Friday 11 March 2011

Τουρσί με διάφορα λαχανικά

Στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και σε όλα τα νηστίσιμα τραπέζια, τα τουρσάκια συνήθως δεν λείπουν.
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί, που αδιαφορώντας για νηστείες, τα απολαμβάνουν κάθε στιγμή με το ουζάκι ή το τσιπουράκι τους.
Πάμε να φτιάξουμε τουρσάκια, είναι πανεύκολο!
Η συνταγή είναι από τον πεθερό μου, που ήταν μάγειρας σε τράτες και ψαροκάικα.

Χρειαζόμαστε:
μπουκετάκια από κουνουπίδι
καρότα
Celery
1 μεγάλη ρίζα ραπάνι μωβ
σκόρδα
πιπερίτσες καυτερές
4 - 5 κουταλιές της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
ξύδι και νερό
Τα φτιάχνουμε:
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα βάζουμε σε μία λεκανίτσα με λίγο ξύδι και νερό για να τα καθαρίσουμε.
Κόβουμε τα καρότα σε φετάκια.
Από το celery θέλουμε κυρίως το κοτσάνι και λιγότερο το φύλλωμα.
Ξεφλουδίζουμε το ραπανάκι και το κόβουμε σε φέτες και αυτό.
Οι ποσότητες των υλικών είναι θέμα υποκειμενικό, βάλτε ανάλογα με τα γούστα σας.
Αφού στραγγίσουν καλά όλα τα λαχανικά μετά το πλύσιμό τους, τα βάζουμε όλα μαζί σε μία γυάλα εναλλάξ.
Ρίχνουμε από πάνω το αλάτι και τη ζάχαρη και γεμίζουμε μέχρι τη μέση ξύδι και το υπόλοιπο συμπληρώνουμε με νερό.
Κλείνουμε τη γυάλα αεροστεγώς για 10 - 14 μέρες και κάθε μία ή δύο μέρες την αναποδογυρίζουμε ή την ανακινούμε πολύ καλά.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα ανοίγουμε το βάζο, παίρνουμε ένα μπουκάλι τσίπουρο, βάζουμε και λίγο χταποδάκι, έχουμε φροντίσει να τακτοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας, και απολαμβάνουμε.Καλή σας όρεξη και καλό υπόλοιπο Σαρακοστής να έχουμε!
Αμαλία

26 comments:

Snowball said...

Ωραιότατα, μου έβαλες την ιδέα να φτιάξω τουρσί τώρα!!!

:)

piga said...

Καλημέρα!

τα τουρσάκια υπέροχα. Είχαν μεγάλη επιτυχία και εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού από το τραπέζι. Ιδίως το καροτάκι... Τώρα περιμένουμε νέα παρτίδα για την επόμενη εβδομάδα. Από ό,τι ξέρω πολλοί τα τίμησαν.

gwgw said...

Λατρευω τουρσι,και ιδιαιτερα την καυτερη πιπερια..τις τσακιζω..ευχαριστουμε πολυ Αμαλια για την συνταγη,και τον πεθερο σου φυσικα,καλη σου μερα φιλακια πολλα!!!

EVAGELIA VRETTOU said...

καλημέρα κορίτσια!
το τουρσί είναι από τα νοστιμότερα μεζεδάκια για όλες τις ώρες και τις περιστάσεις. Κι άμα είναι και συνταγή καραβομάγειρα, τότε είναι και εγγυημένη η συνταγή!

love2love said...

ευτυχως που ειναι νοστιμα

Vasia b. said...

Πολύ ωραία τα τουρσάκια σου Αμαλίτσα μου!!!Οτι πρέπει για την σαρακοστή και όχι μονο!!!!
Καλημέρα με πολλά φιλιά!!!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αμαλία φέρε τουρσάκια, χταποδάκια, τσιπουράκια και έλα να ... νηστέψουμε!!!!
Καυτερή πιπερίτσα μην μου βάλεις εμένα, αν δεν θέλεις να με βλέπεις να τρέχω πάνω κάτω, αλλά από τα υπόλοιπα βάλε μπόλικα!
Γεια στα χέρια σου, θα δοκιμασω κι εγώ να φτιάξω τουρσάκια, με ξεσήκωσες!
Φιλιά!

moments collector said...

Μια χαρά!!!!δεν το είχα σκεφτεί για το κουνουπίδι...έχω φτιάξει μόνο τα κλασικά:μελιτζάνα με τη γέμιση...πολύ καλή ιδέα.

Crazy Tourists said...

Απίθανο το κουνουπίδι τουρσί!!! Ωραία συνταγή!

Τρελοτουρίστρια

Ειρήνη said...

πολυ ωραιο και ευκολο το σπιτικο σου τουρσι!

SpIrToKoYto said...

ωραιότατα τα τουρσάκια σας,αλλά μ' αυτά δεν τη βγάζετε...
Ετοιμάστε τραπέζι και περάστε να παραλάβετε το βραβείο σας...
ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ !!!!!!!!!!!!!

Amali said...

snowball, δεν θα το μετανιώσεις σίγουρο αυτό...

Amali said...

voyager μην είσαι τόσο σίγουρος ότι θα βρεις τη νέα παρτίδα....
Ανοίχτηκε σήμερα, η μισή για το χωριό και η μισή για εδώ, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις...

φιλιά

** Υπάρχει και τρίτη παρτίδα!!!!

Amali said...

gwgoula kai euaggelia
ευχαριστώ, τον πεθερό αδυνατώ να τον ευχαριστήσω εκεί που είναι τώρα!!!! Ευτυχώς η πεθερά μου κράτησε πολλές από τις συνταγές του

πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι

Amali said...

Love to love καλό ΣΚ
Βασάκι, όντως... Επίσης σου χρωστάω και μία συνταγή για ελιές μην νομίζεις ότι επειδή έχει περάσει 1½!! χρόνος το έχω ξεχάσει!!!!
πολλά φιλιά

Amali said...

Ναι ναι έλενα μέσα στην εγκράτεια και τη νηστεία θα είμαστε με τα τουρσιά τα χταπόδια και τα τσίπουρα!!!! Να μην ξεχάσω και το λικέρ δυόσμου για να χωνέψουμε μετά!!!!

φιλιά

Amali said...

Nandia Crazy Tourists και Ειρήνη
Ευχαριστώ πολύ και καλό ΣΚ

Amali said...

spirtokoytο θα στείλω την έλενα και τη Μαρία να σε τραπεζώσουν για τα επινίκια να έρθουν να παραλάβουν το βραβείο και εγώ θα έρθω να πάρω το δώρο εεεε;;;
Το μπάνισα ήταν πολύ ωραίο!!!!

ΠΟλλά φιλιά
πάντα τέτοια

Σοφία Ζ. said...

Νάσαι καλά Αμαλία. Τρελαίνομαι για σπιτικό τουρσί (χωρίς την καυτερή πιπεριά). Εφτιαχνε η γιαγιά μου όταν ήμουν μικρή, αλλά ποτέ δεν έμαθα και δεν έψαξα πώς. Μπαίνει ολοταχώς στο πρόγραμμα τώρα που έχουμε Σαρακοστή. Καλό Σαββατοκύριακο.

creationsbyeve said...

μου άνοιξε η όρεξη τώρα...

manousina said...

Ωραίο Αμαλίτσα, κουνουπίδι τουρσί δεν έχω δοκιμάσει.

ΕΥΓΕΝΙΑ said...

Ο άντρας μου τα καταβροχθίζει. Τώρα που διαθέτω και συνταγή, θα του κάνω σπιτικά!!

Maria B. said...

αμαλί μου θα μου δώσεις λίγο σε παρακαλώ για τον σύζυγο που τα λατρεύει, εγώ οπως καταλαβες ΔΕΝ, εχω τα ιδια συναισθήματα που έχεις εσύ για το λεμόνι, κατάλαβες λοιπόν !!!! χιχιχιχιχιι

γεια στα χεράκια σας οικογενειακώς !!!


φιλια πολλά και καλό σ/κ

Unknown said...

Δεν έχω να πω τπτ...
το πρώι πήγα βόλτα στη λαική για να πάρω λαχανικά για να κάνω τουρσί!!

Τατιάνα Καρύδη said...

Ξέρω κάποιον που θα ξετρελαθεί με τη συνταγή σου του τουρσι γιατί πεθαίνει γιαυτά ειδικά τώρα στη νηστεία.

Καλό Σαββατοκύριακο.

Χριστίνα Πεταλωτή said...

μεγάλη λατρεία το τουρσί, ευχαριστούμε κορίτσια!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...