Wednesday, 1 May 2013

Πασχαλινά κουλουράκια με ούζο και σουσάμι


Το Πάσχα πλησιάζει και σε κάθε νοικοκυριό θα παρασκευαστούν κι εφέτος τα πασχαλινά γλυκά.
Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι ότι ένα από αυτά που ποτέ δεν παραλείπαμε να φτιάξουμε, ήταν τα κουλουράκια με ούζο και σουσάμι.
Συγκεκριμένα τα έφτιαχνε η θεία Ειρήνη και ξεχώριζε αυτά που θα έδινε σε εμάς.
Θυμάμαι να τα ζυμώνει σε μεγάλη λεκάνη και τα ταψιά να μπαινοβγαίνουν στον φούρνο, έχοντας μέσα αυτά τα μοσχοβολιστά κουλουράκια.
Όσο ήμουν πολύ μικρή, παρακολουθούσα μόνο. Μεγαλώνοντας μπήκα και εγώ στην "παραγωγή" τους.
Αργότερα, δημιουργώντας πλέον την δική μου οικογένεια, παρέλαβα την συνταγή από την αγαπημένη μου θεία. Ο άνδρας μου δεν εννοεί Πάσχα χωρίς αυτά τα κουλουράκια, είναι τα αγαπημένα του!!
Δεν πρόκειται για τα συνηθισμένα, πολύ αφράτα πασχαλινά κουλουράκια. Αυτά είναι πιο τραγανά, δεν φουσκώνουν τόσο όσο αυτά που περιέχουν αμμωνία, αλλά είναι αρωματικά και διατηρούνται πολλές ημέρες.
Από ότι μου είχε πει η θεία, την συνταγή την είχε κι εκείνη πολλά χρόνια, από φίλη της η οποία έζησε παλιά, ως μετανάστρια αρκετά χρόνια στην Αίγυπτο και την είχε μάθει εκεί. Ίσως να την είχε στην κατοχή της και πριν από τον πόλεμο.
Η προσθήκη του ούζου, κατά την γνώμη μου, μας δείχνει ότι ίσως η αρχική συνταγή προέρχεται από νησί, την Χίο ή την Μυτιλήνη μάλλον.
Φανταστείτε ότι έχω τις αρχικές αναλογίες σε οκάδες και δράμια! Αργότερα την μετατρέψαμε σε κιλά και γραμμάρια.
Μετά τα πολλά χρόνια που παρασκευάζεται στο σπίτι μας, έβαλα κι εγώ το χεράκι μου βλέπετε στην βελτίωση της συνταγής, την θεωρώ πλέον οικογενειακή και από τις πιο αγαπημένες μας. Μεταφέρεται άλλωστε, όπως θα καταλάβατε, από γενιά σε γενιά.
Με χαρά σας την παρουσιάζω σήμερα και εύχομαι από καρδιάς να την αγαπήσετε όπως και εμείς και να την φτιάχνετε κάθε χρόνο.

Τα υλικά μας:
1.400 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ. μπαίκιν πάουντερ (3/4 φακέλου)
530 γρ. βούτυρο γάλακτος ή φυτίνη σε θερμοκρασία δωματίου
530 γρ. ζάχαρη
8 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
8 κουταλιές ούζο
1 μασουράκι άρωμα βανίλιας
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
1/4 κουταλάκι αλάτι
Για το άλειμμα
3/4 φλιτζανιού γάλα φρέσκο
1 αυγό
1 κουταλιά ζάχαρη
350 γρ. σουσάμι καθαρισμένο και πλυμένο
Στην πράξη:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σουσάμι. Το στραγγίζουμε πολύ καλά και το βάζουμε σε καθαρή πετσέτα. Βάζουμε το σουσάμι μαζί με την πετσέτα μέσα σε ένα ταψάκι, ώστε να μην μας χύνεται έξω όταν θα σουσαμώνουμε τα κουλουράκια. Αφήνουμε το ταψάκι στην άκρη.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το βούτυρο γάλακτος ή την φυτίνη. Το χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3-4 λεπτά να αφρατέψει.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε ακόμα για 5 λεπτά ή ως το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει. Χαμηλώνουμε στην μεσαία ταχύτητα το μίξερ και προσθέτουμε στο μείγμα ένα ένα τα αυγά.
Ρίχνουμε τις οκτώ κουταλιές ούζο σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε την σόδα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι πολύ καλά, να διαλυθεί. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό μέσα στο μπολ με τα χτυπημένα υλικά.
Χτυπάμε ακόμα λίγο με το μίξερ. Προσθέτουμε και το άρωμα βανίλιας. Σταματάμε το μίξερ.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπαίκιν πάουντερ και το αλάτι λίγο λίγο, ζυμώνοντας με το χέρι μας.
Συνήθως το βούτυρο απορροφά όλη την ποσότητα. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί λίγο ακόμα. Θέλουμε να επιτύχουμε μια ζύμη μέτρια προς σκληρή.
Όταν απορροφηθεί όλο το απαραίτητο αλεύρι, σταματάμε το ζύμωμα. Δεν παραζυμώνουμε, γιατί το βούτυρο θα αρχίσει να ξεφεύγει από την ζύμη μας και τα κουλουράκια μας θα γίνουν πολύ σκληρά και δεν θα έχουν επιτυχία.
Αφήνουμε την ζύμη μέσα στο μπολ, σκεπασμένη στην άκρη για μισή ώρα.
Στρώνουμε τα μεγάλα ταψιά του φούρνου μας με αντικολλητικό χαρτί.
Φροντίζουμε πριν ξεκινήσουμε να πλάθουμε τα κουλουράκια μας να καθαρίσουμε καλά το τραπέζι της κουζίνας μας και να το αδειάσουμε από ότι δεν είναι απαραίτητο. Θα χρειαστούμε αρκετό χώρο για να βάλουμε τα κουλουράκια που θα πλάθουμε.
Σε βαθύ πιάτο βάζουμε το φρέσκο γάλα, την μία κουταλιά ζάχαρη και το αυγό. Τα χτυπάμε πολύ καλά με ένα πιρούνι.
Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήματα που μας αρέσουν προσέχοντας να μην τα φτιάχνουμε μεγάλα ή χονδρά. Είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας αυτής της συνταγής.
Τα βάζουμε πάνω στο τραπέζι που πλάθουμε, γιατί θα χρειαστεί να φτιάξουμε αρκετά πριν τα περάσουμε από το άλειμμα και το σουσάμι.
Όταν φτιάξουμε αρκετά, τα βουτάμε ένα ένα στο μείγμα γάλακτος-αυγού-ζάχαρης και μετά τα κυλάμε στο σουσάμι, αλλά μόνο από την επάνω πλευρά τους. Τα τοποθετούμε στα ταψιά.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 25-30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας. Θα ροδίσουν ελαφρά.
Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα φυλάμε σε κουτί που κλείνει καλά. Διατηρούνται πολλές ημέρες.
Φροντίστε να πλάσετε τα περισσότερα κουλουράκια, πριν βάλετε στο φούρνο το πρώτο ταψί.
Καλύτερα είναι να μην υπάρχουν χρονικά κενά στο ψήσιμο και ο φούρνος σας να καταναλώνει ρεύμα χωρίς λόγο, ως να ετοιμαστεί το επόμενο ταψί.
Είναι από τα καλύτερα κουλουράκια για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας, το τσάι ή τα παιδιά μας το πρωινό γάλα τους. Όταν ήμουν παιδί, δεν μπορείτε να φανταστείτε την στεναχώρια που είχα, όταν τελείωναν και δεν είχα άλλα για το γάλα μου το πρωί.
Τότε βλέπετε, τα κουλουράκια αυτά τα φτιάχναμε μόνο για την περίοδο του Πάσχα. Τώρα τα φτιάχνω όποτε θελήσει η οικογένεια.
Τις πρώτες ημέρες είναι τραγανά, σιγά σιγά μαλακώνουν ελαφρά.
Καλή επιτυχία, καλό μήνα σας εύχομαι!!
Ειρήνη Ε.

22 comments:

Sweet Dreams said...

Πρωτότυπη ιδέα για πασχαλινά κουλουράκια!! Φαίνονται πολύ ωραία!!
Καλημέρα!!

The Dark Chef said...

Ενδιαφέρουσα συνταγή, το ούζο σίγουρα θα δίνει υπέροχο άρωμα και μου άρεσε και αυτή η βουτιά στο μίγμα γάλακτος!
Καλές γιορτές με νόστιμα γλυκά και φαγητά και καλή παρέα εύχομαι!

syros2js said...

Πωπω!!! Φαντάζομαι άρωμα!!!
Πολλά φιλάκια!!!
Καλό μήνα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Kαλό μήνα Ειρηνάκι με τις πασχαλινές νοστιμιές σου!
Εγώ μαζί με το κουλουράκι μου, μπορώ να πάρω και την πιατελίτσα που την έβαλα στο μάτι??
Φιλιά πολλά!

xristin said...

Αν και.....λίγο μεθυσμένα τα κουλουράκια(χα,χα)τα βρίσκω ωραιότατα.
Καλό Πάσχα να έχεις εσύ και οι οικογένεια σου!

Roula T. said...

Τέλεια τα κουλουράκια Ειρήνη μου!!!
Μου αρέσει πολύ το σουσάμι.
Φιλάκια και καλό μήνα.

eleni said...

Μη με κάνεις να φτιάξω τα αρωματικά κουλουράκια σου κι είμαι κουρασμένη-θα το σκεφτώ μέχρι το βράδυ-πολύ μου αρέσει αυτή η διαφορετική πρόταση για κουλουράκια!
Καλό μήνα,Ειρήνη-καλή Ανάσταση!
Φιλιά!

Ερμιόνη said...

Πολύ ιδιαίτερα τα κουλουράκια σου Ειρήνη και μου αρέσει που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα!
Είδα βούτυρο γάλακτος και ενθουσιάστηκα, μου αρέσει πολύ το άρωμα και η γεύση που δίνει!
Να είσαι καλά εύχομαι και του χρόνου με υγεία να ξαναφτιάξεις!
Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

SpIrToKoYto said...

Και του χρόνου...και του χρόνου με υγεία Ειρηνάκι μου...
Απίθανα είναι,γειά στα χεράκια σου...
Ο κούνελος βέβαια όλα τα λεφτά...Φιλιά και Καλό Μήνα σε όλες σας....-:))

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

Καλό μήνα Ελενα μου και Ειρήνη ..σας ευχαριστώ για τις επισκέψεις και τα σχόλια σας..πασχαλινά κουλουράκια..εθιμα που πρέπει να τα τηρουμε..Μπράβο Ειρήνη.. Φιλούθκια και στις δυο σας

Ροδανθη said...

Καλό μήνα Ειρήνη μου μπράβο γεια στα χέρια σου πολύ ωραία τα κουλουράκια σου.Καλό Πάσχα σου εύχομαι και καλή Ανάσταση,φιλιά!!!!

DIMI said...

Καλό μήνα Ειρήνη μου!!Σούπερ τά σουσαμένια κουλουράκια σου!!Καί μέ βούτυρο γάλακτος πού λατρεύω!!Καί τού χρόνου!!Καλό Πάσχα!!Καλή Ανάσταση!!Φιλάκια!!!

Mari Beika said...

Πολύ ωραία κουλουράκια και ιδιαίτερα!! Να περάσετε καλά, καλό Πάσχα. Φιλιά πολλά.

ΕΛΕΝΗ said...

Ειρήνη μου και του χρόνου με υγεία!!!Εξαιρετικά αρωματικά κουλουράκια και σίγουρα πολύ τραγανά!Τα βρίσκω σούπερ!Μπράβο σου!
Φιλιά πολλά!!!

Marie-Anne said...

Πολύ δελεαστική η συνταγή σου! Θα τη δοκιμάσω!!
Καλή Ανάσταση!!!

Tante Kiki said...

Πολύ αρωματικά τα κουλουράκια σου Ειρήνη μου!!! Φαντάζομαι και τη νοστιμιά τους με το συγκεκριμένο συνδυασμό υλικών. Πρέπει να είναι καταπληκτικά. Γεια στα χέρια σου!
Καλή Ανάσταση και καλά να περάσετε!!
Καλό Πάσχα σε όλα τα κορίτσια από τις αγαπημένες μας Συνταγές της Καρδιάς!

Matziris Kostas - δάσκαλος said...

Συνήθως λέμε "στην υγειά σας" με ποτό. Φαντάσου, Ειρήνη, να σηκώνεις ψηλά τα κουλουράκια αυτά και να δίνεις την ευχή, μιας κι έχουν το ποτό μέσα τους, το ουζάκι. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ!!

Μarion, said...

Το βούτυρο γάλακτος στα κουλουράκια είναι από τα αγαπημένα μου.
Πολύ ωραία Ειρήνη.

Εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα, να περάσετε καλά

Φιλιά

Εύα Ζαρίφη said...

Και του χρόνου Ειρήνη μου...Πολύ ωραία τα κουλουράκια σου και πολύ αρωματικά θεωρώ. Καλή Ανάσταση και να τους χαίρεσαι και να σε χαίρονται..

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...
This comment has been removed by the author.
ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ said...

ΕΛΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Η Ανάσταση του Χριστού Μας να φέρει ανάσταση και στις δύο μου πατρίδες. Το Άγιο Φως Του να φέρει φως στις καρδιές μας.

Maria B. said...

Χρυσοχέρα μου εσύ !!!! πάλι νοστιμιές ιδιαίτερες τους έφτιαξες ???? γεια στα χεράκια σου!!!

Χρόνια πολλά και του χρόνου να είσαστε καλά !!!!!


σε φιλώ πολύ πολύ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...