα έπαιρνα τηγανιά κάρβουνο. Πιστεύω ότι γενικά η φωτιά στο 7 είναι πολύ δυνατή για το μαγείρεμα αυτής της τηγανιάς. Αν η κουζίνα σας είναι επίσης «δυνατή», θεωρώ ότι η φωτιά πρέπει να χαμηλώσει στο 4, μην πω και στο 3 ακόμη.
Το φαγητό πρέπει να μαγειρευτεί για 45-60 λεπτά και πάντα με παρακολούθηση, μην απορροφηθούν όλα τα υγρά του.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη ακόμη μαύρη μπύρα. Το ζητούμενο είναι στο τέλος του μαγειρέματος η τηγανιά να έχει μείνει με αυτήν την υπέροχη, σκούρα σαλτσούλα της.
Σερβίρουμε την τηγανιά μαζί με κάποιο ρυζάκι, πατατούλες ή με πουρέ που της πάει πολύ και με τον οποίον την συνοδεύσαμε εμείς.
Καλή επιτυχία, καλό σας Σαββατοκύριακο!
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...