Friday, 17 May 2013

Μπιφτέκια με πολύχρωμες πιπεριές


Εκείνη την ημέρα, ήθελα να φτιάξω μπιφτέκια.
Αλλά από την άλλη σκεφτόμουν: Λες να μου πουν, ωχ! μπιφτέκια θα φάμε;;;!!!
Είχα όμως προγραμματίσει κάποιες δουλειές που έπρεπε να γίνουν και καθώς το φαγητό αυτό είναι εύκολο, το είχα επιλέξει ως μια βολική λύση.
Τι θα γινόταν όμως με την πιθανή, ως και σίγουρη θα έλεγα, μουρμούρα που θα άκουγα; Έπρεπε να προλάβω έστω και την πιθανότητα για κάτι τέτοιο.
Είπα λοιπόν, να αλλάξω λίγο την κλασσική συνταγή μου για μπιφτέκια. Να δώσω λίγο περισσότερο χρώμα στο απλό.....μπιφτεκί, και βέβαια πιο πολύ άρωμα και γεύση.
Κατάφερα τελικά τον σκοπό μου, με λίγη βοήθεια από τις χρωματιστές πιπεριές που είχα στο ψυγείο.
Λίγη μαγιονέζα, λίγη μουστάρδα, λίγα αρωματικά έκαναν την διαφορά.
Στο τραπέζι μας εκείνο το μεσημέρι δεν ακούστηκε κιχ! Μόνο τα πιρούνια που πηγαινοέρχονταν, διανύοντας την απόσταση μεταξύ πιάτου και του στόματός μας, υποβοηθούμενα από τα μαχαίρια που έκοβαν τις μπουκιές στο κατάλληλο μέγεθος!!
Καθόλου ενοχλητικός θόρυβος θα έλεγα, μιας και ήταν ο ήχος της απόλαυσης!!!!!!!
Θα τα ξαναφτιάξω!!!!! Μου τα ζητάνε, πιστέψτε με!! Και χωρίς μουρμούρα, αυτή την φορά!!

Τα υλικά μας:
3/4 κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλη φέτα ψωμί 3-4 ημερών
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 μέτριο αυγό
2 κουταλιές μαγιονέζα
1 κουταλάκι μουστάρδα
μισό κουταλάκι μείγμα για πίτσα
μισό κουταλάκι ρίγανη
μισό κουταλάκι δυόσμο
από ένα τέταρτο μια πιπεριάς: πράσινης, πορτοκαλί, κίτρινης
1 κόκκινη πιπεριά ολόκληρη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
4-5 μεγάλες πατάτες
τον χυμό από μισό λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
Στην πράξη:
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε να φύγει το πολύ νερό.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και το μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τα βάζουμε σε μπολ με νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το μέτριο ξερό κρεμμύδι.
Κόβουμε την πράσινη, την πορτοκαλί, την κίτρινη πιπεριά, σε μικρά καρεδάκια.
Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, το βρεγμένο ψωμί, το αυγό, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την μαγιονέζα, την μουστάρδα και όλα τα ξερά μυρωδικά και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα του κιμά. Σκεπάζουμε το μπολ με τον κιμά και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.
Κόβουμε τις πατάτες στο μέγεθος που επιθυμούμε. Εδώ τις έχω κόψει, όπως τις κόβουμε όταν πρόκειται να τις τηγανίσουμε, αλλά λίγο πιο χονδρές. Ψήνονται πιο γρήγορα και γίνονται νόστιμες. Τα παιδιά ειδικά, θα τις φάνε πιο εύκολα.
Κόβουμε το μεγάλο ξερό κρεμμύδι σε έξι μικρότερα κομμάτια.
Κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Λαδώνουμε το ταψάκι που θα ψήσουμε το φαγητό μας.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια μας, προτιμότερο σε μέτριο μέγεθος. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο. Αραδιάζουμε δίπλα τις πατάτες.
Ενδιάμεσα στις πατάτες τοποθετούμε τα κομμάτια του μεγάλου ξερού κρεμμυδιού και της κόκκινης πιπεριάς. Η πιπεριά μπορεί να είναι και μια μεγάλη, από την ποικιλία Φλωρίνης.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε από πάνω λίγη ξερή ρίγανη.
Ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και με όσο ελαιόλαδο θέλουμε.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό.
Βάζουμε το ταψάκι στον φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 200 βαθ. Κελσίου.

Ψήνουμε το φαγητό μας ως να ροδίσουν και να μαλακώσουν οι πατάτες και τα μπιφτέκια να είναι καλά ψημένα και από μέσα, αλλά όχι στεγνά.
Το φαγητό μας θα έχει μείνει με μια ωραία σαλτσούλα.
Αν δούμε κατά την διάρκεια του ψησίματος να παίρνει γρήγορα χρώμα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε και καλή μας όρεξη!!
Ειρήνη Ε.

Thursday, 16 May 2013

Σνίτσελ τυλιγμένο σε μπέικον



Ίσως ένα από τα πιο νόστιμα σνίτσελ που θα έχετε δοκιμάσει!
Το σνίτσελ τυλιγμένο σε φέτες μπέικον παραμένει ζουμερό και αποκτά έξτρα γεύση.
Λίγες φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες από δίπλα, μια νόστιμη σαλάτα, και απολαμβάνετε ένα από τα ωραιότερα γεύματα.
Πάμε να το φτιάξουμε?

Χρειαζόμαστε:
(τα υλικά είναι ανάλογα με την ποσότητα και το μέγεθος των σνίτσελ)
σνίτσελ (χοιρινά ή κοτόπουλου ή γαλοπούλας)
τυρί για τοστ σε φέτες
μπέικον σε φέτες
αυγό χτυπημένο
φρυγανιά τριμμένη
Τι κάνουμε:
Απλώνουμε τα σνίτσελ στον πάγκο εργασίας μας και τα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.
Στρώνουμε επάνω τους από μια φέτα τυρί.
Στην συνέχεια τα καλύπτουμε με φέτες μπέικον, όπως φαίνεται στην φωτό, φροντίζοντας να καλυφθούν όσο καλύτερα γίνεται.

Στερεώνουμε καλά το μπέικον με οδοντογλυφίδες, ώστε να συγκρατήσουμε το τυρί.
Σε ένα πιάτο χτυπάμε το αυγό με δυο κουταλιές νερό.
Σε άλλο πιάτο βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά.
Περνάμε κάθε τυλιχτό σνίτσελ πρώτα από το αυγό και μετά από την φρυγανιά, προσπαθώντας να το καλύψουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

Βάζουμε λάδι στο τηγάνι μας, να κάψει πολύ καλά.
Τηγανίζουμε τα σνίτσελ φροντίζοντας να χαμηλώσουμε αρκετά την φωτιά και γυρίζοντάς τα συχνά για να τηγανιστούν και από τις 2 πλευρές, έτσι ώστε να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους, αλλά να μην μας καούν εξωτερικά.
Όταν είναι έτοιμα το ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί , αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε με τηγανιτές πατατούλες.
Καλή επιτυχία!
Μέτη

Wednesday, 15 May 2013

Πίτσα με σάλτσα πέστο και μανιτάρια


Πίτσα….. και σε ποιον δεν αρέσει???
Στολισμένη με τα υλικά που προτιμάμε και πασπαλισμένη με μοτσαρέλα που λιώνει απολαυστικά όταν ψηθεί, είναι μια μοναδική λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους!
Μια πολύ νόστιμη πίτσα σας ετοίμασα σήμερα, απλή και εύκολη στην παρασκευή της.
Το ιδιαίτερο στην πίτσα μου είναι η σάλτσα, η οποία δεν είναι σάλτσα ντομάτας όπως συνηθίζεται, αλλά σάλτσα πέστο, που συνδυάζεται νόστιμα με τα υπόλοιπα υλικά.
Πάμε να σας κεράσω??

Τα υλικά μας (για μία πίτσα διαμ. 20 εκ. με λεπτή ζύμη):
Για την ζύμη
1 ¼ -1 ½ κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μισή κούπα τσαγιού χλιαρό νερό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
5 γρ. φρέσκια μαγιά
μισό κουταλάκι ζάχαρη
μισό κουταλάκι αλάτι
Για τη σάλτσα
2 κουταλιές σάλτσα πέστο (έτοιμη ή σπιτική)
Επιπλέον
170 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
200 γρ. μανιτάρια τεμαχισμένα και στραγγισμένα καλά αν είναι κονσέρβας
Τι κάνουμε:
Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά, το νερό και την ζάχαρη, και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Στην συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και να ζυμώνουμε.
Δεν το ρίχνουμε όλο μονομιάς, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι για πίτσα και απλώνουμε τη ζύμη με τα χέρια ή ανοίγουμε λεπτό φύλλο με ένα πλάστη στη διάμετρο του ταψιού.
Πάνω σε όλη την επιφάνεια της ζύμης, απλώνουμε την σάλτσα πέστο.
Καλύπτουμε με τα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με το τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά.

Καλή επιτυχία!!!
Ελένη Κ.

Tuesday, 14 May 2013

Σπιτικό λικέρ Kahlua


Θα έχετε ίσως παρατηρήσει, ότι σε διάφορες συνταγές μου που έχουν να κάνουν με τον καφέ (κέικ, παγωτά, μους κλπ), προσθέτω 1-2 σφηνάκια λικέρ Kahlua, για έξτρα άρωμα και γεύση.
Το συγκεκριμένο λικεράκι το χρησιμοποιώ πολύ στην ζαχαροπλαστική μου, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λικέρ.
Γι αυτό λοιπόν Π.Κ (προ κρίσης δηλαδή) είχα εφοδιαστεί με αρκετά μπουκάλια.
Κάποτε όμως τα μπουκάλια άδειασαν, κι εγώ έπρεπε να εφοδιαστώ με νέα.
Πήγα στο σούπερ μάρκετ, πλησίασα το ράφι με τα ποτά, και κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό πάνω στο άνθος της ηλικίας μου (:P) με την τιμή που είδα.
-Θα το φτιάξω μόνη μου, αποφάσισα. Πόσο πια δύσκολο μπορεί να είναι να φτιάξεις ένα λικέρ καφέ??
Έτσι λοιπόν μετά από ψάξιμο και αναζήτηση στο διαδίκτυο, μετά από διάφορες παρεμβάσεις και τροποποιήσεις, κατέληξα στην συνταγή που θα σας δώσω παρακάτω.
Ένα θα σας πω μόνο: ΔΕΝ ξαναγοράζω λικέρ Kahlua ΠΟΤΕ ΠΙΑ!!!
Είναι το πιο εύκολο λικέρ στην παρασκευή του! Υπέροχο, μυρωδάτο και φυσικά πολύ οικονομικό!!
Eίναι επίσης ένα πολύ όμορφο δωράκι, που μπορείτε να προσφέρετε μέσα σ’ ένα όμορφο μπουκάλι και που σίγουρα θα εκτιμηθεί.
Πάμε να σας πω πόσο εύκολα θα το φτιάξουμε!

Τα υλικά μας:
360 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
2 γεμάτες κουταλιές νες καφέ
2 βανίλιες άρωμα
350 ml βότκα
100 ml κονιάκ
Στην πράξη:
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, την ζάχαρη, τον νες καφέ και τις βανίλιες. Τα αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις και να διαλυθεί η ζάχαρη και ο καφές.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά το περιεχόμενό του.
Στο σημείο αυτό θα επιμείνω, και θα σας πω ότι πρέπει να έχει κρυώσει πολύ καλά το παραπάνω διάλυμα πριν προσθέσουμε το αλκοόλ, αλλιώς ένα μέρος του θα εξατμιστεί αν το προσθέσουμε όσο είναι ζεστό το διάλυμα του καφέ.
Όταν λοιπόν κρυώσει πολύ καλά, προσθέτουμε την βότκα και το κονιάκ και τα ανακατεύουμε όλα καλά.
Μοιράζουμε το λικέρ σε μπουκάλια γυάλινα και τα αφήνουμε στην άκρη για 1 εβδομάδα, σε δροσερό μέρος.
Φροντίζουμε 1-2 φορές την ημέρα να ανακινούμε τα μπουκάλια για να αναδεύεται το λικέρ.
Κατόπιν το λικεράκι μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε, είτε ως ποτό είτε να το χρησιμοποιήσουμε στην ζαχαροπλαστική μας!
Πανεύκολο, έτσι??
Καλή επιτυχία, στην υγειά σας!!

Monday, 13 May 2013

Κοτόπουλο με κρεμμύδια στον φούρνο


Όποτε φτιάχνω κάποιο ψητό στο φούρνο, είτε κοτόπουλο είναι αυτό είτε κάποιο άλλο κρεατάκι, προσθέτω επιπλέον ξερό κρεμμύδι από ότι προβλέπει η συνταγή.
Το ξερό κρεμμύδι όταν ψήνεται στο φούρνο γίνεται γλυκό και επιπλέον νοστιμίζει από τα καρυκεύματα του φαγητού.
Συνήθως το κόβω στα δύο ή τα τέσσερα, για μην λιώσει και εξαφανιστεί στο φαγητό κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Πρόσφατα μαγείρεψα κοτοπουλάκι φιλέτο στο φούρνο. Σκέφθηκα λοιπόν να προσθέσω επιπλέον κρεμμύδι σε φετάκια αυτήν φορά, τοποθετημένα επάνω στο κοτόπουλο.
Με τον τρόπο αυτό αφ' ενός μεν νοστίμισε το κοτοπουλάκι ακόμα πιο πολύ, αφ΄ ετέρου οι φέτες του κρεμμυδιού προστάτεψαν τα φιλέτα του κοτόπουλου, βοηθώντας τα να διατηρηθούν ζουμερά και να μην στεγνώσουν από την ζέστη του φούρνου.
Μην ξεχνάμε ότι από τα φιλέτα του κοτόπουλου αφαιρείται το δέρμα που τα καλύπτει και τα προστατεύει από το να χάσουν τα υγρά τους και να ξεραθούν.
Εννοείται ότι κρεμμύδια και φιλετάκια, αλλά και η γαρνιτούρα τους, έτυχαν θερμής υποδοχής από την οικογένεια!!!
Και αν έχετε δύσκολα πιτσιρίκια στο σπίτι και μόνο από το άρωμα του φαγητού, θα τρέξουν να το δοκιμάσουν.
Ε, κάτι είναι και αυτό!! Πιστέψτε με!! Σας μιλώ εκ πείρας!!!

Θα χρειαστούμε:
1 κιλό φιλέτα κοτόπουλου
4-5 μεγάλες πατάτες
4 μεγάλα κρεμμύδια
1 μεγάλο καρότο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου, ψυγείου
μισό ποτήρι κρασιού, κόκκινο κρασί
1/4 - 1/2 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1 γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
1 μέτριο λεμόνι, τον χυμό του
5-6 φυλλαράκια φασκόμηλου
ρίγανη
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
Πάμε να μαγειρέψουμε:
Πλένουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου πολύ καλά. Τα τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού που θα ψήσουμε το φαγητό μας.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια 1,5 εκ. Τις βάζουμε περιμετρικά του κοτόπουλου.
Καθαρίζουμε το καρότο και το κόβουμε σε κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια ανάμεσα στις πατάτες.
Καθαρίζουμε τα δύο από τα κρεμμύδια. Τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια το καθένα και τα βάζουμε και αυτά ανάμεσα στις πατάτες.
Το ίδιο κάνουμε και με τις πιπεριές, τις οποίες αφού τις καθαρίσουμε τις κόβουμε και αυτές σε μεγαλούτσικα κομμάτια.
Προσθέτουμε και τα φυλλαράκια του φασκόμηλου, που θα δώσουν ωραίο άρωμα στο φαγητό μας.
Κόβουμε τα υπόλοιπα δύο κρεμμύδια σε φέτες και καλύπτουμε με αυτές τα φιλέτα του κοτόπουλου.
Βάζουμε στο μούλτι, το κρασί, την μουστάρδα, τον κύβο ζωμού ψυγείου και τον χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε καλά, να αναμειχθούν. Με το μείγμα αυτό ραντίζουμε όλο το φαγητό μας.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και ένα μεγάλο ποτήρι νερό.
Πασπαλίζουμε με την ρίγανη και την πάπρικα.
Βάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε να ψηθεί, ως να μείνει με την σάλτσα του και τα φιλέτα και τα λαχανικά μας να είναι καλοψημένα και ζουμερά.
Αν δούμε ότι το φαγητό μας παίρνει γρήγορα χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο.
Προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νερό, κατά την διάρκεια του ψησίματος.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.
Αν θέλουμε, το διακοσμούμε με φύλλα φρέσκου φασκόμηλου.
Μπορούμε να φτιάξουμε αυτήν την συνταγή όχι μόνο με φιλέτα κοτόπουλου, αλλά και με ολόκληρα κομμάτια κοτόπουλου, που θα τα καλύψουμε με τις φέτες του ξερού κρεμμυδιού.
Καλή επιτυχία, καλή σας εβδομάδα!
Ειρήνη Ε.

Saturday, 11 May 2013

Τούρτα με φράουλες και ζαχαρόπαστα


Κάθε χρόνο, την δεύτερη Κυριακή του Μάη, γιορτάζουν όλες οι μανούλες.
Για την αυριανή Γιορτή της Μητέρας, ήθελα να φτιάξω κάτι ξεχωριστό!
Η μητέρα μου λατρεύει τις φράουλες, και μιας και είναι η εποχή τους, θα της φτιάξω μια από τις αγαπημένες μου τούρτες, που γίνεται πραγματικά πολύ νόστιμη.
Σοκολατένιο παντεσπάνι, μια πλούσια κρέμα με φράουλες, βουτυρόκρεμα και όλα καλυμμένα με ζαχαρόπαστα.
Ελπίζω να της αρέσει!
Πάμε να σας πω πως την φτιάχνω!

Χρειαζόμαστε:
Για το παντεσπάνι (2 δίσκους 18-20 εκ. διαμ.):
3/4 κούπας τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 αυγά
μισή κούπα τσαγιού κακάο σκόνη
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες άρωμα
Για την κρέμα:
1 φακελάκι σκόνη για σαντιγί (garni, morfat ή άλλο)
200 ml φρέσκο κρύο γάλα
1,5 κούπα τσαγιού ψιλοκομμένες φρέσκιες φράουλες
2 κουταλιές ζάχαρη
Για την βουτυρόκρεμα:
150 γρ. φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια άρωμα
Για το σιρόπι:
1 κούπα τσαγιού νερό
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
1 κουταλάκι κακάο σκόνη
Για την επικάλυψη και την διακόσμηση:
Ζαχαρόπαστα που έφτιαξα σύμφωνα με τις οδηγίες της Νίκης από εδώ
Στην πράξη:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι να φουσκώσει το μείγμα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το κακάο και χτυπάμε για 1 λεπτό με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ένα στρογγυλό σκεύος διαμέτρου18 ή 20 εκ. και αδειάζουμε πάνω σε αυτό το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου.
Μόλις το παντεσπάνι ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε το χαρτί και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα. Το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για να μη στεγνώσει.
Αφού κρυώσει, το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε δυο δίσκους. ( Εναλλακτικά μπορούμε να μοιράσουμε το μείγμα σε 2 ταψάκια και να ψήσουμε χωριστά τους 2 δίσκους.)
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό με τη σκόνη κακάο και τη ζάχαρη να βράσουν για 2-3 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα για τη γέμιση.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ τη σκόνη για τη σαντιγί, προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να σφίξει το μειγμα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη να βράσουν.
Μόλις οι φράουλες μαλακώσουν, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Κατόπιν προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά.
Ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα.
Χτυπάμε όλα τα υλικά της καλά με το μίξερ ώσπου να πετύχουμε ένα αφράτο μείγμα.
Συναρμολόγηση.
Τοποθετούμε σε μία πιατέλα ένα δίσκο παντεσπάνι, το ραντίζουμε με την μισή ποσότητα από το σιρόπι, και απλώνουμε πάνω του όλη τη κρέμα της γέμισης.
Σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι και τον ραντίζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι.
Με μια σπάτουλα απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα ομοιόμορφα μέχρι να καλύψουμε ολόκληρη τη τούρτα (περιμετρικά και επιφάνεια). Η βουτυρόκρεμα πρέπει να καλύψει καλά όλη την τούρτα, ώστε η ζαχαρόπαστα που θα βάλουμε στην συνέχεια, να κολλήσει καλά επάνω της.
Σε μια καθαρή επιφάνεια ανοίγουμε τη ζαχαρόπαστα σε λεπτό φύλλο, υπολογίζοντας το μέγεθος ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η τούρτα.
Καλύπτουμε με τη ζαχαρόπαστα όλη την τούρτα και πιέζουμε ελαφρά, να κολλήσει επάνω στην επιφάνειά της. Αφαιρούμε τα «περισσεύματα».
Εγώ χρησιμοποίησα τα περισσεύματα αφού πρώτα τα χρωμάτισα με χρώμα ζαχαροπλαστικής, για να φτιάξω φραουλίτσες και να διακοσμήσω την τούρτα.
Σημείωση: Επειδή η ζαχαρόπαστα στο ψυγείο σκληραίνει και πιθανόν να κάνει ρωγμές, καλό είναι να καλύψετε την τούρτα σας με ζαχαρόπαστα λίγο πριν την σερβίρετε.
Καλή επιτυχία!!!


Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες, Χρόνια Πολλά στην μαμά μου!!!
Αν ήσουν χάδι, θα ήσουν το πιο τρυφερό
Αν ήσουν χαμόγελο, θα ήσουν το πιο γλυκό
Αν ήσουν αστέρι, θα ήσουν το πιο φωτεινό
Αν ήσουν άγγελος, θα ήσουν ο φύλακάς μου
Αν ήσουν μονοπάτι, θα ήσουν αυτό που θα με οδηγούσε στο σωστό δρόμο
Ελένη Κ.

Friday, 10 May 2013

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!!


Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας λένε, και ποια είμαι εγώ να το αμφισβητήσω?
Τις καθημερινές είναι λίγο δύσκολο να απολαύσουμε ένα καθώς πρέπει πρωινό, λίγο ο χρόνος που μας πιέζει, λίγο οι υποχρεώσεις που τρέχουν, λίγο τα διαφορετικά ωράρια, με το ζόρι προλαβαίνουμε ένα καφεδάκι όλο κι όλο!
Για τις μέρες που είμαστε πιο χαλαροί όμως, σας προτείνω δυο υπέροχα τοστάκια για να συνοδεύσουν το καφεδάκι σας, που θα ξετρελάνουν τους δικούς σας και θα κάνουν το πρωινό σας γεύμα πολύ ενδιαφέρον!
Δεν ξέρω να σας πω ποιο από τα δύο προτιμώ, είναι και τα δύο φο-βε-ρά!!!!
Εμπιστευθείτε με και φτιάξτε τα, εξάλλου δεν θέλουν καθόλου κόπο! Θα τα ευχαριστηθείτε όσο δεν φαντάζεστε!

Τοστ με μπανάνες και φυστικοβούτυρο
Υλικά για κάθε τοστ:
2 φέτες ψωμί για τοστ, πολύσπορο
μισή μπανάνα
2 γεμάτες κουταλιές φυστικοβούτυρο
Τι κάνουμε:
Αλείφουμε τις 2 φέτες ψωμιού με φυστικοβούτυρο
Κόβουμε την μπανάνα σε ροδέλες
Τοποθετούμε τις ροδέλες πάνω στο φυστικοβούτυρο που έχουμε απλώσει στην μία φέτα, φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της φέτας.
Από πάνω τοποθετούμε την δεύτερη φέτα, με την αλειμμένη πλευρά να ακουμπά στις μπανάνες.
Πιέζουμε ελαφρά τις φέτες μεταξύ τους και ψήνουμε στην τοστιέρα ή στο γκριλ, να ροδίσει το ψωμί.
Απολαμβάνουμε το υπέροχο τοστάκι μας!


Τοστ με φράουλες και νουτέλα
Υλικά για κάθε τοστ:
2 φέτες άσπρο ψωμί του τοστ
5-6 μεγάλες φράουλες
2 γεμάτες κουταλιές νουτέλα
λίγη μαρμελάδα φράουλα
λίγη ζάχαρη άχνη
Τι κάνουμε:
Αλείφουμε τις 2 φέτες με νουτέλα.
Πλένουμε καλά τις φράουλες, αφαιρούμε το κοτσανάκι και τις κόβουμε σε ροδέλες.
Απλώνουμε τις μισές πάνω στην νουτέλα με την οποία έχουμε αλείψει την μία φέτα ψωμιού.
Τοποθετούμε από πάνω την δεύτερη φέτα, με την αλειμμένη πλευρά να ακουμπά στις φράουλες.
Ψήνουμε το τοστ στην τοστιέρα ή στο γκριλ.
Ακουμπάμε το ψημένο τοστ σε ένα πιάτο.
Αλείφουμε την πάνω επιφάνεια με λίγη μαρμελάδα φράουλα και πάνω στην μαρμελάδα αραδιάζουμε τις υπόλοιπες φράουλες κομμένες σε ροδέλες.
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Πως τρώμε το τοστ μας??? Όπως θα τρώγαμε μία βάφλα ή μια κρέπα, μαχαιράκι.. . πιρουνάκι …. μπουκίτσα…. γιάμι, γιάμι!!

Να έχετε μιαν όμορφη μέρα!!

Thursday, 9 May 2013

Σαλάτα με τόνο και κόκκινα φασόλια


Το "κάτι τι" παραπάνω το φάγαμε το Πάσχα, όπως είπε η Ελενα προχθές, οπότε σαλατούλα σερβίρουμε σήμερα, απλή μα τόσο νόστιμη!!
Την ετοιμάζουμε σε ελάχιστο χρόνο και την απολαμβάνουμε είτε ως συνοδευτικό, είτε και σαν βραδινό ακόμα!
Πάμε να δούμε πως θα την φτιάξουμε!

Θα χρειαστούμε:
1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια (στραγγισμένη καλά)
1 κονσέρβα τόνου σε νερό (στραγγισμένη καλά)
1 μικρό κόκκινο ξερό κρεμμύδι
λίγο μαϊντανό
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2-3 καταλαλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο
6-7 ελίτσες καλαμών
Τι κάνουμε:
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά καρέ.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Παίρνουμε μιαν ωραία σαλατιέρα και βάζουμε μέσα τα φασόλια.
Από πάνω προσθέτουμε τον τόνο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ελίτσες και τον μαϊντανό.
Χτυπάμε σε ένα σέϊκερ ή σε ένα πιάτο το λάδι με το μπαλσάμικο και περιχύνουμε την σαλάτα μας.
Ανακατεύουμε καλά!
Έτοιμη να την απολαύσουμε!
Καλή επιτυχία!
Ελένη Κ.

Wednesday, 8 May 2013

Παγωτό νες καφέ με άρωμα πορτοκάλι

Ο καιρός ζέστανε αρκετά νομίζω, οπότε τι θα λέγατε να σας κεράσουμε σήμερα ένα νόστιμο και εύκολο παγωτάκι??
Είναι αφράτο, με τα αρώματα του καφέ και του πορτοκαλιού να δένουν μεταξύ τους, συμπληρώνοντας το ένα το άλλο.
Αρχικά σκεπτόμουν να βάλω άρωμα βανίλιας αλλά κατά λάθος πήρα το φιαλίδιο με την εσάνς πορτοκαλιού, αντί αυτό της βανίλιας.
Δεν μετανιώνω όμως, που "υπέπεσα στο λάθος" αυτό, διότι είχε σαν αποτέλεσμα ένα γευστικότατο και αρωματικό παγωτό, που έγινε ανάρπαστο από τα μέλη της οικογένειας, με πρώτη-πρώτη εμένα, φυσικά.
Είμαι δηλωμένη παγωτατζού, πως να το κρύψω άλλωστε;;;!!!
Για να δούμε τι έκανα!

Θα χρειαστούμε:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 400γρ.
1 κουτί γάλα εβαπορέ πλήρες 410γρ.
1 κουτί μεταλλικό φυτική σαντιγί Μόρφατ ή Ello
1 κουταλιά σκόνη νεσκαφέ
1 κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού
2 κουταλιές λικέρ καφέ
Πάμε να το φτιάξουμε:
Σε βαθύ μπολ ή στο μπολ του μίξερ βάζουμε την φυτική σαντιγί και την χτυπάμε 2-3 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα να αφρατέψει λίγο.
Σε 3-4 κουταλιές γάλα εβαπορέ διαλύουμε καλά το νεσκαφέ.
Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά το ζαχαρούχο και μετά το εβαπορέ. Τέλος προσθέτουμε τον διαλυμένο νες καφέ και την εσάνς πορτοκαλιού.
Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ στη δυνατή και χτυπάμε το μείγμα, για δέκα λεπτά, να διπλασιαστεί σε όγκο και να αφρατέψει καλά.
Σκεπάζουμε το μπολ με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη για δύο ώρες περίπου, να αρχίσει να πήζει το μείγμα γύρω από το μπολ.
Βγάζουμε το μπολ και χτυπάμε δύο τρία λεπτά το μείγμα σε χαμηλή ταχύτητα, να σπάσουν οι κρύσταλλοι και να γίνει ομοιογενές.
Ξαναβάζουμε στο ψυγείο το μπολ σκεπασμένο και το αφήνουμε για δύο- τρεις ώρες. Βγάζουμε και πάλι το μπολ και χτυπάμε το παγωτό και πάλι δύο τρία λεπτά, προσθέτοντας αυτή τη φορά και το λικέρ.
Συνήθως στο σημείο αυτό το μείγμα έχει ήδη μορφή μαλακού παγωτού.
Τώρα είναι έτοιμο να μπει στο κουτί παγωτού που θα το φυλάξουμε.
Αφήνουμε το παγωτό νεσκαφέ να παγώσει στην κατάψυξη.
Πέντε δέκα λεπτά πριν το σερβίρουμε βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνουμε λίγο να μαλακώσει.
Βάζουμε μπάλες παγωτού σε μπολάκια σερβιρίσματος, γαρνίρουμε με κόκκους καφέ, σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας, σαντιγί ή ότι άλλο μας αρέσει.
Καλή επιτυχία!
Ειρήνη Ε.

Tuesday, 7 May 2013

Ζελέ καπουτσίνο


Καλώς σας ξαναβρίσκουμε φίλοι μας!!
Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!
Ελπίζουμε να περάσατε όμορφα τις μέρες του Πάσχα!
Εγώ βρίσκομαι ακόμα στο χωριατοσπιτάκι μου, επιστρέφω το βραδάκι και πλέον ξανά στην καθημερινότητά μας!
Και μιας που όλο και κάτι παραπάνω θα φάγαμε αυτές τις μέρες, ένα δροσερό, ελαφρύ και καφεμυρωδάτο ζελεδάκι είναι το γλυκάκι που προτείνουμε!!
Για ευκολία παρασκευής…. δεν το συζητάμε!
Όσοι έχετε δοκιμάσει συνταγές μου, ξέρετε πόσο της ευκολίας είμαι εγώ, έτσι???
Για να δούμε τι κάνουμε!

Χρειαζόμαστε:
500 ml δυνατό γαλλικό καφέ
1,5 κουταλιές νες καφέ (σκόνη ή κόκκους)
1 ζαχαρούχο γάλα (περίπου 400 γρ.)
1 σφηνάκι λικέρ Kahlua ή Tia Maria ή λικέρ καφέ
1 φακελάκι ζελατίνη σκόνη (10 γρ.)
Πάμε να το φτιάξουμε:
Βάζουμε σε βαθύ μπολ τον ζεστό γαλλικό καφέ και διαλύουμε σ’ αυτόν τον νες καφέ.
Προσθέτουμε το λικέρ και ανακατεύουμε.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα.
Βάζουμε την ζελατίνη σε ένα φλιτζάνι και την διαλύουμε σε 6 κουταλιές νερό.
Την αφήνουμε να σταθεί 4-5 λεπτά.
Κατόπιν την ζεσταίνουμε για μισό λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων (εναλλακτικά σε μπεν μαρί), να γίνει διαυγής.
Προσθέτουμε την ζελατίνη στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά μπολάκια ή φορμάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, να σφίξει καλά το ζελέ μας.
Ξεφορμάρουμε βουτώντας την βάση από τα φορμάκια για λίγο σε καυτό νερό, ώστε το ζελέ να αποκολληθεί εύκολα.
Καλή επιτυχία!

Thursday, 2 May 2013

Πασχαλινά cupcakes με μαστίχα και πορτοκάλι


Κεκάκια με άρωμα Πάσχα!
Με την μοσχοβολιά της μαστίχας, στολισμένα με σοκολατένια πασχαλινά αυγουλάκια, θα στολίσουν όμορφα το πασχαλινό σας τραπέζι και θα κλέψουν τις εντυπώσεις!!
Κεκάκια που θα τα προσφέρετε με το καφεδάκι που θα ετοιμάσετε για τους φίλους και τους αγαπημένους σας, έτσι… για να κλείσει ακόμα πιο όμορφα το υπέροχο γεύμα που θα τους προσφέρετε.
Η ακόμα μπορείτε να τα προσφέρετε ως δωράκι, στους φίλους που θα σας καλέσουν για να περάσετε μαζί εκείνη την ημέρα!
Η και απλά να τα φτιάξετε και να τα απολαύσετε με τους δικούς σας ανθρώπους!
Θα χρειαστούμε:
Για 12 κεκάκια:
70 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
95 γρ. ζάχαρη
120 ml γάλα
140 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
1 βανίλια
¼ κουταλάκι κόκκους μαστίχας
1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
Για την επικάλυψη - βουτυρόκρεμα:
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. ζάχαρη άχνη
30 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι εσάνς πορτοκαλιού
5 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1 βανίλια
Επιπλέον
σοκολατένια αυγουλάκια για διακόσμηση
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι και τέλος τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαστίχα, την οποία προηγουμένως έχουμε κάνει σκόνη, χτυπώντας την στο γουδί ή στο μούλτι με λίγη ζάχαρη.
Μοιράζουμε το μίγμα στις υποδοχές φόρμας για cup cakes / muffins, στις οποίες έχουμε προηγουμένως τοποθετήσει χάρτινες θήκες.
Δεν παραγεμίζουμε τις υποδοχές, το μείγμα μας πρέπει να φτάνει λίγο πιο πάνω από τη μέση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 165 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε τα κεκάκια να κρυώσουν καλά.
Ετοιμάζουμε τη βουτυρόκρεμα.
Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε μόνο του για 3-4 λεπτά.
Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος, την εσάνς, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, τη βανίλια και τη ζάχαρη άχνη.
Θέλουμε το μείγμα μας να γίνει πολύ αφράτο. Αυτό θα πάρει 8-10 λεπτά περίπου.
Τοποθετούμε τη βουτυρόκρεμα σε κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνίρουμε τα κεκάκια μας.
Άλλος ένας τρόπος για να τα γαρνίρουμε, είναι να απλώσουμε επάνω τους βουτυρόκρεμα και να τα αλείψουμε με ένα μαχαιράκι.
Τα διακοσμούμε με σοκολατένια αυγουλάκια απλά ή χρωματιστά.
Καλή επιτυχία!!!

Θέλουμε να σας ευχηθούμε Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση, υγεία και αγάπη στα σπιτικά σας!
Ευχόμαστε η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει ανάσταση και στις ψυχές μας, να φέρει γαλήνη στην ψυχή πολλών συνανθρώπων μας που βιώνουν την δική τους διαρκή Εβδομάδα των Παθών, να φέρει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
Να περάσετε όμορφα τις άγιες τούτες μέρες.
Θα είμαστε και πάλι κοντά σας την Τρίτη μετά το Πάσχα, με πολλές νέες συνταγές.
Ελένη Κ.

Wednesday, 1 May 2013

Πασχαλινά κουλουράκια με ούζο και σουσάμι


Το Πάσχα πλησιάζει και σε κάθε νοικοκυριό θα παρασκευαστούν κι εφέτος τα πασχαλινά γλυκά.
Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι ότι ένα από αυτά που ποτέ δεν παραλείπαμε να φτιάξουμε, ήταν τα κουλουράκια με ούζο και σουσάμι.
Συγκεκριμένα τα έφτιαχνε η θεία Ειρήνη και ξεχώριζε αυτά που θα έδινε σε εμάς.
Θυμάμαι να τα ζυμώνει σε μεγάλη λεκάνη και τα ταψιά να μπαινοβγαίνουν στον φούρνο, έχοντας μέσα αυτά τα μοσχοβολιστά κουλουράκια.
Όσο ήμουν πολύ μικρή, παρακολουθούσα μόνο. Μεγαλώνοντας μπήκα και εγώ στην "παραγωγή" τους.
Αργότερα, δημιουργώντας πλέον την δική μου οικογένεια, παρέλαβα την συνταγή από την αγαπημένη μου θεία. Ο άνδρας μου δεν εννοεί Πάσχα χωρίς αυτά τα κουλουράκια, είναι τα αγαπημένα του!!
Δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα, πολύ αφράτα πασχαλινά κουλουράκια. Αυτά είναι πιο τραγανά, δεν φουσκώνουν τόσο όσο αυτά που περιέχουν αμμωνία, αλλά είναι αρωματικά και διατηρούνται πολλές ημέρες.
Από ότι μου είχε πει η θεία, την συνταγή την είχε κι εκείνη πολλά χρόνια, από φίλη της η οποία έζησε παλιά, ως μετανάστρια αρκετά χρόνια στην Αίγυπτο και την είχε μάθει εκεί. Ίσως να την είχε στην κατοχή της και πριν από τον πόλεμο.
Η προσθήκη του ούζου, κατά την γνώμη μου, μας δείχνει ότι ίσως η αρχική συνταγή προέρχεται από νησί, την Χίο ή την Μυτιλήνη μάλλον.
Φανταστείτε ότι έχω τις αρχικές αναλογίες σε οκάδες και δράμια! Αργότερα την μετατρέψαμε σε κιλά και γραμμάρια.
Μετά τα πολλά χρόνια που παρασκευάζεται στο σπίτι μας, έβαλα κι εγώ το χεράκι μου βλέπετε στην βελτίωση της συνταγής, την θεωρώ πλέον οικογενειακή και από τις πιο αγαπημένες μας. Μεταφέρεται άλλωστε, όπως θα καταλάβατε, από γενιά σε γενιά.
Με χαρά σας την παρουσιάζω σήμερα και εύχομαι από καρδιάς να την αγαπήσετε όπως και εμείς και να την φτιάχνετε κάθε χρόνο.

Τα υλικά μας:
1.400 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. μπαίκιν πάουντερ (3/4 φακέλου)
530 γρ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
530 γρ. ζάχαρη
8 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
8 κουταλιές ούζο
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
1/4 κουταλάκι αλάτι
Για το άλειμμα
3/4 φλιτζανιού γάλα φρέσκο
1 αυγό
1 κουταλιά ζάχαρη
350 γρ. σουσάμι καθαρισμένο και πλυμένο
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σουσάμι. Το στραγγίζουμε πολύ καλά και το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα. Βάζουμε το σουσάμι μαζί με την πετσέτα μέσα σε ένα ταψάκι, ώστε να μην μας χύνεται έξω όταν θα σουσαμώνουμε τα κουλουράκια. Αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο γάλακτος ή την φυτίνη. Το χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε ακόμα για 5 λεπτά ή ως το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Χαμηλώνουμε στην μεσαία ταχύτητα το μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα ένα ένα τα αυγά.
Ρίχνουμε τις οκτώ κουταλιές ούζο σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε την σόδα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά, να διαλυθεί. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στο μπολ με τα χτυπημένα υλικά.
Χτυπάμε ακόμα λίγο με το μίξερ. Προσθέτουμε και το άρωμα βανίλιας. Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι λίγο λίγο, ζυμώνοντας με το χέρι μας.
Συνήθως το βούτυρο απορροφά όλη την ποσότητα. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα. Θέλουμε να επιτύχουμε μια ζύμη μέτρια προς σκληρή.
Όταν απορροφηθεί όλο το απαραίτητο αλεύρι, σταματάμε το ζύμωμα. Δεν παραζυμώνουμε, γιατί το βούτυρο θα αρχίσει να ξεφεύγει από την ζύμη μας και τα κουλουράκια μας θα γίνουν πολύ σκληρά και δεν θα έχουν επιτυχία.
Αφήνουμε την ζύμη μέσα στο μπολ, σκεπασμένη στην άκρη για μισή ώρα.
Στρώνουμε τα μεγάλα ταψιά του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Φροντίζουμε πριν ξεκινήσουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας να καθαρίσουμε καλά το τραπέζι της κουζίνας μας και να το αδειάσουμε από ότι δεν είναι απαραίτητο. Θα χρειαστούμε αρκετό χώρο για να βάλουμε τα κουλουράκια που θα πλάθουμε.
Σε βαθύ πιάτο βάζουμε το φρέσκο γάλα, την μία κουταλιά ζάχαρη και το αυγό. Τα χτυπάμε πολύ καλά με ένα πιρούνι.
Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα που μας αρέσουν προσέχοντας να μην τα φτιάχνουμε μεγάλα ή χονδρά. Είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας αυτής της συνταγής.
Τα βάζουμε πάνω στο τραπέζι που πλάθουμε, γιατί θα χρειαστεί να φτιάξουμε αρκετά πριν τα περάσουμε από το άλειμμα και το σουσάμι.
Όταν φτιάξουμε αρκετά, τα βουτάμε ένα ένα στο μείγμα γάλακτος-αυγού-ζάχαρης και μετά τα κυλάμε στο σουσάμι, αλλά μόνο από την επάνω πλευρά τους. Τα τοποθετούμε στα ταψιά.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 25-30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας. Θα ροδίσουν ελαφρά.
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά. Διατηρούνται πολλές ημέρες.
Φροντίστε να πλάσετε τα περισσότερα κουλουράκια, πριν βάλετε στο φούρνο το πρώτο ταψί.
Καλύτερα είναι να μην υπάρχουν χρονικά κενά στο ψήσιμο και ο φούρνος σας να καταναλώνει ρεύμα χωρίς λόγο, ως να ετοιμαστεί το επόμενο ταψί.
Είναι από τα καλύτερα κουλουράκια για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας, το τσάι ή τα παιδιά μας το πρωινό γάλα τους. Όταν ήμουν παιδί, δεν μπορείτε να φανταστείτε την στεναχώρια που είχα, όταν τελείωναν και δεν είχα άλλα για το γάλα μου το πρωί.
Τότε βλέπετε, τα κουλουράκια αυτά τα φτιάχναμε μόνο για την περίοδο του Πάσχα. Τώρα τα φτιάχνω όποτε θελήσει η οικογένεια.
Τις πρώτες ημέρες είναι τραγανά, σιγά σιγά μαλακώνουν ελαφρά.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας εύχομαι!!
Ειρήνη Ε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...