Tuesday 7 September 2010

Τας κεμπάμπ

Όταν αναφέρομαι σ’ αυτό το φαγητό, έρχονται πάντα αναμνήσεις από το πατρικό μου σπίτι.
Άλλωστε στα περισσότερα Ελληνικά σπίτια, πολλά από τα χειμωνιάτικα Κυριακάτικα μεσημέρια, η γλυκιά μανούλα μαγειρεύει αυτό το φαγάκι και όλη η οικογένεια περιμένει με ανυπομονησία να στρωθεί το τραπέζι.
Τα παιδιά μου, ακολούθησαν και αυτά την δική μας τακτική και έτσι περιμένουν πως και πως να σερβιριστεί η λαχταριστή μερίδα τους!!!

Υλικά για 8 μερίδες
2, 250 κιλά κρέας, μοσχαράκι
ζητήστε απο τον κρεοπώλη να σας δώσει χτένι από σπάλα και
να σας το κόψει σε μερίδες για τας κεμπαπ.
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
μισή κουταλιά της σούπας πιπέρι
4-5 μπαχάρια
4-5 γαρύφαλλα
προαιρετικά ένα ξυλαράκι κανέλλας
μισό νεροπότηρο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ
μια ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
Λίγο ξύδι
Νερό τόσο ώστε να σκεπάζεται καλά το κρέας

Πάμε να το φτιάξουμε
Κόβουμε και πλένουμε καλά το κρέας, το ραντίζουμε με λίγο ξύδι και το βάζουμε μόνο του σε μια κατσαρόλα, μόλις αρχίζει να πίνει τα υγρά του το μεταφέρουμε μαζί με ότι ζουμάκι έχει σε μια λεκανιτσα.
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι. και το κρέας με το ζουμάκι του. Τα φέρνουμε λίγες βόλτες μέσα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό, το μπαχάρι, το γαρύφαλλο, το αλάτι και το πιπέρι.
Όταν περάσουν περίπου ¾ της ώρας και θεωρούμε ότι το κρέας έχει αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νεράκι.
Βράζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και προς το τέλος χαμηλώνουμε λίγο, ώστε να δέσει ωραία η σάλτσα και να μην προσθέσουμε νερό.
Αν χρειασθεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε προσέχοντας πολύ την ποσότητα.
Κάνει περίπου μιάμιση ώρα για να γίνει, εξαρτάται βέβαια πάντα από το κρέας.
Δεν μπορώ να δώσω ακριβή ώρα γιατί το φτιάχνω πάντα στην χύτρα και χρειάζεται μόνο 25 λεπτά από την ώρα του βρασμού.
Συνοδεύεται ιδανικά με ρύζι ή μακαρόνια καθώς επίσης με τηγανιτές πατατούλες, με πουρέ, με χυλοπίτες, με λαζάνια κλπ
Καλή μας όρεξη !!

26 comments:

Anonymous said...

Κολασμένο φαγάκι και έχεις κάνει μια υπέροχη σάλτσα που δυσκολεύομαι να συγκρατήσω τα σάλια μου κι ας είναι 10 και μισή το πρωί.
Νομίζω ότι θα το βάλω στο πρόγραμμα για αύριο.
Γειά στα χέρια σου Μαρία μου !
sgr

Asteri (Maria) said...

Λατρεμένο φαγάκι!!!
Φιλάκιαααααααααααααα

ΜΕΤΗ said...

Απο την ποσοτητα του κρεατος καταλαβα , χωρις να εχω δει τιποτα αλλο, πια καλονοικοκυρα μαγειρευει σημερα!!!!
Μαρακι μου σας εφτασαν 2,5 κιλα κρεας...????? απιστευτο!!!!!!
Πουλανε και χυτρες καζανια...???
χιχιχιχιχιχιχιχι!!!!!!!!!!!!!
Περνω το κατω πιατο με τα μακαρονια και φευγω.....!!!!
Φιλακια πολλα πολλα θα τα πουμε το απογευμα ματς μουτς!!!!!!!!

SpIrToKoYto said...

ο Χριστός κι η μάνα του πρωί πρωί,μας κρέμασες τα σαγόνια...
με τη σαλτσούλα του...το ρυζάκι του...το τυράκι του...
κακούργααααααα....
φιλιά λιγωμένα...σλουρπ...

Μαριλένα said...

Μαράκι μου, κλασσικό ελληνικό φαγητό!
χίλια μπράβο :)))

φιλιά πολλά
και την καλημέρα μου!

THANASIS MAKEDONAS said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΕΙΝΑΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΕΛΕΝΑ

Roadartist said...

Aγαπημένο της μαμάς :)

mia maria said...

Πραγματικά αγαπημένο φαγάκι! Να είχα τώρα λίγο!

manousina said...

Πριν αρχίσω να διαβάζω την ανάρτηση με το που είδα την φωτογραφία σκέφτηκα ¨Κυριακάτικο φαγάκι¨. Ωραίο φαγητό

ΕΛΕΝΑ said...

Βρε είσαι κακούργα, καλά σε λέει η Βιβή:PPP
Δείχνουν τέτοιους πειρασμούς τέτοια ώρα???
Άπό τα πιο αγαπημένα μας φαγάκια, και τα παιδιά μου επίσης το λατρεύουν.
Υπάρχει κανείς που δεν του αρέσει??
Φιλιά Μαριώ μου!!!

Maria B. said...

γεια σου Λιζάκι μου όμορφο !!!
εσύ θα το φτιάξεις το φαγάκι, ο Μιχαλάκης μας όμως θα το φάει????
δωσε πολλά πολλά φιλάκια στην μασκώτ μας και καλή σχολική χρονιά!!!

φιλια πολλά

Maria B. said...

αστεράκι μου φέρε απο τα ωραία σου ψωμάκια και εμεις θα σου δώσουμε μεριδούλα χιχιχιιχιχ!!

φιλια πολλά

Maria B. said...

Μετάκο μου τα 2,5 κιλά όπως ήδη είπες δεν φτάνει πουθενά!!!
αμα δε είναι και με πουρέ ή με πατατες τηγανιτές δεν μένει τίποτα για μένα !!!!

τα λέμε σε λίγο, φιλάκια πολλά

Maria B. said...

σπιρτοκουτάκι μου τι γίνεται ??? την έφτιαξες την μελιτζανόπιτσα?? ο Γιάννης δοκιμασε ή μόνο εκείνο το βράδυ τον είχε πιάσει ο έρωτας με τις μελιτζάνες ???

σμααααααααατς σμοοοοοοουυυτςςςςςςςς

Maria B. said...

Μαριλενάκι μου πράγματι κλασσικοτατο Ελληνικό φαγητό!!!
τα δικά σου παιδιά περιμένουν και αυτά με ενθουσιασμό για να σερβιριστούν ???

φιλια στις κουκλες σου

Maria B. said...

Θαναση έλα να παρεις μεριδούλα, το Ελενάκι θα βάλει και το κρασάκι και θα σου κάνει παρεϊτσα !!! πάλι θα αρχίσει τα χικ χικ χικ !

φιλια πολλά

Maria B. said...

roadartist, πάντα η μανούλα κάνει τα καλύτερα φαγητά, έτσι δεν είναι ?????

φιλια πολλά

Maria B. said...

big mama, τι κρίμα που δεν μπορώ να σε κεράσω μια μεριδούλα, πραγματική μερίδα εννοώ γιατί απο την άλλη πάρε όσο θέλεις (χιχιχιχι)


καλό απόγευμα !!

Maria B. said...

manousina, έχει αλλη γλυκά όταν το σκεφτόμαστε σαν Κυριακάτικο φαγητό. Χρειάστηκε μερικές φορές να το φτιάξω αλλες μέρες αλλά μου φαίνεται δεν είχε την ίδια γλύκα. Μάλλον θα φταίει το ότι την Κυριακή είμαστε όλοι μαζί ενω τις άλλες μέρες τρώει ο καθένας μόνος του σύμφωνα με το προγραμμά του !!!

να σου ζήσει το μωράκι σου η Χαρουλίνα σου !!!

Maria B. said...

Ελενακι δεν θα σου δώσω καθόλου να δοκιμάσεις γιατί δεν μου είχες κρατήσει καθόλου απο την πίτσα σου εχθες, την κέρασες όλημ, οπότε σήμερα θα δώσω μόνο στον Κωνσταντίνο και τον Στέλιο και ουχί εσού !!!!!!!!!!!

φιλια πολλά μικρούλι μου !!!

Lila Xagorari said...

Πιο πολύ με τσάκισε το μακαρόνι με τη σαλτσούλα και το τυράκι!!!

georgiaxara said...

Πολύ νόστιμα τα φαγητά σου!!
Συγχαρητήρια!!!!

Unknown said...

laxtaristo ke nostimo to fagito sou
gia sta xerakia sou

Amali said...

Το πρώτο πιάτο με ενθουσίασε, αλλά το τελευταίο με τσάκισε που λέει και η Λίλα, από το πρωί όλο αυτό ονειρεύομαι!!!!!!!!
Μπράβο βρε Μαράκι μου

καλό βράδυ σε όλους

evelina said...

απο τα ααπημένα πιάτα...μιαμ-μιαμ....μου τρεχουν τα σάλια

Ellada said...

Πολλή μου αρέσει αυτό το φαγητό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...