Wednesday, 8 June 2016
Κοτόπιτα
Κοτόπιτα με χρωματιστές πιπεριές, τυριά και μανιτάρια.
Μια πίτα πλούσια σε γεύσεις, απ’ αυτές που δεν σταματάς στο ένα κομμάτι.
Από τις αγαπημένες πίτες της κόρης μου, και πιστεύω αν την φτιάξετε και την απολαύσετε να γίνει και η δικιά σας αγαπημένη!
Πάμε να την ετοιμάσουμε!
Θα χρειαστούμε:
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
1 στήθος κοτόπουλου
1 κύβο λαχανικών
1 κρεμμύδι
1 πράσο
1 κονσέρβα μανιτάρια τεμαχισμένα
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 φλιτζανάκι λευκό κρασί
200 γρ κρέμα γάλακτος
250 γρ γκούντα τριμμένο
250 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Στην πράξη:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με τον κύβο λαχανικών, προσθέτουμε αρκετό νερό και βράζουμε ως το κοτόπουλο να είναι έτοιμο, μαγειρεμένο.
Αφήνουμε το κοτόπουλο να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε επίσης το κρεμμύδι, το πράσο και τις πιπεριές και τα ρίχνουμε μαζί με τα μανιτάρια σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, όπου τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ως να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε στο τηγάνι και το κοτόπουλο.
Δυναμώνουμε την φωτιά και τα σοτάρουμε για λίγο όλα μαζί.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε ως να εξατμιστεί το αλκοόλ και απορροφηθούν τα υγρά από το τηγάνι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει αρκετά και κατόπιν προσθέτουμε στο τηγάνι την μισή ποσότητα των τυριών.
Σε λαδωμένο ταψί ή πυρέξ στρώνουμε τα μισά φύλλα, ραντίζοντάς τα ανάμεσα με ελαιόλαδο.
Απλώνουμε στην επιφάνεια την γέμιση και διπλώνουμε προς τα μέσα όσα φύλλα προεξέχουν.
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, φροντίζοντας όχι μόνο να τα λαδώσουμε στα ενδιάμεσα, αλλά και να τα πασπαλίσουμε με τα τυριά που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Κυρίως φροντίζουμε να πασπαλίσουμε με τυριά τις άκρες των φύλλων.
Προσέχουμε τα πάνω φύλλα να μην προεξέχουν από το ταψί, αφαιρώντας όσο φύλλο περισσεύει.
Το τελευταίο φύλλο προσπαθούμε να είναι ακριβώς όσο είναι και το ταψί μας, για να είναι η πίτα μας εμφανίσιμη.
Χαράζουμε την επιφάνεια της πίτας με μαχαίρι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για μία ώρα περίπου.
Καλή επιτυχία!
Μέτη
Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε στο μέιλ μας syntageskardias@yahoo.com είτε στην ομάδα ή την σελίδα μας στο facebook κι εμείς θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.